Film­utbildning

Bild ur ”Dag 242” av Grupp 6; Rasmus Dahlenlund, Linus Lindau Modell och Viktor Polzer

manus | regi |Filmfoto | klippning | ljud | ljud design | grading

Att göra film är den bästa filmskolan. Att kasta sig in i den kreativa processen hands-on, få rutin på set och lära sig av sina misstag är det bästa sättet att förstå vad filmskapande går ut på och hitta sitt personliga uttryck. Sigtuna folkhögskolas filmutbildning erbjuder två fullmatade år på heltid och riktar sig till dig som brinner för och vill lära dig alla aspekter av filmberättandet.

Filmutbildningen vid Sigtuna folkhögskola

Bild ur ”Ser du molnen” av Elma Nilsson, Foto: Tea Börjesson

Film – produktion och gestaltning

Från dag ett kommer ni att få grundläggande, hands-on undervisning i manus, regi, foto, ljud, digital redigering och inspelningsledning genom seminarier, workshops och en omfattande mängd kortfilmsproduktioner. Ni uppmuntras att ta kreativa risker och, tillsammans med kamrater och lärare, hitta de verktyg ni behöver för att uttrycka er vision. Skrivandet utgör oftast utgångspunkten där processen startar. Vi placerar berättandet i centrum och fokuserar på storytelling, manus- och karaktärsanalys. Det är era berättelser och befintliga produktionsvillkor som styr hur era filmer ska gestaltas, både regi- och spelmässigt, fotografiskt, ljud- och montage­mässigt. Eftersom alla hjälper till i arbetet med varandras filmer får ni pröva på alla yrkesroller och lära er hur de samverkar. Ni får skriva manus och regissera, ljussätta, filma, ta ljud, redigera, ljudlägga och leda inspelningar. Utbildningen är huvudsakligen inriktad på fiktionsdrama Tack vare vårt nära samarbete med skolans skådespelarutbildning får ni betydande erfarenhet av personregi och rollgestaltning. Vårt holistiska förhållningssätt innebär att ni lämnar utbildningen med en förståelse för varje enskild del av filmprocessen. Det gör er till mer kompetenta och flexibla filmarbetare oavsett vilken del ni blir mest förälskad i och väljer att satsa på.

Upplägg

Utbildningen är tvåårig, bedrivs på helfart och leds av erfarna film- och teaterlärare med gedigen branscherfarenhet samt av gästande, yrkesverksamma filmare. Tillsammans med deltagarna i skådespelarutbildningen kommer du att delta i workshops på studiogolvet och skapa kortfilmer i snabbt tempo, från idé till färdig film. Du får grundläggande träning i att skriva manus, genomföra produktioner och skaffa dig erfarenhet av de centrala yrkesrollerna. Dessutom lär du dig hur de kommunicerar på set och förstår dynamiken i samspelet mellan skådespeleri, regi, kamera och ljud. Slutresultaten visas regelbundet under höstterminerna på evenemang som har utvecklats till festliga tillställningar för alla deltagare och utbildningar på skolan.

Filmutbildningen vid Sigtuna folkhögskola

Ur ”Stor” av och med William Forsmark. Kortfilmen hade premiär på Göteborgs Filmfestival 2024

Parallellt med regelbundna seminarier, lektioner och workshops inom olika ämnen förlängs successivt produktionsperioden för manus- och förarbete, inspelning och efterbearbetning. Kvalitetsnivån inom samtliga områden höjs efter den första terminen, särskilt märks det inom hands-on-undervisningen i manus, filmklippning och ljudläggning. Vi värderar alla filmhantverk lika mycket. Det innebär att ljudupptagning och ljudläggning är lika viktig för oss som regi och foto. Under det andra året har vi praktikperioder på minst två veckor inom filmbranschen. Vår ambition är att skapa praktikupplevelser som så nära som möjligt speglar den professionella karriär som varje deltagare är mest intresserad av. Premiärerna för alla kortfilmer äger rum på Sigtunas biograf, ”Gröna ladan”. Utbildningen avslutas med en visning av årets kortfilmer på biograf i Stockholm. Ett urval av dessa filmer anmäls till olika festivaler för att bredda deras exponering. Det alldeles särskilda upplägget och det höga tempot på filmutbildning ger dig ovärderlig rutin. Genom att få in filmskapandets metoder och tekniker i ”ryggmärgen” blir du flexibel, får inspiration och stöd av dina kamrater och växer som individ, filmare och konstnär.

Filmutbildningen vid Sigtuna folkhögskola

Bild ur ”Iris” av Elma Nilsson, Foto: Ellen Salomaa

Filmutbildningen på Tampere filmfestival 2023

Filmfestivals­besök

Vi besöker filmfestivaler. Under vårterminen 2024 åkte vi till Tammerfors filmfestival igen, en av de största och mest välbesökta i sitt slag i norra Europa där flertalet internationellt A-listade kortfilmer är i tävlan. Vi deltar också årligen i Sveriges Kortfilmsfestival på Bio Rio i Stockholm!

Filmutbildningen vid Sigtuna folkhögskola

”Strawberry Field”. En film av Ali Qasemi, foto: Ellen Samomaa

Hur ser dagarna ut?

Skoldagarna är 9-15.30 varje vardag. Utöver det krävs tid för repetitioner, egna studier och film­inspelningar under särskilda omständig­heter, som till exempel kvälls­ljus. Utbildningen kräver att du satsar fullt ut och kan delta hel­hjärtat i alla våra kollektiva arbets­processer.

Passar dig som…

Utbildningen vänder sig till dig som är över 18 år, vill studera på folk­högskola och vill lära dig att göra film och utvecklas som berättare, som gillar inre och yttre utmaningar och är beredd att jobba i grupp i högt tempo.

Filmutbildningen vid Sigtuna folkhögskola

Behind-the-scenes på ”Mammas pojke” av Frida Stenberg, foto: Bryndis Arna Sigurdardottir, ljud: Julia Hultberg

Varför gå estetisk utbildning på folkhögskola?

En estetisk utbildning på “folkis” innebär möten med människor som har vitt skilda erfarenheter; oerhört spännande för dig med stort människointresse. På Sigtuna Folkhögskola pluggar också folk för att skaffa gymnasiebehörigheter, utbilda sig inom ett intresseområde eller lära sig ett yrke. Vi gör många saker alla utbildningar tillsammans: har pubkvällar med olika teman, lyssnar på föreläsare kring aktuella samhällsfrågor, har aktivitetsdagar och tar emot gästande föreställningar. På vårt stora internat blandas studenter från olika utbildningar. Där brukar en stark gemenskap utvecklas och många får vänner för livet.

Filmutbildningen - inspelning

Bild ur ”Vad som sades”, av Melissa Grönqvist, foto: John Jävermyr

Efter utbildningen

När du har genomfört utbildningens alla moment har du utvecklat teoretiska och praktiska kunskaper om film- och tv-skapande och hur de olika yrkesrollerna samverkar. Du har inblick i hur film- och tv-branschen fungerar. Du är väl förberedd för ditt nästa steg, vare sig det är en högre utbildning inom regi, foto, ljud, klipp, produktion eller om du vill dra igång med egna filmprojekt.

Filmutbildningen

Bild ur ”Dag 242” av Grupp 6; Rasmus Dahlenlund, Linus Lindau Modell och Viktor Polzer

Filmutbildningen
Film & Skådespelarlinjens Instagram
Fullsatt & glad stämning i dag när ”Författarna” spelade i Hallunda Folkets Hus!

Fullsatt & glad stämning i dag när ”Författarna” spelade i Hallunda Folkets Hus! ...

Möt Lärarna

Alexander Onofri

Alexander Onofri
Lärare: Filmutbildningen och Skådespelarutbildningen

Tel: 072-165 70 34
Klicka här för att skicka epost

Alexander är verksam som film- och teaterregissör, manus- och romanförfattare. Han är utbildad vid Dramatiska Institutet (nuv. StDH) i filmregi. Alexander har varit konstnärlig ledare, satt upp uppmärksammade teaterföreställningar, gjort pris-vinnande dokumentär- och kortfilmer samt utvecklat manus för långfilm och ett flertal tv-serier.

Mia Peterson

Lovisa Siren

Lärare: Filmutbildningen och Projektåret Film

Klicka här för att skicka epost

Lovisa Sirén är regissör, manusförfattare och klippare. Hon har gjort flera prisbelönta kortfilmer. 2022 långfilmsdebuterade hon med ”Maya Nilo”. Lovisa gör även tv serier och regisserade t ex säsong 2 episod 1-4 av “Thunder in my heart” för Viaplay.

 

Mia Peterson

Peter Adolfsson
Lärare: Filmutbildningen

Tel: 072-1657035
Klicka här för att skicka epost

Peter Adolfsson, ljuddesigner, inspelningstekniker, kompositör Utbildad vid Dramatiska Institutet (nuv SKH). Har jobbat med fiction, dokumentär och reality i 30 år. Guldbagge­nominerad för bästa ljud dokumentär­filmen ”Golden Girl”. Har gjort ljud och musik till ett flertal prisvinnande filmer.

 

Mia Peterson

David Nord
Lärare: Filmutbildningen

Tel: 08-592 58300
Klicka här för att skicka epost

David Nord, animatör, reklamfilmsregissör, visual effect supervisor och filmskapare. Undervisar i redigering, foto & visuellt filmskapande. Har skapat animation, design och visuella effekter till film­regissörer som exempelvis Terry Gilliam (the Zero Theorem). Har regisserat musik­videos åt Madonna, Thåström, Roxette, Petter, mfl. Och har regisserat åtskilliga internationella reklamfilmer.

Gästlärare och föreläsare

Till skolan kommer regelbundet yrkesverksamma gästlärare som leder kurser eller håller i seminarier och delar med sig av sina erfarenheter. Hur är det att jobba med större produktioner? Hur arbetar de framför och bakom kameran? Hur skapar man de rätta förutsättningarna för en bra tagning? Hur får man det att spraka till mellan skådespelarna på duken? Vad ligger i replik? I gester? I blickar? I kamerarörelser? Hur tar man sig fram som kortfilmare? Mötet blir både en inspiration och en ”reality check”. Det är inte den enklaste branschen att ge sig in i, men en av de roligaste.

Gästlärarna varierar delvis från år till år. Vi tillfrågar personer som är aktivt yrkesverksamma, och alla har inte alltid möjlighet att komma. Några föreläsare och workshopledare har ändå blivit återkommande ovärderliga gästlärare på filmutbildningen:

 • Lisabi Fridell, film­fotograf. Hon vann en Guldbagge 2019 för sitt foto tilllångfilmen ”And then we danced” och har fotat andra uppmärk­sammade filmer som ”Maya Nilo (Laura)” (2022) ”Stupid Young Heart” (2019), ”En armé av älskande” (2018), ”Pussy have the power” (2018) och ”Någonting måste gå sönder” (2014).
 • Amanda Ooms, flerfaldigt guldbagge­nominerad skåde­spelerska som har medverkat i oräkneliga lång­filmer och tv-serier. Jan Troells favorit­skådespelare. Har spelat mot legendariska karaktärs­skådespelare som Donald Sutherland och action­hjältar som Sylvester Stallone.
 • Daniel Takács, filmfotograf, har arbetat med musikvideos och reklamfilmer över hela världen. Daniel har bla filmat långfilmer som ”X & Y” av Anna Odell (2018), ”Lucky One” av Mia Engberg (2019), ”She´s wild again tonight” av Fia-Stina Sandlund (2015), mfl

Några andra exempel på gästlärare och föreläsare vi har haft på besök de senaste två läsåren:

 • Tova Mozard, konstnär. Hennes arbeten har beskrivits som suggestiva skildringar någonstans mellan E. Hoppers amerikanska ödslighet och David Lynchs undertoner av skräck och mystik. Två av hennes filmer har blivit nominerade till Guldbaggen och hon har ett stort antal utställningar bakom sig, bland annat på Moderna Museet.
 • Alex Haridi, manusförfattare och TV-producent. Han har varit involverad i TV-serier som Äkta människor och Gåsmamman och har vunnit flera priser för sitt arbete, inklusive Kristallen och International Emmy Award för Bron. Haridi är också ordförande i Dramatikerförbundet.
 • Carl Javér, regissör, producent och film­klippare. Utbildad vid Biskops-Arnö Folk­högskola. B la blivit dubbelt guldbagge­belönad för ”Rekonstruktion Utøya”. Har gjort en rad andra inter­nationellt pris­belönta filmer.
 • Tana Maneva, performanceartist och regissör. Hon har sedan 2002 skapat ett 20-tal performances för Teater Giljotin där hon kombinerar den japanska konstformen Butoh, performance och teater. Med uppmärksammade verk som Strange Development, Concealed Party och Emergency Exit, har hon förnyat svensk scenkonst.
 • Bianca Cruzeiro, skådespelare och regissör, känd för sina roller i Felix Herngrens Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann och den hyllade, filmiska nytolkningen av Harry Martinsons Aniara. Som regissör har Cruzeiro varit verksam vid Uppsala Stadsteater där hon bland annat skapade föreställningen Real Talk.
 • Joakim Höglund, Production Manager. Han har produktionslett åtskilliga pris­belönta, inter­nationella stor­filmer som t ex Lars Von Triers ”Dancing in the dark”, ”The house that Jack built” och nu aktuella ”Riket – Exodus”.
 • Jovanna Remaeus, produktions­designer. Hon har jobbat med ett flertal stora Tv-serier såsom ”En hederlig jul – med familjen Knyckertz” (2021), ”Top dog” (2020), ”Dirigenten” (tv-serie, 2018), ”Hassel” (2017), ”Full patte” (2017) och ”Tjockare än vatten” (2016).
 • Jörgen Andersson, film­producent. Har producerat ett flertal pris­belönta kort- och lång­filmer både här hemma och inter­nationellt. Vet det mesta om hur man finansierar och söker pengar till arthouse- och lågbudget­filmer.
 • Alma Linder, filmfotograf. Utbildad vid Dramatiska Institutets (nuv. SKH). Verksam sedan 1992 och har fotat en mängd kort­filmer, tv-program och tv-serier.

 

Läsårstider 2024/2025

Utbildningen är tvåårig. Studierna ges på heltid.

Ansökan görs till varje läsår.

Hösttermin: 2024-08-19 – 2024-12-20
Vårtermin: 2025-01-08 – 2025-06-02

 • Höstlov vecka 44
 • Sportlov vecka 9
 • Påsklov vecka 16

Antagnings­krav

För att bli antagen bör du ha ett öppet sinne för samarbete och får gärna ha tidigare filmerfarenhet och ett stort teater-, film- och kulturintresse. Vi lägger stor vikt vid mångfald i sammansättningen av våra klasser.

Antagningen sker i två steg:

Urval 1

 • Ha fyllt 18 år.
 • Fullständigt gymnasium eller motsvarande.
 • Fullständigt ifylld ansökan, inklusive referensperson.
 • Obligatorisk presentationsfilm
 • Arbetsprover

Urval 2

 • Intervju

När vi har tagit emot din ansökan kommer du att få ett mejl med instruktioner för hur din presentationsfilm och dina arbetsprover ska göras, samt vart du ska skicka dem. Om du går vidare kallas du till intervju. Du kan välja om du vill göra den på plats eller digitalt.

Intervjuer sker under följande perioder:

 • 29 april – 3 maj, arbetsprover skickas in senast 29 mars
 • 5 – 11 juni, arbetsprover skickas in senast 31 maj.

Sista ansökningsdatum

31 maj 2024

Du som redan gått ett år på en annan filmutbildning kan söka direkt till år 2.

Du som redan går på Sigtuna folkhögskolas filmutbildning gör en intern ansökan till år 2 och behöver inte ansöka här.

Kostnader

Sigtuna folkhögskola tar ut två avgifter av alla studerande: schablonavgift och materialavgift.

Schablonavgiften täcker kostnader för:

 • försäkringar för er studerande under er studietid, även resor i samband med studieresor.
 • kostnader för skolans digitala lärmiljö.
 • förmiddagskaffe, lunch första och sista skoldagen, jullunch och gofika vid några tillfällen.

Schablonavgift för höstterminen 2024 är 1400 kr.
Schablonavgift för vårterminen 2025 är 1500 kr.

Materialavgiften täcker kostnader för:

 • kursmaterial och utrustning som används i undervisningen.

Materialavgiften är 4500 kr/termin.

Kostnader för resa till Tammerfors kortfilmsfestival, vt 2025: 1000 kr
Avgiften inkluderar resa och logi samt alla inträden till festivalen.

Studerande­rättslig standard

Skolans studeranderättsliga standard beskriver dina rättigheter och skyldigheter på Sigtuna folkhögskola.
Läs mer här.

CSN

Våra kurser är studiemedelsberättigande (CSN). Det stöd du får beror på om du är över eller under 20 år. Läs mer på Folkhögskola.nu eller på CSN. Folkhögskola.nu har också en PDF-fil med infor­mation om studie­stöd för folkhögskole­studerande.

Om Ansökan

Ansökan sker via SchoolSoft

Alla ansökningar till våra utbildningar sker via ”Folk­hög­skolornas Mina Sidor” i SchoolSoft. Första gången du använder systemet behöver du skapa ett konto. När du är inloggad på ”Folk­hög­skolornas Mina Sidor” kan du hantera din ansökan, till exempel lämna kompletterande uppgifter, bifoga dokument och se din ansökans status. Blir du antagen till utbildningen du sökt behöver du tacka ”Ja” eller ”Nej” till din plats. Det gör du på ditt konto på ”Folk­hög­skolornas Mina Sidor”.

Kontrollera att du fyllt i rätt kontakt­uppgifter innan du skickar in din ansökan så att vi kan nå dig med besked om din ansökan. Håll även koll på din skräppost, det har tyvärr hänt att epost har hamnat där.

Om du får problem med din ansökan i SchoolSoft hör av dig till oss, antingen via epost: info@sigtunafolkhogskola.se eller telefon: 08-592 583 00.

Instruktion till anmälan till utbildningen

Tipsa dina vänner om ut­bild­ningen:

 

Pin It on Pinterest