Musik- och ljudproduktion

Musikproduktion och studioteknik med inriktning mot Film och Scen

Lär dig musikproduktion och studioteknik med inriktning mot film och scen. Här får du möjlighet att utveckla ditt skapande och utforska din personliga stil.

 

  

Läs mer

Ny ettårig utbildning på helfart.

Undervisningen sker till stor del i samarbete med våra övriga kulturutbildningar, film-, skådespeleri- och manusutbildningen.

Du får exempelvis ljudlägga filmer, ljudsätta teaterföreställningar och skapa musik till musikvideor. Utöver det deltar du i workshops med gästande lärare samt besök i studios och av STIM. Vi kommer även lära oss programmet Logic för inspelning och gå igenom olika editeringsverktyg.

En central del av Logic är mixern där nivåer, pluggar och effekter styrs. Vi kommer gå igenom de viktigaste delarna av mixern och några av de mest användbara pluggarna såsom EQ, kompressor och reverb.

Våra lärare är erfarna och verksamma studiotekniker och musiker. Ett flertal samarbeten med skolans övriga kulturutbildningar ingår, såsom att göra musik för film och teater. Utbildningen ger en god inblick i musik- och ljudproduktion och vad som krävs för vidare studier inom ämnesområdet.

I utbildningen ingår bland annat:

 • Du lär dig använda programmet Logic Pro X
 • Du lär dig att arbeta i studio
 • Du lär dig musikkomposition
 • Du lär dig ljudläggning till film och scen
 • Du lär dig ljudteknik kopplat till scen
 • Du deltar regelbundet, tillsammans med övriga kulturutbildningar, i kulturhistoria, workshops ”minutfilm” och dramaturgi
 • Du har tillgång till studio, datorer och ljudutrustning

Samarbeten med Filmutbildningen, Manusutbildningen och Skådespelarutbildningen.

Intervju med Andreas som
gått AK–Musikproduktion

Du kommer att få arbeta både enskilt och i grupp under ledning av erfarna och yrkesverksamma ljudtekniker och musiker.

Studieresa till Berlin

Varje läsår, under våren då filmfestivalen ”Berlinalen” pågår, så reser alla kulturklasserna till Berlin tillsammans. I Berlin kommer vi alla att besöka olika muséer och kulturevenemang. Du som går på Musik- och Ljudproduktion kommer bland annat att få se vart legendariska studios finns och kanske vandra i David Bowies fotspår genom staden.

Konstutbildningen gör ateljébesök hos verksamma konstnärer, skådespelarutbildningen går på föreställningar, bland annat på Brechts egen teater ”Berliner Ensemble”, manusutbildningen söker inspiration till nya manus, filmutbildningen ackrediteras och går på massor av filmer där de får chans att jämföra sina egna alster med de tävlande.

Ta ditt nästa steg redan idag!

tider och kostnader

Läsårstider

Studierna på Musik- och ljud­produktions­utbildningen är heltids- och helårsstudier.

 • Kursen och höstterminen startar måndag 26 augusti kl. 10.00 i Västersalen
 • Höstlov v.44
 • Höstterminen avslutas fredag 20 december
 • Vårterminen startar tisdag 7 januari 2019
 • Sportlov v.9
 • Påsklov v.16
 • Kursen avslutas fredag 5 juni 2020

 

Kostnader

 • Skolan tar ut en terminsavgift för utbildningen, den täcker kostnader för förmiddagskaffe, studerandeförsäkringar, kopiering, datautskrifter, lunch och kaffe vid terminsstart, forumdagar, högtider och kursavslutning samt skolnål.
  Terminsavgiften är 1200 kr.
 • Materialavgift för utbildningen, täcker kostnader för material, vissa teaterbesök och vissa studiebesök.
  Materialavgiften är 2500 kr/termin.
  Eventuell höjning av materialavgiften för läsåret 2019/2020 är ännu inte beslutad. Om det blir någon höjning av materialavgiften kommer du informeras om detta.
 • Studieresan, som äger rum under början av februari, delbetalas normalt en gång per termin men det finns möjlighet att dela upp betalningen i mindre delar om du önskar det.
  Studieresan betalas med 3500 kr/termin

Våra kurser är studiemedelsberättigande (CSN). Det stöd du får beror på om du är över eller under 20 år. Läs mer på Folkhögskola.nu eller på CSN (PDF).

Möt lärarna på musik- och ljudproduktionsutbildningen

Henrik Johansson

Henrik Johansson

Huvudlärare

Henrik Johansson har arbetat som frilansande ljudtekniker och musikproducent. Han driver egen inspelningsstudio och använder Logic Pro X som inspelningsprogram sedan 2008. Henrik har en bakgrund som musiker och låtskrivare inom rock och pop sedan mitten av 1980-talet och har sjungit och spelat i olika band under årens lopp. Han har också flera års erfarenhet som lärare och kursledare.

Henrik Johansson
08-592 582 02
henrik.johansson@sigtunafolkhogskola.se

Ulf Stålhandske

Ulf Stålhandske

Programansvarig

Undervisar på och är samordnare för Konstutbildningen, skådespelar-utbildningen, Filmutbildningen och projektåret.

Ulf är kursansvarig för Konstutbildningen och undervisar i ämnen som måleri, skulptur, konsthistoria , bildanalys, psykologi, drama och pedagogik. Ulf undervisar även på Skådespelarutbildningen, Filmutbildningen och Projektåret.

“Jag är lärare på Sigtuna folkhögskola i ämnen som måleri, skulptur, konsthistoria, bildanalys, psykologi, drama och pedagogik.”

Ulf Stålhandske
08-592 582 54
ulf.stalhandske@sigtunafolkhogskola.se

Johan Syrén

Johan Syrén

Gästlärare i ljudläggning, mixning och specialeffekter

Johan Syrén har varit professionellt verksam som producent och ljudtekniker i drygt 15 år. Under åren har han producerat, spelat in och mixat över 20 fullängdsskivor, färdigställt en massa demos och diverse röst- och ljudinspelningar, samt producerat en hel del musik till olika musikvideos. På senare år har Johan intresserat sig mer för filmljud och arbetar i olika filmprojekt som ljudtekniker. Johan har även bedrivit olika kursverksamheter i musikproduktion och låtskrivning, och för närvarande undervisar han på Sigtuna folkhögskola i filmljud.

Välkommen

Vardagar

08.00 — 16.00

Kvällar och helger

Efter överrenskommelse, kontakta oss via telefon eller epost.

Sociala medier

Kontakt

Telefon

08–592 583 00

E-Post

info@sigtunafolkhogskola.se

Besöksadress

Manfred Björkquists allé 20
193 31  Sigtuna

Postadress

Box 92
193 22  Sigtuna

Org. nr

802419-3131

Bankgiro

5102-5658