Manus­utbildningen

Distansutbildning på halvfart (50%)

Lär dig skriva manus för scen, film och TV. Manusutbildningen passar både för dig som siktar mot en framtid inom manusskrivande som yrke och för dig som för egen del vill upptäcka och utveckla ditt eget skapande.

 

Ansökan för läsåret 2021–2022 är nu stängd,
välkommen att söka till hösten 2022 igen.

 

Beställ informationLäs mer

Skrivarutbildning för manusförfattare

Manusutbildningen erbjuder utveckling inom skrivande för både film och scen. Här får du möjlighet att utveckla ditt eget berättande och förfina din personliga stil.

Utbildningen vänder sig till vuxna som vill studera på distans vid folkhögskola och har stort intresse för manusarbete och berättande. Innehållet fokuserar på skriv- och berättartekniker för både film, TV och scen.

Våra lärare är erfarna skribenter med inblick i de olika medierna. Ett antal samarbeten med skolans övriga kulturutbildningar ingår, såsom filmatisering av ett filmmanus och iscensättning av ett teatermanus. Utbildningen ger en god inblick i manusskrivande och vad som krävs för vidare studier inom ämnesområdet.

Kurs­innehåll

ANTAGNINGSKRAV

 • Fullständigt ifylld ansökan, inklusive referensperson.
 • Fullständigt gymnasium.
 • Alla över 18 år kan söka Manusutbildningen.
 • Obligatorisk intervju.

I utbildningen ingår bland annat:

 • Skrivande som konstnärlig gestaltning
 • Manusprocessens olika delar
 • Arbete i Final Draft (professionellt manusprogram)
 • Text-, film- och teateranalys
 • Samarbeten med Filmutbildningen och Skådespelarutbildningen
 • Kulturhistoria

Se din text icensättas

Du får lära mer om skrivprocessen med hjälp av långa och korta skrivövningar, där feedback från lärare och kurskamrater ingår. Texterna provas i samarbeten med Filmutbildningen och Skådespelarutbildningen på skolan. Du får träning i att få och ge feedback som utvecklar både ditt eget och andras skrivande. Träffarna i Sigtuna kommer att ske både på folkhögskolan samt på anrika Sigtunastiftelsen, med eget bibliotek.

Distansutbildning

Du läser på distans. Det betyder att huvuddelen av undervisningen sker på internet. Gruppen träffas under tre kursdygn på Sigtuna folkhögskola. Du deltar i utbildningen i en gemensam webbklass. Uppgifter delas ut veckovis och du får handledning och undervisning via gruppsamtal i videokonferens.

Intyg och behörigheter

Efter genomgången kurs får du ett kursintyg, där kursens olika moment redovisas. Kursen ger en bra grund för dig när du söker vidare till skrivarutbildningar på fortsättnings- och högskolenivå.

tider och kostnader

Läsårstider 2021-2022

Studierna på Manusutbildningen är halvfarts- och helårsstudier.

 • Kursen och höstterminen startar måndag 23 augusti 2021, kl. 11.00 i Västersalen
 • Höstlov vecka 44
 • Höstterminen avslutas fredag 17 december 2021
 • Vårterminen startar måndag 10 januari 2022
 • Sportlov vecka 9
 • Påsklov vecka 15
 • Kursen avslutas fredag 3 juni 2022

Kostnader

Undervisningen (lärarlöner och lokalkostnader) är kostnadsfri eftersom folkhögskolan är offentligfinansierad med statsbidrag. Skolan tar dock ut en schablonavgift som täcker kostnader för förmiddagskaffe, studerandeförsäkringar, kopiering, datautskrifter, lunch och kaffe vid terminsstart, forumdagar och kursavslutning.

Avgifter

Materialavgift vilken täcker försäkringar, kopiering, digitala verktyg med mera 850 kr per termin.

Information om vad avgiften täcker och vad som eventuellt tillkommer får du i samband med kursstart.

Avgift för övernattning och mat:
Helpension, boende i enkelrum 1245 kr.
Helpension, boende del i dubbelrum 1085 kr.
Materialavgiften läggs på första och andra internatvistelsen och betalas in tillsammans med internatavgiften via länk som skickas ut till kursdeltagaren.

Manusutbildningen tar inte ut någon materialavgift, men du behöver själv införskaffa och bekosta en licens för programmet ”Final Draft” (om du inte redan har det). Kostnaden för detta program är ca. 1000 kr.

Internathelger i Sigtuna

Varje läsår har vi också tre träffar på plats vid Sigtuna folkhögskola med obligatorisk övernattning. Det är vid uppstarten på höstterminen samt efter juluppehållet och vid avslutningen på vårterminen.

Dessa träffar är mycket viktiga för kursen och är obligatoriska för att delta, kommer man inte på dem så kommer man heller inte att erbjudas någon fortsatt plats på kursen eller få intyg på fullgjord kurs. Vi kommer gå igenom viktiga saker under helgerna som det inte finns möjlighet att ta igen om man inte kan närvara.

Inför dessa träffar kommer du att erbjudas plats på skolans vandrarhem samt frukost, lunch och middag i skolans matsal. Bokning och betalning för dessa övernattningar sker separat, och du som blir antagen till kursen får information om detta under sommaren.

Våra kurser är studiemedelsberättigande (CSN). Det stöd du får beror på om du är över eller under 20 år. Läs mer på Folkhögskola.nu eller på CSN (PDF).

Lärare på manusutbildningen

Alexandra-Thérése Keining

Alexandra-Thérése Keining

Manuslärare

Alexandra-Therese Keining är filmutbildad i Los Angeles och regidebuterade 2002, som den då yngsta kvinnliga regissören i Sverige, med långfilmen Hot Dog. 2011 regisserade hon Kyss mig för vilken Liv Mjönes nominerades till en Guldbagge för bästa kvinnliga biroll. Alexandra skrev manuset till Pojkarna som hade världspremiär i Toronto och har sedan visats på en rad internationella filmfestivaler och visades i Ècrans Junior i Cannes. Alexandra-Therese Keining har även skrivit manus till The Average Color Of The Universe som bygger på den Augustprisbelönade boken med samma titel av Jessica Schiefhauer. För närvarande arbetar hon på serien ”Lea” för tv.

Alexandra-Therese Keining
08-592 582 05
alexandra.keining@sigtunafolkhogskola.se

Välkommen

Vardagar

08.00 — 16.00

Kvällar och helger

Efter överrenskommelse, kontakta oss via telefon eller epost.

Sociala medier

Kontakt

Telefon

08–592 583 00

E-Post

info@sigtunafolkhogskola.se

Besöksadress

Manfred Björkquists allé 20
193 31  Sigtuna

Postadress

Box 92
193 22  Sigtuna

Org. nr

802419-3131

Bankgiro

5102-5658