Kursinnehåll / vem kan söka?

Utbildningen vänder sig till dig som vill prova på eller utvecklas vidare när det gäller digital musikproduktion. Du kanske vill producera musik som hobby eller satsa på att jobba inom området.

För att kunna delta behöver du ha tillgång till Logic Pro X samt headset och webbkamera för Skypesamtalen. Kursen är studiemedelsberättigad.


Så här går antagningen till:

Vi kallar inte till intervjuer utan gör urvalet baserat på det du skriver i din ansökan, så det är viktigt att du beskriver vem du är, varför du vill utbildningen och på vilken nivå du ligger.

I urvalsprocessen strävar vi efter att få en grupp nybörjare med en blandning vad gäller könsfördelning, varierande livserfarenheter och bakgrund, samt att få ihop en grupp med så bra dynamik som möjligt. Urvalet gör vi med utgångspunkt från vad du skrivit i din ansökan, i vissa fall ringer vi även referenser. Vi lägger vikt vid den sökandes möjlighet att tillgodogöra sig utbildningen och bidra med olika erfarenheter, samt med feedback och kunskap till gruppen och utbildningen. Du ska inte skicka arbetsprover, betyg, CV eller brev.


Vid det första tillfället, som är obligatoriskt, träffas deltagare och lärare på Sigtuna Folkhögskola.

  • Dag 1 bekantar vi oss med varandra och deltagarna delas in i grupper inför distansundervisningen.
  • Dag 2 kommer vi gå igenom Logic på en övergripande nivå. Vi tittar på layouten, lär oss navigera i programmet och dess olika funktioner. Logic arbetar med både audio och MIDI och formaten fungerar på lite olika sätt. Vi kommer bl a gå igenom hur olika typer av hårdvara konfigureras med programmet, hur kanalstripen fungerar samt hur man öppnar, importerar och sparar objekt.

Vi kommer även titta på hur man ställer in programmet för inspelning samt kortfattat gå igenom olika editeringsverktyg.


En central del av Logic är mixern där nivåer, pluggar och effekter styrs. Vi kommer gå igenom de viktigaste delarna av mixern och några av de mest användbara pluggarna såsom EQ, kompressor och reverb.

Den resterande undervisingen kommer ske på distans via internet och lektionerna kommer hållas som gruppsamtal via Skype där det kommer finnas möjlighet att gå in djupare på de olika delarna av programmet.

  • Föreläsningarna kommer vara i form av videolektioner som läggs ut på en gemensam plattform.
  • Skypesamtalen kommer i regel hållas 1 gång i veckan, med uppehåll vid lov och påsk-, julledigheter osv. Vi brukar hålla på ungefär 1 timme/tillfälle.
  • Tider för Skypesamtalen beror lite på hur många deltagare som kommer gå kursen. Blir det flera Skypegrupper, vilket det oftast blir,  anpassas tiderna så det finns möjlighet både för samtal på dagtid och kvällstid. Samtalen äger rum under vardagar.
Sigtuna folkhögskola Manfred Björkquists allé 20, Box 92, 193 22 Sigtuna Leveransadress Manfred Björquists allé 20, 193 31 Sigtuna
Tel 08-592 583 00, E-post info@sigtunafolkhogskola.se

Developed by Bob Reklambyrå