Konst­utbildningen

En grundläggande, traditionell konstutbildning för dig som siktar mot en framtid inom konstnärliga yrken och för dig som för egen del vill upptäcka och utveckla ditt eget skapande. En utbildning som ger dig en grund för framtiden!

 

Sök nu!Läs mer

Grundläggande konstutbildning

Formge din egen framtid

Konstutbildningen passar både för dig som siktar mot en framtid inom konstnärliga yrken och för dig som för egen del vill upptäcka och utveckla ditt eget skapande. 

Utbildningen vänder sig till vuxna som vill studera på folkhögskola och har stort intresse av konst. Konstutbildningen ger dig en bra grund att gå vidare till högre utbildningar inom konst, arkitektur, scenografi, design och andra liknande yrkesutbildningar.

Du lär dig att arbeta konceptbaserat och skaffar dig gedigna teoretiska grundkunskaper, erfarenheter och kunskaper som är viktiga att ha när du går vidare till högre utbildningar.

Egen plats i vår ateljésal

Du får en egen ateljéplats i vår stora ateljésal högt uppe i skolbyggnaden, salen har en fantastisk utsikt över Sigtunafjärden. Din ateljéplats behåller du under hela studietiden.

Du får en teoretisk grund

Du lär dig modernismens konsthistoria genom teoretiska och praktiska uppgifter. Vi studerar konstens roll i samhället och den tid den verkar i; exempelvis – varför uppstod futurismen just i Italien vid 1900-talets början? Du får lära dig samband mellan olika kulturriktningar och fenomen, som hur surrealisterna influerades av psykoanalysen och hur videokonsten har påverkat musikvideon med mera.

Ett År, eller två…

Utbildningen är ettårig, men efter ett år på konstutbildningen har du möjlighet till fördjupning i ett individuellt upplagt projektår.

Du studerar både i stor grupp, mindre grupper och enskilt. Du får träning i att få och ge feedback som utvecklar både dig och din grupp.

Bilder från utbildningen

(klicka på en bild för att börja bläddra bland dem)

Kurs­innehåll

ANTAGNINGSKRAV

 • Fullständigt ifylld ansökan, inklusive referensperson.
 • Fullständigt gymnasium.
 • Alla som fyllt 18 är behöriga att söka Konstutbildningen.
 • Obligatorisk intervju.
 • Fyra arbetsprover. Det kan vara utdrag från skissboken, foton, målningar, skulpturer, genomförda projekt, ja vad som helst som du tycker representerar din skaparlust. Du bifogar arbetsproverna i din digitala ansökan. Glöm inte att skriva mått och teknik på dina arbeten.

Moment

På konstutbildningen arbetar du med måleri, teckning, ljudinstallationer, screentryck, performance, installationer, foto och andra konstuttryck.

Termin 1

Första terminen är kursbaserad där olika kurser avlöser varandra. Du får kurser inom måleri, teckning, papper, foto, tredimensionell form, film, performance, installation.  Konsthistoria och orientering i samtidskonst är en naturlig del i varje kurs.

Termin 2

Kurserna fortsätter en bit in på termin två men en stor del av terminen arbetar du med dina egna konstprojekt utifrån din egen idéinriktade projektplan. Du får också hjälp med att göra arbetsprover till de utbildningar du vill söka.

Workshops

Förutom det egna projektarbetet deltar du i olika workshops öppna för båda årskurserna, till exempel screentryck, tredimensionellt arbete, digital bild, illustration, installationer och performance.

Återkommande ämnen

Krokiteckning, färglära, konsthistoria, bildanalys och kulturhistoria återkommer under hela läsåret. Tillsammans med elever på de andra kulturutbildningarna följer du den samtida konst och kulturscenen.

Gemensam slututställning

I slutet av ditt läsår deltar du i en gemensam slututställning där du redovisar ditt projektarbete.

Intyg och behörighet

Efter genomgången kurs får du ett kursintyg, där kursens olika moment redovisas. Kursen ger en bra grund för dig när du söker vidare till andra konstnärliga utbildningar.

Under utbildningstiden kan du få hjälp med att sätta ihop en portfolio/arbetsprover för t ex konst- och designutbildningar.

Ta ditt nästa steg redan idag!

tider och kostnader

Läsårstider 2021-2022

Studierna på Konstutbildningen är heltids- och helårsstudier.

 • Kursen och höstterminen startar måndag 23 augusti 2021, kl. 11.00 i Västersalen
 • Höstlov vecka 44
 • Höstterminen avslutas fredag 17 december 2021
 • Vårterminen startar måndag 10 januari 2022
 • Sportlov vecka 9
 • Påsklov vecka 15
 • Kursen avslutas fredag 3 juni 2022

Kostnader

Undervisningen (lärarlöner och lokalkostnader) är kostnadsfri eftersom folkhögskolan är offentligfinansierad med statsbidrag. Skolan tar dock ut en schablonavgift som täcker kostnader för förmiddagskaffe, studerandeförsäkringar, kopiering, datautskrifter, lunch och kaffe vid terminsstart, forumdagar och kursavslutning.

Schablonavgiften är 1200 kr/termin. Den här kostnaden kommer att höjas för läsåret 2021-2022, information om vad kostnaden blir publiceras här på hemsidan, senast i samband med den obligatoriska intervjun.

Konstutbildningen tar också ut en materialavgift som täcker kostnader för material, vissa teaterbesök och vissa studiebesök. Materialavgiften är 2500 kr/termin.

Eventuell ändring av materialavgiften för läsåret 2021-2022 är ännu inte beslutad. Om det blir någon höjning av materialavgiften för läsåret 2021-2022 publiceras detta här på hemsidan, senast i samband med den obligatoriska intervjun.

Våra kurser är studiemedelsberättigande (CSN). Det stöd du får beror på om du är över eller under 20 år. Läs mer på Folkhögskola.nu eller på CSN (PDF).

Möt lärarna på konst­utbildningen

Nina von Schmalensee

Nina von Schmalensee

Huvudlärare

Nina von Schmalensee är konstnär och utbildad på Konsthögskolan i Stockholm. Hon har mångårig erfarenhet av undervisning på en rad olika estetiska utbildningar som Beckmans, Örebro konstskola, Nyckelviksskolan, Lunnevad konstlinje och KTH arkitektur. Hon har varit opponent på Konsthögskolan i Stockholm och under flera år suttit som extern ledamot i Konstakademins stipendienämnd. Hon är en passionerad pedagog som har förmågan att se varje elevs enskilda strävanden och styrkor. Många av hennes elever har lyckats komma vidare på olika estetiska utbildningar både i Sverige som internationellt.

Om Ninas konstnärskap: www.ninavonschmalensee.se

Therese Jonsson Szatek

Therese Jonsson Szatek

Teckning, kroki, måleri

Therese Jonsson Szatek är utbildad på Konsthögskolan Valand i Göteborg och har sedan examen 2007 parallellt med hennes konstnärskap undervisat i teckning och måleri på olika konstskolor. I ateljén arbetar hon med teknikerna blyertsteckning och akvarell och hon har ställt ut på flera gallerier och konsthallar runt om i Sverige samt arbetat med offentliga gestaltningar. I undervisningen står elevernas skapandeprocesser i fokus och nyfikenhet kring vad konstnärligt uttryck kan vara idag.

Mer om Therese konstnärskap finns på: www.thereseszatek.se

therese.szatek@sigtunafolkhogskola.se

Sagt om Konst­utbildningen

”Vi vara mycket i ateljén och vi riktigt frossar i konsten, kreativiteten och skapandet”

    –– Malin

”Min största personliga utveckling har nog skett inom krokin och i mitt färgseende.”

    –– Joel

”Anledningen till att jag började här i Sigtuna var kursens metodik att arbeta med -ismerna och att praktisera dem i kursen”

    –– Ylva

”Det är viktigt att få tid att stå på egna ben i en miljö där man samtidigt kan utvecklas tillsammans med kurskamrater och lärare.”

    –– Niklas

Ansökan

Ansökan sker via SchoolSoft

Alla ansökningar till våra utbildningar sker via plattformen ”SchoolSoft” och folkhögskolornas gemensamma system där som heter ”Folkhögskolornas Mina Sidor”. SchoolSoft är ett vanligt administrativt system även för grundskolor och gymnasier, så det kan hända att du redan har ett konto där. Om du har använt SchoolSoft tidigare så kommer du att känna igen dig, men annars är det enkelt att skapa ett konto och sedan göra din ansökan. På ”Folkhögskolornas Mina Sidor” kan du även hantera din ansökan, till exempel lämna kompletterande uppgifter, bifoga dokument till den eller ta bort din ansökan, och du kan även se din ansökans status och tacka ”Ja” eller ”Nej” om du blir antagen till en av våra utbildningar.

Vi kontaktar vanligen sökanden via epost med antagningsbesked eller om vi behöver kompletterande uppgifter från dig, men i vissa fall kan vi även skicka SMS till det mobilnummer du uppger, så var noggrann då du fyller i formuläret; om du skriver fel på ditt telefonnummer eller din epostadress så kommer vi ju inte att kunna nå dig med besked om din ansökan. När du ansökt till utbildningen så håll gärna extra koll på din skräppost, det har tyvärr hänt att epost från oss (eller från SchoolSoft) har hamnat där.

Om du får problem med SchoolSoft eller med din ansökan så tveka inte att höra av dig till oss, antingen via epost: info@sigtunafolkhogskola.se eller telefon: 08-592 583 00

Om Sigtuna

Sigtuna folkhögskola ligger i pittoreska Sigtuna stad med sitt myller av caféer och charmiga smågator med färgglada hus. Här finns butiker, parker, strandpromenader och mycket natur. Runt Mälaren hittar du fina badplatser på gångavstånd. Inom räckhåll har du också ett rikt kulturliv i både Stockholm och Uppsala.

 

Sigtuna grundades år 970 och är Sveriges första stad. Idag, mer än tusen år senare, är Sigtuna fortfarande en internationell mötesplats. I omedelbar närhet finns det fyra slott och 10 naturreservat med olika livsmiljöer och naturvärden. Här kan du besöka kyrkor och ruiner, slott och torparbyar samt Sveriges minsta rådhus, promenera på Sveriges första gågata ”Stora gatan” – platsen för Sveriges födelse. Här stod Erik Segersäll år 970 och pekade ut var Sigtuna stad skulle byggas.

Välkommen

Vardagar

08.00 — 16.00

Kvällar och helger

Efter överrenskommelse, kontakta oss via telefon eller epost.

Sociala medier

Kontakt

Telefon

08–592 583 00

E-Post

info@sigtunafolkhogskola.se

Besöksadress

Manfred Björkquists allé 20
193 31  Sigtuna

Postadress

Box 92
193 22  Sigtuna

Org. nr

802419-3131

Bankgiro

5102-5658