Musikproduktion på Distans

Musikproduktion med Logic Pro X

Distansutbildning två terminer. Utbildningen är på halvfart (50%).

 

 

Läs mer

Musikproduktion

Utbildningen vänder sig till dig som vill prova på eller utvecklas vidare när det gäller digital musikproduktion. Du kanske vill producera musik som hobby eller satsa på att jobba inom området. Du lär dig grunderna, arbetar praktiskt i programmet och får professionellt stöd.

Passar dig som:

 • skriver egen musik
 • sjunger eller spelar något instrument
 • är intresserad av musikproduktion

Du läser på distans. Det betyder att huvuddelen av undervisningen sker på internet. Gruppen träffas under två kursdygn på Sigtuna folkhögskola. Du deltar i utbildningen i en gemensam webbklass. Uppgifter delas ut varje vecka och du får handledning och har undervisning och gruppsamtal via Skype.

Vi använder oss av Logic Pro X som inspelnings­program, därför behöver du ha tillgång till en Macdator, Logic Pro X samt headset. Det är en fördel om du är van att jobba med Mac sedan tidigare. Kursen är studiemedels­berättigad.

Om antagningen

Så här går antagningen till:

Vi gör urvalet med hänsyn till att få en blandad grupp av deltagare. Kursen är en grundkurs i musikproduktion, så om du redan är en erfaren musikproducent med förståelse för inspelning, redigering, mixning och mastring så är kursen inte lika lämplig som en fördjupningskurs skulle vara. Det är däremot en fördel om du är van att musicera och kan spela ett eller flera instrument eller sjunga. Det är också bra om du skriver egna låtar eller åtminstone kan arrangera covers då en stor del av kursen handlar om att utgå från egna arrangemang och låtprojekt. Vi kommer inte att gå igenom instrument- eller sångteknik på kursen så det är bra att ha dessa kunskaper innan du börjar. Kursen fokuserar istället på hur du kan använda Logic Pro X till att spela in instrument och sång och nyttja de virtuella instrument och verktyg som finns i programmet.

Vi kallar inte till intervjuer utan gör urvalet baserat på det du skriver i din ansökan, så det är viktigt att du beskriver vem du är, varför du vill gå kursen och på vilken nivå du ligger.

I urvalsprocessen strävar vi efter att få en grupp deltagare med en blandning vad gäller könsfördelning, varierande livserfarenheter och bakgrund, samt att få ihop en grupp med så bra dynamik som möjligt. Urvalet gör vi med utgångspunkt från vad du skrivit i din ansökan. Vi lägger vikt vid den sökandes möjlighet att tillgodogöra sig utbildningen och bidra med olika erfarenheter, samt med feedback och kunskap till gruppen och utbildningen. Du ska inte skicka arbetsprover, betyg, CV eller brev.

För dig som blir antagen:

Kursupplägg:

Kursen är på 39 veckor och går på halvfart. Det betyder att man får räkna med cirka 15 timmars arbete per vecka.

Gruppen arbetar tillsammans över nätet via vårt webbaserade system (det är inte svårt utan kan jämföras med att lämna kommentarer på en blogg eller Facebook).

Under kursen kommer vi de flesta veckor, vid samma tid, att ha ett gruppsamtal i mindre grupper via programmet Skype. I dessa möten talar vi om veckans uppgift och där får du återkoppling av din lärare och dina gruppkamrater om dina arrangemang. Det kommer bli uppehåll för samtalen vid lov, påsk-, julledigheter osv.

Varje termin har vi också en träff på plats vid Sigtuna folkhögskola med valfri övernattning. Sammanlagt träffas vi vid två tillfällen, uppstarten under höstterminen och avslutningen som är på vårterminen. Båda dessa helger är obligatoriska. Kommer man inte vid uppstarten så kommer man heller inte att erbjudas någon fortsatt plats på kursen. Vi kommer gå igenom viktiga saker under helgen som det inte finns möjlighet att ta igen om man inte kan närvara vid starten. Uppstarten brukar vara både bra och trevlig – både rasterna och kvällarna har burit med sig intressanta diskussioner. Avslutningshelgen kommer bestå av en slutredovisning, där man som deltagare enskilt eller i grupp ska redovisa ett arbete i form av en färdig projektlåt som man jobbat med under sista delen av kursen.

Arbetsmoment:

Du kommer bland annat att få undervisning om:

 • Grundkunskaper i programmet Logic Pro X.
  Efter kursen vet du hur man ställer in programmet för inspelning och hur ljudkort och annan hårdvara konfigureras. Du kan hantera olika redigeringsverktyg, de olika formaten Audio och MIDI, använda några av de inbyggda instrumenten och lägga på effekter och plug-ins. Du har också bekantat dig med ‘Drummer’ som är Logics inbyggda trummis och med ljud- och loopbiblioteket som finns i programmet.
 • Inspelning och redigering.
  Vi jobbar med grunderna vid inspelning, såväl av akustiska källor som el-instrument. Vi kommer bl a jobba med uppmikning av sång men också hur gitarrer och syntar kan ‘lajnas’. Vi kommer studera hur inspelningsrummet och olika typer av mikrofoner påverkar och hur man kan tänka vid akustikdämpning och monitorlyssning. Vi lär oss grundläggande redigering i programmet med hjälp av bl a Take Folders, timestretch, pitchkorrigering och kvantisering och hur man på olika sätt kan jobba med efterarbetet av audio och MIDI.
 • Mixning och mastring.
  Under mixningen kommer vi jobba grundläggande med olika typer av effektpluggar i form av: EQ, kompressor, reverb, delay och chorus med mera. Vi kommer också använda Automation, med vilken många parametrar kan styras automatiskt. Med hjälp av Subgrupper, Bussar och Track Stacks kan flödet och innehållet i kanalfönstret och mixern organiseras. Vi kommer även jobba med grunderna i mastring och du lär dig exportera hela ditt projekt som råformat (AIF) eller som komprimerad fil (mp3).

Uppgifterna under kursen kommer vara uppdelade på olika områden inom inspelning, redigering, mixning och mastring där du som deltagare lämnar in regelbundet via vår gemensamma fildelning på Dropbox, antingen på egen hand eller i samarbete med andra i gruppen. Ett par större projekt ska också göras under kursen i form av ett Miniprojekt och ett Slutprojekt, varav det sista redovisas under avslutningshelgen.

Det här behövs för att kunna gå på kursen:

Du behöver ha en Mac med tillräckliga prestanda för att kunna köra senaste versionen av Logic Pro X och du behöver också själv skaffa programmet innan kursstart. Det är inget måste, men en fördel, om du också har tillgång till ett externt ljudkort, bra hörlurar, mikrofon och gärna någon form av MIDI/USB-klaviatur. Detta förenklar arbetets gång under kursen och gör det enklare att spela in, mixa och mastra. Du behöver även ha tillgång till en bra internetuppkoppling.

tider och kostnader

Gruppen träffas fysiskt vid två kursdygn förlagda på Sigtuna folkhögskola.

Kostnad för internatvistelse (två dygn) dels vid kursstart och vid kursslut:

Digital musikproduktion, kursträffar HT-2019/VT-2020

 • 30/8 – 31/8, 2019 (internathelg 1)
 • 5/6 – 6/6, 2020 (internathelg 2)

Kursavgifter

1045 kr / internatvistelse inklusive Del i dubbelrum, middag, frukost, förmiddagskaffe, lunch och eftermiddagskaffe.

Vill du hellre bo i enkelrum kostar det 1245 kr.

Kursavgift vilken täcker försäkringar, kopiering, digitala verktyg med mera 1000 kr per termin.

Information om vad avgiften täcker och vad som eventuellt tillkommer får du i samband med kursstart.

Total kostnad hela utbildningen (Ht-19 och Vt-20):

Om du väljer dubbelrum: 2490 kr + 2000 kr = 4490 kr

Om du väljer enkelrum: 2090 kr + 2000 kr = 4090 kr

Våra kurser är studiemedelsberättigande (CSN). Det stöd du får beror på om du är över eller under 20 år. Läs mer på Folkhögskola.nu eller på CSN (PDF).

Möt lärarna på musik- och ljudproduktionsutbildningen

Henrik Johansson

Henrik Johansson

Huvudlärare

Henrik Johansson har arbetat som frilansande ljudtekniker och musikproducent. Han driver egen inspelningsstudio och använder Logic Pro X som inspelningsprogram sedan 2008. Henrik har en bakgrund som musiker och låtskrivare inom rock och pop sedan mitten av 1980-talet och har sjungit och spelat i olika band under årens lopp. Han har också flera års erfarenhet som lärare och kursledare.

Henrik Johansson
08-592 582 02
henrik.johansson@sigtunafolkhogskola.se

Välkommen

Vardagar

08.00 — 16.00

Kvällar och helger

Efter överrenskommelse, kontakta oss via telefon eller epost.

Sociala medier

Kontakt

Telefon

08–592 583 00

E-Post

info@sigtunafolkhogskola.se

Besöksadress

Manfred Björkquists allé 20
193 31  Sigtuna

Postadress

Box 92
193 22  Sigtuna

Org. nr

802419-3131

Bankgiro

5102-5658