Kyrkans Grundkurs

I samverkan med Stockholms stift

Sigtuna Folkhögskola erbjuder i samverkan med Stockholms stift grundkursen i studieformen halvfartsstudier med veckoslutsinternat. Kurslängd två terminer.

Ansökan för höstterminen 2022 är stängd.

för tjänst i Svenska kyrkan

Halvfart

Kyrkans grundkurs vänder sig till dig som är intresserad av att arbeta i Svenska kyrkan. Grundkursen är även en vägledning för dig som vill utbilda dig för tjänst i Svenska kyrkan men inte bestämt dig för vad du ska utbilda dig till. Grundkursen vänder sig också till dig som är intresserad av tro och livsfrågor eller om du redan är anställd i Svenska kyrkan men saknar kyrklig profilutbildning. Det är en kurs för både troende och sökare.

Grundkursen ger dig tid att reflektera över din tro

Grundkursen ger dig grundläggande kunskaper om Svenska kyrkans tro, lära och liv. Den ger dig också tid för trosmässig reflektion och personlig utveckling.

På grundkursen är studierna varierade

På Kyrkans grundkurs utforskar du tro och kyrka, genom studier och genom andlig och personlig fördjupning. Under din studietid kommer du att ägna dig åt litteraturseminarier, föreläsningar, reflektionsgrupper, grupp- och projektarbeten samt studiebesök.

Intyg och studieomdömen

Efter avslutad Kyrkans grundkurs erhålls ett kursintyg under förutsättning att du varit närvarande på kurstillfällena samt fullgjort förväntade studier.

Halvfartsstudier med veckoslutsinternat

Kyrkans grundkurs börjar med fyra upptaktsdagar, i augusti på Sigtuna folkhögskola och avslutas med fyra dagar i juni året därpå. Vi träffas varannan onsdagskväll, jämna veckor, inne på stiftskansliet i Stockholm.

Kursen innebär också att du deltar i tre helginternat per termin, varav två i Sigtuna och ett i Stockholm.

Internaten innebär att du bor på skolan.

Om du vill veta mer – tag kontakt med någon av oss.

Tider och Kostnader

Tider HT 2022 / VT 2023

• 2022: 15-18/8 Upptaktsdagar
  • 2022: 16-18/9
  • 2022: 18-20/11
  • 2023: 17-19/3
  • 2023: 21-23/4 Retreat
  • 2023: 10-13/6 Avslut

Externatdatum då vi ej är i Sigtuna.

• 2021: 14-15/10
  • 2022: 27-28/1

Onsdagskvällar i Stockholm jämna veckor.

• V 36 Första onsdagen HT 2022
  • V 44 Ingen onsdagsträff
  • V 50 Sista onsdagen HT 2022
  • V 2 Första onsdagen VT 2023
  • V 18 Sista onsdagen VT 2023

Internaten är förlagda till Sigtuna folkhögskola

Kostnader

Sigtuna folkhögskola tar ut en schablonavgift som täcker kostnader för studerandeförsäkringar, kopiering, datautskrifter, samt skolnål. Schablonavgiften är 500 kr.

Boendet inklusive kost under vistelserna på skolan (obligatoriskt) kostar om du väljer enkelrum 8720 kr. (inklusive schablonavgiften) Väljer du del i dubbelrum blir kostnaden 7380 kr/ termin (inklusive schablonavgiften).

Möt lärarna på Kyrkans Grundkurs

Monica Johansson

Kursansvarig för Kyrkans Grundkurs

Monica Johansson

monica.h.johansson@svenskakyrkan.se
info@sigtunafolkhogskola.se

Ansökan sker via SchoolSoft

Observera att alla ansökningar till våra utbildningar sker via plattformen ”SchoolSoft” och folkhögskolornas gemensamma system där som heter ”Folkhögskolornas Mina Sidor”. SchoolSoft är ett vanligt administrativt system även för grundskolor och gymnasier, så det kan hända att du redan har ett konto där. Om du har använt SchoolSoft tidigare så kommer du att känna igen dig, men annars är det enkelt att skapa ett konto och sedan göra din ansökan. På ”Folkhögskolornas Mina Sidor” kan du även hantera din ansökan, till exempel lämna kompletterande uppgifter, bifoga dokument till den eller ta bort din ansökan, och du kan även se din ansökans status och tacka ”Ja” eller ”Nej” om du blir antagen till en av våra utbildningar.

Vi kontaktar vanligen sökanden via epost med antagningsbesked eller om vi behöver kompletterande uppgifter från dig, men i vissa fall kan vi även skicka SMS till det mobilnummer du uppger, så var noggrann då du fyller i formuläret; om du skriver fel på ditt telefonnummer eller din epostadress så kommer vi ju inte att kunna nå dig med besked om din ansökan. När du ansökt till utbildningen så håll gärna extra koll på din skräppost, det har tyvärr hänt att epost från oss (eller från SchoolSoft) har hamnat där.

Om du får problem med SchoolSoft eller med din ansökan så tveka inte att höra av dig till oss, antingen via epost: info@sigtunafolkhogskola.se eller telefon: 08-592 583 00