Skådespelar­utbildning

Nellie Grosskopft och Zeline Bengtsson i Elma Nilssons film ”Iris”

Skådespelar­utbildningen

Skådespelar­utbildningen är en tvåårig helfarts­utbildning i skåde­speleri för film och scen.

Ensemblearbete är pulsen i vårt skapande oavsett om vi arbetar med teater eller film; teater och filmdrama är en symfoni av samarbete, och vår utbildning betonar vikten av att skapa tillsammans för att utvecklas konstnärligt. Det bästa sättet att lära sig skådespeleri är att skådespela. Mycket. Träna ditt instrument, jobba med dig själv och öppna dig för andra. Att upptäcka dynamiken mellan dig själv, rollen, dina motspelare och medarbetare och hitta fram till samspelet som gör skådespeleriet levande.

Utbildningen håller högt tempo. Du får varva scenuppsättningar med kortfilmsproduktioner, workshops och delkurser under ledning av skolans lärare samt yrkesverksamma gästlärare.

Skådespelarutbildningen vid Sigtuna folkhögskola

Premiären av ”Författarna”, av Alejandro Leiva Wenger, på Teater Giljotin den 16e januari inför en proppfull salong med bänkar ända upp på scenen. Högintensivt drama blandat med skrattorgier; folk satt dubbelvikta! Succé!

 

Du får gedigen träning i närvaro på scen och framför kameran, övar din förmåga att beröra och vara lyhörd för dig själv och andra. Genom att pröva nya saker, spela många olika roller och ge och få feedback från kamrater och lärare skaffar du dig värdefull erfarenhet.

Film & Skådespelarlinjens Instagram
Fullsatt & glad stämning i dag när ”Författarna” spelade i Hallunda Folkets Hus!

Fullsatt & glad stämning i dag när ”Författarna” spelade i Hallunda Folkets Hus! ...

 

Vi sätter berättandet i centrum för vår undervisning. Readings, textanalys, karaktärsstudier och det praktiska repetitionsarbetet på golvet utgör grunden för rollgestaltning och de sceniska och filmiska uttrycken. Det är i gestaltandet av berättelsen som du, tillsammans med dina kurskamrater, finner de väsentliga sammanhangen och förstår rollens riktning, handlingar och vilja.

Skådespelarutbildningen vid Sigtuna folkhögskola

Teater Giljotin, Stockholm 231218, premiär av ”Shopping and fucking” (en av höstproduktionerna från elever i andra året. Nästa uppsättning har premiär den 16:e januari 2024). Ensemble från vänster: Linus Lindau Modell, Nina Hedenfeldt, William Gustafsson, Medea Strid och Johannes Törnquist, Foto: Tea Börjesson

 

Skådespelarutbildningen vid Sigtuna folkhögskola

Kommande: ”Författarna”, av Alejandro Leiva Wenger. Premiär 240116 på Teater Giljotin, den andra höstproduktionen av elever i andra året. Ensemble: Rafael Monroy, Rasmus Dahlenlund, Danilo Novovic, foto: David Nord

Upplägg

Utbildningen är tvåårig, bedrivs på hel-fart och leds av erfarna teater- och film­lärare med bransch­erfarenhet. På scen får du arbeta med både klassisk och nyskriven dramatik och träna på olika sceniska uttryck och genrer.

Parallellt med pjäsrepetitionsarbeten och filminspelningar arrangeras regelbundna seminarier, lektioner och workshops inom olika ämnen, såsom intimitetsträning, scenframställning, rörelse för scenisk och filmisk gestaltning, teaterhistoria, grundläggande teknik, samt kännedom om kropp, andning och närvaro.

Tillsammans med filmutbildningen får du kontinuerlig träning i att arbeta på studiogolvet, tolka filmmanus, kommunicera mellan olika yrkesroller på inspelningsplatsen, utforska samspelet mellan skådespeleri och regi, samt förstå vad det innebär att spela mot kameran.

Förutom detta ingår delkurser i form av projekt eller workshops under ledning av erfarna gästlärare. Dessa kan exempelvis fokusera på dans, speciella filmskådespeleritekniker, röst och kropp, sång som berättarform, burlesk, mim och scenframställning.

Skådespelarutbildningen vid Sigtuna folkhögskola

Nellie Grosskopft och Zeline Bengtsson i Elma Nilssons film ”Iris”

Hur ser dagarna ut?

Skoldagarna är 9-15.30 varje vardag. Utöver det krävs tid för repetitioner, läxor och film­inspelningar under särskilda omständig­heter, som till exempel kvälls­ljus. Utbildningen kräver full satsning och att du kan delta hel­hjärtat i alla kollektiva teater­processer.

Skådespelarutbildningen - filminspelning

Wilhelm Larsson – behind the scenes på Elma Nilssons film ”Iris”

Passar dig som…

Utbildningen vänder sig till dig som är över 18 år, vill studera på folk­högskola och vill utvecklas inom skåde­speleri. Du gillar utmaningar och teamwork. Du är öppen för dina egna och andras idéer och vågar testa det okända. Du har lätt för att leva dig in i andra människor och tycker om att uttrycka dig med din kropp och röst.

Skådespelarutbildningen - filminspelning

Liza Czarnecki – Behind the scenes på Fina Höglunds film ”Jag tror jag klarar mig”. Foto: Fina Höglund

Efter utbildningen

När du har genomfört utbildningens alla moment har du utvecklat teoretiska och praktiska kunskaper om skåde­spelarens del i film- och teater­arbete. Du förstår hur film­skapande och teater­uppsättningar går till. Du har kunskap om vad olika samarbeten kräver för att lyckas. Du har inblick i hur film- och teater­branschen fungerar i vår samtid. Du är väl för­beredd för ditt nästa steg, vare sig det är en högre utbildning inom skåde­speleri, att söka film­roller, eller att starta teater­grupp på fritiden.

Skådespelarutbildningen - Burlesk 2023

Linnea Engvall Breisch i skolans Burleskföreställning

Möt Lärarna

Mia Peterson

Mia Pettersson

Lärare: Huvudlärare för Skådespelarutbildningen

Tel: ‭‭08-592 582 82
Klicka här för att skicka epost

Mia Pettersson undervisar i skådespeleri, regi och textanalys på Skådespelarutbildningen och Filmutbildningen, och hon är också samordnare för alla skolans kulturutbildningar. Mia är lärare och var tidigare regissör och en av cheferna i teaterföreningen Teatertaket i Uppsala, där hon också var verksam som skådespelare.

 

Alexander Onofri

Alexander Onofri
Lärare: Filmutbildningen och Skådespelarutbildningen

Tel: 072-165 70 34
Klicka här för att skicka epost

Alexander är verksam som film- och teaterregissör, manus- och romanförfattare. Han är utbildad vid Dramatiska Institutet (nuv. StDH) i filmregi. Alexander har varit konstnärlig ledare, satt upp uppmärksammade teaterföreställningar, gjort pris-vinnande dokumentär- och kortfilmer samt utvecklat manus för långfilm och ett flertal tv-serier..

Läs mer

"Film är ett konstnärligt möte mellan författare, regissör, bild, ljud och skådespelare. Ju mer insikt man får i de olika rollernas kreativa processer och utmaningar desto bättre. Jag vill att deltagarna ska komma ut med handfasta metoder för filmgestaltning, från manus till färdig film. Filmskapande har en magisk förmåga att få oss att växa."

GÄSTLÄRARE OCH FÖRELÄSARE

Vilka gästlärare som kommer varierar från år till år. Vi tillfrågar personer som har fullt upp i ett aktivt yrkesliv så man får passa på när man får loss dem. Några exempel på gästlärare och föreläsare vi har haft på besök de senaste två läsåren:

 • Amanda Ooms — Skådespelare som har medverkat i oräkneliga svenska och inter­nationella lång­filmer och TV-serier. Hon var mäster­regissören Jan Troells favorit­skådespelare och har spelat mot legendariska skåde­spelare som Donald Sutherland och Sylvester Stallone.
 • Bianca Cruzeiro, skådespelare och regissör, känd för sina roller i Felix Herngrens Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann och den hyllade, filmiska nytolkningen av Harry Martinsons Aniara. Som regissör har Cruzeiro varit verksam vid Uppsala Stadsteater där hon bland annat skapade föreställningen Real Talk.
 • Tana Maneva — Performanceartist och regissör. Skapat ett 20-tal performances för Teater Giljotin som kombinerar Butoh, performance och teater. Verk som ”Strange Development,” ”Concealed Party” och ”Emergency Exit” har förnyat svensk scenkonst.
 • Marta Oldenburg — Skådespelare som medverkat i flera svenska långfilmer och teater­uppsättningar. Men det är på den inter­nationella performance-scenen som hon gjort sig ett namn som medlem i det norska, turnerande artist­kollektivet ”Verdensteatret”.
 • Johanna Lazcano — Skådespelare, komiker, regissör och dramatiker. Har varit verksam på ett flertal teatrar, däribland Dramaten, Stockholms Stadsteater, Riksteatern och Unga Klara, där hon underhållit med egenskrivna shower och pjäser.
 • Alex Haridi, manusförfattare och TV-producent. Han har varit involverad i TV-serier som Äkta människor och Gåsmamman och har vunnit flera priser för sitt arbete, inklusive Kristallen och International Emmy Award för Bron. Haridi är också ordförande i Dramatikerförbundet.
 • Carl Javér, regissör, producent och film­klippare. Utbildad vid Biskops-Arnö Folk­högskola. B la blivit dubbelt guldbagge­belönad för ”Rekonstruktion Utøya”. Har gjort en rad andra inter­nationellt pris­belönta filmer.
 • Jovanna Remaeus, produktions­designer. Hon har jobbat med ett flertal stora Tv-serier såsom ”En hederlig jul – med familjen Knyckertz” (2021), ”Top dog” (2020), ”Dirigenten” (tv-serie, 2018), ”Hassel” (2017), ”Full patte” (2017) och ”Tjockare än vatten” (2016).
 • Magnus Lundblad — utbildad på Dans­högskolans Mimlinje. Sedan 1992 skådespelare på Teater Pero och har turnerat i Sverige och världen. Magnus har också regisserat på Cirkus Cirkör, arbetat som sjukhus­clown och undervisat både i Sverige och utomlands.
 • Karin Victorin — tog neo-burlesken till Sverige och startade Hootchy Kootchy Club 2006 på Södra teatern. Hon har sedan dess varit dess konstnärliga ledare samt skapat andra experimentella scenkonst­projekt som utmanar normen för vad teater förväntas vara.

Läsårstider 2024/2025

Utbildningen är tvåårig. Studierna ges på heltid.

Ansökan görs till varje läsår.

Hösttermin: 2024-08-19 – 2024-12-20
Vårtermin: 2025-01-08 – 2025-06-02

 • Höstlov vecka 44
 • Sportlov vecka 9
 • Påsklov vecka 16

Antagnings­krav

För att bli antagen bör du ha ett öppet sinne för samarbete och får gärna ha tidigare filmerfarenhet och ett stort teater-, film- och kulturintresse. Vi lägger stor vikt vid mångfald i sammansättningen av våra klasser.

Antagningen sker i två steg:

Urval 1

 • Ha fyllt 18 år.
 • Fullständigt gymnasium eller motsvarande.
 • Fullständigt ifylld ansökan, inklusive referensperson.
 • Obligatorisk presentationsfilm
 • Arbetsprover

Urval 2

 • Intervju

När vi har tagit emot din ansökan kommer du att få ett mejl med instruktioner för hur din presentationsfilm och dina arbetsprover ska göras, samt vart du ska skicka dem. Om du går vidare kallas du till intervju. Du kan välja om du vill göra den på plats eller digitalt.

Intervjuer sker under följande perioder:

 • 29 april – 3 maj, arbetsprover skickas in senast 29 mars
 • 5 – 11 juni, arbetsprover skickas in senast 31 maj.

Sista ansökningsdatum

31 maj 2024

Du som redan gått ett år på en annan skådespelarutbildning kan söka direkt till år 2.

Du som redan går på Sigtuna folkhögskolas skådespelarutbildning gör en intern ansökan till år 2 och behöver inte ansöka här.

Kostnader

Sigtuna folkhögskola tar ut två avgifter av alla studerande: schablonavgift och materialavgift.

Schablonavgiften täcker kostnader för:

 • försäkringar för er studerande under er studietid, även resor i samband med studieresor.
 • kostnader för skolans digitala lärmiljö.
 • förmiddagskaffe, lunch första och sista skoldagen, jullunch och gofika vid några tillfällen.

Schablonavgift för höstterminen 2024 är 1400 kr.
Schablonavgift för vårterminen 2025 är 1500 kr.

Materialavgiften täcker kostnader för:

 • kursmaterial och utrustning som används i undervisningen.

Materialavgiften är 3500 kr/termin.

Studerande­rättslig standard

Skolans studeranderättsliga standard beskriver dina rättigheter och skyldigheter på Sigtuna folkhögskola.
Läs mer här.

CSN

Våra kurser är studiemedelsberättigande (CSN). Det stöd du får beror på om du är över eller under 20 år. Läs mer på Folkhögskola.nu eller på CSN. Folkhögskola.nu har också en PDF-fil med infor­mation om studie­stöd för folkhögskole­studerande.

Om Ansökan

Ansökan sker via SchoolSoft

Alla ansökningar till våra utbildningar sker via ”Folk­hög­skolornas Mina Sidor” i SchoolSoft. Första gången du använder systemet behöver du skapa ett konto. När du är inloggad på ”Folk­hög­skolornas Mina Sidor” kan du hantera din ansökan, till exempel lämna kompletterande uppgifter, bifoga dokument och se din ansökans status. Blir du antagen till utbildningen du sökt behöver du tacka ”Ja” eller ”Nej” till din plats. Det gör du på ditt konto på ”Folk­hög­skolornas Mina Sidor”.

Kontrollera att du fyllt i rätt kontakt­uppgifter innan du skickar in din ansökan så att vi kan nå dig med besked om din ansökan. Håll även koll på din skräppost, det har tyvärr hänt att epost har hamnat där.

Om du får problem med din ansökan i SchoolSoft hör av dig till oss, antingen via epost: info@sigtunafolkhogskola.se eller telefon: 08-592 583 00.

Instruktion till anmälan till utbildningen

Tipsa dina vänner om ut­bild­ningen:

 

Pin It on Pinterest