Musik­produktion på Distans

Musikproduktion med Logic Pro X

Distansutbildning två terminer. Utbildningen är på halvfart (50%).

 

Ansökan för läsåret 2021–2022 är nu stängd,
välkommen att söka till hösten 2022 igen.

 

Beställ informationLäs mer

Musikproduktion på distans

Utbildningen vänder sig till dig som vill prova på eller utvecklas vidare när det gäller musikproduktion med hjälp av programmet Logic Pro X. Du kanske vill producera musik som hobby eller satsa på att jobba inom området. Du lär dig grunderna, arbetar praktiskt i programmet och får professionellt stöd.

Passar dig som:

 • gör egen musik
 • spelar ett eller flera instrument eller sjunger
 • har ett stort intresse för musikproduktion

Du läser på distans. Det betyder att huvuddelen av undervisningen sker på internet. Gruppen träffas under tre kursdygn på Sigtuna folkhögskola. Du deltar i utbildningen i en gemensam webbklass. Uppgifter delas ut veckovis och du får handledning och undervisning via gruppsamtal i form av Skype.

Vi använder oss av Logic Pro X som inspelnings­program, därför behöver du ha tillgång till en Macdator, Logic Pro X samt headset. Det är en fördel om du är van att jobba med Mac sedan tidigare. Kursen är studiemedels­berättigad.

Om antagningen

Antagningskrav:

 • Fullständigt gymnasiebetyg
 • Ha fyllt 18 år
 • Kunna spela ett eller flera instrument eller sång

För det första ska du ha fyllt 18 år och ha en musikalisk bakgrund. Vi gör urvalet med hänsyn till att få en blandad grupp av deltagare. Kursen är en grundkurs i musikproduktion, så om du redan är en erfaren musikproducent med förståelse för inspelning, redigering, mixning och mastring så är kursen inte lika lämplig som en fördjupningskurs skulle vara. Det är däremot ett krav att du är van att musicera och kan spela ett eller flera instrument eller sjunga. Det är också bra om du skriver egna låtar eller åtminstone kan arrangera covers då en stor del av kursen handlar om att utgå från egna arrangemang och låtprojekt. Vi kommer inte att gå igenom instrument- eller sångteknik på kursen så du behöver ha dessa kunskaper innan du börjar. Kursen fokuserar istället på hur du kan använda Logic Pro X till att spela in instrument och sång och nyttja de virtuella instrument och verktyg som finns i programmet.

Vi gör ett första urval baserat på det du skriver i din ansökan, så det är viktigt att du beskriver vem du är, varför du vill gå kursen och på vilken nivå du ligger.

I urvalsprocessen strävar vi efter att få en grupp deltagare med en blandning vad gäller könsfördelning, varierande livserfarenheter och bakgrund, samt att få ihop en grupp med så bra dynamik som möjligt. Vi lägger vikt vid den sökandes möjlighet att tillgodogöra sig utbildningen och bidra med olika erfarenheter, samt med feedback och kunskap till gruppen och utbildningen.

I det första urvalet ska du inte skicka arbetsprover, betyg, CV eller brev.

I det andra urvalet ber vi dig skicka ett arbetsprov samt bokar tid för en intervju, antingen på skolan eller via skype.

Kursupplägg

Kursen är på 39 veckor och går på halvfart. Det betyder att man får räkna med cirka 15 timmars arbete per vecka.

Gruppen arbetar tillsammans över nätet via vårt webbaserade system (det är inte svårt utan kan jämföras med att lämna kommentarer på en blogg eller Facebook).

Under kursen kommer vi de flesta veckor, vid samma tid, att ha ett gruppsamtal i mindre grupper via programmet Skype. I dessa möten talar vi om veckans uppgift och där får du återkoppling av din lärare och dina gruppkamrater om dina arrangemang. Det kommer bli uppehåll för samtalen vid lov, påsk-, julledigheter osv.

Varje läsår har vi också tre träffar på plats vid Sigtuna Folkhögskola med obligatorisk övernattning. Det är vid uppstarten på höstterminen samt efter juluppehållet och vid avslutningen på vårterminen. Alla dessa helger är obligatoriska. Kommer man inte vid uppstarten så kommer man heller inte att erbjudas någon fortsatt plats på kursen. Vi kommer gå igenom viktiga saker under helgen som det inte finns möjlighet att ta igen om man inte kan närvara vid starten. Uppstarten brukar vara både bra och trevlig – både rasterna och kvällarna har burit med sig intressanta diskussioner. Helgen efter juluppehållet kommer bestå av en redovisning av ett Miniprojekt, en uppgift där deltagarna jobbat i par med att arrangera och mixa ett musikprojekt under jul- och nyår. Avslutningshelgen kommer bestå av en slutredovisning, där man som deltagare enskilt eller i grupp ska redovisa ett arbete i form av en färdig projektlåt som man jobbat med under sista delen av kursen.

Arbetsmoment:

Du kommer bland annat att få undervisning om:

 • Grundkunskaper i programmet Logic Pro X.
  Efter kursen vet du hur man ställer in programmet för inspelning och hur ljudkort och annan hårdvara konfigureras. Du kan hantera olika redigeringsverktyg, de olika formaten Audio och MIDI, använda några av de inbyggda instrumenten och lägga på effekter och plug-ins. Du har också bekantat dig med ‘Drummer’ som är Logics inbyggda trummis och med ljud- och loopbiblioteket som finns i programmet.
 • Inspelning och redigering.
  Vi jobbar med grunderna vid inspelning, såväl av akustiska källor som el-instrument. Vi kommer bl a jobba med uppmikning av sång men också hur gitarrer och syntar kan ‘lajnas’. Vi kommer studera hur inspelningsrummet och olika typer av mikrofoner påverkar och hur man kan tänka vid akustikdämpning och monitorlyssning. Vi lär oss grundläggande redigering i programmet med hjälp av bl a Take Folders, timestretch, pitchkorrigering och kvantisering och hur man på olika sätt kan jobba med efterarbetet av audio och MIDI.
 • Mixning och mastring.
  Under mixningen kommer vi jobba grundläggande med olika typer av effektpluggar i form av: EQ, kompressor, reverb, delay och chorus med mera. Vi kommer också använda Automation, med vilken många parametrar kan styras automatiskt. Med hjälp av Subgrupper, Bussar och Track Stacks kan flödet och innehållet i kanalfönstret och mixern organiseras. Vi kommer även jobba med grunderna i mastring och du lär dig exportera hela ditt projekt som råformat (AIF) eller som komprimerad fil (mp3).

Uppgifterna under kursen kommer vara uppdelade på olika områden inom inspelning, redigering, mixning och mastring där du som deltagare lämnar in regelbundet via vår gemensamma fildelning på Dropbox, antingen på egen hand eller i samarbete med andra i gruppen. Ett par större projekt ska också göras under kursen i form av ett Miniprojekt och ett Slutprojekt, varav det sista redovisas under avslutningshelgen.

Det här behövs för att kunna gå på kursen:

Du behöver ha en Mac med tillräckliga prestanda för att kunna köra senaste versionen av Logic Pro X och du behöver också själv skaffa programmet innan kursstart. Det är inget måste, men en fördel, om du också har tillgång till ett externt ljudkort, bra hörlurar, mikrofon och gärna någon form av MIDI/USB-klaviatur. Detta förenklar arbetets gång under kursen och gör det enklare att spela in, mixa och mastra. Du behöver även ha tillgång till en bra internetuppkoppling.

tider och kostnader

Vi har planerat att gruppen skall träffas fysiskt vid tre kursdygn förlagda på Sigtuna folkhögskola. Detta kan dock komma att behöva ändras beroende på folk­hälso­myndig­hetens rekom­mendationer.

Tider

Tider för obligatoriska kursträffar / internatvistelse (tre dygn) vid kursstart, efter juluppehållet och vid kursslut:

Digital musikproduktion, kursträffar HT-2021/VT-2022

 • 27–28 augusti, 2021 (internathelg 1)
 • 14–15 januari, 2022 (internathelg 2)
 • 3–4 juni, 2022 (internathelg 3)

För samtliga kursträffar gäller följande: Kursträffen inleds med middag kl. 18.00 första dagen (incheckning från kl. 17.00) och avslutas kl. 15.00 dagen efter.

Avgifter

Materialavgift vilken täcker försäkringar, kopiering, digitala verktyg med mera: 500 kr per termin.

Information om vad avgiften täcker och vad som eventuellt tillkommer får du i samband med kursstart.

Avgift för övernattning och mat:

 • Helpension, med boende i eget enkelrum: 1350 kr.
 • Helpension, boende med del i dubbelrum: 1150 kr.

Avgiften läggs på första och andra internatvistelsen och betalas in tillsammans med internatavgiften på länk som skickas ut till kursdeltagaren.

Våra kurser är studiemedelsberättigande (CSN). Det stöd du får beror på om du är över eller under 20 år. Läs mer på Folkhögskola.nu eller på CSN (PDF).

Möt läraren på musik­produktions­utbildningen på distans

Henrik Johansson

Henrik Johansson

Huvudlärare

Henrik Johansson har arbetat som frilansande ljudtekniker och musikproducent. Han driver egen inspelningsstudio och använder Logic Pro X som inspelningsprogram sedan 2008. Henrik har en bakgrund som musiker och låtskrivare inom rock och pop sedan mitten av 1980-talet och har sjungit och spelat i olika band under årens lopp. Han har också flera års erfarenhet som lärare och kursledare.

Henrik Johansson
08-592 582 02
henrik.johansson@sigtunafolkhogskola.se

Välkommen

Vardagar

08.00 — 16.00

Kvällar och helger

Efter överrenskommelse, kontakta oss via telefon eller epost.

Sociala medier

Kontakt

Telefon

08–592 583 00

E-Post

info@sigtunafolkhogskola.se

Besöksadress

Manfred Björkquists allé 20
193 31  Sigtuna

Postadress

Box 92
193 22  Sigtuna

Org. nr

802419-3131

Bankgiro

5102-5658