Filmutbildningen

Lär dig producera film i olika genrer, och testa olika roller i filmarbete
Ansök nuLäs mer

En Genomgripande grundutbildning

Grundläggande filmutbildning

Filmutbildningen breddar kunskapen och ger kompetens för att kunna arbeta med filmproduktion. Du får en ökad förståelse för berättande och filmens språk.

På utbildningen får du kunskap om filmskapande utifrån de tre delarna: förproduktion, produktion och efterproduktion. Du får producera film i olika genrer. Filmning sker med modern filmutrustning och med hjälp av den senaste digitalkameran. Den ger högkvalitativa bilder som motsvarar en 35 mm filmkänsla.

De olika konstarterna hämtar mycket inspiration från varandra. Därför tar vi fasta på möjligheterna till samarbete mellan våra andra kulturutbildningar. Gemensamt studerar vi ämnen som t ex konst-, teater- och filmhistoria.

Filmutbildningen har ett nära samarbete med Manusutbildningen och Skådespelarutbildningen. Som filmare får du samarbeta med manusskrivarna och regissera skådespelarna.

Du lär dig bland annat

 • Filmspråk och bildkomposition
 • Förproduktion, manus, tekniskt manus, storyboard
 • Filmproduktion, regi, ljud- och ljussättning och inspelning
 • Efterproduktion- bild- och ljudredigering
 • Kamerans funktioner
 • Ljussättning- naturligt och studio
 • Färglära
 • Filmanalys och bildtolkning
 • Konst-, teater-, filmhistoria
 • Regelverk runt film relaterat till olika uppdrag och webben

Kursens mål

 • Att kunna de olika filmelementen som används
 • Kunna använda och förstå ljusets och ljudets funktion i bildskapandet
 • Lära sig regi
 • Förstå bildberättandets olika moment
 • Filmanalys
 • Producera filmer
 • Att själv kunna genomföra ett filmprojekt

Kurs­innehåll

Alla över 18 år kan söka Filmutbildningen.

Första terminen

Du får introduktion av filmkameran och dess funktioner. Vi går igenom och tränar ljussättning för filmproduktion. Du får lära dig använda musik- och ljudprogrammet Logic. Bildberättande, filmspråk och dramaturgi introduceras. Alla kulturklasser har gemensamma genomgångar av Västvärldens kulturhistoria och du får fördjupning i vissa delar av filmens historia. Under den senare delen av terminen ingår du i ett filmteam som förproducerar, producerar och efterproducerar en kortfilm, i nära samarbete med Skådespelarutbildningen och Manusutbildningen.

Andra terminen

Du gör en musikvideo med originalmusik i samarbete med Skådespelarutbildningen och Allmän kurs musikprofil. Längre fram på terminen genomförs en fri kortfilmsproduktion i samarbete med Skådespelarutbildningen och Manusutbildningen. Samtliga filmproduktioner visas för hela skolan på filmpremiären i slutet av läsåret.

Alla kulturutbildningar gör en veckolång studieresa till Berlin. Där besöker vi Berlinalen, en av de största filmfestivalerna i Europa, konstmuséer och andra sevärdheter unders studieresan. Du deltar också i den fortsatta kulturhistorian under terminen. Du besöker också exempelvis Uppsala kortfilmsfestival och Stockholms filmfestival under året.

Intyg och behörigheter

Efter genomgången kurs får du ett kursintyg, där kursens olika moment redovisas. Kursen ger en bra grund för dig när du söker vidare till konstnärliga utbildningar på fortsättnings- och högskolenivå.

Under utbildningstiden ska alla deltagare dels skapa en egen film och dels skapa en egen portfolio med fotografier för att använda t ex till ansökningar till högre studier

Ta ditt nästa steg redan idag!

Berlins Filmfestival, ”Berlinalen”

Varje läsår, under våren då filmfestivalen ”Berlinalen” pågår, så reser alla kulturklasserna till Berlin tillsammans. I Berlin kommer vi alla att besöka olika muséer och kulturevenemang. Du som går filmutbildningen kan välja att söka officiell ackreditering* som filmstudent hos Berlinalen. Du får då en ”badge” som ger dig gratis entré till festivalens samtliga filmer. Det blir en utmärkt chans att gå på massor av film där du kan att jämföra sina egna alster med de tävlandes.

*Notera att det inte är skolan, utan Berlinalen, som bestämmer över ackrediteringarna. Med det sagt brukar vi dock normalt få köpa tillräckligt många för hela filmklassen.

tider och kostnader

Läsårstider

Studierna på Filmutbildningen är heltids- och helårsstudier.

 • Kursen och höstterminen startar måndag 26 augusti kl. 10.00 i Västersalen
 • Höstlov v.44
 • Höstterminen avslutas fredag 20 december
 • Vårterminen startar tisdag 7 januari 2019
 • Sportlov v.9
 • Påsklov v.16
 • Kursen avslutas fredag 5 juni 2020

 

Kostnader

 • Terminsavgift för Filmutbildningen, täcker kostnader för förmiddagskaffe, studerandeförsäkringar, kopiering, datautskrifter, lunch och kaffe vid terminsstart, forumdagar, högtider och kursavslutning samt skolnål.
  Terminsavgiften är 1200 kr.
 • Materialavgift för Filmutbildningen, täcker kostnader för material, vissa teaterbesök och vissa studiebesök.
  Materialavgiften är 3500 kr/termin.
  Eventuell höjning av materialavgiften för läsåret 2019/2020 är ännu inte beslutad. Om det blir ändring av materialavgiften kommer du informeras om detta i samband med den obligatoriska intervjun.
 • Studieresan, som äger rum under början av februari, delbetalas normalt en gång per termin men det finns möjlighet att dela upp betalningen i mindre delar om du önskar det.
  Studieresan betalas med 5500 kr/termin

Våra kurser är studiemedelsberättigande (CSN). Det stöd du får beror på om du är över eller under 20 år. Läs mer på Folkhögskola.nu eller på CSN (PDF).

Möt lärarna på filmutbildningen

José ”Peppe” Segura

José ”Peppe” Segura

Huvudlärare, filmlärare

Peppe ansvarar för Filmlutbildningen. Han är i grunden filmregissör, producent och fotograf och arbetar fortfarande med sitt produktionsbolag vid sidan av sin tjänst på skolan. Peppe har arbetat professionellt med 35mm film sedan 80-talet, men föredrar nu DSLR kameror. Han har över 30 filmproduktioner bakom sig och en bred erfarenhet som producent både i Amerika och i Sverige. Hans produktioner har varit med i filmfestivaler både i Europa och i USA.

”Idag finns det ingen anledning till att inte producera dina egna filmer, ju mer du gör filmer, desto bättre behärskar du tekniken – Learn by doing!”

José Segura
‭072-165 70 35‬
jose.segura@sigtunafolkhogskola.se

Ulf Stålhandske

Ulf Stålhandske

Programansvarig

Undervisar på och är samordnare för Konstutbildningen, skådespelar-utbildningen, Filmutbildningen och projektåret.

Ulf är kursansvarig för Konstutbildningen och undervisar i ämnen som måleri, skulptur, konsthistoria , bildanalys, psykologi, drama och pedagogik. Ulf undervisar även på Skådespelarutbildningen, Filmutbildningen och Projektåret.

“Jag är lärare på Sigtuna folkhögskola i ämnen som måleri, skulptur, konsthistoria, bildanalys, psykologi, drama och pedagogik.”

Ulf Stålhandske
08-592 582 54
ulf.stalhandske@sigtunafolkhogskola.se

Jonas Bredenfeldt

Jonas Bredenfeldt

Foto, Redigering

Jonas är fotograf, designer och redigerare. Han har arbetat med datorstödd redigering och design i mer än 25 år.

Jonas Bredenfeldt
072-165 70 36‬
jonas.bredenfeldt@sigtunafolkhogskola.se

Johan Syrén

Johan Syrén

Gästlärare i ljudläggning, mixning och specialeffekter

Johan Syrén har varit professionellt verksam som producent och ljudtekniker i drygt 15 år. Under åren har han producerat, spelat in och mixat över 20 fullängdsskivor, färdigställt en massa demos och diverse röst- och ljudinspelningar, samt producerat en hel del musik till olika musikvideos. På senare år har Johan intresserat sig mer för filmljud och arbetar i olika filmprojekt som ljudtekniker. Johan har även bedrivit olika kursverksamheter i musikproduktion och låtskrivning, och för närvarande undervisar han på Sigtuna folkhögskola i filmljud.

Filmutbildningen i Berlin

Några av våra elever på Filmutbildningen pratar lite om sin utbildning under dagarna i Berlin.

Ansökan

Ansökan sker via SchoolSoft

Observera att alla ansökningar till våra utbildningar sker via plattformen ”SchoolSoft” och folkhögskolornas gemensamma system där som heter ”Folkhögskolornas Mina Sidor”. SchoolSoft är ett vanligt administrativt system även för grundskolor och gymnasier, så det kan hända att du redan har ett konto där. Om du har använt SchoolSoft tidigare så kommer du att känna igen dig, men annars är det enkelt att skapa ett konto och sedan göra din ansökan. På ”Folkhögskolornas Mina Sidor” kan du även hantera din ansökan, till exempel lämna kompletterande uppgifter, bifoga dokument till den eller ta bort din ansökan, och du kan även se din ansökans status och tacka ”Ja” eller ”Nej” om du blir antagen till en av våra utbildningar.

Vi kontaktar vanligen sökanden via epost med antagningsbesked eller om vi behöver kompletterande uppgifter från dig, men i vissa fall kan vi även skicka SMS till det mobilnummer du uppger, så var noggrann då du fyller i formuläret; om du skriver fel på ditt telefonnummer eller din epostadress så kommer vi ju inte att kunna nå dig med besked om din ansökan. När du ansökt till utbildningen så håll gärna extra koll på din skräppost, det har tyvärr hänt att epost från oss (eller från SchoolSoft) har hamnat där.

Om du får problem med SchoolSoft eller med din ansökan så tveka inte att höra av dig till oss, antingen via epost: info@sigtunafolkhogskola.se eller telefon: 08-592 583 00

 

Välkommen

Vardagar

08.00 — 16.00

Kvällar och helger

Efter överrenskommelse, kontakta oss via telefon eller epost.

Sociala medier

Kontakt

Telefon

08–592 583 00

Besöksadress

Manfred Björkquists allé 20
193 31  Sigtuna

Postadress

Box 92
193 22  Sigtuna

Pin It on Pinterest