FotoDistans

Grundläggande fotoutbildning

Grundutbildning i fotografi. Utbildningen är en distansutbildning om två terminer på halvfart (50%).

 

ANSÖKAN TILL HÖSTTERMINEN 2020 ÄR NU TYVÄRR STÄNGD.

 

Läs mer

Lär dig din kamera

Vår distansutbildning i fotografi (FotoDistans) 39 veckor ger grundläggande kunskaper om kameran, komposition och bildens språk. Utbildningen är på halvfart (50%).

Utbildningen vänder sig till dig som skulle vilja lära dig mer om kameran, komposition och fotografins möjligheter. Du kanske använder kameran som hobby eller i nödfall på jobbet, men vill ta ett steg till. Du kommer att lära dig grunderna inom fotografering, arbeta praktiskt med att fotografera och får professionellt stöd.

För att genomföra utbildningen behöver du bara en dator med internetuppkoppling och en digitalkamera med möjligheter till manuella inställningar (gärna systemkamera) vars bilder du kan ta in i din dator.

Efter utbildningen har du fått en ökad lust att fotografera. Du har breddat dina fotografiska färdigheter i praktik och teori. Dessutom har du fått en ökad förståelse för bildens språk.

Distans

Det betyder att du deltar i undervisningen med hjälp av internet. Du deltar i utbildningen i en gemensam webbklass, där vi har fortlöpande kommunikation. Varannan vecka har du tid för personlig handledning av din lärare i såväl teori som praktik och uppföljning / planering av dina arbetsmoment. Du skickar in dina uppgifter till vårt klassrum på webben. Vi arbetar bland annat med Skype som verktyg, det underlättar om du har ett headset.

Utbildningen är studiestödsberättigad (CSN)

Om antagningen

Vi gör urvalet med hänsyn till att få en blandad grupp av deltagare. Kursen är en grundkurs i foto, så om du är en erfaren eller relativt van fotograf med förståelse för skärpedjup, slutartider och ljussättning så är kursen inte lika lämplig som en fördjupningskurs skulle vara.

Vi kallar inte till intervjuer utan gör urvalet baserat på det du skriver i din ansökan, så det är viktigt att du beskriver vem du är, varför du vill gå kursen och på vilken nivå du ligger.

I urvalsprocessen strävar vi efter att få en grupp nybörjare med en blandning vad gäller könsfördelning, varierande livserfarenheter och bakgrund, samt att få ihop en grupp med så bra dynamik som möjligt. Urvalet gör vi med utgångspunkt från vad du skrivit i din ansökan, i vissa fall ringer vi även referenser. Vi lägger vikt vid den sökandes möjlighet att tillgodogöra sig utbildningen och bidra med olika erfarenheter, samt med feedback och kunskap till gruppen och utbildningen. Du ska inte skicka arbetsprover, betyg, CV eller brev.

För dig som blir antagen:

I samband med att du blivit antagen till Foto Distans kommer du att få en uppgift att arbeta med under sommaren. Mer information kommer med antagningsbeskedet.

Kursupplägg:

Kursen är på 39 veckor och går på halvfart. Det betyder att man får räkna med cirka 15 timmars arbete per vecka.

Gruppen arbetar tillsammans över nätet via vårt webbaserade system (det är inte svårt utan kan jämföras med att lämna kommentarer på en blogg eller Facebook).

Under kursen kommer vi de flesta veckor, vid samma tid, att ha ett gruppsamtal i mindre grupper via programmet Skype. I dessa möten vi talar om veckans uppgift och där du får återkoppling av din lärare och dina gruppkamrater om dina foton. Dessa samtal kommer under läsåret 2018-2019 att vara förlagda till TORSDAGAR. Det finns möjlighet att välja bland både förmiddagsgrupper och eftermiddagsgrupper, den grupp du hamnar i är den du kommer att interagera med mest under läsåret.

Notera att lunch- och kvällstiderna brukar vara mest populära, och då vi inte kan erbjuda alla en plats på utbildningen så kan det vara lättare att få en plats om du har möjlighet att delta i samtalen som sker de övriga tiderna.

Internathelg

Varje termin har vi också två träffar på plats vid Sigtuna folkhögskola med valfri övernattning. Dessa träffar är mycket viktiga för kursen. Särskilt uppstartshelgen är obligatorisk för att delta, kommer man inte då så kommer man heller inte att erbjudas någon fortsatt plats på kursen. Vi kommer gå igenom viktiga saker under helgen som det inte finns möjlighet att ta igen om man inte kan närvara vid starten. Uppstarten brukar vara både bra och trevlig – både rasterna och kvällarna har burit med sig intressanta diskussioner.

Arbetsmoment:

Du kommer bland annat att få undervisning om:

 • Grundkunskap om kameran och kamerateknik.
  Efter kursen kan du grunderna i fotografi (slutartid/bländartid/ISO), du vet hur du ställer in kameran manuellt, objektivets brännvid och dess betydelse. Slutartidsautomatik, bländartidsautomatik, olika sensorer och deras funktion. Råformat (RAW) kontra JPEG-bilder
 • Enklare kompositionsregler
  Vi jobbar med grunderna i ljussättning, hur man kan ljussätta med enkla medel och lite om blixtfotografering. Vi lär oss grunderna i Dokumentärfoto (vi tittar på kända fotografer och deras arbetssätt).
 • Några av arbetsmomenten under kursen är: – Temafoto- som går ut på att utifrån olika innehållsliga idéer till exempel ”Djur i Stadsmiljö”, ”Kyla/värme”, ”förfall”, gestalta dem med fotografier.
 • Grundläggande porträttfoto
  Fotografera events, exempelvis mässor, bröllop, födelsedagar. – Iscensätta foto- bygga upp en miljö eller göra en scenografisk lösning och fotografera den.
 • Varje uppgift behandlar något fotografiskt område eller ett fotografiskt tema, allteftersom du utför dem kommer ditt fotografiska kunnande att öka och du kommer att bli mer trygg med din kamera och ditt fotograferande.

  Det här behövs för att kunna gå på kursen:

  Du behöver ha en digital systemkamera eller i alla fall en kamera med möjligheter till egna manuella inställningar och, naturligtvis, tillgång till dator och internet.

tider och kostnader

Vi har planerat att gruppen skall träffas fysiskt vid tre kursdygn förlagda på Sigtuna folkhögskola. Detta kan dock komma att behöva ändras beroende på folk­hälso­myndig­hetens rekom­mendationer

Kostnad för internatvistelse (tre dygn) dels vid kursstart, “mittvistelse” och vid kursslut:

FotoDistans kursträffar HT-2020/VT-2021

 • 28/8 – 29/8, 2020 (internathelg 1)
 • 15/1-16/1 2021 (internathelg 2)
 • 4/6 – 5/6, 2021 (internathelg 3)

 

Kursavgifter

Priser för övernattning samt mat är ännu ej fastställt och publiceras senare 2020.

Kurssavgift vilken täcker försäkringar, kopiering, digitala verktyg med mera 1050 kr per termin. Kostnaden kan komma att uppdateras. Information om detta får du i samband med kursstart.

Information om vad avgiften täcker och vad som eventuellt tillkommer får du i samband med kursstart.

Våra kurser är studiemedelsberättigande (CSN). Det stöd du får beror på om du är över eller under 20 år. Läs mer på Folkhögskola.nu eller på CSN (PDF).

Möt lärarna på FotoDistans

Jonas Bredenfeldt

Jonas Bredenfeldt

Fotograf / Kursansvarig

Jonas Bredenfeldt har arbetat som fotograf, både som anställd och frilans.

Jonas Bredenfeldt
08-592 583 98
jonas.bredenfeldt@sigtunafolkhogskola.se

Välkommen

Vardagar

08.00 — 16.00

Kvällar och helger

Efter överrenskommelse, kontakta oss via telefon eller epost.

Sociala medier

Kontakt

Telefon

08–592 583 00

E-Post

info@sigtunafolkhogskola.se

Besöksadress

Manfred Björkquists allé 20
193 31  Sigtuna

Postadress

Box 92
193 22  Sigtuna

Org. nr

802419-3131

Bankgiro

5102-5658