Maria Ahnström

Projektåret, Foto

Vi har inte alltid levt så här

Det finns en ö i Stockholms norra skärgård som heter Björkö. Mitt hem.
Här bor jag i ett hus vid en havsvik tillsammans med min familj. Runt omkring oss är vi omslutna av skog som ger oss bär och svamp om somrarna och som vi fyller våra förråd med för ett helt år. På tomten odlar vi våra egna grönsaker och frukt. Vi köper kött och märgben från gräsbetande kor hos en lokal slaktare och kokar vår egna fond som vi använder som bas i all matlagning. Mejeriprodukter köper vi från ett lokalt gårdsmejeri.

Här river vinden i träden och vågorna från havet skapar ett lugnande brus. Isen sjunger sin kusliga sång och de vilda djurens varningsläten hörs om natten.

Men vi har inte alltid levt så här. År 2016 gjorde vi ett val.

Vi bodde då i en lägenhet i Nacka i Stockholm med vår son som då var 2,5 år. Vi ägde två gymanläggningar och stressade dagligen. Vi snurrade runt i ekorrhjulet, och fick pussla för att få dagen att gå ihop. Vi hann inte laga middag utan köpte halvfabrikat i matbutiken. Jag var ständigt trött och hade återkommande infektioner och inflammationer i kroppen. Vi bestämde oss för att göra en förändring. Vi anställde personal och ordnade så vi kunde arbeta på distans och sa upp kontraktet för lägenheten vi hyrde. Vi rensade ut de saker vi inte hade användning för längre. Kroppen kändes lättare.

Sen packade vi det som var kvar och flyttade hela vår värld till vårt landställe på Björkö. Sonen började på en idyllisk liten förskola i närheten, och vi vande oss sakta men säkert vid en lugnare livsstil med mer kvalité och äventyr i naturen.

Sen dess har vi aldrig ångrat oss.

Naturen på Björkö är oändligt vacker. Det finns allt från karga klippor och stormigt hav, till lugna skogar och dimmiga ängar. Det finns något speciellt här. Ett ljus som jag förundras över och inspireras av dagligen. Det var när livet blev lugnt som sinnet fick möjlighet att andas och jag började se, höra och känna livet runt omkring mig. Det var här jag fick ro att utveckla min passion för fotografi.

Med mina bilder vill jag inspirera till en känsla av lugn och frihet. Jag önskar att det kan hjälpa till att sänka stressnivån och känna att allt är möjligt.

Det här är min resa och jag har hittat min plats på jorden.

Pin It on Pinterest