Foto distans –
påbyggnads­utbildning

Foto: Josefin Eriksson, Foto distans – påbyggnadsutbildning 2022-2023

Påbyggnadsutbildning i foto

Distansutbildning på halvfart (50%)

Påbyggnadsutbildningen i foto är en 1-årig utbildning på halvfart där du som deltagare får fördjupa dig inom bildberättande och göra två stycken projekt under läsåret.

Du kanske redan har gått Foto distans – grundutbildning vid Sigtuna Folk­högskola, eller en motsvarande grundutbildning och vill nu arbeta projektinriktat.

Upplägg

Under hösten 2024 arbetar du med veckouppgifter som syftar till att utmana dig som fotograf. Du skapar också en bildberättelse som förbereder dig inför vårens stora projekt. Vi kommer även att göra en samarbetsövning med musiklinjen på skolan, tidigare år har vi bland annat gjort ett multimediaprojekt där vi kombinerar musik och bild.

Under våren 2025 gör vi det stora fotoprojektet som resulterar i en utställning i maj 2025. Tidigare år har vi ställt ut tillsammans med projekteleverna i konst på Sigtuna Museum & Arts i centrala Sigtuna.

Fotolinjens Instagram
Foto tvåorna fick fint besök i helgen när Gustav Gräll @gustavgrall föreläste om porträtt och gatufoto. Är du intresserad av att fördjupa dig i fotografi? Sök då till Påbyggnadsutbildningen i foto hos oss på Sigtuna folkhögskola. https://sigtunafolkhogskola.se/utbildningar-och-kurser/langa-utbildningar/foto-distans-pabyggnadsutbildning/

Foto tvåorna fick fint besök i helgen när Gustav Gräll @gustavgrall föreläste om porträtt och gatufoto. Är du intresserad av att fördjupa dig i fotografi? Sök då till Påbyggnadsutbildningen i foto hos oss på Sigtuna folkhögskola. https://sigtunafolkhogskola.se/utbildningar-och-kurser/langa-utbildningar/foto-distans-pabyggnadsutbildning/ ...

Digitala träffar

Vi ses på digitala träffar varannan tisdag. På träffarna tittar vi på varandras bilder och ger konstruktiv feedback. Som komplement till undervisningen kommer ni att få tillgång till Moderskeppet som har flera hundra videokurser för fotografer och kreatörer. Utbildningen ställer höga krav på att du själv tar ansvar för ditt fotograferande och du förväntas lägga ner 20 timmar i veckan på foto.

Foto: Magdalena Sjöstrand Öhrfelt, Foto distans – påbyggnadsutbildning 2022-2023

Foto: Magdalena Sjöstrand Öhrfelt, Foto distans – påbyggnadsutbildning 2022-2023

Inneträffar

Under årets gång har vi två inneträffar på Sigtuna Folkhögskola, en på hösten och en i slutet av vårterminen. Förutom att jobba med bilder på plats, går vi också på utställning i Stockholm och tar in gästföreläsare till skolan. Dessa internathelger är mycket viktiga för utbildningen och en förutsättning för att kunna fullfölja utbildningen.

Foto: Josefin Eriksson, Foto distans – påbyggnadsutbildning 2022-2023

Foto: Josefin Eriksson, Foto distans – påbyggnadsutbildning 2022-2023

Ansökan

När du söker till oss vill vi att du konkretiserar vad du vill göra för fotoprojekt under vårterminen. Det kan exempelvis vara ett dokumentärt projekt, landskapsfotografi eller porträtt på människor. Du väljer själv vad du vill göra. Tänk på att projektet du söker med är något som du verkligen känner att du kan arbeta med under en hel termin och att det du vill fotografera inte är starkt säsongsanknutet. Vi vill också att du bifogar 10 stycken egentagna bilder som representerar dig som fotograf.

Foto: Kristina Juhlberg, Foto distans – påbyggnadsutbildning 2022-2023

Foto: Kristina Juhlberg, Foto distans – påbyggnadsutbildning 2022-2023

Dina projektplan ska svara på frågorna:

  • Vad vill du fotografera?

  • Varför vill du fotografera detta?

  • Hur ska du fotografera detta?

  • Du ska också resonera kring frågan, varför är det här projektet intressant för andra att titta på?

Max 2 A4 per projektplan.

Foto: Magdalena Sjöstrand Öhrfelt, Foto distans – påbyggnadsutbildning 2022-2023

Foto: Magdalena Sjöstrand Öhrfelt, Foto distans – påbyggnadsutbildning 2022-2023

Arbetsprover

När du söker till utbildningen ska du också lämna in arbetsprover. Du ska göra en nytagen bildserie med tio fotografier egentagna bilder som representerar dig som fotograf.

Foto: Maria Ahnström, Foto distans – påbyggnadsutbildning 2022-2023

Foto: Maria Ahnström, Foto distans – påbyggnadsutbildning 2022-2023

Möt Lärarna

Jesper Jäger Ärlestad

Jesper Jäger-Ärlestad
Lärare: Fotoutbildningen

Tel: 072-165 70 29
Klicka här för att skicka epost

Jesper är utbildad i bildjournalistik vid Mittuniversitetet och har under lång tid arbetat som fotograf och journalist inom tidningsvärlden. Tidigare har han undervisat på bland annat Arbetarnas bildningsförbund (ABF). Vid sidan av sitt undervisande ägnar sig Jesper åt egna fotografiska projekt, som har ställts ut på bland annat Arbetets museum i Norrköping, galleri Kontrast i Stockholm och Kulturhuset i Stockholm.

Martin Fermgård

Martin Fermgård
Lärare: Fotoutbildningen

Tel: 08-592 58300
Klicka här för att skicka epost

Martin är utbildad fotograf vid Kulturama och har jobbat som frilansande fotograf inom reklam och tidningsvärlden. Martin är även legitimerad gymnasielärare inom fotografi och medierelaterade ämnen, han jobbar sedan 2016 som fotolärare på Fredrika Bremergymnasiet. Tidigare har han även undervisat på Västerhöjdsgymnasiet i Skövde, Bild och ljudskolan i Helsingborg samt ABF i Malmö. Vid sidan av sitt undervisande ägnar sig Martin åt egna fotografiska projekt med fokus på porträtt främst i studio. Hans bilder har ställts ut på flera olika ställen bland annat på Konstrundan i Hjo samt på galleri Kontrast i Stockholm.

Läsårstider 2024/2025

Studierna ges på halvfart, 50%, på distans med obligatoriska internat och digitala träffar varje vecka.

Hösttermin: 2024-08-19 – 2024-12-20
Vårtermin: 2025-01-08 – 2025-06-08

  • Höstlov vecka 44
  • Sportlov vecka 9
  • Påsklov vecka 16

Obligatoriska internat

Höstträffen: 24-27 oktober 2024
Vårträffen: 15-18 maj 2025

Ansökan och Antagnings­krav

För att bli antagen ska du ha gått Foto distans – grundutbildning eller ha en likvärdig utbildning.

Du söker till utbildningen genom att ladda upp ett personligt brev, projektplan och 10 egentagna bilder som representerar dig som fotograf. Om du går vidare som kandidat gör vi i ett sista steg en intervju via Teams.

Vi gör en samlad bedömning utifrån ditt personliga brev, dina bilder, din projektplan samt intervju om du är aktuell för utbildningen.

Projektplanerna ska svara på frågorna:

  • Vad vill du fotografera?
  • Varför vill du fotografera detta?
  • Hur ska du fotografera detta?
  • Du ska också resonera kring frågan, varför är det här projektet intressant för andra att titta på?

Max 2 A4 per projektplan.

Sista ansökningsdatum

31 maj 2024

Kostnader

Sigtuna folkhögskola tar ut två avgifter av alla studerande: schablonavgift och materialavgift.

Schablonavgiften täcker kostnader för:

  • försäkringar för er studerande under er studietid, även resor i samband med studieresor.
  • kostnader för skolans digitala lärmiljö.

Schablonavgift är 300 kr/termin.

Materialavgiften täcker kostnader för:

  • kursmaterial och utrustning som används i undervisningen.

Materialavgiften är 1000 kr/termin.

Internat, kost och logi

  • HT 24, höstträffen: xx kr
  • Vt 25 vårträffen: xx kr

Studerande­rättslig standard

Skolans studeranderättsliga standard beskriver dina rättigheter och skyldigheter på Sigtuna folkhögskola.
Läs mer här.

CSN

Våra kurser är studiemedelsberättigande (CSN). Det stöd du får beror på om du är över eller under 20 år. Läs mer på Folkhögskola.nu eller på CSN. Folkhögskola.nu har också en PDF-fil med infor­mation om studie­stöd för folkhögskole­studerande.

Om Ansökan

Ansökan sker via SchoolSoft

Alla ansökningar till våra utbildningar sker via ”Folk­hög­skolornas Mina Sidor” i SchoolSoft. Första gången du använder systemet behöver du skapa ett konto. När du är inloggad på ”Folk­hög­skolornas Mina Sidor” kan du hantera din ansökan, till exempel lämna kompletterande uppgifter, bifoga dokument och se din ansökans status. Blir du antagen till utbildningen du sökt behöver du tacka ”Ja” eller ”Nej” till din plats. Det gör du på ditt konto på ”Folk­hög­skolornas Mina Sidor”.

Kontrollera att du fyllt i rätt kontakt­uppgifter innan du skickar in din ansökan så att vi kan nå dig med besked om din ansökan. Håll även koll på din skräppost, det har tyvärr hänt att epost har hamnat där.

Om du får problem med din ansökan i SchoolSoft hör av dig till oss, antingen via epost: info@sigtunafolkhogskola.se eller telefon: 08-592 583 00.

Instruktion till anmälan till utbildningen

Tipsa dina vänner om ut­bild­ningen:

 

Pin It on Pinterest