Skådespelar­utbildning

Nellie Grosskopft och Zeline Bengtsson i Elma Nilssons film ”Ines”

Skådespelar­utbildningen

Skådespelar­utbildningen är en ettårig helfarts­utbildning i skåde­speleri för både film och scen.

Vi på Sigtuna folkhögskola tror att bästa sättet att lära sig skåde­speleri är att skåde­spela. Mycket. Träna ditt instrument, jobba med dig själv och öppna dig för andra. Att hitta den magiska länken mellan dig själv och rollen som får skåde­speleriet att leva. Utbildningen håller högt och lustfyllt tempo. Du får varva kortfilms­produktioner med scen­uppsättningar, workshops och delkurser under ledning av skolans lärare samt yrkes­verksamma gästlärare.

Du får gedigen träning i närvaro på scen och framför kameran, öva din förmåga att beröra och vara lyhörd för dig själv och andra. Du skaffar dig erfarenhet genom att pröva nya saker, spela många olika roller och ge och få feedback från kamrater och lärare.

Vi ställer berättandet i centrum. Readings, textanalys och karaktärs­studier är utgångs­punkter för roll­gestaltning och för de sceniska och filmiska uttrycken. Det är i berättelsen som du som skåde­spelare tillsammans med kurs­kamraterna hittar de väsentliga samman­hangen och förstår rollens riktning, handlingar och vilja.

Skådespelarutbildningen vid Sigtuna folkhögskola

Nellie Grosskopft och Zeline Bengtsson i Elma Nilssons film ”Ines”

Upplägg

Utbildningen är ettårig, bedrivs på helfart och leds av erfarna teater- och film­lärare med gedigen bransch­erfarenhet. På scen får du arbeta med både klassisk och nyskriven dramatik och träna på olika sceniska uttryck och genrer. Pjäserna sätts upp på skolans scen och på andra teatrar i när­området. Tillsammans med film­utbildningen får du regelbunden träning i hur man arbetar på studio­golvet, tolkar filmmanus, kommunicerar mellan de olika yrkes­rollerna på set, upplever samspelet mellan skåde­speleri och regi och vad det innebär att spela mot kameran. De färdiga kort­filmerna visas på skolans biograf vid åter­kommande och roliga events som hela skolan deltar i.

Delkurser under ledning av skolans lärare samt inbjudna, yrkes­verksamma gäst­lärare ges i bland annat improvisations­teater, intimitets-gestaltning, röst & kropp, teater­historia, samt projekt under ledning av gästlärare i till exempel dans, burlesk och mim.

Vi ser teater- och scenkonst i Stockholm och Uppsala, går på bio och arrangerar före­läsningar och samtal med yrkes­verksamma skådespelare, regissörer m fl. Vi har också ett samarbete med Sigtuna­stiftelsen där vi bjuder in intressanta kultur­arbetare till samtal med oss.

Skådespelarutbildningen - filminspelning

Wilhelm Larsson – behind the scenes på Elma Nilssons film ”Ines”

Gästlärare

Vilka gästlärare som kommer varierar från år till år. Vi till­frågar personer som har fullt upp i ett aktivt yrkesliv så man får passa på när man får loss dem. Några exempel på gäst­lärare och föreläsare vi har haft den senaste tiden kan du se längst ner.

Hur ser dagarna ut?

Skoldagarna är 9-15.30 varje vardag. Utöver det krävs tid för repetitioner, läxor och film­inspelningar under särskilda omständig­heter, som till exempel kvälls­ljus. Utbildningen kräver full satsning och att du kan delta hel­hjärtat i alla kollektiva teater­processer.

Skådespelarutbildningen - filminspelning

Liza Czarnecki – Behind the scenes på Fina Höglunds film ”Jag tror jag klarar mig”. Foto: Fina Höglund

Passar dig som…

Utbildningen vänder sig till dig som är över 18 år, vill studera på folk­högskola och vill utvecklas inom skåde­speleri. Du gillar utmaningar och teamwork. Du är öppen för dina egna och andras idéer och vågar testa det okända. Du har lätt för att leva dig in i andra människor och tycker om att uttrycka dig med din kropp och röst.

Efter utbildningen

När du har genomfört utbildningens alla moment har du utvecklat teoretiska och praktiska kunskaper om skåde­spelarens del i film- och teater­arbete. Du förstår hur film­skapande och teater­uppsättningar går till. Du har kunskap om vad olika samarbeten kräver för att lyckas. Du har inblick i hur film- och teater­branschen fungerar i vår samtid. Du är väl för­beredd för ditt nästa steg, vare sig det är en högre utbildning inom skåde­speleri, att söka film­roller, eller att starta teater­grupp på fritiden.

Skådespelarutbildningen - Burlesk 2023

Linnea Engvall Breisch i skolans Burleskföreställning

Om Gästlärarna

 • Marta Oldenburg — Skådespelare som medverkat i flera svenska långfilmer och teater­uppsättningar. Men det är på den inter­nationella performance-scenen som hon gjort sig ett namn som medlem i det norska, turnerande artist­kollektivet ”Verdensteatret”.

 • Tova Mozard — Filmare och konstnär. Skåde­spelar ofta i sina egna filmer. Flerfaldigt guldbagge­nominerad för sina arbeten. Hon intresserar sig för vår perception i spännings­fältet mellan fiktion och verklighet. Hennes arbeten har uppmärk­sammats i åtskilliga länder.

 • Johanna Lazcano — Skådespelare, komiker, regissör och dramatiker. Har varit verksam på ett flertal teatrar, däribland Dramaten, Stockholms Stadsteater, Riksteatern och Unga Klara, där hon underhållit med egenskrivna shower och pjäser.

 • Amanda Ooms — Skådespelare som har medverkat i oräkneliga svenska och inter­nationella lång­filmer och TV-serier. Hon var mäster­regissören Jan Troells favorit­skådespelare och har spelat mot legendariska skåde­spelare som Donald Sutherland och Sylvester Stallone.

 • Magnus Lundblad — utbildad på Dans­högskolans Mimlinje. Sedan 1992 skådespelare på Teater Pero och har turnerat i Sverige och världen. Magnus har också regisserat på Cirkus Cirkör, arbetat som sjukhus­clown och undervisat både i Sverige och utomlands.

 • Karin Victorin — tog neo-burlesken till Sverige och startade Hootchy Kootchy Club 2006 på Södra teatern. Hon har sedan dess varit dess konstnärliga ledare samt skapat andra experimentella scenkonst­projekt som utmanar normen för vad teater förväntas vara.

Möt Lärarna

Mia Peterson

Mia Peterson
Lärare: Skådespelarutbildningen, Filmutbildningen och samordnare för kulturutbildningarna

Tel: 072-165 70 43
Klicka här för att skicka epost

Mia undervisar i skådespeleri, regi och textanalys på Skådespelarutbildningen och Filmutbildningen, och hon är också samordnare för alla skolans kulturutbildningar. Mia är lärare och var tidigare regissör och en av cheferna i teaterföreningen Teatertaket i Uppsala, där hon också var verksam som skådespelare. Mia har också frilansat som pedagog, skådespelare, improvisatör och föreläsare.

Alexander Onofri

Alexander Onofri
Lärare: Filmutbildningen och Skådespelarutbildningen

Tel: 072-165 70 34
Klicka här för att skicka epost

Alexander är verksam som film- och teaterregissör, manus- och romanförfattare. Han är utbildad vid Dramatiska Institutet (nuv. StDH) i filmregi. Han har gjort flera prisvinnande dokumentär- och kortfilmer samt utvecklat manus för långfilm och ett flertal tv-serier.

Läs mer

"Film är ett konstnärligt möte mellan författare, regissör, bild, ljud och skådespelare. Ju mer insikt man får i de olika rollernas kreativa processer och utmaningar desto bättre. Jag vill att deltagarna ska komma ut med handfasta metoder för filmgestaltning, från manus till färdig film. Filmskapande har en magisk förmåga att få oss att växa."

Antagnings­krav

För att bli antagen ska du gärna ha tidigare teatererfarenhet och stort teater-, film- och kulturintresse. Vi lägger stor vikt vid mångfald i sammansättningen av våra klasser. Antagningen sker i tre steg:

Urval 1

 • Ha fyllt 18 år.
 • Fullständigt gymnasium eller motsvarande.
 • Fullständigt ifylld ansökan, inklusive referensperson.

Urval 2

 • Obligatorisk presentationsfilm (instruktioner kommer via mejl)

Urval 3

 • Obligatorisk intervju på plats eller via Teams (kallelse kommer via mejl).

Sista ansökningsdatum

1 juni 2023

Kursplan

Klicka här för att läsa utbildningens kursplan

Läsårstider

Studierna ges på heltid.

Hösttermin: 2023-08-21 – 2023-12-15
Vårtermin: 2024-01-08 – 2024-05-31

 • Höstlov vecka 44
 • Sportlov vecka 9
 • Påsklov vecka 14

Kostnader

Sigtuna folkhögskola tar ut två avgifter av alla studerande: schablonavgift och materialavgift.

Schablonavgiften täcker kostnader för:

 • försäkringar för er studerande under er studietid, även resor i samband med studieresor.
 • kostnader för skolans digitala lärmiljö.
 • förmiddagskaffe, lunch första och sista skoldagen, jullunch och gofika vid några tillfällen.

Materialavgiften täcker kostnader för:

 • kursmaterial läraren eller ni på kursen behöver ha för att genomföra undervisningen.

Schablonavgiften är 1300 kr/termin.
Materialavgiften är 2500 kr/termin.

Studerande­rättslig standard

Skolans studeranderättsliga standard beskriver dina rättigheter och skyldigheter på Sigtuna folkhögskola.
Läs mer här.

CSN

Våra kurser är studiemedelsberättigande (CSN). Det stöd du får beror på om du är över eller under 20 år. Läs mer på Folkhögskola.nu eller på CSN. Folkhögskola.nu har också en PDF-fil med infor­mation om studie­stöd för folkhögskole­studerande.

Om Ansökan

Ansökan sker via SchoolSoft

Alla ansökningar till våra utbildningar sker via ”Folk­hög­skolornas Mina Sidor” i SchoolSoft. Första gången du använder systemet behöver du skapa ett konto. När du är inloggad på ”Folk­hög­skolornas Mina Sidor” kan du hantera din ansökan, till exempel lämna kompletterande uppgifter, bifoga dokument och se din ansökans status. Blir du antagen till utbildningen du sökt behöver du tacka ”Ja” eller ”Nej” till din plats. Det gör du på ditt konto på ”Folk­hög­skolornas Mina Sidor”.

Kontrollera att du fyllt i rätt kontakt­uppgifter innan du skickar in din ansökan så att vi kan nå dig med besked om din ansökan. Håll även koll på din skräppost, det har tyvärr hänt att epost har hamnat där.

Om du får problem med din ansökan i SchoolSoft hör av dig till oss, antingen via epost: info@sigtunafolkhogskola.se eller telefon: 08-592 583 00.

Instruktion till anmälan till utbildningen

Tipsa dina vänner om ut­bild­ningen:

 

Pin It on Pinterest