Filmutbildningen

Film - produktion och gestaltning

Ansökan till höst­terminen 2023 öppnar i början av februari, håll koll på den här sidan!
Vi kommer också att meddela då vi öppnar ansök­ningarna till våra olika utbild­ningar på vår Facebook-sida samt på Instagram. Följ oss där! 😊

 

En grundläggande filmutbildning

Filmutbildningen - Behind the Scenes

Praktisk och teoretisk filmkunskap

Filmutbildningen ger dig praktisk och teoretisk kunskap om filmproduktion och filmisk gestaltning. Du lär dig att berätta med bild och ljud, och får såväl tekniska som estetiska och kommunikativa färdigheter för att genomföra dina filmiska visioner och projekt. Du får grunder i sådant som regi, manus, foto, ljud och klippning, och lär dig hur en film blir till, från idé till färdig produkt.

Under utbildningen kommer ni samarbeta tätt ihop med Skådespelar­utbildningen, och det kan även förekomma givande samarbeten med andra kulturutbildningar på skolan.

För att gå utbildningen behöver du inte sysslat med film tidigare, men du bör ha ett brinnande intresse för film och filmproduktion. Efter utbildningen blir du väl förberedd för ditt nästa steg: högre utbildning, att producera egna filmer, eller att starta en egen firma med några av dina vänner.

Följ oss gärna på Instagram!

 

Arbeta i filmteam

Filmutbildningen

I filmklassen delas ni in i filmteam där ni får pröva på olika kreativa nyckelroller i filmövningar och korta film­produktioner. Varje team får varsin komplett film­utrustning till sina film­inspelningar och tillgång till redigerings­rum och ljud­studios med senaste professionella programmen för post­produktion. På skolan arbetar vi främst med Adobe Premiere och After Effects, men även med program som Logic Pro X och DaVinci Resolve.

Filmprojekt

Behind the Scenes

Här nedan kan du se hur det gick till bakom skapandet av två olika filmprojekt som producerats på Sigtuna folkhögskola av deltagare på Filmutbildningen. De färdiga filmerna går att se längre ner på denna sida.

”Behind the Scenes” på filmen ”Syskonkärlek”

”Behind the Scenes” på filmen ”Cannibal High”

Kursinnehåll

 • Filmfoto
  – Kamerateknik, bildkomposition och ljussättning
 • Filmljud
  – Ljudteknik och ljudläggning
 • Filmklippning
  – Redigeringsprogram, struktur och berättande
 • Filmmanus
  – Skapa berättelser, dramaturgi, karaktärer, konflikter och dialog
 • Filmregi
  – Regibearbetning och personregi
 • Kulturhistoria
  – Konst-, teater- och filmhistoria
 • Projektarbete
  – Planering, för- och efterproduktion, grupprocesser och kommunikation

Utbildningsplan för Filmutbildningen 2022/2023

Filmutbildningen
Filmutbildningen

Kursens mål är att du ska

 • kunna genomföra egna filmproduktioner, från manus till färdig film, i nära samarbete med skolans skådespelarlinje
 • få en teknisk såväl som teoretisk grund för filmisk gestaltning
 • utveckla ett filmiskt berättande och filmiska uttryckssätt
 • bredda förståelsen för filmhistoriska, samhälleliga, kulturella och etiska perspektiv på filmkonsten
 • utveckla insikter och färdigheter i kommunikation, kreativa processer och samarbeten mellan de olika konstnärliga funktionerna i team och ensemble.

Filmlärarna

Alexander Onofri

Alexander Onofri
Lärare: Filmutbildningen och Skådespelarutbildningen

Tel: 072-165 70 34
Klicka här för att skicka epost

Alexander är verksam som film- och teaterregissör, manus- och romanförfattare. Han är utbildad vid Dramatiska Institutet (nuv. StDH) i filmregi. Han har gjort flera prisvinnande dokumentär- och kortfilmer samt utvecklat manus för långfilm och ett flertal tv-serier.

Läs mer

"Film är ett konstnärligt möte mellan författare, regissör, bild, ljud och skådespelare. Ju mer insikt man får i de olika rollernas kreativa processer och utmaningar desto bättre. Jag vill att deltagarna ska komma ut med handfasta metoder för filmgestaltning, från manus till färdig film. Filmskapande har en magisk förmåga att få oss att växa."

Mia Peterson

Mia Peterson
Lärare: Skådespelarutbildningen, Filmutbildningen och samordnare för kulturutbildningarna

Tel: 072-165 70 43
Klicka här för att skicka epost

Mia undervisar i skådespeleri, regi och textanalys på Skådespelarutbildningen och Filmutbildningen, och hon är också samordnare för alla skolans kulturutbildningar. Mia är lärare och var tidigare regissör och en av cheferna i teaterföreningen Teatertaket i Uppsala, där hon också var verksam som skådespelare. Mia har också frilansat som pedagog, skådespelare, improvisatör och föreläsare.

Minna Bolin

Minna Bolin
Lärare: Musikutbildningen, Filmutbildningen och Skådespelarutbildningen

Tel: 072-165 70 38
Klicka här för att skicka epost

Minna har en master i filmmusik från KMH, men har även akademiska meriter som musiker och sångpedagog. Hon har en bred bakgrund inom musikens värld som både artist och filmmusikkompositör, och undervisar både på musik- och filmkurserna.

Läs mer

"Att få uttrycka sig konstnärligt är för mig en demokratifråga – och att få ta del av kultur är också det. På folkhögskolan är alla välkomna och våra olika bakgrunder berikar våra möten med varandra!"

Johan Syrén

Johan Syrén
Lärare: Filmutbildningen

Tel: 072-165 70 35
Klicka här för att skicka epost

Johan Syrén är sedan tre år tillbaka pedagog på Filmutbildningen. Han har en akademisk bakgrund i ämnen som filosofi, estetik och kommunikation, och har varit professionellt verksam som frilansare inom både film- och musikbranschen i över 15 år.

Läs mer

På Filmutbildningen får du möjligheten att undersöka och utforska ditt eget filmiska uttryck och lära dig grunderna i hur en filmproduktion går till.

Studiebesök

Under året kommer vi att göra studie­besök på film­festivaler i när­området, det kan till exempel bli Uppsala kort­films­festival, Stock­motion, Cinema Queer, Tempo eller Stockholms film­festival.

Från seminarium vid Berlinalen 2019

Foto från ett seminarium vid Berlinalen 2019, dit klassen reste det året.

Filmsamarbeten

Sigtuna folkhögskola är en kreativ mötesplats för flera olika konstarter. Ditt filmskapande kan utvecklas i samarbete med olika personer som har skilda erfarenheter, intressen och bakgrunder. Teamwork och samarbete är grundläggande för allt professionellt filmskapande. Hos oss skapar ni deltagare era egna filmer utifrån era idéer och tankar. Du blir väl förberedd för ditt nästa steg: högre utbildning, att börja arbeta med film, eller att starta en egen firma med några av dina vänner.

Film­projekt

av deltagare vid Filmutbildningen tidigare läsår

Industrial Design

Filmprojekt av deltagare vid Filmutbildningen 2021–2022

Baby Spice

Filmprojekt av deltagare vid Filmutbildningen 2019–2020

Syskonkärlek

Filmprojekt av deltagare vid Filmutbildningen 2020–2021

Cannibal High

Filmprojekt av deltagare vid Filmutbildningen 2020–2021

Brandlarmet

Filmprojekt av deltagare vid Filmutbildningen 2019–2020

(Inte)rvju

Filmprojekt av deltagare vid Filmutbildningen 2019–2020

Cesur

Filmprojekt av deltagare vid Filmutbildningen 2018–2019

Jag har aldrig

Filmprojekt av deltagare vid Filmutbildningen 2018–2019

Kurs­information

Antagningskrav

 • Fullständigt ifylld ansökan inklusive referensperson.
 • Fullständigt gymnasium.
 • Alla över 18 år kan söka Filmutbildningen.
 • Intervju med en filmövning.
 • Fullgjort antagningsprov.

Intyg och behörigheter

Efter genomgången kurs får du ett kursintyg, där kursens olika moment redovisas. Kursen ger en bra grund för dig när du söker vidare till både konstnärliga och yrkesinriktade utbildningar på högskolenivå.

Under utbildningstiden kommer du att delta i skapandet av många olika filmproduktioner. Dessa är lämpliga att använda som arbetsprover för till exempel ansökningar till högre studier eller som referenser när du söker arbete inom filmbranschen.

Filmutbildningen

Ta ditt nästa steg redan idag!

Studieinformation

Filmutbildningen - inspelning av kortfilm

Läsårstider 2022-2023

Studierna på Filmutbildningen är heltids- och helårsstudier.

 • Kursen och höstterminen startar måndag 22 augusti 2022.
 • Höstlov vecka 44
 • Höstterminen avslutas fredag 16 december 2022
 • Vårterminen startar måndag 9 januari 2023
 • Sportlov vecka 9
 • Påsklov vecka 15
 • Kursen avslutas fredag 9 juni 2023

Kostnader

Undervisningen (lärarlöner och lokalkostnader) är kostnadsfri eftersom folkhögskolan är offentligfinansierad med statsbidrag. Skolan tar dock ut en schablonavgift som täcker kostnader för förmiddagskaffe, studerandeförsäkringar, kopiering, datautskrifter, lunch och kaffe vid terminsstart, forumdagar och kursavslutning.

Schablonavgiften är 1200 kr/termin. Den här kostnaden kan komma att höjas för läsåret 2022-2023, information om vad kostnaden blir publiceras här på hemsidan, senast i samband med den obligatoriska intervjun.

Filmutbildningen tar också ut en materialavgift som täcker kostnader för förbrukningsmaterial, gästlärare och studiebesök. Materialavgiften är 3500 kr/termin. Vid läsårets slut sammanställer och redovisar kursansvarig lärare hur mycket av din materialavgift som använts under läsåret, och om det finns pengar kvar. Om så är fallet, sätts dessa in på ditt konto.

Våra kurser är studiemedelsberättigande (CSN). Det stöd du får beror på om du är över eller under 20 år. Läs mer på Folkhögskola.nu eller på CSN (PDF).

Från Filmutbildningens inspelning av ”Cannibal High”

Ansökan

Bild från Filmutbildningens inspelning av ”Syskonkärlek”

Ansökan sker via SchoolSoft

Ansökan till Filmutbildningen 2022 nu stängd

Observera att alla ansökningar till våra utbildningar sker via plattformen ”SchoolSoft” och folkhögskolornas gemensamma system där som heter ”Folkhögskolornas Mina Sidor”. SchoolSoft är ett vanligt administrativt system även för grundskolor och gymnasier, så det kan hända att du redan har ett konto där. Om du har använt SchoolSoft tidigare så kommer du att känna igen dig, men annars är det enkelt att skapa ett konto och sedan göra din ansökan. På ”Folkhögskolornas Mina Sidor” kan du även hantera din ansökan, till exempel lämna kompletterande uppgifter, bifoga dokument till den eller ta bort din ansökan, och du kan även se din ansökans status och tacka ”Ja” eller ”Nej” om du blir antagen till en av våra utbildningar.

Vi kontaktar vanligen sökanden via epost med antagningsbesked eller om vi behöver kompletterande uppgifter från dig, men i vissa fall kan vi även skicka SMS till det mobilnummer du uppger, så var noggrann då du fyller i formuläret; om du skriver fel på ditt telefonnummer eller din epostadress så kommer vi ju inte att kunna nå dig med besked om din ansökan. När du ansökt till utbildningen så håll gärna extra koll på din skräppost, det har tyvärr hänt att epost från oss (eller från SchoolSoft) har hamnat där.

Om du får problem med SchoolSoft eller med din ansökan så tveka inte att höra av dig till oss, antingen via epost: info@sigtunafolkhogskola.se eller telefon: 08-592 583 00

Pin It on Pinterest