Allmän kurs
Skaffa dig grundskole- och gymnasiekompetensAllmän kurs är ett alternativ till gymnasiet och komvux och är en annan väg att uppnå gymnasiekompetens. Folkhögskolan är en annorlunda utbildningsform för vuxna, som ger dig stora möjligheter att påverka studierna. Vi arbetar i små grupper och med hög lärartäthet.
Ansökan till höstterminen 2023 öppnar i början av februari, håll koll på den här sidan!
Vi kommer också att meddela då vi öppnar ansökningarna till våra olika utbildningar på vår Facebook-sida samt på Instagram. Följ oss där! 😊
Ett annat sätt att lära
Allmän kurs
Allmän kurs är ett alternativ till gymnasiet och komvux och är en annan väg att uppnå gymnasiekompetens. Du kan också avsluta dina grundskolestudier på Allmän kurs. Folkhögskolan är en alternativ utbildningsform för vuxna, som ger dig stora möjligheter att påverka studierna. Vi arbetar i små grupper och med hög lärartäthet.
Folkbildning
Sveriges 155 folkhögskolor är en del av folkbildningen. Folkhögskolan är fri och frivillig. Vi har inga centralt bestämda kursplaner utan vi är fria att forma våra kurser tillsammans med deltagarna. Behörigheter på grund- och gymnasienivå ska motsvara grundskolans och gymnasieskolans (Gy11) krav. I vilken ordning du lär dig saker och hur en vanlig skoldag ser ut kan alltså variera.
Dialog och deltagande
På folkhögskolan möts olika människor, kulturer, livsvillkor och intressen. Det är i samtalet mellan alla dessa som nya insikter skapas och som du får växa tillsammans med andra. I klassrummet är dialogen viktig. Ditt aktiva deltagande i gruppen är en del av folkhögskolans viktiga grundidé och arbetssätt.
Utbildningen på Allmän kurs har en konkret koppling till samhället och världen omkring oss. Allt detta påverkar undervisningen. Visst sitter vi i lektionssalar, men ibland flyttar vi också ut kursen – iväg på studiebesök, eller bara till den miljö vi ska lära oss mer om. Ibland börjar vi i läroboken, men undervisningen kopplar ändå till det som händer i och utanför klassrummet.
Hos oss får studierna i traditionella skolämnen gå hand i hand med friare kunskapssökande. Förmågan att ta till sig och se nya infallsvinklar är högt värderad. Du får matnyttiga kunskaper för fortsatta studier och arbetsliv, men det sker på ett sätt så att du växer som människa samtidigt. Du får möjlighet att upptäcka dig själv och skaffa dig redskap för att påverka ditt liv, kanske i en ny riktning. Folkhögskolans medborgerliga bildning betyder att vi alla behöver bli och vara aktiva medborgare för att påverka samhället.
Riksdagen har beslutat att vi har ett demokratiuppdrag. Vi har inte nationella kursplaner att följa. Istället arbetar vi fram våra egna kursplaner.
Behörighet
Allmän kurs kan ge grundläggande behörighet till högskolan. Vissa särskilda behörigheter erbjuder vi också (kommande läsår i matematik, samhällskunskap, naturkunskap samt historia). När du är klar får du ett behörighetsintyg och studieomdöme som gör att du kan söka till högskolan genom folkhögskolans urvalsgrupp.
Kursinnehåll
I våra kurser jobbar vi med aktuella, allmänbildande och viktiga frågor. Vi vill att du ska få chans att:
- stärka ditt självförtroende
- öka dina kunskaper och färdigheter
- kunna bli mer aktiv som medborgare
- få behörigheter för fortsatta studier
- öka dina chanser att få jobb
- vara med oss i arbetet för ett nödvändigt omställningsarbete för klimat och miljö
- vara med oss i att utveckla demokratin, i folkhögskolan, i jobbet, i samhället
Vi gör intressanta studiebesök. Under läsåret får du också möjlighet att gå på teater och andra kulturevenemang.
En vanlig vecka
- Våra arbetsdagar börjar kl.08.45 varje vardag.
- Schematiderna varierar men de lärarledda lektionerna slutar vanligen 15.30, ibland 14.00.
- Vi har en obligatorisk studieverkstad där du får stöd att arbeta med hemuppgifter.
- Vi har en lärarassistent som kan ge särskilt stöd vid behov.
- Utöver lärarlett arbete behöver du ägna lika många studietimmar själv för att fördjupa dig och slutföra uppgifter.
- Svenska/svenska som andraspråk, engelska och matematik studerar vi varje vecka
- Övriga ämnen studerar vi i temablock.
Kursplaner för Allmän kurs
Klicka på knappen för att komma till en beskrivning av Allmän kurs på Sigtuna folkhögskola med lokala kursplaner. (PDF-fil, öppnas i ny flik)
Antagningskrav
En vilja att lära – Att studera på folkhögskola är annorlunda, du behöver ha, eller lära dig, förmågan att ta ansvar för dina studier själv.
Formella krav
Du kan ansöka till Allmän kurs om du:
- har fyllt 18 år
- har godkänd grundskola (då krävs 3 års studier på Allmän kurs)
- behöver avsluta grundskolans sista år (4 års studier)
- om du har godkända behörigheter från annan folkhögskola, Komvux eller gymnasiet räknas de. Ett läsår värderas som ca 800 poäng. Du behöver i volym komma upp i 2 400 poäng. Om du har godkänd grundskola och jobbat heltid i minst 2 år valideras det. Då kan du börja andra läsåret på Allmän kurs.
- om du har en godkänd gymnasieutbildning men vill fördjupa/utöka dina kunskaper. Du kanske vill studera för ytterligare någon behörighet och öka dina chanser till högre studier genom folkhögskolestudier (d.v.s. få chans att ansöka i en annan kvotgrupp). Omfattningskravet är då ett läsår för att du ska kunna erhålla ett studieomdöme.
Intervju
Kursstart både höst- och vårtermin
För att bli antagen måste du vara med i en intervju. Intervjun hålls på plats på Sigtuna folkhögskola eller via digitala plattformar. Du får en kallelse till intervjun till din epostadress.
Intervjuer för sökande till vårterminen 2023 sker 29 november kl. 13.00 och 7 december kl. 14.00
Intervju för sökande till höstterminen 2023 genomförs under våren 2023.
Intervjuspråket är svenska.
Det är viktigt att du skickar in kopior på betyg, intyg och telefonnummer till en referens (ej släkting eller vän) innan antagningsintervjun.
För att vara säker på en studieplats behöver du ansöka i god tid innan varje terminsstart. Vi har också antagning till vårterminen. Du måste också ha en bärbar dator (PC) med ett aktuellt operativsystem.
Lärarlaget beslutar om antagning. Vi erbjuder studieplats till sökande i mån av plats. I bedömningen tas hänsyn till behov, motivation att studera och förmåga att klara av heltidsstudier. Vi eftersträvar blandade grupper i fråga om kön, ålder och bakgrund. Vi följer folkhögskolans studeranderättsliga standard vilket bland annat betyder att sökande med missbruk bakom sig behöver ha uppnått minst ett års dokumenterad nykterhet.
Intervju med Andreas
som gått Allmän kurs
Ta ditt nästa steg redan idag!
Studiebesök och resor
Tider och kostnader
Läsårstider
Studierna på Allmän kurs är heltids- och helårsstudier.
- Höstterminen startar måndag 22 augusti 2022, kl. 10.00.
- Höstlov vecka 44
- Höstterminen avslutas fredag 16 december 2022
- Vårterminen startar måndag 9 januari 2023
- Sportlov vecka 9
- Påsklov vecka 15
- Kursen avslutas fredag 2 juni 2023
Kostnader Allmän Kurs
Undervisningen är kostnadsfri eftersom folkhögskolan är offentligfinansierad med statsbidrag. Skolan tar dock ut en schablonavgift som täcker kostnader för förmiddagskaffe, studerandeförsäkringar, kopiering, datautskrifter, lunch och kaffe vid terminsstart, forumdagar och kursavslutning.
Schablonavgiften är 1300 kr/termin.
-
Allmän kurs tar också ut en materialavgift som täcker kostnader för studiebesök, del av studieresa och en del kurslitteratur.
Materialavgiften är 1 100 kr/termin.
Schablonavgiften och materialavgiften är tillsammans 2 400 kronor/termin.
Om det blir någon höjning av materialavgiften för läsåret 2023-2024 publiceras detta här på hemsidan, senast i samband med den obligatoriska intervjun.
Våra kurser är studiemedelsberättigande (CSN). Det stöd du får beror på om du är över eller under 20 år. Läs mer på Folkhögskola.nu eller på CSN (PDF).
Observera:
- Du behöver ha en egen bärbar dator för studierna.
Intyg och behörigheter
Vill du veta mer om Folkhögskolans omfattningskrav, behörigheter och omdömen?
Möt lärarna på Allmän kurs
Annika Lindgren
Lärare och samordnare: Allmän kurs
Jag jobbar som lärare på Allmän kurs och undervisar i engelska, svenska och svenska som andraspråk. Jag är också med och undervisar tematiskt i samhällsorienterade ämnen och naturkunskap.
Läs mer
Louise Janving
Lärare: Allmän kurs
Lärare på allmän kurs, där jag främst undervisar i svenska och livsfrågor. Jag har arbetat inom olika skolformer (gymnasium, Komvux, SFI, studieförbund) men 2007 ramlade jag in i folkhögskolevärlden och här vill jag vara!
Läs mer
Catherine Lezilver
Lärar- och elevassistent: Allmän kurs
2015 satte jag foten på Sigtuna folkhögskola för första gången. Då var jag studerande på AK (Allmän kurs) men vad jag inte visste då var att jag en dag skulle arbeta som lärarassistent på samma skola!
Läs mer
Elwood ”Ludde” Overholt
Lärare: Allmän kurs
Jag försöker leva efter en credo skriven av Robert Fulghum (lite fritt översatt):
Läs mer
Ansökan
Ansökan sker via SchoolSoft
Observera att alla ansökningar till våra utbildningar sker via plattformen ”SchoolSoft” och folkhögskolornas gemensamma system där som heter ”Folkhögskolornas Mina Sidor”. SchoolSoft är ett vanligt administrativt system även för grundskolor och gymnasier, så det kan hända att du redan har ett konto där. Om du har använt SchoolSoft tidigare så kommer du att känna igen dig, men annars är det enkelt att skapa ett konto och sedan göra din ansökan. På ”Folkhögskolornas Mina Sidor” kan du även hantera din ansökan, till exempel lämna kompletterande uppgifter, bifoga dokument till den eller ta bort din ansökan, och du kan även se din ansökans status och tacka ”Ja” eller ”Nej” om du blir antagen till en av våra utbildningar.
Vi kontaktar vanligen sökanden via epost med antagningsbesked eller om vi behöver kompletterande uppgifter från dig, men i vissa fall kan vi även skicka SMS till det mobilnummer du uppger, så var noggrann då du fyller i formuläret; om du skriver fel på ditt telefonnummer eller din epostadress så kommer vi ju inte att kunna nå dig med besked om din ansökan. När du ansökt till utbildningen så håll gärna extra koll på din skräppost, det har tyvärr hänt att epost från oss (eller från SchoolSoft) har hamnat där.
Om du får problem med SchoolSoft eller med din ansökan så tveka inte att höra av dig till oss, antingen via epost: info@sigtunafolkhogskola.se eller telefon: 08-592 583 00
Sigtuna folkhögskola
Manfred Björkquists allé 20
193 31 Sigtuna