Skådespelar­utbildningen

Lär dig skådespeleri för film och scen

Skådespelar­utbildningen vänder sig till dig som har stort intresse av att spela teater i scenisk och filmisk form. Utbildningen innehåller mycket grupp­arbete och fokuserar på skådespelar­tekniker för film och teater. Det ingår även många samarbeten med film­utbildningen och musik- och ljud­utbildningen, både i under­visningen och i gemensamma produktioner.

 

Ansökan för läsåret 2021–2022 är nu stängd,
välkommen att söka till hösten 2022 igen.

 

Beställ informationLäs mer

Skådespeleri för film och scen

I Skådespelarutbildningen tränas färdigheter såsom närvaro, lyhördhet, koncentration, riktning, handling, vilja och dramaturgisk medvetenhet. Du får arbeta med dramatiska texter, improvisationsteater, fysisk teater, röst- och andningsteknik, textanalys samt ett antal sceniska och filmiska produktioner. På skolans scen får du träna på scenskådespeleri, både i grupp och enskilt. På film får du träning i filmskådespeleri i filmprojekt med övriga kulturutbildningar.

Utbildningen är ettårig och vänder sig till vuxna som vill studera på folkhögskola, som vill utvecklas inom skådespeleri och som gärna arbetar i grupp. Oavsett om du tänker dig en yrkesväg inom film och/eller teater, eller vill ägna ett år åt det du gillar att göra, får du en god inblick i skådespeleri för film och teater och förberedelser för vidare studier.

Utbildningen erbjuder även utveckling inom kommunikation, grupprocesser och annan konstnärlig gestaltning. Du får träning i att få och ge feedback som utvecklar både dig och din grupp. Kunskaper som är nyttiga i många olika sammanhang. Vi har även gemensamma föreläsningar i kulturhistoria med de övriga kulturutbildningarna.

Alla övningar och metoder syftar till att utveckla konsten att gestalta karaktärer och skeenden på ett övertygande sätt i enlighet med den konstnärliga idén. Det nära samarbetet med skolans övriga kulturutbildningar erbjuder unika möjligheter att skapa film och teater utifrån studerandes egna berättelser.

Stå på scen

På skolans scen får du både abeta tillsammans med dina klasskamrater och träna dig på egna framföranden som monologer.

Filmskådespeleri

Att skådespela för film är en helt annan sak än att stå på scen, hos oss får du lära dig båda delarna.

Ingen vanlig teaterlinje

Vår skådespelarutbildning är ingen vanlig skådespelarlinje. Hos oss samarbetar du mycket med deltagarna på övriga kulturutbildningar. Du får arbeta med klassisk dramatik och med nyskrivna filmmanus från skolans deltagare. Du får övning i att ge och ta regi, både på scen och framför kameran.

Teamwork och samarbete med olika upphovspersoner är grundläggande för allt professionellt skådespeleri. Du blir väl förberedd för ditt nästa steg, vare sig det är högre utbildning på teaterskola eller scenskola, att börja arbeta, eller att starta en egen teatergrupp med några av dina vänner.

Kurs­innehåll

Antagningskrav

 • Fullständigt ifylld ansökan, inklusive referensperson.
 • Fullständigt gymnasium.
 • Ha fyllt 18 år.
 • Obligatorisk intervju.
 • Obligatorisk presentationsfilm.

Kursmoment

 • Samarbete och kommunikation
 • Improvisation & scenisk närvaro
 • Skådespeleri på film och scen
 • Röst- och rörelseträning
 • Kulturhistoria
 • Repetitioner inför filminspelning och teateruppsättning
 • Skådespelarens roll i filmarbetets förproduktion, produktion och efterproduktion
 • Möten med publik i scenisk och filmisk framställning
 • Regi, grupputveckling och ledarskap

Efter avslutad kurs har du utvecklat teoretiska och praktiska kunskaper om skådespelarens verktyg och tekniker i film- och teaterarbete. Samarbete och kreativa kontrakt tränas i alla produktioner. Skolans miljö och läge i Sigtuna erbjuder en rik variation av film- och teaterskapande.

Vi gör intressanta studiebesök i Stockholm och Uppsala. Under läsåret ingår också flera teaterbesök och andra kulturevenemang. Gästlärare anlitas under läsåret inom olika specialområden.

I samband med intervjun får du träffa lärare och studerande på skolan och möjlighet att titta på skolans lokaler. För att bli antagen ska du ha fullständigt gymnasiebetyg, gärna tidigare teatererfarenhet och stort teater- och kulturintresse.

tider och kostnader

Läsårstider 2021-2022

Studierna på Skådespelarutbildningen är heltids- och helårsstudier.

 • Kursen och höstterminen startar måndag 23 augusti 2021, kl. 11.00 i Västersalen
 • Höstlov vecka 44
 • Höstterminen avslutas fredag 17 december 2021
 • Vårterminen startar måndag 10 januari 2022
 • Sportlov vecka 9
 • Påsklov vecka 15
 • Kursen avslutas fredag 3 juni 2022

Kostnader

Undervisningen (lärarlöner och lokalkostnader) är kostnadsfri eftersom folkhögskolan är offentligfinansierad med statsbidrag. Skolan tar dock ut en schablonavgift som täcker kostnader för förmiddagskaffe, studerandeförsäkringar, kopiering, datautskrifter, lunch och kaffe vid terminsstart, forumdagar och kursavslutning.

Schablonavgiften är 1200 kr/termin. Den här kostnaden kommer att höjas för läsåret 2021-2022, information om vad kostnaden blir publiceras här på hemsidan, senast i samband med den obligatoriska intervjun.

Skådespelarutbildningen tar också ut en materialavgift som täcker kostnader för material, vissa teaterbesök och vissa studiebesök. Materialavgiften är 2000 kr/termin.

Eventuell ändring av materialavgiften för läsåret 2021-2022 är ännu inte beslutad. Om det blir någon höjning av materialavgiften för läsåret 2021-2022 publiceras detta här på hemsidan, senast i samband med den obligatoriska intervjun.

Våra kurser är studiemedelsberättigande (CSN). Det stöd du får beror på om du är över eller under 20 år. Läs mer på Folkhögskola.nu eller på CSN (PDF).

Möt lärarna på skådespelar­utbildningen

Mia Peterson

Mia Peterson

Huvudlärare

Mia undervisar i skådespeleri, regi och textanalys på Skådespelarutbildningen. Mia är lärare och var tidigare regissör och en av cheferna i teaterföreningen Teatertaket i Uppsala, där hon också var verksam som skådespelare. Mia har också frilansat som pedagog, skådespelare, improvisatör och föreläsare.

Mia Peterson
08-592 582 82
mia.peterson@sigtunafolkhogskola.se

Ulf Stålhandske

Ulf Stålhandske

Programansvarig

Undervisar på och är samordnare för Konstutbildningen, skådespelar­utbildningen, Filmutbildningen och projektåret.

Ulf är kursansvarig för Konstutbildningen och undervisar i ämnen som måleri, skulptur, konsthistoria , bildanalys, psykologi, drama och pedagogik. Ulf undervisar även på Skådespelarutbildningen, Filmutbildningen och Projektåret.

Ulf Stålhandske
08-592 582 54
ulf.stalhandske@sigtunafolkhogskola.se

Sagt om Skådespelar­­utbildningen

”Skådespelarutbildningen är en möjlighet att möta nya härliga människor, känna gemenskap och värme.”

    –– Daniel

”En extremt givande kurs för både kropp och själ, man kommer i kontakt med så många nya sidor av sig själv och andras.”

    –– Miro

”På Sigtuna Folkhögskola får man inte bara lära sig det inom sin linje utan mycket mer. Alltifrån att hjälpa andra till att vara en självständig och vuxen människa. Oavsett vem man är får man vänner för livet på Sigtuna Folkhögskola.”

    –– Philip

”Skådespelarutbildningen på Sigtuna Folkhögskola är en chans att skaffa sig erfarenheter för att ta sig vidare. Både inom teater och i livet. Man får en liten inblick i hur en skådespelare arbetar. Utbildningen är väldigt lärorik, i alla fall enligt min mening och man har ett roligt år tillsammans.”

    –– Linnéa

”Lär mig massor varje dag här. Fantastiska lärare och härlig atmosfär i klassen och runt omkring. Skulle rekommendera Sigtuna folkhögskola till alla som vill ha kul och utvecklas, både som person och som skådespelare.”

    –– Hanna

”Sjukt rolig utbildning där man får testa på det man vill och lite till. Det och den avslappnade stämningen med en engagerad och aktiv lärare gör att det känns otroligt givande och tryggt!”

    –– Elsa

Om Sigtuna

Sigtuna folkhögskola ligger i pittoreska Sigtuna stad med sitt myller av caféer och charmiga smågator med färgglada hus. Här finns butiker, parker, strandpromenader och mycket natur. Runt Mälaren hittar du fina badplatser på gångavstånd. Inom räckhåll har du också ett rikt kulturliv i både Stockholm och Uppsala.

 

Sigtuna grundades år 970 och är Sveriges första stad. Idag, mer än tusen år senare, är Sigtuna fortfarande en internationell mötesplats. I omedelbar närhet finns det fyra slott och 10 naturreservat med olika livsmiljöer och naturvärden. Här kan du besöka kyrkor och ruiner, slott och torparbyar samt Sveriges minsta rådhus, promenera på Sveriges första gågata ”Stora gatan” – platsen för Sveriges födelse. Här stod Erik Segersäll år 970 och pekade ut var Sigtuna stad skulle byggas.

Välkommen

Vardagar

08.00 — 16.00

Kvällar och helger

Efter överrenskommelse, kontakta oss via telefon eller epost.

Sociala medier

Kontakt

Telefon

08–592 583 00

E-Post

info@sigtunafolkhogskola.se

Besöksadress

Manfred Björkquists allé 20
193 31  Sigtuna

Postadress

Box 92
193 22  Sigtuna

Org. nr

802419-3131

Bankgiro

5102-5658