Påbyggnadsår kultur
(projekt­år)

Utbildning på helfart (100%) eller halvfart (50%) med fördjupning i de uttryck du väljer

 

Påbyggnadsår (andra år) för dig som gått någon av våra kulturutbildningar, eller likvärdig utbildning. Ansökan för läsåret 2021-2022 är nu öppen. Välkommen!

 

Antagning sker löpande.

 

Sök nu!Läs mer

Påbyggnadsår

Efter en individuell och godkänd projektplan har du möjlighet att under handledning fördjupa dig i ditt konstnärliga uttryck. Här ryms allt från arbete med arbetsprover till egna konstkoncept. När du går påbyggnadsåret / projektåret kan du också delta i kulturhistoria, krokiteckning, workshops och föreläsningar.

Du kan välja att läsa på helfart (100%) eller halvfart (50%)

En förutsättning för att komma in är att du gått en eftergymnasial grundutbildning inom konst, eller har en dokumenterad konstproduktion.

Tillsammans med andra kulturstuderande på skolan följer du den samtida konstscenen.

Ditt läsår avslutas med att du deltar i en gemensam slutredovisning av ditt projektarbete.

Ta ditt nästa steg redan idag!

tider och kostnader

Läsårstider 2021-2022

Studierna är helårsstudier. Du kan dock välja att läsa på helfart (100%) eller halvfart (50%). Detta väljer du i din ansökan.

 • Kursen och höstterminen startar måndag 23 augusti 2021, kl. 11.00 i Västersalen
 • Höstlov v.44
 • Höstterminen avslutas fredag 17 december
 • Vårterminen startar måndag 10 januari 2022
 • Sportlov v.9
 • Påsklov v.15
 • Kursen avslutas fredag 3 juni 2022

Kostnader

 • Skolan tar ut en schablonavgift som täcker kostnader för förmiddagskaffe, studerandeförsäkringar, kopiering, datautskrifter, lunch och kaffe vid terminsstart, forumdagar och kursavslutning.
  Schablonavgiften är 1200 kr.
 • Material ingår inte i kostnaden för utbildningen utan du bekostar själv material för ditt projekt.

Schablonavgiften kommer att höjas, information om vad kostnaden blir för läsåret 2021-2022 publiceras på hemsidan, senast i samband med den obligatoriska intervjun.

Våra kurser är studiemedelsberättigande (CSN). Det stöd du får beror på om du är över eller under 20 år. Läs mer på Folkhögskola.nu eller på CSN (PDF).

Möt lärarna på Påbyggnadsåret

(Beroende på vilken inriktning du väljer kan du få andra lärare, den närmast anknuten till den inriktning du söker).

Nina von Schmalensee

Nina von Schmalensee

Huvudlärare

Nina von Schmalensee är konstnär och utbildad på Konsthögskolan i Stockholm. Hon har mångårig erfarenhet av undervisning på en rad olika estetiska utbildningar som Beckmans, Örebro konstskola, Nyckelviksskolan, Lunnevad konstlinje och KTH arkitektur. Hon har varit opponent på Konsthögskolan i Stockholm och under flera år suttit som extern ledamot i Konstakademins stipendienämnd. Hon är en passionerad pedagog som har förmågan att se varje elevs enskilda strävanden och styrkor. Många av hennes elever har lyckats komma vidare på olika estetiska utbildningar både i Sverige som internationellt.

Om Ninas konstnärskap: www.ninavonschmalensee.se

Therese Jonsson Szatek

Therese Jonsson Szatek

Teckning, kroki, måleri

Therese Jonsson Szatek är utbildad på Konsthögskolan Valand i Göteborg och har sedan examen 2007 parallellt med hennes konstnärskap undervisat i teckning och måleri på olika konstskolor. I ateljén arbetar hon med teknikerna blyertsteckning och akvarell och hon har ställt ut på flera gallerier och konsthallar runt om i Sverige samt arbetat med offentliga gestaltningar. I undervisningen står elevernas skapandeprocesser i fokus och nyfikenhet kring vad konstnärligt uttryck kan vara idag.

Mer om Therese konstnärskap finns på: www.thereseszatek.se

therese.szatek@sigtunafolkhogskola.se

Ansökan

Ansökan sker via SchoolSoft

Alla ansökningar till våra utbildningar sker via plattformen ”SchoolSoft” och folkhögskolornas gemensamma system där som heter ”Folkhögskolornas Mina Sidor”. SchoolSoft är ett vanligt administrativt system även för grundskolor och gymnasier, så det kan hända att du redan har ett konto där. Om du har använt SchoolSoft tidigare så kommer du att känna igen dig, men annars är det enkelt att skapa ett konto och sedan göra din ansökan. På ”Folkhögskolornas Mina Sidor” kan du även hantera din ansökan, till exempel lämna kompletterande uppgifter, bifoga dokument till den eller ta bort din ansökan, och du kan även se din ansökans status och tacka ”Ja” eller ”Nej” om du blir antagen till en av våra utbildningar.

Vi kontaktar vanligen sökanden via epost med antagningsbesked eller om vi behöver kompletterande uppgifter från dig, men i vissa fall kan vi även skicka SMS till det mobilnummer du uppger, så var noggrann då du fyller i formuläret; om du skriver fel på ditt telefonnummer eller din epostadress så kommer vi ju inte att kunna nå dig med besked om din ansökan. När du ansökt till utbildningen så håll gärna extra koll på din skräppost, det har tyvärr hänt att epost från oss (eller från SchoolSoft) har hamnat där.

Om du får problem med SchoolSoft eller med din ansökan så tveka inte att höra av dig till oss, antingen via epost: info@sigtunafolkhogskola.se eller telefon: 08-592 583 00

Välkommen

Vardagar

08.00 — 16.00

Kvällar och helger

Efter överrenskommelse, kontakta oss via telefon eller epost.

Sociala medier

Kontakt

Telefon

08–592 583 00

E-Post

info@sigtunafolkhogskola.se

Besöksadress

Manfred Björkquists allé 20
193 31  Sigtuna

Postadress

Box 92
193 22  Sigtuna

Org. nr

802419-3131

Bankgiro

5102-5658