Sommarbrev FotoDistans

Läsåret 2020 – 2021

 

Välkommen till Sigtuna folkhögskola!

Hej och välkomna till Foto Distans!

Här kommer lite info kring kursupplägg och uppstartshelg.

 

Kursen är ettårig och vi kommer börja på en grundläggande nivå under hösten med att öva på kamerans funktioner och att ta tematiska bilder. Vi kommer att gå vidare med fler teman och nya uppgifter med en till tre veckors mellanrum (en del uppgifter är längre, men det vanliga är en vecka per uppgift).

 

Avgifter

Innan du börjar på Foto Distans behöver du betala in skolans materialavgift samt kostnaden för övernattning och mat den första helgen (den vi kallar för ”uppstartshelgen”) den 20-21 augusti. Kostnaderna är:

 • Materialavgift som täcker försäkringar, digitala verktyg med mera: 1050 kr per termin, samt:

antingen:

 1. Övernattning och helpension, med boende i eget enkelrum: 1245 kr, eller:
 2. Övernattning och helpension, boende med del i dubbelrum: 1085 kr.

Uppstartshelgen är som det står på sidan om Foto Distans obligatorisk för att bli inskriven på kursen.

Du blir inte inbokad till uppstartshelgen innan du betalat in materialavgiften och kostnaden för övernattningen och mat, och om du väntar för länge måste vi ge din plats till reservlistan. Materialavgiften betalas inte tillbaks om du väljer att inte gå kursen, men en del av kostnaden för övernattning och mat under uppstartshelgen kan betalas tillbaks om du meddelar i tid att du inte kan komma (och därmed inte kan gå kursen).

För att komma till webbsidan där du betalar in avgiften så klicka på följande länk:

https://dinkurs.se/73769 (länken öppnas i en ny flik).

Där fyller du i din information, och ev. matallergier och / eller kostönskemål (som om du är vegetarian, vegan eller inte äter fläskkött). Det finns också plats att skriva in ev. extra information du vill att skolan, eller jag, skall få. Därefter kommer du till själva betalningen som sker med konto- eller kreditkort. Kontakta mig (Jonas) om du får problem med inbetalningen eller har frågor kring avgiften.

 

Information för vår uppstartsträff

internathelgen 20-21 augusti.

 

Du är välkommen till receptionen på storgården för att checka in från fredag 20 augusti kl. 16.00. (se karta längre ner). Vi träffas sedan i skolans matsal (en trappa upp från receptionen) kl. 18.00.

Boende och mat

Rummen är av vandrarhemsstandard, det finns lakan, täcke, handdukar och påslakan i rummet så du behöver inte ta med det, men du får bädda i och bädda ur sängen själv. På lördagen vill städpersonalen att vi lämnar rummen innan kl. 09.00, så bädda ur din säng och ta med din packning upp till frukosten. Det finns möjlighet att lämna packningen i vårt klassrum, och jag kommer att låsa det då vi går därifrån (ex. på lunch och fika).

Om du senare under sommaren kommer på något som rör ditt boende eller kost, eller får andra särskilda önskemål om maten så skicka gärna ett brev till info@sigtunafolkhogskola.se och berätta att du skall komma på Foto Distans övernattning den 20-21 augusti och dina önskemål om kost eller vad det nu gäller, så kan vi säkert ordna det!

Vi börjar kl. 18.00 fredag den 20 augusti med att äta middag tillsammans i skolans matsal. Du kan få ditt rum från kl. 16.00 på fredagen om du vill ställa in packning. Te och kaffe finns (oftast) under hela dagen om du kommer tidigare. Du är alltid välkommen att hänga i skolans ”vardagsrum” intill matsalen innan middagen. Efter middagen, ca. kl. 19.00, börjar vi med själva genomgången / lektionen. Vi kommer att hålla på tills vi inte orkar mer på fredagskvällen (brukar bli till ungefär 21-tiden).

På lördagen 21 augusti börjar frukosten kl. 08.00 (alla är välkomna till frukosten, även om du inte övernattar) och vi startar sedan i klassrummet kl. 09.00. Internathelgen avslutas kl. 15.00 med samtal och uppsamling av frågor som dykt upp under dagarna. Framför allt stannar jag (Jonas) kvar för att svara på ev. ”egna” frågor du kan ha, kanske om just din kamera eller om det finns något du undrar om som du inte vill ta i helklass.

Måltider som serveras under lördagen är frukost, förmiddagskaffe och lunch.

Här är lite preliminära tider:

Fredag 20 augusti

 • 18.00 Middag
 • 19.00 Kvällspass då vi bl a presenterar oss för varandra. Vi håller på till ca kl 21.00

Lördag 21 augusti

 • 8.00 Frukost
 • 9.00 Pass 1
 • 10.30 Förmiddagsfika (samt gruppfotografering och foto av var och en av er)
 • 11.00 Pass 2
 • 12.30 Lunch
 • 13.30 Pass 3
 • 15.00 Avslutningsfika

Under helgen kommer jag bland annat att gå igenom kamerans funktion, hur ett objektiv och ett kamerahus fungerar och vad alla siffror och beteckningar på kamerahus och objektiv betyder, vad inställningarna på kameran gör och hur det påverkar resultatet på bilden.

Det kommer att bli en del andra tekniska genomgångar under helgen som behövs för att vi ska komma igång, bl a hur vi ska kommunicera och dela filer med varandra.

Vi kommer att använda samma program som vi gjorde vid din intervju, ”Microsoft Teams” som är ett program för videomöten, diskussioner, fildelning och mycket annat, för nästan allt vi gör tillsammans online. I Microsoft Teams kommer du att finna uppgifterna, vi kommer att ha vårt diskussionsforum där, och det är också vår fildelningsplattform där du skall ladda upp dina foton för uppgifterna.

Jag kommer också skicka all info via Teams, bl a när jag lagt upp nya lektioner, och alla kan skicka länkar och ställa frågor i det programmet. Vi går igenom allt detta under helgen.

Du kommer att få ett eget konto och lösenord till Teams, antingen via e-post innan kursstarten, eller under vår första helg tillsammans.

Under helgen kommer vi också att gå igenom den uppgift du fått per e-post, troligen på lördag förmiddag. Jag kommer också att ta ett foto av var och en av er efter fikarasten på lördagen, men oroa dig inte – det är bara för mitt eget stackars minne, så att jag skall kunna hålla reda på vem som är vem under läsåret. Det är inga bilder som kommer att delas eller användas av någon annan. Vi kommer också att ta en gruppbild som ni alla får i Teams, så ni också kan komma ihåg varandra. Vi träffas ju sedan först i januari igen.

Det kommer troligen bli fyra grupper och jag meddelar era grupper under uppstarten. Videosamtalen kommer i regel ligga en gång i veckan (med uppehåll vid lov och dylikt) och varar ca en timme.

Ta med den kamera du kommer att använda under kursen. Vi kommer kanske inte att fotografera så mycket, men vi kommer att gå igenom inställningarna och då är det bra om du har din egen kamera med dig för att se hur inställningarna fungerar just på den. Jag har också lättare att visa om du har särskilda frågor eller undringar om just din modell av kamera.

Har du en egen bärbar dator så är det mycket bra att ta med den också, jag kommer att gå igenom hur Microsoft Teams fungerar och det är lättare att förstå om du också kan testa när vi träffas.

Teams fungerar även med mobiltelefon och läsplatta som t.ex. iPad, men jag rekommenderar inte att du använder läsplatta som ditt huvudsakliga verktyg under kursen, annat än för att titta på andras bilder. Är du mycket datorvan så kan du säkert kringgå eventuella problem och använda läsplatta som verktyg trots mina rekommendationer, och omvänt; om du tycker att det jag skrev i det här stycket känns knepigt så använd en dator som för att hämta in och ladda upp dina fotografier under kursen. Om du känner dig osäker och inte förstår alls vad jag menar med det här stycket så frukta inte, jag kommer att gå igenom allt om detta då vi träffas i Sigtuna.

Har du några frågor eller om du tycker att något är oklart så tveka inte att kontakta mig via kontaktuppgifterna nedan.

Jag är tillbaka efter sommarledigheten under veckan som startar den 9 augusti (vecka 32) så är det något du undrar över kan du mejla då. Om du skickar mejl innan dess så kommer jag att svara dig senast då jag är tillbaka under vecka 32.

Lärare

Jonas Bredenfeldt <jonas.bredenfeldt@sigtunafolkhogskola.se↩︎︎

Lärare, Sigtuna folkhögskola
tel/sms: 0708-11 88 45

Enkel karta över skolområdet

Områdeskarta Sigtuna folkhögskola

Om Sigtuna

Sigtuna folkhögskola ligger i pittoreska Sigtuna stad med sitt myller av caféer och charmiga smågator med färgglada hus. Här finns butiker, parker, strandpromenader och mycket natur. Runt Mälaren hittar du fina badplatser på gångavstånd. Inom räckhåll har du också ett rikt kulturliv i både Stockholm och Uppsala.

 

Sigtuna grundades år 970 och är Sveriges första stad. Idag, mer än tusen år senare, är Sigtuna fortfarande en internationell mötesplats. I omedelbar närhet finns det fyra slott och 10 naturreservat med olika livsmiljöer och naturvärden. Här kan du besöka kyrkor och ruiner, slott och torparbyar samt Sveriges minsta rådhus, promenera på Sveriges första gågata ”Stora gatan” – platsen för Sveriges födelse. Här stod Erik Segersäll år 970 och pekade ut var Sigtuna stad skulle byggas.

Hitta till oss

Sigtuna folkhögskola

Manfred Björkquists allé 20
19331 Sigtuna
tel: 08-592 583 00

Från Arlanda

Från Arlanda tar du dig till oss på ca 20 minuter med taxi.

Med kollektivtrafik:
SL Buss 583, byte i Märsta till buss 575. Kliv av vid hållplats ”Sigtuna folkhögskola”.

Från Stockholm

Med kollektivtrafik:
Pendeltåg till Märsta station, byte till buss 575 mot Sigtuna och Hällsboskolan. Kliv av vid hållplats ”Sigtuna folkhögskola”. Från Stockholms central tar resan ca en timme.

Med bil:
Kör E4:an norrut och sväng av vid Sigtuna/Märsta. Fortsätt i ca 12 kilometer på väg 263. Efter 12 kilometer sväng av vid rondell mot ”Sigtuna centrum” och följ skyltarna ”Hotellslinga S”, som leder dig fram till Sigtunastiftelsen. Passera Sigtunastiftelsen och Humanistiska läroverket innan du svänger av vid skylten ”Sigtuna folkhögskola”.

Parkering:
Det finns en parkeringsplats vid receptionen. Det kostar ingenting att parkera hos oss.

Från Uppsala

Med Kollektivtrafik:
Ta Upptåget från Uppsala centralstation till Knivsta station byt till buss 183. Kliv av vid hållplatsen ”Sigtuna folkhögskola”. Beräknad restid ca 45 minuter.

Med bil:
Kör väg 255, (gamla Stockholmsvägen). Vid Skälsta sväng av på väg 263. Efter ca 30 kilometer sväng av vid rondellen mot ”Sigtuna centrum” och följ skyltarna ”Hotellslinga S”, som leder dig fram till Sigtunastiftelsen. Passera Sigtunastiftelsen och Humanistiska läroverket innan du svänger av vid skylten ”Sigtuna folkhögskola”. Beräknad restid ca 40 minuter.

Parkering:
Det finns en parkeringsplats vid receptionen. Det kostar ingenting att parkera hos oss.

GPS-Koordinater

Koordinater (RT90)
X: 6612218.373, Y: 1606820.144 — (Manfred Björkquists allé 20, Sigtuna)

Koordinater (WGS84)
Lat: 59.61515359841755, Lon: 17.698030471801758 — (Manfred Björkquists allé 20, Sigtuna)