Film­utbildning

Bild ur ”Iris” av Elma Nilsson, Foto: Ellen Salomaa

Filmutbildningen

Att göra film är den bästa filmskolan. Att kasta sig in i den kreativa processen hands-on, få rutin på set och lära sig av sina misstag är det enda sättet att förstå vad filmskapande går ut på och hitta sitt personliga uttryck.

Sigtuna folkhögskolas filmutbildning erbjuder ett fullmatat år på heltid och riktar sig till dig som brinner för och vill lära dig alla aspekter av filmberättandet.

Film – produktion och gestaltning

Från dag ett kommer du att få handfast under­visning i manus, regi, foto, ljud, digital redigering och inspelnings­ledning i form av seminarier, workshops och en stor mängd kortfilms­produktioner. Ni uppmuntras att ta kreativa risker och till­sammans med kamrater och lärare hitta de verktyg du behöver för att uttrycka er vision. Vi ställer berättandet i centrum. Ser och diskuterar film samt jobbar med story­telling, manus- och karaktärs­analys. Det är i berättelsen man hittar de väsentliga sammanhang som styr hur era filmer ska gestaltas, spelmässigt och visuellt.

Filmutbildningen vid Sigtuna folkhögskola

Bild ur ”Iris” av Elma Nilsson, Foto: Ellen Salomaa

Varje team får varsin komplett filmutrustning till sina filminspelningar och tillgång till redigeringsrum och ljudstudios. Eftersom alla hjälper till i arbetet med varandras filmer får ni pröva på alla yrkesroller och lära er hur de samverkar. Ni får skriva manus och regissera, ljussätta, filma, ta ljud, redigera och leda inspelningar. Tack vare vårt intensiva samarbete med folkhögskolans skådespelarutbildning får ni också stor erfarenhet av personregi och en unik inblick i skådespelarnas arbetsprocess. 

Vårt holistiska förhållningssätt innebär att ni lämnar utbildningen med en förståelse för varje enskild del av filmprocessen. Det gör er till mer kompetenta och flexibla filmarbetare oavsett vilken del ni blir mest förälskad i och väljer att satsa på.

Filmutbildningen vid Sigtuna folkhögskola

Bild ur ”Varje andetag” av Ellen Salomaa, Foto: Mustafa Albaghdadi

Upplägg

Utbildningen är ettårig, bedrivs på helfart och leds av erfarna film- och teaterlärare med gedigen branscherfarenhet samt av gästande, yrkesverksamma filmarbetare. 

Vi har ett tätt samarbete med skolans skådespelar­utbildning. Vi har ofta workshops tillsammans i film- och tv-gestaltning och gör regelbundet kortfilmer ihop, från manus till färdig kopia. Filmerna visas på skolans biograf på regelbundna, festliga events som hela skolan deltar i. Under vårterminen förlängs tiden för förproduktion-, inspelning- och efterbearbetning av kortfilm.

Filmutbildningen vid Sigtuna folkhögskola

Bild ur ”Iris” av Elma Nilsson, Foto: Ellen Salomaa

Genom att delta i workshops och göra film från ax till limpa tillsammans med skådespelarna lär alla sig hur de olika yrkesrollerna kommunicerar på set och får uppleva samspelet mellan skådespeleri, regi och kamera. Hur skapar man de rätta förutsättningarna för en bra tagning? Hur får man det att spraka till mellan skådespelarna på duken? Vad ligger i replik? I gester? I blickar? I ljus? I ljud? I kamerarörelser?

Parallellt har ni regelbundet seminarier, lektioner och workshops i manus, filmfoto, ljud, klipp och inspelningsledning.

Det alldeles särskilda upplägget och det höga tempot på Sigtuna folkhögskolas filmutbildning ger dig ovärderlig rutin. Genom att få in filmskapandets metoder och tekniker i ”ryggmärgen” blir du flexibel, får inspiration och stöd av dina kamrater och kan växa som individ, filmare och konstnär.

Filmutbildningen på Tampere filmfestival 2023

Filmfestivals­besök

Vi besöker filmfestivaler, nu under vårterminen 2023 kommer vi exempelvis åka till Tammerfors filmfestival, en av de största och mest välbesökta i sitt slag i norra Europa där flertalet internationellt A-listade kortfilmer är i tävlan. Andra år har vi besökt festivaler som StockmotionCinema QueerTempo dokumentärfestival och Berlinalen.

Gästlärare och föreläsare

Till skolan kommer regelbundet yrkes­verksamma gäst­lärare som leder kurser eller håller i seminarier och delar med sig av sina erfaren­heter. Hur är det att jobba med större produktioner? Hur arbetar de framför och bakom kameran? Hur tar man sig fram som kort­filmare? Mötena blir både en inspiration och en ”reality check”. Det är inte den enklaste branschen att ge sig in i, men en av de roligaste.

Gästlärarna varierar från år till år. Vi tillfrågar personer som är aktivt yrkesverksamma. Några exempel på gäst­lärare och före­läsare vi har haft under hösten 2022 och våren 2023:

  • Peter Adolfsson, kompositör och ljud­tekniker. Utbildad vid Dramatiska Institutet (nuv SKH). Har jobbat med film­ljud­läggning i 30 år. Guldbagge­nominerad för bästa ljud i dokumentär­filmen ”Golden Girl!”.
  • Amanda Ooms, flerfaldigt guldbagge­nominerad skåde­spelerska som har medverkat i oräkneliga lång­filmer och tv-serier. Jan Troells favorit­skådespelare. Har spelat mot legendariska karaktärs­skådespelare som Donald Sutherland och action­hjältar som Sylvester Stallone.
  • Alma Linder, film­fotograf. Utbildad vid Dramatiska Institutets (nuv. SKH). Verksam sedan 1992 och har fotat en mängd kort­filmer, tv-program och tv-serier.
  • David Nord, animatör och filmare. Undervisar i visuella effekter & redigering. Har jobbat med film­regissörer som Terry Gilliam, Andrew Nicoll och Suzanne Osten. Gjort musik­videos åt Madonna, Roxette, Thåström, Petter osv.
  • Jörgen Andersson, film­producent. Har producerat ett flertal pris­belönta kort- och lång­filmer både här hemma och inter­nationellt. Vet det mesta om hur man finansierar och söker pengar till arthouse- och lågbudget­filmer.
  • Joakim Höglund, Production Manager. Han har produktionslett åtskilliga pris­belönta, inter­nationella stor­filmer som t ex Lars Von Triers ”Dancing in the dark”, ”The house that Jack built” och nu aktuella ”Riket – Exodus”.
  • Carl Javér, regissör, producent och film­klippare. Utbildad vid Biskops-Arnö Folk­högskola. B la blivit dubbelt guldbagge­belönad för ”Rekonstruktion Utøya”. Har gjort en rad andra inter­nationellt pris­belönta filmer.
  • Jovanna Remaeus, produktions­designer. Hon har jobbat med ett flertal stora Tv-serier såsom ”En hederlig jul – med familjen Knyckertz” (2021), ”Top dog” (2020), ”Dirigenten” (tv-serie, 2018), ”Hassel” (2017), ”Full patte” (2017) och ”Tjockare än vatten” (2016).
  • Lisabi Fridell, film­fotograf. Hon vann en Guldbagge 2019 för sitt foto till lång­filmen ”And then we danced” och har fotat andra uppmärk­sammade filmer som ”Stupid Young Heart” (2019), ”En armé av älskande” (2018), ”Pussy have the power” (2018) och ”Någonting måste gå sönder” (2014).

 

Filmutbildningen vid Sigtuna folkhögskola

Bild ur ”Varje andetag” av Ellen Salomaa, Foto: Mustafa Albaghdadi

Hur ser dagarna ut?

Skoldagarna är 9-15.30 varje vardag. Utöver det krävs tid för repetitioner, egna studier och film­inspelningar under särskilda omständig­heter, som till exempel kvälls­ljus. Utbildningen kräver att du satsar fullt ut och kan delta hel­hjärtat i alla våra kollektiva arbets­processer.

Passar dig som…

Utbildningen vänder sig till dig som är över 18 år, vill studera på folk­högskola och vill lära dig att göra film och utvecklas som berättare, som gillar inre och yttre utmaningar och är beredd att jobba i grupp i högt tempo.

Filmutbildningen

Bild ur ”Skriken” av Viktor Polzer, Foto: Fina Höglund

Varför gå estetisk utbildning på folkhögskola?

En estetisk utbildning på “folkis” innebär möten med människor som har vitt skilda erfarenheter; oerhört spännande för dig med stort människointresse. På Sigtuna Folkhögskola pluggar också folk för att skaffa gymnasiebehörigheter, utbilda sig inom ett intresseområde eller lära sig ett yrke. Vi gör många saker alla utbildningar tillsammans: har pubkvällar med olika teman, lyssnar på föreläsare kring aktuella samhällsfrågor, har aktivitetsdagar och tar emot gästande föreställningar. På vårt stora internat blandas studenter från olika utbildningar. Där brukar en stark gemenskap utvecklas och många får vänner för livet.

Filmutbildningen vid Sigtuna folkhögskola

Behind the scenes på ”Zeline” av Mustafa Albaghdadi

Efter utbildningen

När du har genomfört utbildningens alla moment har du utvecklat teoretiska och praktiska kunskaper om film- och tv-skapande och hur de olika yrkesrollerna samverkar. Du har inblick i hur film- och tv-branschen fungerar. Du är väl förberedd för ditt nästa steg, vare sig det är en högre utbildning inom regi, foto, ljud, klipp, produktion eller om du vill dra igång med egna filmprojekt.

Filmutbildningen

Bild ur ”Blommor utan Vatten” av Fina Höglund, Foto: Tim Nilsson

Filmer från läsåret

Bläddra mellan filmerna med pilarna till höger och vänster.

Blommor utan vatten

När tillvaron rasar samman och livet verkar bli hopplöst. En film om kärlek, förtvivlan… och hopp. Filmen är en av dem som blivit uttagna till Sveriges kortfilmsfestival 2023!

Iris

Iris är fundersam, hon skriver ner allt i sin lilla bok, alla tycks veta vem hon är, utom hon själv. Det viktigaste är ju att vara sig själv, och det vet man ju vem det är…‽ Är vi oskrivna blad, som längtar efter sin text? Skriver vi vår egen bok, eller fyller andra den med innehåll?

Jag tror jag klarar mig

Emma måste vara den vuxna i familjen och ta hand om sin sjuka mamma, men var går då gränsen för hur mycket hon orkar? Dansen blir hennes flykt till en ny värld, när allt tycks ha övergivit henne.

Skriken

När livet och föräldraskap inte blir som det var tänkt, vad händer då långt ute i medvetandets skuggsida?

Möt Lärarna

Alexander Onofri

Alexander Onofri
Lärare: Filmutbildningen och Skådespelarutbildningen

Tel: 072-165 70 34
Klicka här för att skicka epost

Alexander är verksam som film- och teaterregissör, manus- och romanförfattare. Han är utbildad vid Dramatiska Institutet (nuv. StDH) i filmregi. Han har gjort flera prisvinnande dokumentär- och kortfilmer samt utvecklat manus för långfilm och ett flertal tv-serier.

Läs mer

"Film är ett konstnärligt möte mellan författare, regissör, bild, ljud och skådespelare. Ju mer insikt man får i de olika rollernas kreativa processer och utmaningar desto bättre. Jag vill att deltagarna ska komma ut med handfasta metoder för filmgestaltning, från manus till färdig film. Filmskapande har en magisk förmåga att få oss att växa."

Mia Peterson

Mia Peterson
Lärare: Skådespelarutbildningen, Filmutbildningen och samordnare för kulturutbildningarna

Tel: 072-165 70 43
Klicka här för att skicka epost

Mia undervisar i skådespeleri, regi och textanalys på Skådespelarutbildningen och Filmutbildningen, och hon är också samordnare för alla skolans kulturutbildningar. Mia är lärare och var tidigare regissör och en av cheferna i teaterföreningen Teatertaket i Uppsala, där hon också var verksam som skådespelare. Mia har också frilansat som pedagog, skådespelare, improvisatör och föreläsare.

Antagnings­krav

För att bli antagen bör du ha ett öppet sinne för samarbete och får gärna ha tidigare filmerfarenhet och ett stort teater-, film- och kulturintresse. Vi lägger stor vikt vid mångfald i sammansättningen av våra klasser.

Antagningen sker i tre steg:

Urval 1

  • Ha fyllt 18 år.
  • Fullständigt gymnasium eller motsvarande.
  • Fullständigt ifylld ansökan, inklusive referensperson.

Urval 2

  • Obligatorisk presentationsfilm (instruktioner kommer via mejl)

Urval 3

  • Obligatorisk intervju på plats eller via Teams (kallelse kommer via mejl).

Sista ansökningsdatum

Ansökan är öppen för sen anmälan.

Kursplan

Klicka här för att läsa utbildningens kursplan

Läsårstider

Studierna ges på heltid.

Hösttermin: 2023-08-21 – 2023-12-15
Vårtermin: 2024-01-08 – 2024-05-31

  • Höstlov vecka 44
  • Sportlov vecka 9
  • Påsklov vecka 14

Kostnader

Sigtuna folkhögskola tar ut två avgifter av alla studerande: schablonavgift och materialavgift.

Schablonavgiften täcker kostnader för:

  • försäkringar för er studerande under er studietid, även resor i samband med studieresor.
  • kostnader för skolans digitala lärmiljö.
  • förmiddagskaffe, lunch första och sista skoldagen, jullunch och gofika vid några tillfällen.

Materialavgiften täcker kostnader för:

  • kursmaterial läraren eller ni på kursen behöver ha för att genomföra undervisningen.

Schablonavgiften är 1300 kr/termin.
Materialavgiften är 3500 kr/termin.

Studerande­rättslig standard

Skolans studeranderättsliga standard beskriver dina rättigheter och skyldigheter på Sigtuna folkhögskola.
Läs mer här.

CSN

Våra kurser är studiemedelsberättigande (CSN). Det stöd du får beror på om du är över eller under 20 år. Läs mer på Folkhögskola.nu eller på CSN. Folkhögskola.nu har också en PDF-fil med infor­mation om studie­stöd för folkhögskole­studerande.

Om Ansökan

Ansökan sker via SchoolSoft

Alla ansökningar till våra utbildningar sker via ”Folk­hög­skolornas Mina Sidor” i SchoolSoft. Första gången du använder systemet behöver du skapa ett konto. När du är inloggad på ”Folk­hög­skolornas Mina Sidor” kan du hantera din ansökan, till exempel lämna kompletterande uppgifter, bifoga dokument och se din ansökans status. Blir du antagen till utbildningen du sökt behöver du tacka ”Ja” eller ”Nej” till din plats. Det gör du på ditt konto på ”Folk­hög­skolornas Mina Sidor”.

Kontrollera att du fyllt i rätt kontakt­uppgifter innan du skickar in din ansökan så att vi kan nå dig med besked om din ansökan. Håll även koll på din skräppost, det har tyvärr hänt att epost har hamnat där.

Om du får problem med din ansökan i SchoolSoft hör av dig till oss, antingen via epost: info@sigtunafolkhogskola.se eller telefon: 08-592 583 00.

Instruktion till anmälan till utbildningen

Tipsa dina vänner om ut­bild­ningen:

 

Pin It on Pinterest