Kursinnehåll / vem kan söka

Så här går antagningen till:

Vi gör urvalet med hänsyn till att få en blandad grupp av deltagare. Kursen är en grundkurs i foto, så om du är en erfaren eller relativt van fotograf med förståelse för skärpedjup, slutartider och ljussättning så är kursen inte lika lämplig som en fördjupningskurs skulle vara.

Vi kallar inte till intervjuer utan gör urvalet baserat på det du skriver i din ansökan, så det är viktigt att du beskriver vem du är, varför du vill gå kursen och på vilken nivå du ligger.

I urvalsprocessen strävar vi efter att få en grupp nybörjare med en blandning vad gäller könsfördelning, varierande livserfarenheter och bakgrund, samt att få ihop en grupp med så bra dynamik som möjligt. Urvalet gör vi med utgångspunkt från vad du skrivit i din ansökan, i vissa fall ringer vi även referenser. Vi lägger vikt vid den sökandes möjlighet att tillgodogöra sig utbildningen och bidra med olika erfarenheter, samt med feedback och kunskap till gruppen och utbildningen. Du ska inte skicka arbetsprover, betyg, CV eller brev.

För dig som blir antagen:

I samband med att du blivit antagen till Foto Distans kommer du att få en uppgift att arbeta med under sommaren. Mer information kommer med antagningsbeskedet.

Kursupplägg:

Kursen är på 39 veckor och går på halvfart. Det betyder att man får räkna med cirka 15 timmars arbete per vecka.

Gruppen arbetar tillsammans över nätet via vårt webbaserade system (det är inte svårt utan kan jämföras med att lämna kommentarer på en blogg eller Facebook).

Under kursen kommer vi de flesta veckor, vid samma tid, att ha ett gruppsamtal i mindre grupper via programmet Skype. I dessa möten vi talar om veckans uppgift och där du får återkoppling av din lärare och dina gruppkamrater om dina foton. Dessa samtal kommer under läsåret 2018-2019 att vara förlagda till TORSDAGAR. Det finns möjlighet att välja bland både förmiddagsgrupper och eftermiddagsgrupper, den grupp du hamnar i är den du kommer att interagera med mest under läsåret.

Notera att lunch- och kvällstiderna brukar vara mest populära, och då vi inte kan erbjuda alla en plats på utbildningen så kan det vara lättare att få en plats om du har möjlighet att delta i samtalen som sker de övriga tiderna.

Varje termin har vi också en träff på plats vid Sigtuna folkhögskola med valfri övernattning. Dessa två träffar är mycket viktiga för kursen. Särskilt uppstartshelgen är obligatorisk för att delta, kommer man inte då så kommer man heller inte att erbjudas någon fortsatt plats på kursen. Vi kommer gå igenom viktiga saker under helgen som det inte finns möjlighet att ta igen om man inte kan närvara vid starten. Uppstarten brukar vara både bra och trevlig – både rasterna och kvällarna har burit med sig intressanta diskussioner.

Arbetsmoment:

Du kommer bland annat att få undervisning om:

  • Grundkunskap om kameran och kamerateknik.

Efter kursen kan du grunderna i fotografi (slutartid/bländartid/ISO), du vet hur du ställer in kameran manuellt, objektivets brännvid och dess betydelse. Slutartidsautomatik, bländartidsautomatik, olika sensorer och deras funktion. Råformat (RAW) kontra JPEG-bilder

  • Enklare kompositionsregler

Vi jobbar med grunderna i ljussättning, hur man kan ljussätta med enkla medel och lite om blixtfotografering. Vi lär oss grunderna i Dokumentärfoto (vi tittar på kända fotografer och deras 1-JoB_20140213__D6H0396-XEDarbetssätt).

Några av arbetsmomenten under kursen är: – Temafoto- som går ut på att utifrån olika innehållsliga idéer till exempel ”Djur i Stadsmiljö”, ”Kyla/värme”, ”förfall”, gestalta dem med fotografier. –

  • Grundläggande porträttfoto

Fotografera events, exempelvis mässor, bröllop, födelsedagar. – Iscensätta foto- bygga upp en miljö eller göra en scenografisk lösning och fotografera den.

Varje uppgift behandlar något fotografiskt område eller ett fotografiskt tema, allteftersom du utför dem kommer ditt fotografiska kunnande att öka och du kommer att bli mer trygg med din kamera och ditt fotograferande.

Det här behövs för att kunna gå på kursen:

Du behöver ha en digital systemkamera eller i alla fall en kamera med möjligheter till egna manuella inställningar och, naturligtvis, tillgång till dator och internet.

Sigtuna folkhögskola Manfred Björkquists allé 20, Box 92, 193 22 Sigtuna Leveransadress Manfred Björquists allé 20, 193 31 Sigtuna
Tel 08-592 583 00, E-post info@sigtunafolkhogskola.se

Developed by Bob Reklambyrå