Skådespelarutbildningen

Lär dig skådespeleri för film och scen

Skådespelarutbildningen vänder sig till dig som har stort intresse av skådespeleri, berättande och personlig utveckling. Innehållet fokuserar på skådespelartekniker för film och teater. Du får arbeta med skådespeleri och samarbeta med filmutbildningen, manus­utbildningen och musik­utbildningen i dina produktioner och i undervisningen.

 

 

Läs mer

Skådespeleri för film och scen

Teaterträning

I utbildningens teaterträning ingår bland annat improvisations­teater, fysisk teater, röst- och andningsteknik, analys och gestaltning av klassiska texter samt ett antal sceniska arbeten. Skådespelar­utbildningen samarbetar även med Manus­utbildningen och Film­utbildningen i ett antal olika produktioner där skådespeleri i de olika medierna film och teater utforskas.

Utbildningen erbjuder utveckling inom skådespeleri men också personlig utveckling inom områden som kommunikation, retorik och annan konstnärlig gestaltning.

Oavsett om du tänker dig en yrkesväg inom film och/eller teater, eller vill ägna ett år åt det du gillar att göra, är utbildningen tänkt att ge en god inblick i skådespeleri för film och teater och förberedelser för vidare studier.

Ett eller två år

Utbildningen är ettårig, med möjlighet till ett projektår som påbyggnad. Det nära samarbetet med skolans Manus­utbildning, Film­utbildning och Musik­utbildning ger oss unika möjligheter att skapa film och teater utifrån våra studerandes egna berättelser.

Du studerar både i stor grupp, mindre grupper och enskilt. Du får träning i att få och ge feedback som utvecklar både dig och din grupp. Kunskaper som dessutom är nyttiga i olika ledarskapssammanhang.

Alla övningar och metoder syftar till att utveckla konsten att gestalta karaktärer och skeenden på ett övertygande sätt i enlighet med den konstnärliga idén.

Stå på scen

På skolans scen får du både abeta tillsammans med dina klasskamrater och träna dig på egna framföranden som monologer.

Filmskådespeleri

Att skådespela för film är en helt annan sak än att stå på scen, hos oss får du lära dig båda delarna.

Ingen vanlig teaterlinje

Vår skådespelarmutbildning är ingen vanlig skådespelarlinje. Hos oss arbetar du tillsammans med deltagarna på manusutbildningen, filmutbildningen och musik- och ljudproduktion. Du får lära dig skådespeleri både för att vara med i filmer och för att stå på scen och du får arbeta både med klassiska manus och med helt nyskrivna från manusutbildningen. Du får övning i att ge och ta regi, både på scen och framför kameran.

Teamwork och samarbete med olika upphovspersoner är grundläggande för allt professionellt skådespeleri. Du blir väl förberedd för ditt nästa steg, vare sig det är högre utbildning på teaterskola eller scenskola, att börja arbeta, eller att starta en egen teatergrupp med några av dina vänner.

Kurs­innehåll

Kursmoment

 • Improvisation & scenisk närvaro
 • Fysiskt skådespeleri på film och scen
 • Röst- och rörelseträning
 • Teater- & filmhistoria
 • Repetitioner inför filminspelning och teateruppsättning
 • Skådespelarens roll i filmarbetets förproduktion, produktion och efterproduktion
 • Möten med publik i scenisk och filmisk framställning
 • Regi, grupputveckling och ledarskap

Efter avslutad kurs har du utvecklat teoretiska och praktiska kunskaper om skådespeleri i film- och teaterarbete.

Skolans miljö och läge i Sigtuna erbjuder en rik variation av film- och teaterskapande. Du får flera chanser att möta publik, både på scen och genom publik visning av filmproduktioner. Vi utformar ett flertal kortare projekt för att öka lärandet om hur man använder skådespeleriet mest effektivt i de olika medierna film och scen.

Du studerar både i stor grupp, mindre grupper och enskilt. Du får träning i att få och ge feedback som utvecklar både dig och din grupp. Kunskaper som dessutom är nyttiga i olika ledarskapssammanhang.

Alla övningar och metoder syftar till att utveckla konsten att gestalta karaktärer och skeenden på ett övertygande sätt i enlighet med den konstnärliga idén.

Vi gör intressanta studiebesök i Stockholm och Uppsala. Under läsåret ingår också flera teaterbesök och andra kulturevenemang.

I samband med intervjun får du träffa lärare och studerande på skolan och möjlighet att titta på skolans lokaler.

 

En vanlig vecka

 • Våra arbetsdagar börjar kl. 09.00 varje vardag.
 • Schematiderna varierar men de lärarledda lektionerna slutar vanligen 15.30.
 • Utöver lärarlett arbete behöver du ägna fler studietimmar själv för att öva, fördjupa dig och slutföra uppgifter.

För att bli antagen ska du ha fullständig gymnasieskola och tidigare teatererfarenhet eller stort teaterintresse.

 • Kursen och höstterminen startar måndag 26 augusti kl. 10.00 i Västersalen
 • Höstlov v.44
 • Höstterminen avslutas fredag 20 december
 • Vårterminen startar tisdag 7 januari 2019
 • Sportlov v.8
 • Påsklov v.16
 • Kursen avslutas fredag 5 juni 2020

Kostnader

All undervisning är kostnadsfri eftersom folkhögskolan är finansierad genom statsbidrag. Vi tar dock ut en terminsavgift samt en materialavgift.

Om du vill bo på skolans internat tillkommer naturligtvis en hyreskostnad för ditt boende, hyran faktureras månadsvis.

Om du väljer att följa med på studieresan så tillkommer en avgift för detta, denna avgift delbetalas under läsåret.

Terminsavgiften täcker kostnader för förmiddagskaffe, studerandeförsäkringar, kopiering, datautskrifter, lunch och kaffe vid terminsstart, forumdagar, högtider och kursavslutning.

Varje utbildning tar också ut en schablonavgift per termin för material, ev. kurslitteratur och studiebesök. Det är inte säkert att schablonavgiften täcker alla kostnader. Information om vad avgiften täcker och vad som eventuellt tillkommer får du i samband med kursstart.

Läs mer om Kostnader för Skådespelarutbildningen

Ta ditt nästa steg redan idag!

Studieresa till Berlin

Varje läsår, under våren då filmfestivalen ”Berlinalen” pågår, så reser alla kulturklasserna till Berlin tillsammans. I Berlin kommer vi alla att besöka olika muséer, konstutbildningen gör ateljébesök hos verksamma konstnärer, skådespelarutbildningen går på föreställningar, bland annat på Brechts egen teater ”Berliner Ensemble”, manusutbildningen söker inspiration till nya manus, filmutbildningen ackrediteras och går på massor av filmer där de får chans att jämföra sina egna alster med de tävlande.

tider och kostnader

Läsårs­tider

Studierna på Skådespelarutbildningen är heltids- och helårsstudier.

 • Kursen och höstterminen startar måndag 26 augusti kl. 10.00 i Västersalen
 • Höstlov v.44
 • Höstterminen avslutas fredag 20 december
 • Vårterminen startar tisdag 7 januari 2019
 • Sportlov v.9
 • Påsklov v.16
 • Kursen avslutas fredag 5 juni 2020

 

Kostna­der

 • Terminsavgift för Skådespelarutbildningen, täcker kostnader för förmiddagskaffe, studerandeförsäkringar, kopiering, datautskrifter, lunch och kaffe vid terminsstart, forumdagar, högtider och kursavslutning samt skolnål.
  Terminsavgiften är 1200 kr.
 • Materialavgift för Skådespelarutbildningen, täcker kostnader för material, vissa teaterbesök och vissa studiebesök.
  Materialavgiften är 2500 kr/termin.
  Eventuell höjning av materialavgiften för läsåret 2019/2020 är ännu inte beslutad. Om det blir någon höjning av materialavgiften kommer du informeras om detta.
 • Studieresan, som äger rum under början av februari, delbetalas normalt en gång per termin men det finns möjlighet att dela upp betalningen i mindre delar om du önskar det.
  Studieresan betalas med 3500 kr/termin

Våra kurser är studiemedelsberättigande (CSN). Det stöd du får beror på om du är över eller under 20 år. Läs mer på Folkhögskola.nu eller på CSN (PDF).

Möt lärarna på skådespelar­utbildningen

Mia Peterson

Mia Peterson

Huvudlärare

Mia undervisar i skådespeleri, regi och textanalys på Skådespelarutbildningen. Mia är lärare och var tidigare regissör och en av cheferna i teaterföreningen Teatertaket i Uppsala, där hon också var verksam som skådespelare. Mia har också frilansat som pedagog, skådespelare, improvisatör och föreläsare.

Mia Peterson
08-592 582 82
mia.peterson@sigtunafolkhogskola.se

Charlotta Miller

Charlotta Miller

Manuslärare

Charlotta Miller undervisar på Manusutbildningen. Charlotta är lärare, regissör och manusförfattare med lång erfarenhet av filmproduktion bakom sig. 2008 belönades hon med en Guldbagge för rollsättningen till filmen KidSvensk. Charlotta har en magister i manus och är utbildad vid Stockholm Dramatiska Högskola. Charlottas kortfilmer har tävlat på filmfestivaler såväl i Sverige som internationellt (GIFF, Odence, Sundance). Förutom att undervisa i filmmanus utvecklar hon nya filmprojekt i olika format och i olika konstellationer.

Charlotta Miller
charlotta.miller@sigtunafolkhogskola.se

Ulf Stålhandske

Ulf Stålhandske

Programansvarig

Undervisar på och är samordnare för Konstutbildningen, skådespelar­utbildningen, Filmutbildningen och projektåret.

Ulf är kursansvarig för Konstutbildningen och undervisar i ämnen som måleri, skulptur, konsthistoria , bildanalys, psykologi, drama och pedagogik. Ulf undervisar även på Skådespelarutbildningen, Filmutbildningen och Projektåret.

Ulf Stålhandske
08-592 582 54
ulf.stalhandske@sigtunafolkhogskola.se

Sagt om Skådespelar­­utbildningen

”Skådespelarutbildningen är en möjlighet att möta nya härliga människor, känna gemenskap och värme.”

    –– Daniel

”En extremt givande kurs för både kropp och själ, man kommer i kontakt med så många nya sidor av sig själv och andras.”

    –– Miro

”På Sigtuna Folkhögskola får man inte bara lära sig det inom sin linje utan mycket mer. Alltifrån att hjälpa andra till att vara en självständig och vuxen människa. Oavsett vem man är får man vänner för livet på Sigtuna Folkhögskola.”

    –– Philip

”Skådespelarutbildningen på Sigtuna Folkhögskola är en chans att skaffa sig erfarenheter för att ta sig vidare. Både inom teater och i livet. Man får en liten inblick i hur en skådespelare arbetar. Utbildningen är väldigt lärorik, i alla fall enligt min mening och man har ett roligt år tillsammans.”

    –– Linnéa

”Lär mig massor varje dag här. Fantastiska lärare och härlig atmosfär i klassen och runt omkring. Skulle rekommendera Sigtuna folkhögskola till alla som vill ha kul och utvecklas, både som person och som skådespelare.”

    –– Hanna

”Sjukt rolig utbildning där man får testa på det man vill och lite till. Det och den avslappnade stämningen med en engagerad och aktiv lärare gör att det känns otroligt givande och tryggt!”

    –– Elsa

Om Sigtuna

Sigtuna folkhögskola ligger i pittoreska Sigtuna stad med sitt myller av caféer och charmiga smågator med färgglada hus. Här finns butiker, parker, strandpromenader och mycket natur. Runt Mälaren hittar du fina badplatser på gångavstånd. Ansök om att få bo på skolans internat och ha nära till allt detta. Inom räckhåll har du också ett rikt kulturliv i både Stockholm och Uppsala.

Sigtuna grundades år 970 och är Sveriges första stad. Idag, mer än tusen år senare, är Sigtuna fortfarande en internationell mötesplats. I omedelbar närhet finns det fyra slott och 10 naturreservat med olika livsmiljöer och naturvärden. Här kan du besöka kyrkor och ruiner, slott och torparbyar samt Sveriges minsta rådhus, promenera på Sveriges första gågata ”Stora gatan” – platsen för Sveriges födelse. Här stod Erik Segersäll år 970 och pekade ut var Sigtuna stad skulle byggas.

Välkommen

Vardagar

08.00 — 16.00

Kvällar och helger

Efter överrenskommelse, kontakta oss via telefon eller epost.

Sociala medier

Kontakt

Telefon

08–592 583 00

E-Post

info@sigtunafolkhogskola.se

Besöksadress

Manfred Björkquists allé 20
193 31  Sigtuna

Postadress

Box 92
193 22  Sigtuna

Org. nr

802419-3131

Bankgiro

5102-5658