Fotoutbildning på Distans

Grundläggande fotoutbildning

Grundutbildning i fotografering med systemkamera. Utbildningen är en distansutbildning om två terminer på halvfart (50%).

 

Ansökan för läsåret 2021–2022 är nu stängd,
välkommen att söka till hösten 2022 igen.

 

Beställ informationLäs mer

Lär dig din kamera

Vår distansutbildning i fotografi (Foto Distans) 39 veckor ger grundläggande kunskaper om kameran, komposition och bildens språk. Utbildningen är på halvfart (50%).

Utbildningen vänder sig till dig som skulle vilja lära dig mer om kameran, komposition och fotografins möjligheter. Du kanske använder kameran som hobby eller i nödfall på jobbet, men vill ta ett steg till. Du kommer att lära dig grunderna inom fotografering, arbeta praktiskt med att fotografera och får professionellt stöd.

För att genomföra utbildningen behöver du bara en dator med internetuppkoppling och en digital systemkamera med möjligheter till manuella inställningar, vars bilder du kan ta in i din dator.

Efter utbildningen har du fått en ökad lust att fotografera. Du har breddat dina fotografiska färdigheter i praktik och teori. Dessutom har du fått en ökad förståelse för bildens språk.

Distans

Det betyder att du deltar i undervisningen över Internet. Vi arbetar med Microsoft Teams som verktyg. Allt som behövs för att använda Teams är egentligen en modern webbläsare, men för att delta i undervisningen i vårt ”virtuella klassrum” behöver du hörlurar till din dator, och det underlättar ännu mer om du har ett headset.

Varje vecka (i stort sett) har du också ett videosamtal med din lärare tillsammans med din grupp, där får du återkoppling på dina bilder både från din lärare och dina gruppkamrater.

Utbildningen är studiestödsberättigad (CSN)

Om antagningen

Vi gör urvalet med hänsyn till att få en blandad grupp av deltagare. Kursen är en utpräglad grundkurs i foto för dig som har systemkamera med möjlighet att ställa in den manuellt, och möjlighet till att byta objektiv (även om man som nybörjare ofta enbart har ett objektiv). Om du är en erfaren eller relativt van fotograf med förståelse för skärpedjup, slutartider och ISO-tal så kan kursen bli ”tråkig” och inte ge dig någon särskild utmaning. Då är kursen inte lika lämplig för dig som en mer avancerad fotokurs skulle vara.

Tänk på att vi inte kallar till intervjuer på den här kursen, utan gör urvalet baserat på det du skriver i din ansökan. Det gör tyvärr att de som har lätt att uttrycka sig i skrift har en fördel. Skriv alltså inte enbart en rad om att du tycker om att fotografera, utan berätta om vem du är, vad du gör nu, varför du vill gå kursen, om du kanske skulle ha nytta av den i ditt arbete eller liknande, samt på vilken nivå du ligger idag.

I urvalsprocessen strävar vi efter att få en grupp nybörjare med en blandning vad gäller könsfördelning, varierande livserfarenheter och bakgrund, samt att få ihop en grupp med så bra dynamik som möjligt. Urvalet gör vi med utgångspunkt från vad du skrivit i din ansökan, i vissa fall ringer vi även referenser. Vi lägger vikt vid den sökandes möjlighet att tillgodogöra sig utbildningen och bidra med olika erfarenheter, samt med feedback och kunskap till gruppen och utbildningen. Du ska inte skicka arbetsprover, betyg, CV eller brev.

För dig som blir antagen:

I samband med att du blivit antagen till Foto Distans kommer du att få en uppgift att arbeta med under sommaren. Mer information kommer med antagningsbeskedet.

Kursupplägg:

Kursen är på 39 veckor och går på halvfart. Det betyder att du får räkna med cirka 15 timmars arbete per vecka.

Du kommer att ingå i en grupp som arbetar tillsammans över nätet via vårt webbaserade system (det är inte svårt utan kan jämföras med att lämna kommentarer på en blogg eller Facebook).

Under kursen kommer vi de flesta veckor, vid samma tid, att ha ett gruppsamtal i mindre grupper via programmet ”Microsoft Teams”. I dessa möten vi talar om veckans uppgift och där du får återkoppling av din lärare och dina gruppkamrater om dina foton. Dessa samtal kommer att vara förlagda till TORSDAGAR. Det finns möjlighet att välja bland både förmiddagstider och eftermiddagstider, den grupp du hamnar i är den du kommer att interagera med mest under läsåret.

Notera att lunch- och kvällstiderna brukar vara mest populära, och då vi inte kan erbjuda alla en plats på utbildningen så kan det vara lättare att få en plats på kursen om du har möjlighet att delta i samtalen som sker de övriga tiderna.

Internathelg

Varje läsår har vi också tre träffar på plats vid Sigtuna folkhögskola med valfri övernattning. En då kursen startar, en då vårterminen startar efter juluppehållet, samt en då kursen avslutas. Dessa träffar är mycket viktiga för kursen. Särskilt uppstartshelgen, som är obligatorisk för att kunna delta. Kommer du inte till den första träffen, så kommer du heller inte att erbjudas någon fortsatt plats på kursen. Vi kommer gå igenom viktiga saker under helgen som det inte finns möjlighet att ta igen om du inte kan närvara vid starten. Uppstarten brukar vara både lärorik och trevlig – såväl pauserna som kvällarna har burit med sig intressanta diskussioner.

Arbetsmoment:

Under läsåret kommer du bland annat att få undervisning om:

  • Grundkunskap om kameran och kamerateknik;
   Efter kursen kan du grunderna i fotografi (slutartid/bländartid/ISO), du vet hur du ställer in kameran manuellt, objektivets brännvid och dess betydelse. Slutartidsautomatik, bländarautomatik, olika sensorer och deras funktion. Råformat (RAW) kontra JPEG-bilder
  • Enklare kompositionsregler
  • Grundläggande ljusarbete, både med naturligt ljus och konstljus. Att bedöma olika ljuskvalitéer. Hur du kan skapa en rudimentär ljussättning med enkla medel och ev. lite om blixtfotografering.
  • Grundläggande dokumentärfoto (samt en titt på några kända fotografer och deras arbetssätt).
  • Några andra arbetsmomenten under kursen är:
   – Temafoto; att utifrån innehållsliga idéer gestalta dem med fotografier. Till exempel ”Djur i Stadsmiljö”, ”Kyla/värme”, ”förfall”, etc.
   – Grundläggande porträttfoto.
   – Fotografera events, exempelvis mässor, bröllop, födelsedagar.
   – Iscensätta foto; att bygga upp en miljö eller göra en scenografisk lösning och fotografera den.
   – Grundläggande produktfotografering.
   – Bildens språk, att berätta med bilder istället för ord.

Varje uppgift behandlar något fotografiskt område eller ett fotografiskt tema, allteftersom du utför dem kommer ditt fotografiska kunnande att öka och du kommer att bli mer trygg med din kamera och ditt fotograferande.

Det här behövs för att kunna gå på kursen:

Du behöver ha en digital systemkamera och tillgång till dator och Internet.

tider och kostnader

Vi har planerat att gruppen skall träffas fysiskt vid tre kursdygn förlagda på Sigtuna folkhögskola. Detta kan dock komma att behöva ändras beroende på folk­hälso­myndig­hetens rekom­mendationer.

Tider

Tider för obligatoriska kursträffar / internatvistelse (tre dygn) vid kursstart, efter juluppehållet och vid kursslut:

Foto Distans, träffar HT-2021/VT-2022

 • 20–21 augusti, 2021 (internathelg 1)
 • 7–8 januari, 2022 (internathelg 2)
 • 27–28 maj, 2022 (internathelg 3)

För samtliga kursträffar gäller följande: Kursträffen inleds med middag kl. 18.00 första dagen (incheckning från kl. 16.00) och avslutas kl. 15.00 dagen efter.

Avgifter

Materialavgift vilken täcker försäkringar, kopiering, digitala verktyg med mera: 500 kr per termin. Kostnaden kan komma att uppdateras, information om detta får du i samband med kursstart.

Information om vad avgiften täcker och vad som eventuellt tillkommer får du i samband med kursstart.

Avgift för övernattning och mat:

 • Helpension, med boende i eget enkelrum: 1350 kr.
 • Helpension, boende med del i dubbelrum: 1150 kr.

Materialavgiften läggs på första och andra internatvistelsen och betalas in tillsammans med internatavgiften på länk som skickas ut till kursdeltagaren.

Våra kurser är studiemedelsberättigande (CSN). Det stöd du får beror på om du är över eller under 20 år. Läs mer på Folkhögskola.nu eller på CSN (PDF).

Möt läraren på Foto Distans

Jonas Bredenfeldt

Jonas Bredenfeldt

Fotograf / Kursansvarig

Jonas Bredenfeldt har arbetat som fotograf, både som anställd och frilans.

Jonas Bredenfeldt
08-592 583 98
jonas.bredenfeldt@sigtunafolkhogskola.se

Välkommen

Vardagar

08.00 — 16.00

Kvällar och helger

Efter överrenskommelse, kontakta oss via telefon eller epost.

Sociala medier

Kontakt

Telefon

08–592 583 00

E-Post

info@sigtunafolkhogskola.se

Besöksadress

Manfred Björkquists allé 20
193 31  Sigtuna

Postadress

Box 92
193 22  Sigtuna

Org. nr

802419-3131

Bankgiro

5102-5658