Musik- och ljudproduktion

Lär dig att skapa och producera musik genom arbete i studio och i musikprogram. Du får även göra ljud- och musikproduktion till film och teater. Här får du möjlighet att utveckla ditt musikaliska skapande och utforska din personliga stil. I utbildningen ingår även möjlighet att uppträda med egna verk på någon av skolans scener.

 

Ansökan för läsåret 2021-2022 är nu öppen. Välkommen med din ansökan!

 

Sista ansökningsdag: 1 maj.

 

Sök nu!Läs mer

En grundläggande utbildning

Musik- och ljudproduktion

Utbildningen vänder sig till vuxna som vill studera på folk­högskola och har stort intresse av musik- och ljud­produktion. Du ska också ha intresse för ensemble och sam­arbeten med andra kultur­inriktningar.

Musik- och Ljud­produktions­utbildningen ger dig kunskaper och verktyg för att kunna arbeta med musik­produktionens alla delar. Du får en ökad förståelse för hur musik skapas, arrangeras, spelas in och framförs. Du får utveckla färdig­heter och kunskaper i studio­arbetet kring mikrofon­teknik, mixning, inspelning och redigering. Vi använder oss av programmet Logic Pro.

Under utbildningen samarbetar du även i olika film- och teater­produktioner med övriga kultur­utbildningar, där musik och ljud inom film och teater utforskas. Då kan du exempelvis få göra musik till filmer, teater­föreställningar och musik­video­produktioner. Vi har även gemensamma föreläsningar i kultur­historia med de övriga kultur­utbildningarna.

Studierna erbjuder utveckling inom musik­produktion men också personlig utveckling inom områden som kommunikation, genre­överskridande samarbeten och annan konstnärlig gestaltning. Oavsett om du tänker dig en yrkesväg inom musik­produktion, eller vill ägna ett år åt det du gillar att göra, får du en god inblick i arbetet med produktion av musik och ljud och förberedelser för vidare studier.

Ett eller två år

Utbildningen är ettårig, med möjlighet till ett projektår som påbyggnad. Projektåret innebär unika möjligheter att skapa musik och ljud utifrån studerandes egna önskemål. Du kanske vill fortsätta att utforska filmmusik, fokusera på scenisk musik eller skapa ljudkollage till konstverk.

Ingen vanlig musikproduktions-utbildning

Vår musik- och ljudproduktionsutbildning är ingen vanlig musikutbildning. Hos oss får du arbeta lite mer gränsöverskridande i ett antal projekt med övriga kulturutbildningar, även om fokus är på grundläggande musik- och ljudproduktion. I dessa arbeten får du möjlighet att utforska vad som krävs för bra teamwork och utveckla din egen kommunikation.

Intervju med Andreas

Du kommer att få arbeta både enskilt och i grupp under ledning av erfarna och yrkesverksamma ljudtekniker och musiker.

Ta ditt nästa steg redan idag!

Kursinnehåll

Musik- och Ljudproduktion

Antagningskrav

 • Fullständigt gymnasium
 • Fullständigt ifylld ansökan, inklusive referensperson
 • Presentationsfilm med sång- eller instrumentuppspelning
 • Ha fyllt 18 år
 • Obligatorisk intervju

Kursmoment

 • Studio- och inspelningsteknik
 • Redigering, mixning och mastring
 • Live- och scenteknik
 • Akustik och ljudlära
 • Syntprogrammering och sampling
 • Hantera instrument- och effekt-plugins i Logic
 • Ljudläggning
 • Komponera egna verk
 • Skapa musik för film och teater
 • Kulturhistoria
 • Regelverk kring upphovsrätt

Alla övningar och metoder syftar till att utveckla det konstnärliga uttrycket i musik och ljud i enlighet med den konstnärliga idén. Efter avslutad utbildning har du utvecklat teoretiska och praktiska kunskaper om musik- och ljudproduktion. Du får träning i att få och ge feedback som utvecklar både dig och din grupp.

Vi gör intressanta studiebesök i Stockholm och andra orter och går på konserter, föreställningar och andra kulturevenemang.

I samband med intervjun får du träffa lärare och studerande på skolan och möjlighet att titta på skolans lokaler. För att bli antagen ska du ha fullständigt gymnasiebetyg och tidigare musikerfarenhet samt stort musik- och kulturintresse.

tider och kostnader

Musik- och ljudproduktion

Läsårstider 2021-2022

Studierna på Musik- och ljud­produktions­utbildningen är heltids- och helårsstudier.

 • Kursen och höstterminen startar måndag 23 augusti 2021, kl. 10.00 i Västersalen
 • Höstlov vecka 44
 • Höstterminen avslutas fredag 17 december 2021
 • Vårterminen startar måndag 10 januari 2022
 • Sportlov vecka 9
 • Påsklov vecka 16
 • Kursen avslutas fredag 3 juni 2022

Läsårs­tider 2020-2021

Studierna på Musik- och ljud­produktions­utbildningen är heltids- och helårsstudier.

 • Kursen och höstterminen startar måndag 24 augusti kl. 10.00 i Västersalen
 • Höstlov vecka 44
 • Höstterminen avslutas fredag 18 december
 • Vårterminen startar måndag 11 januari 2021
 • Sportlov vecka 9
 • Påsklov vecka 13
 • Kursen avslutas fredag 4 juni 2021

Kostnader

Undervisningen (lärarlöner och lokalkostnader) är kostnadsfri eftersom folkhögskolan är offentligfinansierad med statsbidrag. Skolan tar dock ut en schablonavgift som täcker kostnader för förmiddagskaffe, studerandeförsäkringar, kopiering, datautskrifter, lunch och kaffe vid terminsstart, forumdagar och kursavslutning.

Schablonavgiften är 1200 kr/termin. Den här kostnaden kommer att höjas för läsåret 2021-2022, information om vad kostnaden blir publiceras här på hemsidan, senast i samband med den obligatoriska intervjun.

Musik- och ljud­produktions­utbildningen tar också ut en materialavgift som täcker kostnader för material, vissa teaterbesök och vissa studiebesök. Materialavgiften är 2500 kr/termin.

Eventuell ändring av materialavgiften för läsåret 2021-2022 är ännu inte beslutad. Om det blir någon höjning av materialavgiften för läsåret 2021-2022 publiceras detta här på hemsidan, senast i samband med den obligatoriska intervjun.

Våra kurser är studiemedelsberättigande (CSN). Det stöd du får beror på om du är över eller under 20 år. Läs mer på Folkhögskola.nu eller på CSN (PDF).

Möt lärarna på musik- och ljudproduktionsutbildningen

Henrik Johansson

Henrik Johansson

Huvudlärare

Henrik Johansson har arbetat som frilansande ljudtekniker och musikproducent. Han driver egen inspelningsstudio och använder Logic Pro X som inspelningsprogram sedan 2008. Henrik har en bakgrund som musiker och låtskrivare inom rock och pop sedan mitten av 1980-talet och har sjungit och spelat i olika band under årens lopp. Han har också flera års erfarenhet som lärare och kursledare.

Henrik Johansson
08-592 582 02
henrik.johansson@sigtunafolkhogskola.se

Ulf Stålhandske

Ulf Stålhandske

Programansvarig

Undervisar på och är samordnare för Konstutbildningen, skådespelar-utbildningen, Filmutbildningen och projektåret.

Ulf är kursansvarig för Konstutbildningen och undervisar i ämnen som måleri, skulptur, konsthistoria , bildanalys, psykologi, drama och pedagogik. Ulf undervisar även på Skådespelarutbildningen, Filmutbildningen och Projektåret.

“Jag är lärare på Sigtuna folkhögskola i ämnen som måleri, skulptur, konsthistoria, bildanalys, psykologi, drama och pedagogik.”

Ulf Stålhandske
08-592 582 54
ulf.stalhandske@sigtunafolkhogskola.se

Johan Syrén

Johan Syrén

Gästlärare i ljudläggning, mixning och specialeffekter

Johan Syrén har varit professionellt verksam som producent och ljudtekniker i drygt 15 år. Under åren har han producerat, spelat in och mixat över 20 fullängdsskivor, färdigställt en massa demos och diverse röst- och ljudinspelningar, samt producerat en hel del musik till olika musikvideos. På senare år har Johan intresserat sig mer för filmljud och arbetar i olika filmprojekt som ljudtekniker. Johan har även bedrivit olika kursverksamheter i musikproduktion och låtskrivning, och för närvarande undervisar han på Sigtuna folkhögskola i filmljud.

Ansökan

Ansökan sker via SchoolSoft

Alla ansökningar till våra utbildningar sker via plattformen ”SchoolSoft” och folkhögskolornas gemensamma system där som heter ”Folkhögskolornas Mina Sidor”. SchoolSoft är ett vanligt administrativt system även för grundskolor och gymnasier, så det kan hända att du redan har ett konto där. Om du har använt SchoolSoft tidigare så kommer du att känna igen dig, men annars är det enkelt att skapa ett konto och sedan göra din ansökan. På ”Folkhögskolornas Mina Sidor” kan du även hantera din ansökan, till exempel lämna kompletterande uppgifter, bifoga dokument till den eller ta bort din ansökan, och du kan även se din ansökans status och tacka ”Ja” eller ”Nej” om du blir antagen till en av våra utbildningar.

Vi kontaktar vanligen sökanden via epost med antagningsbesked eller om vi behöver kompletterande uppgifter från dig, men i vissa fall kan vi även skicka SMS till det mobilnummer du uppger, så var noggrann då du fyller i formuläret; om du skriver fel på ditt telefonnummer eller din epostadress så kommer vi ju inte att kunna nå dig med besked om din ansökan. När du ansökt till utbildningen så håll gärna extra koll på din skräppost, det har tyvärr hänt att epost från oss (eller från SchoolSoft) har hamnat där.

Om du får problem med SchoolSoft eller med din ansökan så tveka inte att höra av dig till oss, antingen via epost: info@sigtunafolkhogskola.se eller telefon: 08-592 583 00

Om Sigtuna

Sigtuna folkhögskola ligger i pittoreska Sigtuna stad med sitt myller av caféer och charmiga smågator med färgglada hus. Här finns butiker, parker, strandpromenader och mycket natur. Runt Mälaren hittar du fina badplatser på gångavstånd. Ansök om att få bo på skolans internat och ha nära till allt detta. Inom räckhåll har du också ett rikt kulturliv i både Stockholm och Uppsala.

Sigtuna grundades år 970 och är Sveriges första stad. Idag, mer än tusen år senare, är Sigtuna fortfarande en internationell mötesplats. I omedelbar närhet finns det fyra slott och 10 naturreservat med olika livsmiljöer och naturvärden. Här kan du besöka kyrkor och ruiner, slott och torparbyar samt Sveriges minsta rådhus, promenera på Sveriges första gågata ”Stora gatan” – platsen för Sveriges födelse. Här stod Erik Segersäll år 970 och pekade ut var Sigtuna stad skulle byggas.

Välkommen

Vardagar

08.00 — 16.00

Kvällar och helger

Efter överrenskommelse, kontakta oss via telefon eller epost.

Sociala medier

Kontakt

Telefon

08–592 583 00

E-Post

info@sigtunafolkhogskola.se

Besöksadress

Manfred Björkquists allé 20
193 31  Sigtuna

Postadress

Box 92
193 22  Sigtuna

Org. nr

802419-3131

Bankgiro

5102-5658