Konst­utbildningen

En grundläggande, traditionell konstutbildning för dig som siktar mot en framtid inom konstnärliga yrken och för dig som för egen del vill upptäcka och utveckla ditt eget skapande. En utbildning som ger dig en grund för framtiden!

 

Ansökan till höst­terminen 2023 öppnar i början av februari, håll koll på den här sidan!
Vi kommer också att meddela då vi öppnar ansök­ningarna till våra olika utbild­ningar på vår Facebook-sida samt på Instagram. Följ oss där! 😊

 

Bilder från utbildningen

(klicka på en bild för att börja bläddra bland dem)

Följ oss gärna på Instagram!

 


Grundläggande konstutbildning

Formge din egen framtid

Konstutbildningen som är ettårig, passar för dig som siktar mot en framtid inom konstnärliga yrken och för dig som för egen del vill upptäcka och utveckla ditt eget skapande. Den ger dig en bra grund att gå vidare till högre estetiska utbildningar inom konst, arkitektur, scenografi, design och andra liknande utbildningar.

Genom ett kursbaserat upplägg får du testa samtliga konstnärliga tekniker såsom måleri, teckning, collage, skulptur, foto, film, rumslig gestaltning, performance med mera.

Utbildningen vill ge dig en konsthistorisk förståelse och inblick i samtidskonsten, men också träna dig i att sätta ord på din konstnärliga process, enskilt och tillsammans med andra. Målet är att ge dig både praktiska och teoretiska grundkunskaper, erfarenheter och kunskaper som är viktiga att ha när du går vidare till högre utbildningar.

Egen plats i vår ateljèsal

Du får en egen ateljéplats i vår stora ateljésal med fantastisk utsikt över Sigtunafjärden. Din ateljéplats behåller du under hela studietiden.

Tillsammans och enskilt

Tillsammans besöker vi konstnärsateljéer, muséer, gallerier och relevanta vidareutbildningar. Under våren har du en lång projektperiod där du fördjupar dig i det som intresserar dig mest. Du får också hjälp att sätta samman en portfolio till skolor du vill söka. Dina fasta lärare och gästlärare är alla högskoleutbildade konstnärer inom olika fält.

Kurs­innehåll

Antagningskrav

 • Fullständigt ifylld ansökan, inklusive referensperson.
 • Fullständigt gymnasium.
 • Alla som fyllt 18 är behöriga att söka Konstutbildningen.
 • Obligatorisk intervju.
 • Fyra arbetsprover. Det kan vara utdrag från skissboken, foton, målningar, skulpturer, genomförda projekt, ja vad som helst som du tycker representerar din skaparlust. Du bifogar arbetsproverna i din digitala ansökan. Glöm inte att skriva mått och teknik på dina arbeten.

Termin 1

Första terminen avlöser olika kurser varandra. Du har kurser i teckning, måleri, foto, collage, foto, tredimensionell form, film, performance och installation. Konsthistoria och orientering i samtidskonst är en naturlig del i varje kurs.

Termin 2

Kurserna fortsätter en bit in på termin två men en stor del av terminen arbetar du med ett eget konstprojekt. Du får också hjälp med att sätta samman arbetsprover till de utbildningar du vill söka.

Återkommande ämnen

Krokiteckning, färglära, bildanalys, konsthistoria, kulturhistoria.

Ta ditt nästa steg redan idag!

tider och kostnader

läsårstider 2022-2023

Studierna på Konstutbildningen är heltids- och helårsstudier.

 • Kursen och höstterminen startar måndag 22 augusti 2022 
 • Höstlov vecka 44
 • Höstterminen avslutas fredag 16 december 2022
 • Vårterminen startar måndag 9 januari 2023
 • Sportlov vecka 9
 • Påsklov vecka 15
 • Kursen avslutas fredag 2 juni 2023

Kostnader

Undervisningen (lärarlöner och lokalkostnader) är kostnadsfri eftersom folkhögskolan är offentligfinansierad med statsbidrag. Skolan tar dock ut en schablonavgift som täcker kostnader för förmiddagskaffe, studerandeförsäkringar, kopiering, datautskrifter, lunch och kaffe vid terminsstart, forumdagar och kursavslutning.

Schablonavgiften är 1200 kr/termin. Den här kostnaden kommer att höjas för läsåret 2022-2023, information om vad kostnaden blir publiceras här på hemsidan, senast i samband med den obligatoriska intervjun.

Konstutbildningen tar också ut en materialavgift som täcker kostnader för material och studiebesök. Materialavgiften är 2500 kr/termin.

Eventuell ändring av materialavgiften för läsåret 2022-2023 är ännu inte beslutad. Om det blir någon höjning av materialavgiften för läsåret 2022-2023 publiceras detta här på hemsidan, senast i samband med den obligatoriska intervjun.

Våra kurser är studiemedelsberättigande (CSN). Det stöd du får beror på om du är över eller under 20 år. Läs mer på Folkhögskola.nu eller på CSN (PDF).

Möt lärarna på konst­utbildningen

Nina von Schmalensee

Nina von Schmalensee
Lärare: Konstutbildningen

Tel: 072-165 70 31
epost: Klicka här för att skicka epost

Nina von Schmalensee är konstnär och utbildad på Konsthögskolan i Stockholm. Hon har mångårig erfarenhet av undervisning på en rad olika estetiska utbildningar som Beckmans, Örebro konstskola, Nyckelviksskolan, Lunnevad konstlinje och KTH arkitektur.
Läs mer

Nina har varit opponent på Konsthögskolan i Stockholm och under flera år suttit som extern ledamot i Konstakademins stipendienämnd. Hon är en passionerad pedagog som har förmågan att se varje elevs enskilda strävanden och styrkor. Många av hennes elever har lyckats komma vidare på olika estetiska utbildningar både i Sverige som internationellt.

Om Ninas konstnärskap: www.ninavonschmalensee.se

Jussi Andersson

Jussi Andersson
Lärare: Konstutbildningen

Tel: 072-165 70 39
Klicka här för att skicka epost

Jussi Andersson jobbar som lärare i konst på folkhögskolan på halvtid. Har tidigare arbetat bland annat med Hälsinge sommarkonstskola samt hållit i utbildningar och workshops på flera platser i Norden. Jussi är utbildad på Kunstakademiet i Oslo och Konstfack i Stockholm.

Läs mer

Som konstnär arbetar jag i gränslandet mellan bildkonst och scenkonst, ofta med olika projekt med ursprung i torrare ämnen som stadsplanering eller ekonomi. Utöver dessa engagemang har jag under flera år också arbetat med kollektiva skrivplattformar och visningsrum för konst. Driver just nu utforskningsplattformen ”Degentriferingskontoret” och är del i Glada Sprutans utställning och odlingskollektiv i Axelsberg i Stockholm.

Om Jussis konstnärsskap: josefinjussi.com

Sagt om Konst­utbildningen

”Vi vara mycket i ateljén och vi riktigt frossar i konsten, kreativiteten och skapandet”

    –– Malin

”Min största personliga utveckling har nog skett inom krokin och i mitt färgseende.”

    –– Joel

”Anledningen till att jag började här i Sigtuna var kursens metodik att arbeta med -ismerna och att praktisera dem i kursen”

    –– Ylva

”Det är viktigt att få tid att stå på egna ben i en miljö där man samtidigt kan utvecklas tillsammans med kurskamrater och lärare.”

    –– Niklas

Ansökan

Ansökan sker via SchoolSoft

Ansökan för 2022 är nu stängd

Observera att alla ansökningar till våra utbildningar sker via plattformen ”SchoolSoft” och folkhögskolornas gemensamma system där som heter ”Folkhögskolornas Mina Sidor”. SchoolSoft är ett vanligt administrativt system även för grundskolor och gymnasier, så det kan hända att du redan har ett konto där. Om du har använt SchoolSoft tidigare så kommer du att känna igen dig, men annars är det enkelt att skapa ett konto och sedan göra din ansökan. På ”Folkhögskolornas Mina Sidor” kan du även hantera din ansökan, till exempel lämna kompletterande uppgifter, bifoga dokument till den eller ta bort din ansökan, och du kan även se din ansökans status och tacka ”Ja” eller ”Nej” om du blir antagen till en av våra utbildningar.

Vi kontaktar vanligen sökanden via epost med antagningsbesked eller om vi behöver kompletterande uppgifter från dig, men i vissa fall kan vi även skicka SMS till det mobilnummer du uppger, så var noggrann då du fyller i formuläret; om du skriver fel på ditt telefonnummer eller din epostadress så kommer vi ju inte att kunna nå dig med besked om din ansökan. När du ansökt till utbildningen så håll gärna extra koll på din skräppost, det har tyvärr hänt att epost från oss (eller från SchoolSoft) har hamnat där.

Om du får problem med SchoolSoft eller med din ansökan så tveka inte att höra av dig till oss, antingen via epost: info@sigtunafolkhogskola.se eller telefon: 08-592 583 00

Pin It on Pinterest