Filmutbildningen

Lär dig producera film och utveckla ditt filmiska berättande

ANSÖKAN TILL HÖSTTERMINEN 2020 ÄR NU TYVÄRR STÄNGD.

 

Läs mer

En Genomgripande grundutbildning

Producera film på heltid under ett år

Filmutbildningen är till för dig med ett starkt filmintresse som vill lära sig att göra egna filmer. Utveckla ditt filmiska berättande och få en grund till att kunna arbeta med filmproduktion. I samarbete med andra kulturutbildningar på skolan bildas större team och tillsammans genomför ni era filmprojekt. Du får samarbeta tätt med Skådespelarutbildningen samt Musik- och Ljudproduktion. Vi söker dig som vill kunna producera egna filmer, söka vidare till högre utbildning eller vill arbeta med film.

Vad vi gör på filmutbildningen

På utbildningen får du både praktisk och teoretisk undervisning om de olika delarna i den filmiska processen. Du lär dig hur en film blir till, från idéstadie till färdig produkt. Du får teknisk kunskap om hur du kan använda olika verktyg, som till exempel kameror, objektiv, ljudutrustning, lampor för ljussättning och redigeringsprogram för både ljud och film. I samband med din nya kunskap lär du dig dessutom att använda tekniken på ett berättande och estetiskt sätt. Vi lägger stort fokus på sådant som estetiska val, berättande och samarbete.

Du får genomföra ett antal fiktiva produktioner, men även vissa dokumentära inslag förekommer under utbildningen. I filmklassen delas ni in i olika team där ni får kreativa nyckelroller för filmproduktionen. Vidare byggs era team på med hjälp av manusförfattare, skådespelare och musiker/ljudtekniker. Tillsammans genomför ni sedan den idé ni tagit fram och bearbetat, för att slutligen arbeta fram och klippa filmen i postproduktion.

Varje team får varsin komplett filmutrustning till sina filmproduktioner. Det finns kameror, ljus, ljudutrustning och scripta-verktyg. I postproduktionen jobbar ni vidare med det inspelade materielat i varsitt redigeringsrum med de senaste professionella redigeringsprogrammen. På skolan arbetar vi främst med Adobe Premiere och After Effects, men även med program som Logic Pro X och DaVinci Resolve.

 

Du lär dig bland annat

 • Filmfoto
  – kamerans funktioner och bildkomposition
  – ljus; både naturligt ljus och studioljus
  – enklare bildbehandling
 • Filmljud
  – att ta ljud på set, ljudläggning
  – ljudredigering i Logic Pro X
 • Regelverk kring upphovsrätt
 • Projektarbete
 • Förproduktion; manusgenomgång, ”location scouting”, tekniskt manus, storyboard
 • Postproduktion: struktur, loggning, klippning, VFX
 • Filmklippning
  – Adobe Premiere och Adobe After Effects
  – klippning som berättande verktyg
  – materialarkivering och backup
 • Filmspråk och filmanalys
 • Konst-, teater- och filmhistoria
 • Filmregi
  – visuell vision, tolkning av manus, regi av skådespelare

Kursens mål är att du ska

 • kunna producera egna filmer
 • få en grund till ett filmiskt berättarspråk
 • förstå ljudets berättarfunktioner inom film
 • ha kunskap om olika nyckelroller i en filmproduktion
 • hitta ett bra klimat för samarbete inom större team
 • lära dig olika tekniker för att klippa film
 • öka din kreativa och estetiska förmåga
 • kunna använda ljus på ett berättande sätt
 • få teknisk kompetens för filmskapande

Filmutbildning med fokus på samarbete

Filmutbildningen är ingen vanlig filmlinje. Hos oss arbetar du tätt tillsammans med deltagarna på Manusutbildningen och Skådespelarutbildningen. Du får även ett fördjupat samarbete med Musik- och ljudproduktion som koncentrerar sig på filmmusik och mixning. Teamwork och samarbete är grundläggande för allt professionellt filmskapande. Hos oss skapar ni deltagare era egna filmer med egen originalmusik. Du blir väl förberedd för ditt nästa steg: högre utbildning, att börja arbeta med film, eller att starta en egen firma med några av dina vänner.

Kurs­innehåll

ANTAGNINGSKRAV

 • Fullständigt ifylld ansökan inklusive referensperson.
 • Fullständigt gymnasium.
 • Alla över 18 år kan söka Filmutbildningen.
 • Obligatorisk intervju.
 • Obligatorisk presentationsfilm.

Första terminen

Du får en introduktion av film­kameran och dess funktioner. Vi gör övningar kring ljus­sättning och bildkomposition, och vad det innebär att berätta med bild. Du lär dig att filma, sätta ljus, ta ljud och testa olika kreativa funktioner inom en filmproduktion. I samband med ditt inspelade material lär du dig att klippa film och editera ljud i olika professionella redigeringsprogram. Du kommer få en grund i bild­berättande, ljudets berättarfunktioner, lära dig film­språk och introduceras för filmdramaturgi.

Alla kultur­klasser har gemensamma genom­gångar av väst­världens kultur­historia och du får fördjupa dig i vissa delar av filmens historia. Tidigt under terminen delas klassen upp i grupper som var för sig produ­cerar enklare filmer ”minut­filmer”, för att möta film­arbete i praktiken. I det arbetet kommer du att få en inblick i de olika rollerna i en filmproduktion och hitta en samarbetsform med deltagarna på de andra utbildningarna. Senare under terminen kommer du att ingå i ett film­team som producerar en första kort­film från ax till limpa. Allt arbete sker i nära samarbete med Skådespelar­utbildningen och Manus-utbildningen, samt till viss del med Musik- och ljudproduktion. I slutet av terminen kommer du även påbörja ett kortare dokumentärt projekt.

Andra terminen

Under terminen fördjupar du dina insikter från föregående termin. Du får lära dig mer om sådant som filmregi, klippning och ljudläggning, samt att genomföra enklare specialeffekter och animationer. Du gör en musik­video med original­musik skapad av Musik- och ljud­-produktions­utbildningen och får samarbeta med Skådespelar­utbildningen, och får då lära dig film- och klipp­teknik för att producera en musikvideo. Längre fram på terminen genomförs ytterligare en kortfilmsproduktion i samarbete med de andra kulturutbildningarna. Du fortsätter även ditt dokumentära arbete från föregående termin, för att på det sättet undersöka ditt eget konstnärskap. Vi kommer under denna termin närma oss estetiska frågeställningar och tydliggöra vikten av konstnärliga val. Samtliga filmproduktioner kommer sedan visas på stor duk för hela skolan på en film­premiär i slutet av läsåret.

Under året kommer vi även göra studiebesök på filmfestivaler i närområdet, som till exempel Uppsala kortfilms­festival, Cinema Queer, Tempo eller Stockholms film­festival.

Intyg och behörigheter

Efter genomgången kurs får du ett kursintyg, där kursens olika moment redovisas. Kursen ger en bra grund för dig när du söker vidare till både konstnärliga och yrkesinriktade utbildningar på högskolenivå.

Under utbildningstiden kommer du att delta i skapandet av minst tre fullständiga produktioner, från ett skrivet manus till filmpremiär. Dessa är lämpliga att använda som arbetsprover för till exempel ansökningar till högre studier.

Elev­arbeten

Läsåret 2019 – 2020

Baby Spice

Elevarbete av deltagare vid Filmutbildningen 2019-2020

Brandlarmet

Elevarbete av deltagare vid Filmutbildningen 2019-2020

Cesur

Elevarbete av deltagare vid Filmutbildningen 2019-2020

(Inte)rvju

Elevarbete av deltagare vid Filmutbildningen 2019-2020

tider och kostnader

Läsårs­tider 20/21

Studierna på Filmutbildningen är heltids- och helårsstudier.

 • Kursen och höstterminen startar måndag 24 augusti kl. 10.00 i Västersalen
 • Höstlov v.44
 • Höstterminen avslutas fredag 18 december
 • Vårterminen startar måndag 11 januari 2021
 • Sportlov v.9
 • Påsklov v.13
 • Kursen avslutas fredag 4 juni 2021

 

Kostna­der

 • Skolavgift för utbildningen täcker kostnader för förmiddagskaffe, studerandeförsäkringar, kopiering, datautskrifter, lunch och kaffe vid terminsstart, forumdagar och kursavslutning samt skolnål.
  Skolavgiften är 1200 kr.
 • Materialavgift för utbildningen, täcker kostnader för utrustning och material, vissa teaterbesök och vissa studiebesök.
  Materialavgiften är 3000 kr/termin.

Våra kurser är studiemedelsberättigande (CSN). Det stöd du får beror på om du är över eller under 20 år. Läs mer på Folkhögskola.nu eller på CSN (PDF).

Möt lärarna på filmutbildningen

Johan Syrén

Johan Syrén

Filmlärare

Johan Syrén har varit professionellt verksam som filmarbetare, producent och ljudtekniker i drygt 15 år. Johan har arbetat i många olika filmprojekt och är nu filmlärare på Sigtuna folkhögskola. Johan har även bedrivit olika kursverksamheter i musikproduktion och låtskrivning. Under åren har han också producerat, spelat in och mixat över 20 fullängdsskivor, färdigställt en massa demos och diverse röst- och ljudinspelningar, samt producerat musik till olika musikvideos.

Johan Syrén
johan.syren@sigtunafolkhogskola.se

Mia Peterson

Mia Peterson

Lärare

Mia undervisar i skådespeleri, regi och textanalys på Skådespelarutbildningen. Mia är lärare och var tidigare regissör och en av cheferna i teaterföreningen Teatertaket i Uppsala, där hon också var verksam som skådespelare. Mia har också frilansat som pedagog, skådespelare, improvisatör och föreläsare.

Mia Peterson
08-592 582 82
mia.peterson@sigtunafolkhogskola.se

Ulf Stålhandske

Ulf Stålhandske

Samordnare kulturutbildningarna

Undervisar på och är samordnare för Konstutbildningen, skådespelar­utbildningen, Filmutbildningen och projektåret.

Ulf undervisar i ämnen som måleri, skulptur, kulturhistoria, dramaturgi, bildanalys, psykologi och drama. Ulf undervisar även på Skådespelarutbildningen, Filmutbildningen och Projektåret.

Ulf Stålhandske
08-592 582 54
ulf.stalhandske@sigtunafolkhogskola.se

Filmutbildningen i Berlin

Några av våra deltagare på Filmutbildningen pratar lite om sin utbildning under en resa till Berlins filmfestival.

Om Sigtuna

Sigtuna folkhögskola ligger i pittoreska Sigtuna stad med sitt myller av caféer och charmiga smågator med färgglada hus. Här finns butiker, parker, strandpromenader och mycket natur. Runt Mälaren hittar du fina badplatser på gångavstånd. Ansök om att få bo på skolans internat och ha nära till allt detta. Inom räckhåll har du också ett rikt kulturliv i både Stockholm och Uppsala.

Sigtuna grundades år 970 och är Sveriges första stad. Idag, mer än tusen år senare, är Sigtuna fortfarande en internationell mötesplats. I omedelbar närhet finns det fyra slott och 10 naturreservat med olika livsmiljöer och naturvärden. Här kan du besöka kyrkor och ruiner, slott och torparbyar samt Sveriges minsta rådhus, promenera på Sveriges första gågata ”Stora gatan” – platsen för Sveriges födelse. Här stod Erik Segersäll år 970 och pekade ut var Sigtuna stad skulle byggas.

Välkommen

Vardagar

08.00 — 16.00

Kvällar och helger

Efter överrenskommelse, kontakta oss via telefon eller epost.

Sociala medier

Kontakt

Telefon

08–592 583 00

E-Post

info@sigtunafolkhogskola.se

Besöksadress

Manfred Björkquists allé 20
193 31  Sigtuna

Postadress

Box 92
193 22  Sigtuna

Org. nr

802419-3131

Bankgiro

5102-5658