Musik­produktion på Distans,
år 1

Musikproduktion med Logic Pro

 

Distansutbildning två terminer. Utbildningen är på halvfart (50%).

 

Ansökan till höst­terminen 2023 öppnar i början av februari, håll koll på den här sidan!
Vi kommer också att meddela då vi öppnar ansök­ningarna till våra olika utbild­ningar på vår Facebook-sida samt på Instagram. Följ oss där! 😊

 

Musikproduktion på distans

År ett, möjlighet till påbyggnad med ett andra år finns.

Musikproduktion

Utbildningen vänder sig till dig som vill prova på musikproduktion med hjälp av programmet Logic Pro. Du kanske vill producera musik som hobby eller satsa på att jobba inom området så småningom. På kursen får du lära dig grunderna i musikproduktion och arbeta praktiskt i programmet.

Passar dig som:

 • gör egen musik
 • spelar ett eller flera instrument eller sjunger
 • har ett stort intresse för musikproduktion

Undervisningen sker huvudsakligen på på distans via MS Teams/Zoom. Kursdeltagarna träffas även vid tre tillfällen på plats på Sigtuna Folkhögskola. Träffarna är obligatoriska. Avgiften för logi och måltider på skolan ingår som en del av kostnaderna för att gå utbildningen. 

Du deltar i utbildningen i en gemensam webklass. Uppgifter delas ut regelbundet och du får handledning och undervisning via Teams. Gruppsamtalen sker via Zoom.

På kursen använder vi oss av Logic Pro som plattform för musikproduktion. Därför behöver du ha en Macdator och Logic Pro för att kunna gå kursen. Det är också en fördel om du är van att jobba med Mac sedan tidigare. Kursen är studiemedelsberättigad via CSN.

Om antagningen

Antagningskrav:

 • Fullständigt gymnasiebetyg
 • Ha fyllt 18 år
 • Kunna spela ett eller flera instrument eller sång

För det första ska du ha fyllt 18 år och ha en musikalisk bakgrund.
Kursen är en grundkurs i musikproduktion, så om du redan är erfaren och har en bra förståelse för arrangemang, inspelning, redigering, mixning och mastring i Logic så är kursen inte lika lämplig som en fördjupningskurs skulle vara. Då kanske du istället bör söka vår fortsättningskurs som löper parallellt och heter Musikproduktion på distans, år2!

Det är också ett krav att du är van att musicera och kan spela ett eller flera instrument eller sjunga. Det är också bra om du skriver egna låtar eller åtminstone kan arrangera covers då en stor del av kursen handlar om att utgå från egna arrangemang och låtar. Vi kommer inte att gå igenom instrument- eller sångteknik på kursen så du behöver ha dessa kunskaper innan du börjar.

Vi gör ett första urval baserat på det du skriver i din ansökan så det är viktigt att du beskriver vem du är, varför du vill gå kursen, vilket/vilka instrument du spelar och på vilken nivå du ligger.

I urvalsprocessen strävar vi efter att få en grupp deltagare med en blandning vad gäller könsfördelning, ålder, varierande livserfarenheter och bakgrund. Vi lägger vikt vid den sökandes möjlighet att tillgodogöra sig utbildningen och bidra socialt med erfarenheter och feedback.

I det första urvalet ska du inte skicka arbetsprover men däremot bifoga betyg.

I det andra urvalet ska man skicka in ett arbetsprov samt boka tid för en intervju via Teams.

Musikproduktion

Kursupplägg

Musikproduktion

Kursen är på 39 veckor och går på halvfart. Det betyder att man får räkna med cirka 15 timmars arbete per vecka.

Klassen kommer vara indelad i mindre grupper som kommer arbeta tillsammans och ha gemensamma möten över nätet via Zoom. Dessa samtal sker regelbundet och på samma dag och tid för varje grupp. Det blir dock uppehåll för samtalen vissa veckor, då uppgifterna är mer omfattande och vid lov, påsk-, julledigheter osv.

Under läsåret har vi även tre träffar på plats med övernattning på skolan. Det är vid uppstarten på höstterminen 2022 samt efter juluppehållet och vid avslutningen på vårterminen 2023. Alla dessa helger är obligatoriska. Närvarar man inte vid uppstarten så kommer man heller inte att erbjudas någon fortsatt plats på kursen. På samma sätt ska man också kunna närvara vid de andra två träffarna.

Arbetsmoment:

Du kommer bland annat att få undervisning i:

 • Grundkunskaper i programmet Logic Pro.
 • Inspelning och redigering
 • Mixning och mastring
 • Audio och MIDI
 • Instrument- och effektpluggar

Det här behövs för att kunna gå på kursen:

Du behöver ha en Mac med tillräckliga prestanda för att kunna köra senaste versionen av Logic Pro och du behöver också själv skaffa programmet innan kursstart. Det är inget måste, men en fördel, om du också har tillgång till ett externt ljudkort, bra hörlurar, mikrofon och gärna någon form av MIDI/USB-klaviatur. Detta förenklar arbetets gång under kursen och gör det enklare att spela in, mixa och mastra. Du behöver även ha tillgång till en bra internetuppkoppling och en tyst miljö för att kunna delta under samtalen.

Ta ditt nästa steg redan idag!

tider och kostnader

Tider

Tider för obligatoriska kursträffar / internatvistelse (tre dygn) vid kursstart, efter juluppehållet och vid kursslut:

Musikproduktion på distans, år 1. Kursträffar HT-2022/VT-2023

 • 3–4 september, 2022 (internathelg 1)
 • 14–15 januari, 2023 (internathelg 2)
 • 10–11 juni, 2023 (internathelg 3)

Avgifter

Materialavgift vilken täcker försäkringar, kopiering, digitala verktyg med mera: 500 kr per termin.

Information om vad avgiften täcker och vad som eventuellt tillkommer får du i samband med kursstart.

Avgift för övernattning och mat:

 • Helpension, med boende i eget enkelrum: 1350 kr.
 • Helpension, boende med del i dubbelrum: 1150 kr.

Avgiften läggs på första och andra internatvistelsen och betalas in tillsammans med internatavgiften på länk som skickas ut till kursdeltagaren.

Våra kurser är studiemedelsberättigande (CSN). Det stöd du får beror på om du är över eller under 20 år. Läs mer på Folkhögskola.nu eller på CSN (PDF).

Musikproduktion

Möt lärarna på musik­produktions­utbildningen på distans

Henrik Johansson

Henrik Johansson
Lärare: Musikutbildningen

Tel: 072-165 70 37
Klicka här för att skicka epost

Henrik Johansson har arbetat som frilansande ljudtekniker och musikproducent. Han driver egen inspelningsstudio och använder Logic Pro X som inspelningsprogram sedan 2008. Henrik har en bakgrund som musiker och låtskrivare inom rock och pop sedan mitten av 1980-talet och har sjungit och spelat i olika band under årens lopp. Han har också flera års erfarenhet som lärare och kursledare.

Minna Bolin

Minna Bolin
Lärare: Musikutbildningen, Filmutbildningen och Skådespelarutbildningen

Tel: 072-165 70 38
Klicka här för att skicka epost

Minna har en master i filmmusik från KMH, men har även akademiska meriter som musiker och sångpedagog. Hon har en bred bakgrund inom musikens värld som både artist och filmmusikkompositör, och undervisar både på musik- och filmkurserna.

Läs mer

"Att få uttrycka sig konstnärligt är för mig en demokratifråga – och att få ta del av kultur är också det. På folkhögskolan är alla välkomna och våra olika bakgrunder berikar våra möten med varandra!"

Ansökan

Ansökan sker via SchoolSoft

Ansökningen är stängd.

Observera att alla ansökningar till våra utbildningar sker via plattformen ”SchoolSoft” och folkhögskolornas gemensamma system där som heter ”Folkhögskolornas Mina Sidor”. SchoolSoft är ett vanligt administrativt system även för grundskolor och gymnasier, så det kan hända att du redan har ett konto där. Om du har använt SchoolSoft tidigare så kommer du att känna igen dig, men annars är det enkelt att skapa ett konto och sedan göra din ansökan. På ”Folkhögskolornas Mina Sidor” kan du även hantera din ansökan, till exempel lämna kompletterande uppgifter, bifoga dokument till den eller ta bort din ansökan, och du kan även se din ansökans status och tacka ”Ja” eller ”Nej” om du blir antagen till en av våra utbildningar.

Vi kontaktar vanligen sökanden via epost med antagningsbesked eller om vi behöver kompletterande uppgifter från dig, men i vissa fall kan vi även skicka SMS till det mobilnummer du uppger, så var noggrann då du fyller i formuläret; om du skriver fel på ditt telefonnummer eller din epostadress så kommer vi ju inte att kunna nå dig med besked om din ansökan. När du ansökt till utbildningen så håll gärna extra koll på din skräppost, det har tyvärr hänt att epost från oss (eller från SchoolSoft) har hamnat där.

Om du får problem med SchoolSoft eller med din ansökan så tveka inte att höra av dig till oss, antingen via epost: info@sigtunafolkhogskola.se eller telefon: 08-592 583 00

Pin It on Pinterest