Skådespelarutbildning
Nellie Grosskopft och Zeline Bengtsson i Elma Nilssons film ”Ines”
Skådespelarutbildningen
Skådespelarutbildningen är en ettårig helfartsutbildning i skådespeleri för både film och scen.
Vi på Sigtuna folkhögskola tror att bästa sättet att lära sig skådespeleri är att skådespela. Mycket. Träna ditt instrument, jobba med dig själv och öppna dig för andra. Att hitta den magiska länken mellan dig själv och rollen som får skådespeleriet att leva. Utbildningen håller högt och lustfyllt tempo. Du får varva kortfilmsproduktioner med scenuppsättningar, workshops och delkurser under ledning av skolans lärare samt yrkesverksamma gästlärare.
Du får gedigen träning i närvaro på scen och framför kameran, öva din förmåga att beröra och vara lyhörd för dig själv och andra. Du skaffar dig erfarenhet genom att pröva nya saker, spela många olika roller och ge och få feedback från kamrater och lärare.
Vi ställer berättandet i centrum. Readings, textanalys och karaktärsstudier är utgångspunkter för rollgestaltning och för de sceniska och filmiska uttrycken. Det är i berättelsen som du som skådespelare tillsammans med kurskamraterna hittar de väsentliga sammanhangen och förstår rollens riktning, handlingar och vilja.

Nellie Grosskopft och Zeline Bengtsson i Elma Nilssons film ”Ines”
Upplägg
Utbildningen är ettårig, bedrivs på helfart och leds av erfarna teater- och filmlärare med gedigen branscherfarenhet. På scen får du arbeta med både klassisk och nyskriven dramatik och träna på olika sceniska uttryck och genrer. Pjäserna sätts upp på skolans scen och på andra teatrar i närområdet. Tillsammans med filmutbildningen får du regelbunden träning i hur man arbetar på studiogolvet, tolkar filmmanus, kommunicerar mellan de olika yrkesrollerna på set, upplever samspelet mellan skådespeleri och regi och vad det innebär att spela mot kameran. De färdiga kortfilmerna visas på skolans biograf vid återkommande och roliga events som hela skolan deltar i.
Delkurser under ledning av skolans lärare samt inbjudna, yrkesverksamma gästlärare ges i bland annat improvisationsteater, intimitets-gestaltning, röst & kropp, teaterhistoria, samt projekt under ledning av gästlärare i till exempel dans, burlesk och mim.
Vi ser teater- och scenkonst i Stockholm och Uppsala, går på bio och arrangerar föreläsningar och samtal med yrkesverksamma skådespelare, regissörer m fl. Vi har också ett samarbete med Sigtunastiftelsen där vi bjuder in intressanta kulturarbetare till samtal med oss.

Wilhelm Larsson – behind the scenes på Elma Nilssons film ”Ines”
Gästlärare
Vilka gästlärare som kommer varierar från år till år. Vi tillfrågar personer som har fullt upp i ett aktivt yrkesliv så man får passa på när man får loss dem. Några exempel på gästlärare och föreläsare vi har haft den senaste tiden kan du se längst ner.
Hur ser dagarna ut?
Skoldagarna är 9-15.30 varje vardag. Utöver det krävs tid för repetitioner, läxor och filminspelningar under särskilda omständigheter, som till exempel kvällsljus. Utbildningen kräver full satsning och att du kan delta helhjärtat i alla kollektiva teaterprocesser.

Liza Czarnecki – Behind the scenes på Fina Höglunds film ”Jag tror jag klarar mig”. Foto: Fina Höglund
Passar dig som…
Utbildningen vänder sig till dig som är över 18 år, vill studera på folkhögskola och vill utvecklas inom skådespeleri. Du gillar utmaningar och teamwork. Du är öppen för dina egna och andras idéer och vågar testa det okända. Du har lätt för att leva dig in i andra människor och tycker om att uttrycka dig med din kropp och röst.
Efter utbildningen
När du har genomfört utbildningens alla moment har du utvecklat teoretiska och praktiska kunskaper om skådespelarens del i film- och teaterarbete. Du förstår hur filmskapande och teateruppsättningar går till. Du har kunskap om vad olika samarbeten kräver för att lyckas. Du har inblick i hur film- och teaterbranschen fungerar i vår samtid. Du är väl förberedd för ditt nästa steg, vare sig det är en högre utbildning inom skådespeleri, att söka filmroller, eller att starta teatergrupp på fritiden.

Linnea Engvall Breisch i skolans Burleskföreställning
Om Gästlärarna
-
Marta Oldenburg — Skådespelare som medverkat i flera svenska långfilmer och teateruppsättningar. Men det är på den internationella performance-scenen som hon gjort sig ett namn som medlem i det norska, turnerande artistkollektivet ”Verdensteatret”.
-
Tova Mozard — Filmare och konstnär. Skådespelar ofta i sina egna filmer. Flerfaldigt guldbaggenominerad för sina arbeten. Hon intresserar sig för vår perception i spänningsfältet mellan fiktion och verklighet. Hennes arbeten har uppmärksammats i åtskilliga länder.
-
Johanna Lazcano — Skådespelare, komiker, regissör och dramatiker. Har varit verksam på ett flertal teatrar, däribland Dramaten, Stockholms Stadsteater, Riksteatern och Unga Klara, där hon underhållit med egenskrivna shower och pjäser.
-
Amanda Ooms — Skådespelare som har medverkat i oräkneliga svenska och internationella långfilmer och TV-serier. Hon var mästerregissören Jan Troells favoritskådespelare och har spelat mot legendariska skådespelare som Donald Sutherland och Sylvester Stallone.
-
Magnus Lundblad — utbildad på Danshögskolans Mimlinje. Sedan 1992 skådespelare på Teater Pero och har turnerat i Sverige och världen. Magnus har också regisserat på Cirkus Cirkör, arbetat som sjukhusclown och undervisat både i Sverige och utomlands.
-
Karin Victorin — tog neo-burlesken till Sverige och startade Hootchy Kootchy Club 2006 på Södra teatern. Hon har sedan dess varit dess konstnärliga ledare samt skapat andra experimentella scenkonstprojekt som utmanar normen för vad teater förväntas vara.
Möt Lärarna

Mia Peterson
Lärare: Skådespelarutbildningen, Filmutbildningen och samordnare för kulturutbildningarna
Mia undervisar i skådespeleri, regi och textanalys på Skådespelarutbildningen och Filmutbildningen, och hon är också samordnare för alla skolans kulturutbildningar. Mia är lärare och var tidigare regissör och en av cheferna i teaterföreningen Teatertaket i Uppsala, där hon också var verksam som skådespelare. Mia har också frilansat som pedagog, skådespelare, improvisatör och föreläsare.

Alexander Onofri
Lärare: Filmutbildningen och Skådespelarutbildningen
Alexander är verksam som film- och teaterregissör, manus- och romanförfattare. Han är utbildad vid Dramatiska Institutet (nuv. StDH) i filmregi. Han har gjort flera prisvinnande dokumentär- och kortfilmer samt utvecklat manus för långfilm och ett flertal tv-serier.
Läs mer
Antagningskrav
För att bli antagen ska du gärna ha tidigare teatererfarenhet och stort teater-, film- och kulturintresse. Vi lägger stor vikt vid mångfald i sammansättningen av våra klasser. Antagningen sker i tre steg:
Urval 1
- Ha fyllt 18 år.
- Fullständigt gymnasium eller motsvarande.
- Fullständigt ifylld ansökan, inklusive referensperson.
Urval 2
- Obligatorisk presentationsfilm (instruktioner kommer via mejl)
Urval 3
- Obligatorisk intervju på plats eller via Teams (kallelse kommer via mejl).
Sista ansökningsdatum
1 juni 2023
Kursplan
Klicka här för att läsa utbildningens kursplan
Läsårstider
Studierna ges på heltid.
Hösttermin: 2023-08-21 – 2023-12-15
Vårtermin: 2024-01-08 – 2024-05-31
- Höstlov vecka 44
- Sportlov vecka 9
- Påsklov vecka 14
Kostnader
Sigtuna folkhögskola tar ut två avgifter av alla studerande: schablonavgift och materialavgift.
Schablonavgiften täcker kostnader för:
- försäkringar för er studerande under er studietid, även resor i samband med studieresor.
- kostnader för skolans digitala lärmiljö.
- förmiddagskaffe, lunch första och sista skoldagen, jullunch och gofika vid några tillfällen.
Materialavgiften täcker kostnader för:
- kursmaterial läraren eller ni på kursen behöver ha för att genomföra undervisningen.
Schablonavgiften är 1300 kr/termin.
Materialavgiften är 2500 kr/termin.
Studeranderättslig standard
Skolans studeranderättsliga standard beskriver dina rättigheter och skyldigheter på Sigtuna folkhögskola.
Läs mer här.
CSN
Våra kurser är studiemedelsberättigande (CSN). Det stöd du får beror på om du är över eller under 20 år. Läs mer på Folkhögskola.nu eller på CSN. Folkhögskola.nu har också en PDF-fil med information om studiestöd för folkhögskolestuderande.
Om Ansökan
Ansökan sker via SchoolSoft
Alla ansökningar till våra utbildningar sker via ”Folkhögskolornas Mina Sidor” i SchoolSoft. Första gången du använder systemet behöver du skapa ett konto. När du är inloggad på ”Folkhögskolornas Mina Sidor” kan du hantera din ansökan, till exempel lämna kompletterande uppgifter, bifoga dokument och se din ansökans status. Blir du antagen till utbildningen du sökt behöver du tacka ”Ja” eller ”Nej” till din plats. Det gör du på ditt konto på ”Folkhögskolornas Mina Sidor”.
Kontrollera att du fyllt i rätt kontaktuppgifter innan du skickar in din ansökan så att vi kan nå dig med besked om din ansökan. Håll även koll på din skräppost, det har tyvärr hänt att epost har hamnat där.
Om du får problem med din ansökan i SchoolSoft hör av dig till oss, antingen via epost: info@sigtunafolkhogskola.se eller telefon: 08-592 583 00.
Tipsa dina vänner om utbildningen:
Sigtuna folkhögskola
Manfred Björkquists allé 20
193 31 Sigtuna