Foto distans –
grund­utbildning

Foto: Sam Nordström, Foto distans – grundutbildning 2022-2023.

Fotoutbildning på Distans

Distansutbildning på halvfart (50%)

Vår distans­utbildning i fotografi (Foto distans) på 39 veckor ger grund­läggande kunskaper om kameran, komposition och bildens språk.

Utbildningen passar dig som vill lära dig mer om kameran och fotografins möjligheter. Du kanske använder kameran som hobby eller i nödfall på jobbet, men vill ta ett steg till. Här får du lära dig grunderna inom foto­grafering, arbeta praktiskt med att foto­grafera och får professionellt stöd.

Distansutbildning

Den här fotokursen är på distans, vilket innebär att du deltar i under­visningen över internet. Vi arbetar med Microsoft Teams som verktyg. Allt som behövs för att använda Teams är egentligen en modern webb­läsare, men för att delta i under­visningen i vårt ”virtuella klassrum” behöver du hörlurar till din dator, och det under­lättar ännu mer om du har hör­lurar med mikrofon.

Foto: Jessica Jefferyd, Foto distans – grundutbildning 2022-2023. ”Ljus i mörkret”

Foto: Jessica Jefferyd, Foto distans – grundutbildning 2022-2023. ”Ljus i mörkret”

Veckovisa gruppsamtal

Utbildningen är mycket praktiskt inriktad och du som deltagare kommer varje vecka att få en ny spännande foto­uppgift att lösa. Under året gång kommer vi de flesta veckor, vid samma tid, att ha ett grupp­samtal i mindre grupper via Teams. I dessa möten talar vi om veckans uppgift och du får åter­koppling av din lärare och dina grupp­kamrater på dina foton. Dessa samtal kommer att vara förlagda till torsdagar.

Foto: Sam Nordström, Foto distans – grundutbildning 2022-2023

Foto: Sam Nordström, Foto distans – grundutbildning 2022-2023. ”Death and Rebirth”.

Arbetsmoment

Under läsåret kommer du bland annat att få grund­läggande kunskap om:

 • Kamera och kamera­teknik. Exempelvis, bländare/slutare och ISO, samt hur du ställer in din kamera semi-manuellt och manuellt.

 • Kompositions­regler och perspektiv.

 • Att arbeta i naturligt ljus. Du får också prova att göra en egen ljus­sättning hemma med enkla medel.

 • Dokumentär­foto (samt en titt på några kända fotografer och deras arbetssätt).

Foto: Maria Fritz, Foto distans – grundutbildning 2022-2023. ”Höstljus”

Foto: Maria Fritz, Foto distans – grundutbildning 2022-2023. ”Höstljus”

Några andra moment under kursen är:

 • Temafoto: Lär dig att foto­grafera teman som exempelvis ”förfall”, “gemenskap”, “ensamhet”.

 • Porträttfoto.

 • Foto­grafera events, exempelvis mässor, bröllop, födelse­dagar.

 • Landskap och mat­fotografering.

 • Bildens språk, berätta med bilder i stället för ord.

Foto: Pia Olsson, Foto distans – grundutbildning 2022-2023

Foto: Pia Olsson, Foto distans – grundutbildning 2022-2023

Miniprojekt

Du kommer också att genomföra två “mini­projekt” under läsårets gång, som kommer att pågå parallellt med vecko­uppgifterna. Det ena projektet är ett gemensamt tema och i det andra projektet får du som deltagare välja ditt eget ämne som du vill fördjupa dig i. Tidigare kurs­deltagare har exempelvis foto­graferat djur, gatuliv i stor­städer och sport. Under internat­helgerna presenterar deltagarna sina bilder inför resten av klassen.

Foto: Sam Nordström, Foto distans – grundutbildning 2022-2023

Foto: Sam Nordström, Foto distans – grundutbildning 2022-2023

Efter utbildningen

Efter utbildningen kan du grunderna i fotografi. Du behärskar de tekniska bitarna och vet hur du ställer in din kamera manuellt. Du har breddat dina foto­grafiska färdigheter i praktik och teori samt har en ökad förståelse för bildens språk och hur man berättar med bild.

Om du redan är en van fotograf som förstår skärpe­djup, slutar­tider, ISO-tal och hur du uttrycker dig i bild, kan utbildningen bli “tråkig” och inte ge dig någon särskild utmaning. Då kan påbyggnadsåret i foto passa dig bättre.

Foto: Richard Jonsson, Foto distans – grundutbildning 2022-2023

Foto: Richard Jonsson, Foto distans – grundutbildning 2022-2023

Möt Lärarna

Jesper Jäger Ärlestad

Martin Fermgård
Lärare: Fotoutbildningen

href="mailto:martin.fermgard@sigtunafolkhogskola.se">Klicka här för att skicka epost

Jesper är utbildad i bildjournalistik vid Mittuniversitetet och har under lång tid arbetat som fotograf och journalist inom tidningsvärlden. Tidigare har han undervisat på bland annat Arbetarnas bildningsförbund (ABF). Vid sidan av sitt undervisande ägnar sig Jesper åt egna fotografiska projekt, som har ställts ut på bland annat Arbetets museum i Norrköping, galleri Kontrast i Stockholm och Kulturhuset i Stockholm.

Din ansökan

Du skriver ett personligt brev i din ansökan till utbild­ningen. Skriv inte enbart en rad om att du tycker om att foto­grafera, utan berätta om vem du är, vad du gör nu, vad du förväntar dig av kursen, om du kanske skulle ha nytta av den i ditt arbete eller liknande, samt på vilken nivå du ligger idag.

Om du kommer med i urval två skall du även lämna in tre bilder som du gillar och som repre­senterar vem du är som foto­graf. Bilderna är tagna av dig själv. Om vi tycker att du är en lämplig kandidat till att gå kursen kallar vi dig till en grupp­intervju via Microsoft Teams Där kommer du få fler frågor för att vi ska få en känsla för hur du är som person och även hur du fungerar i grupp. I slutet av våren får du ett antagnings­besked om du har fått plats eller inte.

Antagnings­krav

För att bli antagen ska du ha ett genuint och levande intresse för fotografi och bildspråk. Vi lägger vikt vid mångfald i sammansättningen av våra klasser.

Urvalet till utbildningen gör vi med utgångspunkt från vad du skrivit i ditt personliga brev, dina bilder, samt gruppintervjun. Vi lägger stor vikt vid den sökandes möjlighet att tillgodogöra sig utbildningen och bidra med olika erfarenheter, samt motivation att delta i gruppdiskussioner och lösa uppgifter.

Antagningen sker i tre steg:

Urval 1

 • Ha fyllt 18 år.

 • Fullständigt gymnasium eller motsvarande.

 • Fullständigt ifylld ansökan.

Urval 2

 • Arbetsprover: tre nytagna bilder som du gillar och som representerar vem du är som fotograf. Bilderna är tagna av dig själv. Laddas upp i ansökan.

Urval 3

 • Obligatorisk intervju via Teams. Kallelse kommer via mejl.

Sista ansökningsdatum

1 juni 2023

Kursplan

Klicka här för att läsa utbildningens kursplan

Läsårstider

Studierna ges på halvtid.

Hösttermin: 2023-08-21 – 2023-12-15
Vårtermin: 2024-01-08 – 2024-06-02

 • Höstlov vecka 44

 • Sportlov vecka 9

 • Påsklov vecka 14

Obliga­toriska träffar

Utbildningen har tre obligatoriska träffar på plats vid Sigtuna folk­högskola. 

 • 25-27 augusti (internathelg 1)

 • 12-14 januari (internathelg 2)

 • 31 maj – 2 juni (internathelg 3)

Kostnader

Sigtuna folkhögskola tar ut två avgifter av alla studerande: schablonavgift och materialavgift.

Schablonavgiften täcker kostnader för:

 • försäkringar för er studerande under er studietid, även resor i samband med studieresor.

 • kostnader för skolans digitala lärmiljö.

Materialavgiften täcker kostnader för:

 • kursmaterial läraren eller ni på kursen behöver ha för att genomföra undervisningen.

Schablonavgiften är 300 kr/termin.
Materialavgiften är 800 kr/termin

Internat, kost och logi

 • HT 23 (internathelg 1): 2072 kr

 • Vt 24 (internathelg 2 och 3): 2812 kr

Det här behöver du

Du behöver ha en modern digital system­kamera (max 10 år gammal) och tillgång till dator och internet. Du ska också ha en hand­blixt som du kan sätta på din kamera.

Kurs­litteratur

Bättre bilder / För unga fotografer – Michael Ebert, Sandra Abend (klicka för att komma till en butik där du kan köpa boken).

Studerande­rättslig standard

Skolans studeranderättsliga standard beskriver dina rättigheter och skyldigheter på Sigtuna folkhögskola.
Läs mer här.

CSN

Våra kurser är studiemedelsberättigande (CSN). Det stöd du får beror på om du är över eller under 20 år. Läs mer på Folkhögskola.nu eller på CSN. Folkhögskola.nu har också en PDF-fil med infor­mation om studie­stöd för folkhögskole­studerande.

Om Ansökan

Ansökan sker via SchoolSoft

Alla ansökningar till våra utbildningar sker via ”Folk­hög­skolornas Mina Sidor” i SchoolSoft. Första gången du använder systemet behöver du skapa ett konto. När du är inloggad på ”Folk­hög­skolornas Mina Sidor” kan du hantera din ansökan, till exempel lämna kompletterande uppgifter, bifoga dokument och se din ansökans status. Blir du antagen till utbildningen du sökt behöver du tacka ”Ja” eller ”Nej” till din plats. Det gör du på ditt konto på ”Folk­hög­skolornas Mina Sidor”.

Kontrollera att du fyllt i rätt kontakt­uppgifter innan du skickar in din ansökan så att vi kan nå dig med besked om din ansökan. Håll även koll på din skräppost, det har tyvärr hänt att epost har hamnat där.

Om du får problem med din ansökan i SchoolSoft hör av dig till oss, antingen via epost: info@sigtunafolkhogskola.se eller telefon: 08-592 583 00.

Instruktion till anmälan till utbildningen

Tipsa dina vänner om ut­bild­ningen:

 

Pin It on Pinterest