Manusutbildningen

Lär dig skriva manus för film och scen

Antagningen är nu tyvärr stängd för läsåret 2019-2020.

 

Läs mer

Skrivarutbildning för manusförfattare

Manusutbildningen erbjuder utveckling inom skrivande för både film och scen. Här får du möjlighet att utveckla ditt eget berättande och förfina din personliga stil.

Utbildningen vänder sig till vuxna som vill studera på folkhögskola och har stort intresse av manusarbete och berättande. Innehållet fokuserar på skriv- och berättartekniker för både film och scen.

Våra lärare är erfarna och yrkesverksamma manusförfattare inom de olika medierna. Ett flertal samarbeten med skolans övriga kulturutbildningar ingår, såsom filmatisering av ett filmmanus och iscensättning av ett teatermanus. Utbildningen ger en god inblick i manusskrivande och vad som krävs för vidare studier inom ämnesområdet.

Kurs­innehåll

Alla över 18 år kan söka Manusutbildningen.

I utbildningen ingår bland annat:

 • Skrivande som konstnärlig gestaltning
 • Manusprocessens olika delar
 • Arbete i Final Draft (professionellt manusprogram)
 • Text-, film- och teateranalys
 • Samarbeten med Filmutbildningen och Skådespelarutbildningen
 • Västvärldens kulturhistoria

Se din text icensättas

Du får lära mer om skrivprocessen med hjälp av långa och korta skrivövningar, där feedback från lärare och kurskamrater ingår. Texterna provas i samarbeten med Filmutbildningen och Skådespelarutbildningen på skolan. Du studerar både i stor grupp, mindre grupper och enskilt. Du får träning i att få och ge feedback som utvecklar både ditt eget och andras skrivande. Studiemiljön är på anrika Sigtunastiftelsen, med eget bibliotek, samt på Sigtuna folkhögskola.

Resa till Berlin

Alla kulturutbildningar gör en veckolång studieresa till Berlin. Där besöker vi Berlinalen, en av de största filmfestivalerna i Europa, konstmuséer och andra sevärdheter unders studieresan. Du deltar också i den fortsatta kulturhistorian under terminen. Du besöker också exempelvis Uppsala kortfilmsfestival och Stockholms filmfestival under året.

Intyg och behörigheter

Efter genomgången kurs får du ett kursintyg, där kursens olika moment redovisas. Kursen ger en bra grund för dig när du söker vidare till skrivarutbildningar på fortsättnings- och högskolenivå.

Ta ditt nästa steg redan idag!

Studieresa till Berlin

Varje läsår, under våren då filmfestivalen ”Berlinalen” pågår, så reser alla kulturklasserna till Berlin tillsammans. I Berlin kommer vi alla att besöka olika muséer, konstutbildningen gör ateljébesök hos verksamma konstnärer, skådespelarutbildningen går på föreställningar, bland annat på Brechts egen teater ”Berliner Ensemble”, manusutbildningen söker inspiration till nya manus, filmutbildningen ackrediteras och går på massor av filmer där de får chans att jämföra sina egna alster med de tävlande.

tider och kostnader

Läsårstider

Studierna på Manusutbildningen är heltids- och helårsstudier.

 • Kursen och höstterminen startar måndag 26 augusti kl. 10.00 i Västersalen
 • Höstlov v.44
 • Höstterminen avslutas fredag 20 december
 • Vårterminen startar tisdag 7 januari 2019
 • Sportlov v.9
 • Påsklov v.16
 • Kursen avslutas fredag 5 juni 2020

 

Kostnader

 • Skolan tar ut en terminsavgift för utbildningen, den täcker kostnader för förmiddagskaffe, studerandeförsäkringar, kopiering, datautskrifter, lunch och kaffe vid terminsstart, forumdagar, högtider och kursavslutning samt skolnål.
  Terminsavgiften är 1200 kr.
 • Materialavgift för utbildningen, täcker kostnader för material, vissa teaterbesök och vissa studiebesök.
  Materialavgiften är 2500 kr/termin.
  Eventuell höjning av materialavgiften för läsåret 2019/2020 är ännu inte beslutad. Om det blir någon höjning av materialavgiften kommer du informeras om detta.
 • Studieresan, som äger rum under början av februari, delbetalas normalt en gång per termin men det finns möjlighet att dela upp betalningen i mindre delar om du önskar det.
  Studieresan betalas med 3500 kr/termin

Våra kurser är studiemedelsberättigande (CSN). Det stöd du får beror på om du är över eller under 20 år. Läs mer på Folkhögskola.nu eller på CSN (PDF).

Möt lärarna på manusutbildningen

Charlotta Miller

Charlotta Miller

Manuslärare

Charlotta Miller ansvarar för Manusutbildningen. Charlotta är regissör och manusförfattare med lång erfarenhet av filmproduktion bakom sig. 2008 belönades hon med en Guldbagge för rollsättningen till filmen KidSvensk. Charlotta har en magister i manus och är utbildad vid Stockholm Dramatiska Högskola. Charlottas kortfilmer har tävlat på filmfestivaler såväl i Sverige som internationellt (GIFF, Odence, Sundance). Förutom att undervisa i filmmanus utvecklar hon nya filmprojekt i olika format och i olika konstellationer.

Charlotta Miller
charlotta.miller@sigtunafolkhogskola.se

Mia Peterson

Mia Peterson

Lärare Skådespelarutbildningen

Mia undervisar i skådespeleri, regi och textanalys på Skådespelarutbildningen. Mia är lärare och var tidigare regissör och en av cheferna i teaterföreningen Teatertaket i Uppsala, där hon också var verksam som skådespelare. Mia har också frilansat som pedagog, skådespelare, improvisatör och föreläsare.

Mia Peterson
08-592 582 82
mia.peterson@sigtunafolkhogskola.se

Ulf Stålhandske

Ulf Stålhandske

Programansvarig

Undervisar på och är samordnare för Konstutbildningen, skådespelar­utbildningen, Filmutbildningen och projektåret.

Ulf undervisar i ämnen som måleri, skulptur, kulturhistoria, dramaturgi, bildanalys, psykologi och drama. Ulf undervisar även på Skådespelarutbildningen, Filmutbildningen och Projektåret.

Ulf Stålhandske
08-592 582 54
ulf.stalhandske@sigtunafolkhogskola.se

Välkommen

Vardagar

08.00 — 16.00

Kvällar och helger

Efter överrenskommelse, kontakta oss via telefon eller epost.

Sociala medier

Kontakt

Telefon

08–592 583 00

E-Post

info@sigtunafolkhogskola.se

Besöksadress

Manfred Björkquists allé 20
193 31  Sigtuna

Postadress

Box 92
193 22  Sigtuna

Org. nr

802419-3131

Bankgiro

5102-5658