Foto distans –
grundutbildning
Foto: Sam Nordström, Foto distans – grundutbildning 2022-2023.
Fotoutbildning på Distans
Distansutbildning på halvfart (50%)
Vår distansutbildning i fotografi ger grundläggande kunskaper om kameran, komposition och bildens språk. Utbildningen omfattar 39 kursveckor.
Utbildningen passar dig som vill lära dig mer om kameran och fotografins möjligheter. Du kanske använder kameran som hobby eller i nödfall på jobbet, men vill ta ett steg till. Här får du lära dig grunderna inom fotografering, arbeta praktiskt med att fotografera och får professionellt stöd.
Distansutbildning
Den här fotokursen är på distans, vilket innebär att du deltar i undervisningen över internet. Vi arbetar med Microsoft Teams som verktyg. Allt som behövs för att använda Teams är egentligen en modern webbläsare, men för att delta i undervisningen i vårt ”virtuella klassrum” behöver du hörlurar till din dator, och det underlättar ännu mer om du har hörlurar med mikrofon.
Veckovisa gruppsamtal
Utbildningen är mycket praktiskt inriktad och du som deltagare kommer varje vecka att få en ny spännande fotouppgift att lösa. Under året gång kommer vi de flesta veckor, vid samma tid, att ha ett gruppsamtal i mindre grupper via Teams. I dessa möten talar vi om veckans uppgift och du får återkoppling av din lärare och dina gruppkamrater på dina foton. Dessa samtal kommer att vara förlagda till torsdagar.
Internatträffar
Under årets gång har vi tre internatträffar på Sigtuna Folkhögskola då vi jobbar med bilder på plats. Dessa internathelger är mycket viktiga för utbildningen och en förutsättning för att kunna fullfölja utbildningen.
Foto: Sam Nordström, Foto distans – grundutbildning 2022-2023. ”Death and Rebirth”.
Arbetsmoment
Under läsåret kommer du bland annat att få grundläggande kunskap om:
Kamera och kamerateknik. Exempelvis, bländare/slutare och ISO, samt hur du ställer in din kamera semi-manuellt och manuellt.
Kompositionsregler och perspektiv.
Att arbeta i naturligt ljus. Du får också testa på att ljussätta i en fotostudio.
Dokumentärfoto (samt en titt på några kända fotografer och deras arbetssätt).
Foto: Maria Fritz, Foto distans – grundutbildning 2022-2023. ”Höstljus”
Några andra moment under kursen är:
- Temafoto: Lär dig att fotografera teman som exempelvis ”förfall”, “gemenskap”, “ensamhet”.
- Porträttfoto.
- Landskaps-och streetfotografering.
- Arrangerat foto.
- Bildens språk, berätta med bilder i stället för ord.
Foto: Pia Olsson, Foto distans – grundutbildning 2022-2023
Miniprojekt
Du kommer också att genomföra två “miniprojekt” under läsårets gång, som kommer att pågå parallellt med veckouppgifterna. Det ena projektet är ett gemensamt tema och i det andra projektet får du som deltagare välja ditt eget ämne som du vill fördjupa dig i. Tidigare kursdeltagare har exempelvis fotograferat djur, gatuliv i storstäder och sport. Under internathelgerna presenterar deltagarna sina bilder inför resten av klassen.
Foto: Sam Nordström, Foto distans – grundutbildning 2022-2023
Efter utbildningen
Efter utbildningen kan du grunderna i fotografi. Du behärskar de tekniska bitarna och vet hur du ställer in din kamera manuellt. Du har breddat dina fotografiska färdigheter i praktik och teori samt har en ökad förståelse för bildens språk och hur man berättar med bild.
Om du redan är en van fotograf som förstår skärpedjup, slutartider, ISO-tal och hur du uttrycker dig i bild, kan utbildningen bli “tråkig” och inte ge dig någon särskild utmaning. Då kan påbyggnadsåret i foto passa dig bättre.
Foto: Richard Jonsson, Foto distans – grundutbildning 2022-2023
Möt Lärarna
Jesper Jäger-Ärlestad
Lärare: Fotoutbildningen (föräldraledig)
Jesper är utbildad i bildjournalistik vid Mittuniversitetet och har under lång tid arbetat som fotograf och journalist inom tidningsvärlden. Tidigare har han undervisat på bland annat Arbetarnas bildningsförbund (ABF). Vid sidan av sitt undervisande ägnar sig Jesper åt egna fotografiska projekt, som har ställts ut på bland annat Arbetets museum i Norrköping, galleri Kontrast i Stockholm och Kulturhuset i Stockholm.
Martin Fermgård
Lärare: Fotoutbildningen
Martin är utbildad fotograf vid Kulturama och har jobbat som frilansande fotograf inom reklam och tidningsvärlden. Martin är även legitimerad gymnasielärare inom fotografi och medierelaterade ämnen, han jobbar sedan 2016 som fotolärare på Fredrika Bremergymnasiet. Tidigare har han även undervisat på Västerhöjdsgymnasiet i Skövde, Bild och ljudskolan i Helsingborg samt ABF i Malmö. Vid sidan av sitt undervisande ägnar sig Martin åt egna fotografiska projekt med fokus på porträtt främst i studio. Hans bilder har ställts ut på flera olika ställen bland annat på Konstrundan i Hjo samt på galleri Kontrast i Stockholm.
Kursstart varje hösttermin
Studierna ges på halvfart, 50%, på distans med obligatoriska internat och digitala träffar varje vecka.
Nästa kursstart: 18 augusti 2025
Läsårstider
Ansökan görs till varje läsår.
Läsåret 2024/2025:
Hösttermin 2024: 2024-08-19 – 2024-12-20
Vårtermin 2025: 2025-01-08 – 2025-06-02
- Höstlov vecka 44
- Sportlov vecka 9
- Påsklov vecka 16
Läsåret 2025/2026
Hösttermin 2025: 2025-08-18 – 2025-12-19
Vårtermin 2026: 2026-01-07 - 2026-06-02
Obligatoriska internat
- Introträffen: 23-25 augusti 2024
- Vinterträffen: 7-9 februari 2025
- Sommarträffen: 30 maj -1 juni 2025
Antagningskrav
För att bli antagen ska du ha ett genuint och levande intresse för fotografi och bildspråk. Vi lägger vikt vid mångfald i sammansättningen av våra klasser.
Urvalet till utbildningen gör vi med utgångspunkt från vad du skrivit i ditt personliga brev, dina bilder, samt gruppintervjun. Vi lägger stor vikt vid den sökandes möjlighet att tillgodogöra sig utbildningen och bidra med olika erfarenheter, samt motivation att delta i gruppdiskussioner och lösa uppgifter.
Antagningen sker i tre steg:
Urval 1
- Ha fyllt 18 år.
- Fullständigt gymnasium eller motsvarande.
- Fullständigt ifylld ansökan.
Urval 2
- Arbetsprover: tre nytagna bilder som du gillar och som representerar vem du är som fotograf. Bilderna är tagna av dig själv. Laddas upp i ansökan.
Urval 3
- Obligatorisk intervju via Teams. Kallelse kommer via mejl.
Det här behöver du
Du behöver ha en modern digital systemkamera (max 10 år gammal) och tillgång till dator och internet. Du ska också ha en handblixt som du kan sätta på din kamera samt ett stativ..
Din ansökan
Du skriver ett personligt brev i din ansökan till utbildningen. Skriv inte enbart en rad om att du tycker om att fotografera, utan berätta om vem du är, vad du gör nu, vad du förväntar dig av kursen, om du kanske skulle ha nytta av den i ditt arbete eller liknande, samt på vilken nivå du ligger idag.
Om du kommer med i urval två skall du även lämna in tre bilder som du gillar och som representerar vem du är som fotograf. Bilderna är tagna av dig själv. Om vi tycker att du är en lämplig kandidat till att gå kursen kallar vi dig till en gruppintervju via Microsoft Teams Där kommer du få fler frågor för att vi ska få en känsla för hur du är som person och även hur du fungerar i grupp. I slutet av våren får du ett antagningsbesked om du har fått plats eller inte.
Uppdatering av sidan inför läsåret 2025/2026
Informationen om utbildningen, kursplanen och kostnaderna för kursen kan komma att uppdateras innan ansökan öppnar.
Ansökan
Ansökan till läsåret 2025/2026 öppnar 24 januari 2025.
Kostnader
Sigtuna folkhögskola tar ut två avgifter av alla studerande: schablonavgift och materialavgift.
Schablonavgiften täcker kostnader för:
- försäkringar för er studerande under er studietid, även resor i samband med studieresor.
- kostnader för skolans digitala lärmiljö.
Schablonavgift är 300 kr/termin.
Materialavgiften täcker kostnader för:
- kursmaterial och utrustning som används i undervisningen.
Materialavgiften är 1000 kr/termin.
Internatkostnader
Introträffen
Kost och enkelrum: 2 280 kr kr
Kost och del i dubbelrum: 1 790 kr kr
Endast kost, ej logi: 900 kr
Vinterträffen:
Kost och enkelrum: 2 510 kr kr
Kost och del i dubbelrum: 1 970 kr kr
Endast kost, ej logi: 990 kr
Sommarträffen
Kost och enkelrum: 2 510 kr kr
Kost och del i dubbelrum: 1 970 kr kr
Endast kost, ej logi: 990 kr
Studeranderättslig standard
Skolans studeranderättsliga standard beskriver dina rättigheter och skyldigheter på Sigtuna folkhögskola.
Läs mer här.
CSN
Våra kurser är studiemedelsberättigande (CSN). Det stöd du får beror på om du är över eller under 20 år. Läs mer på Folkhögskola.nu eller på CSN. Folkhögskola.nu har också en PDF-fil med information om studiestöd för folkhögskolestuderande.
Om Ansökan
Ansökan sker via SchoolSoft
Alla ansökningar till våra utbildningar sker via ”Folkhögskolornas Mina Sidor” i SchoolSoft. Första gången du använder systemet behöver du skapa ett konto. När du är inloggad på ”Folkhögskolornas Mina Sidor” kan du hantera din ansökan, till exempel lämna kompletterande uppgifter, bifoga dokument och se din ansökans status. Blir du antagen till utbildningen du sökt behöver du tacka ”Ja” eller ”Nej” till din plats. Det gör du på ditt konto på ”Folkhögskolornas Mina Sidor”.
Kontrollera att du fyllt i rätt kontaktuppgifter innan du skickar in din ansökan så att vi kan nå dig med besked om din ansökan. Håll även koll på din skräppost, det har tyvärr hänt att epost har hamnat där.
Om du får problem med din ansökan i SchoolSoft hör av dig till oss, antingen via epost: info@sigtunafolkhogskola.se eller telefon: 08-592 583 00.