Konstutbildningen

En utbildning som ger dig en grund för framtiden

 

VÄLKOMMEN MED DIN ANSÖKAN INFÖR HÖSTTERMINEN 2020!

 

Sista ansökningsdag 1 Maj 2020 

 

Sök nu!Läs mer

Grundläggande konstutbildning

Formge din egen framtid

Konstutbildningen passar både för dig som siktar mot en framtid inom konstnärliga yrken och för dig som för egen del vill upptäcka och utveckla ditt eget skapande. Du kan välja att gå ett eller två år.

Utbildningen vänder sig till vuxna som vill studera på folkhögskola och har stort intresse av konst. Konstutbildningen ger dig en bra grund att gå vidare till högre utbildningar inom konst, arkitektur, scenografi, design och andra liknande yrkesutbildningar.

Du lär dig att arbeta konceptbaserat och skaffar dig gedigna teoretiska grundkunskaper, erfarenheter och kunskaper som är viktiga att ha när du går vidare till högre utbildningar.

Analoga och digitala ateljéer

Du får en egen ateljéplats under hela studietiden. Som deltagare har du också tillgång till vårt datorrum med Adobe-programvarorna.

Du får en teoretisk grund

Du lär dig modernismens konsthistoria genom teoretiska och praktiska uppgifter. Vi studerar konstens roll i samhället och den tid den verkar i; exempelvis – varför uppstod futurismen just i Italien vid 1900-talets början? Du får lära dig samband mellan olika kulturriktningar och fenomen, som hur surrealisterna influerades av psykoanalysen och hur videokonsten har påverkat musikvideon med mera.

Ett År, eller två…

Utbildningen är ettårig, men efter ett år på konstutbildningen har du möjlighet till fördjupning i ett individuellt upplagt projektår.

Du studerar både i stor grupp, mindre grupper och enskilt. Du får träning i att få och ge feedback som utvecklar både dig och din grupp.

Bilder från utbildningen

(klicka på en bild för att börja bläddra bland dem)

Kurs­innehåll

 

ANTAGNINGSKRAV

 • Fullständigt ifylld ansökan, inklusive referensperson.
 • Fullständigt gymnasium.
 • Alla som fyllt 18 är behöriga att söka Konstutbildningen.
 • Obligatorisk intervju.

 

På konstutbildningen arbetar du med måleri, teckning, ljudinstallationer, screentryck, performance, installationer, foto och andra konstuttryck. Du får också läromedel och viss handledning om Adobe Photoshop, Adobe InDesign och Adobe Illustrator.

Termin 1

Utforskar den moderna konsthistorien genom eget skapande. Utgångspunkten tas i de idéer som finns i modernismens ismer, som impressionism, expressionism, surrealism etc. Idéerna i ismerna utforskar du med hjälp av olika tekniker som till exempel måleri, teckning och installation. Du arbetar även med texter inför det egna konstprojektet som ligger i den andra terminen.

Termin 2

Andra terminen arbetar du med dina egna konstprojekt utifrån din egen idéinriktade projektplan. Du får också hjälp att göra arbetsprover till de skolor du vill söka till.

Workshops

Förutom det egna projektarbetet deltar du i olika workshops öppna för båda årskurserna, till exempel screentryck, tredimensionellt arbete, digital bild, illustration, installationer och performance.

Under året återkommande ämnen

Krokiteckning, färglära, konsthistoria, bildanalys och kulturhistoria. Tillsammans med andra studerande på skolan följer du den samtida konstscenen.

Gemensam slututställning

I slutet av ditt läsår deltar du i en gemensam slututställning där du redovisar ditt projektarbete.

Intyg och behörighet

Efter genomgången kurs får du ett kursintyg, där kursens olika moment redovisas. Kursen ger en bra grund för dig när du söker vidare till andra konstnärliga utbildningar.

Under utbildningstiden kan du få hjälp med att sätta ihop en portfolio/arbetsprover för t ex konst- och designutbildningar.

Ta ditt nästa steg redan idag!

tider och kostnader

skoLäsårstider 2019/2020

Studierna på Konstutbildningen är heltids- och helårsstudier.

 • Kursen och höstterminen startar måndag 26 augusti kl. 10.00 i Västersalen
 • Höstlov v.44
 • Höstterminen avslutas fredag 20 december
 • Vårterminen startar tisdag 7 januari 2019
 • Sportlov v.9
 • Påsklov v.16
 • Kursen avslutas fredag 5 juni 2020

skoLäsårstider 2020/2021

Studierna på Konstutbildningen är heltids- och helårsstudier.

 • Kursen och höstterminen startar måndag 24 augusti kl. 10.00 i Västersalen
 • Höstlov v.44
 • Höstterminen avslutas fredag 20 december
 • Vårterminen startar tisdag 7 januari 2019
 • Sportlov v.9
 • Påsklov v.16
 • Kursen avslutas fredag 5 juni 2020

 

Kostnader

 • Skolavgift för Konstutbildningen täcker kostnader för förmiddagskaffe, studerandeförsäkringar, kopiering, datautskrifter, lunch och kaffe vid terminsstart, forumdagar, högtider och kursavslutning samt skolnål.
  Skolavgiften är 1200 kr.
 • Materialavgift för utbildningen, täcker kostnader för material, vissa teaterbesök och vissa studiebesök.
  Materialavgiften är 2500 kr/termin.
  Eventuell höjning av skol- och materialavgiften för läsåret 2020/2021 är ännu inte beslutad. Om det blir någon höjning av avgifterna kommer du informeras om detta i samband med den obligatoriska intervjun.

Våra kurser är studiemedelsberättigande (CSN). Det stöd du får beror på om du är över eller under 20 år. Läs mer på Folkhögskola.nu eller på CSN (PDF).

Möt lärarna på konst­utbildningen

Therese Jonsson Szatek

Therese Jonsson Szatek

Teckning, kroki, måleri

Therese undervisar på konstutbildningen i teckning, kroki och måleri.

Therese är utbildad vid konsthögskolan Valand i Göteborg

Therese Jonsson Szatek
08-592 582 00 (vx)
therese.szatek@sigtunafolkhogskola.se

Ulf Stålhandske

Ulf Stålhandske

Programansvarig

Undervisar på och är samordnare för Konstutbildningen, skådespelar­utbildningen, Filmutbildningen och projektåret.
Ulf undervisar i ämnen som måleri, skulptur, kulturhistoria, dramaturgi, bildanalys, psykologi och drama. Ulf undervisar även på Skådespelarutbildningen, Filmutbildningen och Projektåret.

Ulf Stålhandske
08-592 582 54
ulf.stalhandske@sigtunafolkhogskola.se

Monica Nilssen

Monica Nilssen

Konsthistoria

Monica är konstnär, utbildad vid konsthögskolan i Stockholm.

“Jag har arbetat med olika yrken med koppling till kreativitet, bl.a. under flera år på Kungliga Teatern (Operan) som kostymmålare och färgare, drev under några år eget färgeri. Har också arbetat med film och teaterproduktioner. Jag har också utbildat mig inom kriminalvården och på senare år arbetat på olika behandlingshem, främst som bildterapeut.”

Monica Nilssen
08 – 592 583 69
monica.nilssen@sigtunafolkhogskola.se

Sagt om Konst­utbildningen

”Vi vara mycket i ateljén och vi riktigt frossar i konsten, kreativiteten och skapandet”

    –– Malin

”Min största personliga utveckling har nog skett inom krokin och i mitt färgseende.”

    –– Joel

”Anledningen till att jag började här i Sigtuna var kursens metodik att arbeta med -ismerna och att praktisera dem i kursen”

    –– Ylva

”Det är viktigt att få tid att stå på egna ben i en miljö där man samtidigt kan utvecklas tillsammans med kurskamrater och lärare.”

    –– Niklas

Ansökan

Ansökan sker via SchoolSoft

Alla ansökningar till våra utbildningar sker via plattformen ”SchoolSoft” och folkhögskolornas gemensamma system där som heter ”Folkhögskolornas Mina Sidor”. SchoolSoft är ett vanligt administrativt system även för grundskolor och gymnasier, så det kan hända att du redan har ett konto där. Om du har använt SchoolSoft tidigare så kommer du att känna igen dig, men annars är det enkelt att skapa ett konto och sedan göra din ansökan. På ”Folkhögskolornas Mina Sidor” kan du även hantera din ansökan, till exempel lämna kompletterande uppgifter, bifoga dokument till den eller ta bort din ansökan, och du kan även se din ansökans status och tacka ”Ja” eller ”Nej” om du blir antagen till en av våra utbildningar.

Vi kontaktar vanligen sökanden via epost med antagningsbesked eller om vi behöver kompletterande uppgifter från dig, men i vissa fall kan vi även skicka SMS till det mobilnummer du uppger, så var noggrann då du fyller i formuläret; om du skriver fel på ditt telefonnummer eller din epostadress så kommer vi ju inte att kunna nå dig med besked om din ansökan. När du ansökt till utbildningen så håll gärna extra koll på din skräppost, det har tyvärr hänt att epost från oss (eller från SchoolSoft) har hamnat där.

Om du får problem med SchoolSoft eller med din ansökan så tveka inte att höra av dig till oss, antingen via epost: info@sigtunafolkhogskola.se eller telefon: 08-592 583 00

Om Sigtuna

Sigtuna folkhögskola ligger i pittoreska Sigtuna stad med sitt myller av caféer och charmiga smågator med färgglada hus. Här finns butiker, parker, strandpromenader och mycket natur. Runt Mälaren hittar du fina badplatser på gångavstånd. Ansök om att få bo på skolans internat och ha nära till allt detta. Inom räckhåll har du också ett rikt kulturliv i både Stockholm och Uppsala.

Sigtuna grundades år 970 och är Sveriges första stad. Idag, mer än tusen år senare, är Sigtuna fortfarande en internationell mötesplats. I omedelbar närhet finns det fyra slott och 10 naturreservat med olika livsmiljöer och naturvärden. Här kan du besöka kyrkor och ruiner, slott och torparbyar samt Sveriges minsta rådhus, promenera på Sveriges första gågata ”Stora gatan” – platsen för Sveriges födelse. Här stod Erik Segersäll år 970 och pekade ut var Sigtuna stad skulle byggas.

Välkommen

Vardagar

08.00 — 16.00

Kvällar och helger

Efter överrenskommelse, kontakta oss via telefon eller epost.

Sociala medier

Kontakt

Telefon

08–592 583 00

E-Post

info@sigtunafolkhogskola.se

Besöksadress

Manfred Björkquists allé 20
193 31  Sigtuna

Postadress

Box 92
193 22  Sigtuna

Org. nr

802419-3131

Bankgiro

5102-5658