Film­utbildningen

Lär dig producera film och utveckla ditt filmiska berättande. I samarbete med andra kulturutbildningar på skolan får du pröva på olika kreativa nyckelroller inom ett filmteam. Vi arbetar främst med fiktion, men gör även kortare dokumentära projekt.

Ansökan för läsåret 2021–2022 är nu stängd,
välkommen att söka till hösten 2022 igen.

 

Beställ informationLäs mer

En grundläggande filmutbildning

Praktisk och teoretisk kunskap

Filmutbildningen ger dig praktisk och teoretisk kunskap om filmproduktion. Du lär dig att berätta med bild och ljud, och får såväl tekniska som estetiska och kommunikativa färdigheter för att genomföra dina filmiska visioner och projekt.

Sigtuna folkhögskola är en kreativ mötesplats för flera olika konstarter. Ditt filmskapande kan utvecklas i samarbete med olika personer som har skilda erfarenheter, intressen och bakgrunder. Det huvudsakliga lärandet är praktisk-baserat – med många filmrelaterade övningar och flertalet korta filmprojekt – men varvas med både teori och kulturhistorisk orientering. Du får grunder i sådant som regi, foto, ljus, ljud och klippning, och lär dig hur en film blir till, från idéstadie till färdig produkt.

För att gå utbildningen behöver du inte sysslat med film tidigare, men du bör ha ett brinnande intresse för film och filmproduktion. Efter utbildningen blir du väl förberedd för ditt nästa steg: högre utbildning, att producera egna filmer, eller att starta en egen firma med några av dina vänner.

Kursinnehåll

följande ämnen ingår i undervisningen

 • Filmfoto
  – Om kamerans funktioner, bildkomposition och ljussättning
 • Filmljud
  – Grundläggande ljudteknik och ljudläggning
 • Filmklippning
  – Klipptekniker, VFX, organisation och berättande
 • Filmregi
  – Filmdramaturgi, regibearbetning och personregi
 • Konst-, teater- och filmhistoria
  – Allmän kulturorientering
 • Projektarbete
  – Planering, för- och efterproduktion, grupprocesser och kommunikation

I filmklassen delas ni in i filmteam där ni får pröva på olika kreativa nyckelroller i korta filmproduktioner. I dessa produktioner samarbetar ni tätt ihop med Skådespelarutbildningen och Musik- och ljudproduktion. Varje team får varsin komplett filmutrustning till sina filminspelningar och får tillgång till varsitt redigeringsrum med senaste professionella redigeringsprogrammen för postproduktion. På skolan arbetar vi främst med Adobe Premiere och After Effects, men även med program som Logic Pro X och DaVinci Resolve.

Under året kommer vi att göra studiebesök på filmfestivaler i närområdet, det kan till exempel bli Uppsala kortfilmsfestival, Stockmotion, Cinema Queer, Tempo eller Stockholms filmfestival.

 

Kursens mål är att du ska

 • kunna producera och gestalta egna filmer
 • utveckla ett visuellt berättarspråk
 • förstå ljudets berättarfunktioner inom film
 • få kunskap om olika nyckelroller i en filmproduktion
 • lära dig olika tekniker och program för att klippa film
 • kunna använda ljus på ett berättande sätt
 • få teknisk och estetisk kompetens för filmskapande
 • få kommunikativa färdigheter för att driva egna projekt
 • genomföra egna filmproduktioner.

Filmutbildning med fokus på samarbete

Filmutbildningen är ingen vanlig filmlinje. Hos oss arbetar du tätt tillsammans med deltagarna på Manusutbildningen och Skådespelarutbildningen. Du får även ett fördjupat samarbete med Musik- och ljudproduktion som koncentrerar sig på filmmusik och mixning. Teamwork och samarbete är grundläggande för allt professionellt filmskapande. Hos oss skapar ni deltagare era egna filmer med egen originalmusik. Du blir väl förberedd för ditt nästa steg: högre utbildning, att börja arbeta med film, eller att starta en egen firma med några av dina vänner.

Kurs­innehåll

Antagningskrav

 • Fullständigt ifylld ansökan inklusive referensperson.
 • Fullständigt gymnasium.
 • Alla över 18 år kan söka Filmutbildningen.
 • Obligatorisk intervju.
 • Fullgjort ansökningsprov.

Intyg och behörigheter

Efter genomgången kurs får du ett kursintyg, där kursens olika moment redovisas. Kursen ger en bra grund för dig när du söker vidare till både konstnärliga och yrkesinriktade utbildningar på högskolenivå.

Under utbildningstiden kommer du att delta i skapandet av många olika filmproduktioner. Dessa är lämpliga att använda som arbetsprover för till exempel ansökningar till högre studier eller som referenser när du söker arbete inom filmbranschen.

Elev­arbeten

Läsåret 2019 – 2020

Baby Spice

Elevarbete av deltagare vid Filmutbildningen 2019-2020

Brandlarmet

Elevarbete av deltagare vid Filmutbildningen 2019-2020

Cesur

Elevarbete av deltagare vid Filmutbildningen 2019-2020

(Inte)rvju

Elevarbete av deltagare vid Filmutbildningen 2019-2020

tider och kostnader

Läsårstider 2021-2022

Studierna på Filmutbildningen är heltids- och helårsstudier.

 • Kursen och höstterminen startar måndag 23 augusti 2021, kl. 11.00 i Västersalen
 • Höstlov vecka 44
 • Höstterminen avslutas fredag 17 december 2021
 • Vårterminen startar måndag 10 januari 2022
 • Sportlov vecka 9
 • Påsklov vecka 15
 • Kursen avslutas fredag 3 juni 2022

Kostnader

Undervisningen (lärarlöner och lokalkostnader) är kostnadsfri eftersom folkhögskolan är offentligfinansierad med statsbidrag. Skolan tar dock ut en schablonavgift som täcker kostnader för förmiddagskaffe, studerandeförsäkringar, kopiering, datautskrifter, lunch och kaffe vid terminsstart, forumdagar och kursavslutning.

Schablonavgiften är 1200 kr/termin. Den här kostnaden kommer att höjas för läsåret 2021-2022, information om vad kostnaden blir publiceras här på hemsidan, senast i samband med den obligatoriska intervjun.

Filmutbildningen tar också ut en materialavgift som täcker kostnader för förbrukningsmaterial, gästlärare samt vissa teater och/eller studiebesök. Materialavgiften är 3000 kr/termin. Vid läsårets slut sammanställer och redovisar kursansvarig lärare hur mycket av din materialavgift som använts under läsåret, och om det finns pengar kvar. Om så är fallet, sätts dessa in på ditt konto.

Eventuell ändring av materialavgiften för läsåret 2021-2022 är ännu inte beslutad. Om det blir någon höjning av materialavgiften för läsåret 2021-2022 publiceras detta här på hemsidan, senast i samband med den obligatoriska intervjun.

Våra kurser är studiemedelsberättigande (CSN). Det stöd du får beror på om du är över eller under 20 år. Läs mer på Folkhögskola.nu eller på CSN (PDF).

Möt lärarna på filmutbildningen

Johan Syrén

Johan Syrén

Filmlärare

Johan Syrén har varit professionellt verksam som filmarbetare, producent och ljudtekniker i drygt 15 år. Johan har arbetat i många olika filmprojekt och är nu filmlärare på Sigtuna folkhögskola. Johan har även bedrivit olika kursverksamheter i musikproduktion och låtskrivning. Under åren har han också producerat, spelat in och mixat över 20 fullängdsskivor, färdigställt en massa demos och diverse röst- och ljudinspelningar, samt producerat musik till olika musikvideos.

Johan Syrén
johan.syren@sigtunafolkhogskola.se

Mia Peterson

Mia Peterson

Lärare

Mia undervisar i skådespeleri, regi och textanalys på Skådespelarutbildningen. Mia är lärare och var tidigare regissör och en av cheferna i teaterföreningen Teatertaket i Uppsala, där hon också var verksam som skådespelare. Mia har också frilansat som pedagog, skådespelare, improvisatör och föreläsare.

Mia Peterson
08-592 582 82
mia.peterson@sigtunafolkhogskola.se

Ulf Stålhandske

Ulf Stålhandske

Samordnare kulturutbildningarna

Undervisar på och är samordnare för Konstutbildningen, skådespelar­utbildningen, Filmutbildningen och projektåret.

Ulf undervisar i ämnen som måleri, skulptur, kulturhistoria, dramaturgi, bildanalys, psykologi och drama. Ulf undervisar även på Skådespelarutbildningen, Filmutbildningen och Projektåret.

Ulf Stålhandske
08-592 582 54
ulf.stalhandske@sigtunafolkhogskola.se

Om Sigtuna

Sigtuna folkhögskola ligger i pittoreska Sigtuna stad med sitt myller av caféer och charmiga smågator med färgglada hus. Här finns butiker, parker, strandpromenader och mycket natur. Runt Mälaren hittar du fina badplatser på gångavstånd. Inom räckhåll har du också ett rikt kulturliv i både Stockholm och Uppsala.

 

Sigtuna grundades år 970 och är Sveriges första stad. Idag, mer än tusen år senare, är Sigtuna fortfarande en internationell mötesplats. I omedelbar närhet finns det fyra slott och 10 naturreservat med olika livsmiljöer och naturvärden. Här kan du besöka kyrkor och ruiner, slott och torparbyar samt Sveriges minsta rådhus, promenera på Sveriges första gågata ”Stora gatan” – platsen för Sveriges födelse. Här stod Erik Segersäll år 970 och pekade ut var Sigtuna stad skulle byggas.

Välkommen

Vardagar

08.00 — 16.00

Kvällar och helger

Efter överrenskommelse, kontakta oss via telefon eller epost.

Sociala medier

Kontakt

Telefon

08–592 583 00

E-Post

info@sigtunafolkhogskola.se

Besöksadress

Manfred Björkquists allé 20
193 31  Sigtuna

Postadress

Box 92
193 22  Sigtuna

Org. nr

802419-3131

Bankgiro

5102-5658