Skådespelarutbildningen 2år
Kursplan
SKÅDESPELARUTBILDNINGEN ÄR EN TVÅÅRIG HELFARTSUTBILDNING I SKÅDESPELERI FÖR SCEN OCH FILM.
Ansökan görs till varje läsår.
Kursplanen gäller för läsåret 2024 – 2026 med reservation för eventuella förändringar både i skådespelarutbildningen och i samarbetet med övriga utbildningar på skolan.
Kursinnehåll
Utbildningen är tvåårig, sker mestadels i grupp och ger träning i skådespeleri för teater och film. Utbildningen omfattar ämnen som improvisationsteater, filmskådespeleri, scenframställning, intimitetsgestaltning, röst- och kroppsträning, rörelser för scenisk och filmisk gestaltning, teaterhistoria, karaktärsarbete samt individuella projekt som leds av gästlärare. Dessa gästlärare kan vara specialiserade inom områden som dans, burlesk, filmisk scenframställning och mim.
Utbildningen i filmskådespeleri sker i nära samarbete med skolans filmutbildning och tillhandahåller deltagarna grundläggande och fördjupande kunskaper om tekniker inom filmskådespeleri samt hur skådespelare förbereder sig och arbetar i olika filmproduktioner.
Alla moment inom skådespelarutbildningen är schemalagda och undervisningen ges kontinuerligt i form av lektioner, föreläsningar, workshops, repetitioner av teaterpjäser samt förberedelser inför filminspelningar. Även eget arbete och filminspelningar är schemalagda.
Deltagarna har löpande möjlighet att interagera med kulturutövare från olika verksamhetsområden och genrer, både som gästlärare och gästföreläsare. Dessutom ges deltagarna möjlighet att under en specificerad tidsram under det andra året, med skolans stöd, söka praktikplatser inom film och teater. Utöver detta får deltagarna även stöd när det gäller att ansöka om vidare utbildningar inom film och teater under skolperioden.
Under varje termin besöker vi ett par teaterföreställningar eller scenkonstverk. Våra egna teaterproduktioner sätts upp i skolans aula, och slutföreställningar spelas på teater i Stockholm. Kortfilmerna visas i vår aula och på Sigtunas biograf. Slutfilmer visas på biograf i Stockholm och anmäls till kortfilmsfestivaler.
Skådespelarutbildningen innehåller följande kurser
- Improvisationsteknik
- Intimitets träning
- Scenframställning
- Filmskådespelare teknik
- Rörelse för scenisk och filmisk gestaltning
- Basal teaterhistoria
- Röst och tal för scenisk och filmisk gestaltning
- Andningstekniker, närvaro och medvetenhet om kroppens dynamik.
- Basal teaterproduktion (ljus, ljud, turnéarbete och produktion)
Utvecklingsmål för deltagare
- Fördjupa kunskaper, färdigheter och tekniker för skådespeleri för teater och film.
- Fördjupa praktiska och teoretiska kunskaper om produktionsarbete inom teater och film.
- Vidareutveckla estetiska och etiska perspektiv på teater- och filmkonst i samtiden.
- Fördjupa färdigheter i kommunikation genom kreativa processer och grupparbeten
Efter utbildningen förväntas den studerande ha grundläggande färdigheter i att:
- Att kunna gestalta och tolka olika dramatiska livssituationer på scenen. Det inkluderar att använda tanke, kropp, intuition, teknik och känslor.
- Utföra fysiska handlingar i överensstämmelse med sin vilja för att kreativt delta i sceniska samspel.
- Uppfatta det ömsesidiga samspelet mellan kropp, röst och andning i det gestaltande arbetet och skapa enhetliga sceniska och filmiska karaktärsframställningar.
- Vara tekniskt, mentalt, fysiskt och konstnärligt redo för att söka till en högskoleutbildning eller aktivt ge sig ut på arbetsmarknaden och leta film- och TV-roller.
- Kunna sammanställa demoreel eller portfölj med skådespelarprestationer. Ha förståelse för castingprocesser och yrkesetikett inom film.
- Arbeta med ett självständigt och kreativt skapande
- Medvetet och självständigt ta ansvar för sin fortsatta utveckling, både vad
gäller starka sidor och områden som behöver utvecklas, som skådespelare.
Grunden för Sigtuna Folkhögskolas undervisning vilar på det delade ansvaret mellan individ och grupp. Vi värdesätter varje deltagares unika talanger och tillhandahåller verktygen som behövs för att var och en ska bli självständiga, kreativa konstnärer och tekniker.
Detta sker hela tiden med stöd och vägledning från pedagoger. Varje termin genomgår deltagarna uppföljande utvecklingssamtal med sina lärare.
Deltagarna utvecklas kreativt i det processinriktade gemensamma arbetet. Att stödja och bryr sig om varandra är ensemblens natur. Vi stödjer alla varandra i lärandet och skapandet.
Skolan skall vara en säker och inkluderande plats där vi kan ta risker, vara modiga och misslyckas såväl som lyckas. Vi är respektfulla mot varandra, tar hand om varandra och lyssna på varandra.
Former
Kursen motsvarar 39 veckor/läsår på heltid. Kursen innehåller lektioner och projektarbeten med obligatoriska uppgifter. Undervisningen sker i huvudsak på skolan. Ibland gör vi studiebesök, tar emot gästlärare samt besöker teater- och scenkonsthus för att se föreställningar.
Examination
Intyg för genomförd kurs förutsätter deltagande och aktiv närvaro under minst 80 % av obligatorisk tid. Samtliga obligatoriska arbeten ska redovisas enligt deadlines.
Kursbevis
Intyg för genomförd kurs enligt ovan utfärdas av Sigtuna folkhögskola.
Ansvariga lärare
Mia Peterson och Alexander Onofri.