Manus­utbildningen

Distansutbildning på halvfart (50%)

Lär dig skriva manus för scen, film och TV. Manusutbildningen passar både för dig som siktar mot en framtid inom manusskrivande som yrke och för dig som för egen del vill upptäcka och utveckla ditt eget skapande.

 

Ansökan till höst­terminen 2023 öppnar i början av februari, håll koll på den här sidan!
Vi kommer också att meddela då vi öppnar ansök­ningarna till våra olika utbild­ningar på vår Facebook-sida samt på Instagram. Följ oss där! 😊

 

Skrivarutbildning för manusförfattare

Manusutbildningen erbjuder utveckling inom skrivande för både film och scen. Här får du möjlighet att utveckla ditt eget berättande och förfina din personliga stil.

Utbildningen vänder sig till vuxna som vill studera på distans vid folkhögskola och har stort intresse för manusarbete och berättande. Innehållet fokuserar på skriv- och berättartekniker för både film, TV och scen.

Våra lärare är erfarna skribenter med inblick i de olika medierna. Ett antal samarbeten med skolans övriga kulturutbildningar ingår, såsom filmatisering av ett filmmanus och iscensättning av ett teatermanus. Utbildningen ger en god inblick i manusskrivande och vad som krävs för vidare studier inom ämnesområdet.

Kurs­innehåll

ANTAGNINGSKRAV

 • Fullständigt ifylld ansökan, inklusive referensperson.
 • Fullständigt gymnasium.
 • Alla över 18 år kan söka Manusutbildningen.
 • Obligatorisk intervju.

I utbildningen ingår bland annat:

 • Skrivande som konstnärlig gestaltning
 • Manusprocessens olika delar
 • Arbete i Final Draft (professionellt manusprogram)
 • Text-, film- och teateranalys
 • Samarbeten med Filmutbildningen och Skådespelarutbildningen
 • Kulturhistoria

Se din text icensättas

Du får lära mer om skrivprocessen med hjälp av långa och korta skrivövningar, där feedback från lärare och kurskamrater ingår. Texterna provas i samarbeten med Filmutbildningen och Skådespelarutbildningen på skolan. Du får träning i att få och ge feedback som utvecklar både ditt eget och andras skrivande. Träffarna i Sigtuna kommer att ske både på folkhögskolan samt på anrika Sigtunastiftelsen, med eget bibliotek.

Distansutbildning

Du läser på distans. Det betyder att huvuddelen av undervisningen sker på internet. Gruppen träffas under tre kursdygn på Sigtuna folkhögskola. Du deltar i utbildningen i en gemensam webbklass. Uppgifter delas ut veckovis och du får handledning och undervisning via gruppsamtal i videokonferens.

Intyg och behörigheter

Efter genomgången kurs får du ett kursintyg, där kursens olika moment redovisas. Kursen ger en bra grund för dig när du söker vidare till skrivarutbildningar på fortsättnings- och högskolenivå.

Ta ditt nästa steg redan idag!

tider och kostnader

 

Läsårstider 2022-2023

Studierna på Manusutbildningen är halvfarts- och helårsstudier.

 • Hösttermin: 22/8-16/12 2022
 • Vårtermin 9/1-2/6 2023
 • Höstlov vecka 44
 • Sportlov vecka 9
 • Påsklov vecka 15

Kostnader

Undervisningen (lärarlöner och lokalkostnader) är kostnadsfri eftersom folkhögskolan är offentligfinansierad med statsbidrag. Skolan tar dock ut en schablonavgift som täcker kostnader för förmiddagskaffe, studerandeförsäkringar, kopiering, datautskrifter, lunch och kaffe vid terminsstart, forumdagar och kursavslutning.

Avgifter

Materialavgift vilken täcker försäkringar, kopiering, digitala verktyg med mera 850 kr per termin.

Information om vad avgiften täcker och vad som eventuellt tillkommer får du i samband med kursstart.

Avgift för övernattning och mat:
Helpension, boende i enkelrum 1245 kr.
Helpension, boende del i dubbelrum 1085 kr.
Materialavgiften läggs på första och andra internatvistelsen och betalas in tillsammans med internatavgiften via länk som skickas ut till kursdeltagaren.

Manusutbildningen tar inte ut någon materialavgift, men du behöver själv införskaffa och bekosta en licens för programmet ”Final Draft” (om du inte redan har det). Kostnaden för detta program är ca. 1000 kr.

Internathelger i Sigtuna

Varje läsår har vi också tre träffar på plats vid Sigtuna folkhögskola med obligatorisk övernattning. 

Internathelger: 

Grupp 1:

 • 19-21 augusti 2022
 • 13-14 januari 2023
 • 13-14 maj 2023

Grupp 2:

 • 9-11 september2022
 • 4-5 februari 2023
 • 26-27 maj 2023

Dessa träffar är mycket viktiga för kursen och är obligatoriska för att delta, kommer man inte på dem så kommer man heller inte att erbjudas någon fortsatt plats på kursen eller få intyg på fullgjord kurs. Vi kommer gå igenom viktiga saker under helgerna som det inte finns möjlighet att ta igen om man inte kan närvara.

Inför dessa träffar kommer du att erbjudas plats på skolans vandrarhem samt frukost, lunch och middag i skolans matsal. Bokning och betalning för dessa övernattningar sker separat, och du som blir antagen till kursen får information om detta.

Våra kurser är studiemedelsberättigande (CSN). Det stöd du får beror på om du är över eller under 20 år. Läs mer på Folkhögskola.nu eller på CSN (PDF).

Lärare på manusutbildningen

Alexandra Thérése Keining

Alexandra Thérése Keining
Lärare: Manusutbildningen

Tel: 072-165 70 30
Klicka här för att skicka epost

Alexandra-Therese Keining är filmutbildad i Los Angeles och regidebuterade 2002, som den då yngsta kvinnliga regissören i Sverige, med långfilmen Hot Dog. 2011 regisserade hon Kyss mig för vilken Liv Mjönes nominerades till en Guldbagge för bästa kvinnliga biroll. Alexandra skrev manuset till Pojkarna som hade världspremiär i Toronto 2015.

Läs mer

”Pojkarna” har sedan visats på en rad internationella filmfestivaler och visades i Ècrans Junior i Cannes. Alexandra-Therese Keining har även skrivit manus till The Average Color Of The Universe som bygger på den Augustprisbelönade boken med samma titel av Jessica Schiefhauer. För närvarande arbetar hon på serien ”Lea” för tv.

Ansökan

Ansökan sker via SchoolSoft

Ansökan för höstterminen 2022 är stängd.

Observera att alla ansökningar till våra utbildningar sker via plattformen ”SchoolSoft” och folkhögskolornas gemensamma system där som heter ”Folkhögskolornas Mina Sidor”. SchoolSoft är ett vanligt administrativt system även för grundskolor och gymnasier, så det kan hända att du redan har ett konto där. Om du har använt SchoolSoft tidigare så kommer du att känna igen dig, men annars är det enkelt att skapa ett konto och sedan göra din ansökan. På ”Folkhögskolornas Mina Sidor” kan du även hantera din ansökan, till exempel lämna kompletterande uppgifter, bifoga dokument till den eller ta bort din ansökan, och du kan även se din ansökans status och tacka ”Ja” eller ”Nej” om du blir antagen till en av våra utbildningar.

Vi kontaktar vanligen sökanden via epost med antagningsbesked eller om vi behöver kompletterande uppgifter från dig, men i vissa fall kan vi även skicka SMS till det mobilnummer du uppger, så var noggrann då du fyller i formuläret; om du skriver fel på ditt telefonnummer eller din epostadress så kommer vi ju inte att kunna nå dig med besked om din ansökan. När du ansökt till utbildningen så håll gärna extra koll på din skräppost, det har tyvärr hänt att epost från oss (eller från SchoolSoft) har hamnat där.

Om du får problem med SchoolSoft eller med din ansökan så tveka inte att höra av dig till oss, antingen via epost: info@sigtunafolkhogskola.se eller telefon: 08-592 583 00

Pin It on Pinterest