Konst­utbildning

Konst­utbildningen

Grundläggande konstutbildning vid Sigtuna folkhögskola

En grundläggande konstutbildning för dig som siktar mot en framtid inom konstnärliga yrken och för dig som för egen del vill upptäcka och utveckla ditt eget skapande.

Om utbildningen

Konstutbildningen passar för dig som söker en gedigen, praktisk och teoretisk grundutbildning i konst. Du får möjlighet att prova olika konstnärliga tekniker såsom teckning, måleri, foto, film, performance, tredimensionell form och rumslig gestaltning.

Elevarbete - Konstutbildningen vid Sigtuna folkhögskola

Utbildningen handlar inte bara om hur vi gör konst utan också om hur vi kan använda och förstå konst. Undervisningen syftar till att öka förståelsen för hur det kreativa yrkesfältet fungerar.

Konstlinjens Instagram
Lördagen den 18 maj kl. 12.00 är det vernissage för Konst och Foto/projekt- utbildningens @fotoutbildningen avgångsutställning "Fram till nu" på Sigtuna Museum och "Urmakaren" i Sigtuna.🎉Hjärtligt välkomna!! "#sigtuna #sigtunafolkhögskola #folkhögskola #folkbildning #konstutbildning #konst #artschool #art #sigtunamuseum #sigtunamuseumandart #konstutställning

Lördagen den 18 maj kl. 12.00 är det vernissage för Konst och Foto/projekt- utbildningens @fotoutbildningen avgångsutställning "Fram till nu" på Sigtuna Museum och "Urmakaren" i Sigtuna.🎉Hjärtligt välkomna!! "#sigtuna #sigtunafolkhögskola #folkhögskola #folkbildning #konstutbildning #konst #artschool #art #sigtunamuseum #sigtunamuseumandart #konstutställning ...

Arbeten på g.🤗 #sigtuna #sigtunafolkhögskola #folkhögskolan #folkbildning #konstutbildning #konst #artschool #art #painting #måleri #malerier #painting

Arbeten på g.🤗 #sigtuna #sigtunafolkhögskola #folkhögskolan #folkbildning #konstutbildning #konst #artschool #art #painting #måleri #malerier #painting ...

Julia som går sitt andra år hos oss har bland annat fördjupat sig i rävens väsen.✨Sök Projektåret du också - ansökan öppen till den 31 maj. Formulera en projektbeskrivning och ansök på www.sigtunafolkhogskola.se under Projektåret -välkommen med din ansökan! #sigtuna #folkhögskola #folkbildning #konstutbildning #konst #artschool #artcollector

Julia som går sitt andra år hos oss har bland annat fördjupat sig i rävens väsen.✨Sök Projektåret du också - ansökan öppen till den 31 maj. Formulera en projektbeskrivning och ansök på www.sigtunafolkhogskola.se under Projektåret -välkommen med din ansökan! #sigtuna #folkhögskola #folkbildning #konstutbildning #konst #artschool #artcollector ...

Du får orientera dig i samtidskonsten via studiebesök, Artist talks och föreläsningar. Målet är att ge dig möjlighet att söka vidare till högre estetiska utbildningar inom till exempel konst, design och arkitektur. Du får en egen ateljéplats i vår stora ateljésal som du behåller under hela studietiden. Efter avslutad utbildning så finns det även möjlighet att gå ett projektår.

Besök på Sigtunastiftelsen - Projektåret Konst vid Sigtuna folkhögskola

Termin 1

Första terminen har du kurser i teckning, färglära, måleri, foto, performance och collage. Konsthistoria och orientering i samtidskonst är en naturlig del i varje kurs.

Konstutbildningen vid Sigtuna folkhögskola

Termin 2

Andra terminen arbetar du bland annat med tredimensionell form i material som cellplast och lera. Du kommer få bränna din egen keramik i vår brännugn. Under en stor del av terminen arbetar du även med ett eget konstprojekt. Du får också hjälp med att sätta samman arbetsprover till de utbildningar du vill söka.

Performance - Konstutbildningen vid Sigtuna folkhögskola

Sagt om konst­utbildningen

Utbildningen har på ett sätt förändrat mitt liv. Jag har insett att det är fullt möjligt att arbeta med något som man faktiskt tycker om.

Jag hade ingen erfarenhet av olika konstformer och tekniker sedan innan och känner att jag fått lära mig lite om mycket. Det var det jag hade hoppats på.

Jag överraskades varje gång vi gjorde något nytt, hur mycket man tar med sig från varje litet moment. Man lär sig av saker man inte trodde skulle vara så betydelsefulla för ens utveckling.

Jag är väldigt nöjd med utbildningen och lärarna har varit otroliga, världens bästa lärare!

Jag tycker att de olika momenten har varit över förväntan då jag tycker att vi fått en bred utbildning med många olika moment.

Jag kände mig överraskad över att jag upptäckt så mycket mer än att bara måla och att det finns konstformer som är precis lika intressanta att lära sig och fortsätta med.

Jättebra skola i en jättefin stad!

Jag har redan rekommenderat Konstutbildningen till andra pga dess höga kvalitet, goda pedagogik och bredden på konstformer. Det ger en bra ingång att gå vidare med det som var och en finner.

Utsikt - Konstutbildningen vid Sigtuna folkhögskola

Möt Lärarna

Nina von Schmalensee

Nina von Schmalensee
Lärare: Konstutbildningen

Tel: 072-165 70 31
epost: Klicka här för att skicka epost

Nina von Schmalensee är konstnär och utbildad på Konsthögskolan i Stockholm. Hon har mångårig erfarenhet av undervisning på en rad olika estetiska utbildningar som Beckmans, Örebro konstskola, Nyckelviksskolan, Lunnevad konstlinje och KTH arkitektur.
Läs mer

Nina har varit opponent på Konsthögskolan i Stockholm och under flera år suttit som extern ledamot i Konstakademins stipendienämnd. Hon är en passionerad pedagog som har förmågan att se varje elevs enskilda strävanden och styrkor. Många av hennes elever har lyckats komma vidare på olika estetiska utbildningar både i Sverige som internationellt.

Om Ninas konstnärskap: www.ninavonschmalensee.se

Jussi Andersson

Jussi Andersson
Lärare: Konstutbildningen

Tel: 072-165 70 39
Klicka här för att skicka epost

Jussi Andersson jobbar som lärare i konst på folkhögskolan på halvtid. Har tidigare arbetat bland annat med Hälsinge sommarkonstskola samt hållit i utbildningar och workshops på flera platser i Norden. Jussi är utbildad på Kunstakademiet i Oslo och Konstfack i Stockholm.

Läs mer

Som konstnär arbetar jag i gränslandet mellan bildkonst och scenkonst, ofta med olika projekt med ursprung i torrare ämnen som stadsplanering eller ekonomi. Utöver dessa engagemang har jag under flera år också arbetat med kollektiva skrivplattformar och visningsrum för konst. Driver just nu utforskningsplattformen ”Degentriferingskontoret” och är del i Glada Sprutans utställning och odlingskollektiv i Axelsberg i Stockholm.

Om Jussis konstnärsskap: josefinjussi.com

Läsårstider 2024/2025

Studierna ges på heltid.

Hösttermin: 2024-08-19 – 2024-12-20
Vårtermin: 2025-01-08 – 2025-06-02

 • Höstlov vecka 44
 • Sportlov vecka 9
 • Påsklov vecka 16

Antagnings­­krav

 • Ha fyllt 18 år.

 • Fullständigt gymnasium eller motsvarande.

 • Fullständigt ifylld ansökan, inklusive referensperson.

 • Arbetsprover: två teckningar, en målning och en i valfri teknik (tex film). Efter att vi tagit emot din ansökan kommer du att få ett mejl med instruktioner om hur du ska skicka in dina arbetsprover till oss..

 • Obligatorisk intervju.

Sista ansökningsdatum

31 maj 2024

Kostnader

Sigtuna folkhögskola tar ut två avgifter av alla studerande: schablonavgift och materialavgift.

Schablonavgiften täcker kostnader för:

 • försäkringar för er studerande under er studietid, även resor i samband med studieresor.
 • kostnader för skolans digitala lärmiljö.
 • förmiddagskaffe, lunch första och sista skoldagen, jullunch och gofika vid några tillfällen.

Schablonavgift för höstterminen 2024 är 1400 kr.
Schablonavgift för vårterminen 2025 är 1500 kr.

Materialavgiften täcker kostnader för:

 • kursmaterial och utrustning som används i undervisningen.

Materialavgiften är 2500 kr/termin.

Studerande­rättslig standard

Skolans studeranderättsliga standard beskriver dina rättigheter och skyldigheter på Sigtuna folkhögskola.
Läs mer här.

CSN

Våra kurser är studiemedelsberättigande (CSN). Det stöd du får beror på om du är över eller under 20 år. Läs mer på Folkhögskola.nu eller på CSN. Folkhögskola.nu har också en PDF-fil med infor­mation om studie­stöd för folkhögskole­studerande.

Om Ansökan

Ansökan sker via SchoolSoft

Alla ansökningar till våra utbildningar sker via ”Folk­hög­skolornas Mina Sidor” i SchoolSoft. Första gången du använder systemet behöver du skapa ett konto. När du är inloggad på ”Folk­hög­skolornas Mina Sidor” kan du hantera din ansökan, till exempel lämna kompletterande uppgifter, bifoga dokument och se din ansökans status. Blir du antagen till utbildningen du sökt behöver du tacka ”Ja” eller ”Nej” till din plats. Det gör du på ditt konto på ”Folk­hög­skolornas Mina Sidor”.

Kontrollera att du fyllt i rätt kontakt­uppgifter innan du skickar in din ansökan så att vi kan nå dig med besked om din ansökan. Håll även koll på din skräppost, det har tyvärr hänt att epost har hamnat där.

Om du får problem med din ansökan i SchoolSoft hör av dig till oss, antingen via epost: info@sigtunafolkhogskola.se eller telefon: 08-592 583 00.

Instruktion till anmälan till utbildningen

Tipsa dina vänner om ut­bild­ningen:

 

Pin It on Pinterest