Kursinnehåll Skådespelarutbildningen för film och scen/ vem kan söka

Alla över 18 år kan söka Skådespelarutbildningen

Kursinnehåll
Oavsett om du tänker dig en yrkesväg inom film och/eller teater, eller vill ägna ett år åt det du gillar att göra, är utbildningen tänkt att ge en god inblick i skådespeleri för film och teater.

Astrid Gislasson på Teaterlinjen

Utbildningen är ettårig. Det nära samarbetet med Manusutbildningen och Filmutbildningen ger oss unika möjligheter att skapa film och teater utifrån våra studerandes egna berättelser.

Skolans miljö och läge i Sigtuna erbjuder en rik variation av film- och teaterskapande. Du får flera chanser att möta publik, både på scen och genom publik visning av filmproduktioner.

Vi utformar ett flertal kortare projekt för att öka lärandet om hur man använder skådespeleriet mest effektivt i de olika medierna film och scen. Du studerar både i stor grupp, mindre grupper och enskilt.

Miroslav Drvenica, elev 15/16

Du får träning i att få och ge feedback som utvecklar både dig och din grupp. Kunskaper som dessutom är nyttiga i olika ledarskapssammanhang.

Alla övningar och metoder syftar till att utveckla konsten att gestalta karaktärer och skeenden på ett övertygande sätt i enlighet med den konstnärliga idén.

Alla kulturutbildningar gör en veckolång studieresa tillsammans till Berlin. Där ser vi teaterföreställningar på några av de stora teaterhusen och besöker muséer och utställningar. Det finns också möjlighet att se mycket film på Berlinalen, en av de största filmfestivalerna i Europa.

Kursmoment

• Improvisation & scenisk närvaro
  • Fysiskt skådespeleri på film och scen
  • Röst- och rörelseträning
  • Teater- & filmhistoria
  • Repetitioner inför filminspelning och teateruppsättning
  • Skådespelarens roll i filmarbetets förproduktion, produktion och efterproduktion
  • Möten med publik i scenisk och filmisk framställning
  • Regi, grupputveckling och ledarskap

David och Tatjana på skolans uteservering

Efter avslutad kurs har du utvecklat teoretiska och praktiska kunskaper om skådespeleri i film- och teaterarbete.

För att bli antagen ska du ha fullständig gymnasieskola och tidigare teatererfarenhet eller stort teaterintresse.

Ansökan är stängd för i år, välkommen tillbaks nästa läsår