Konst Extra

För dig som vill få tid för ditt eget skapande

ANSÖKAN TILL HÖSTTERMINEN 2020 ÄR FORTFARANDE ÖPPEN.

Sök nu!Läs mer

konst på egna villkor

Konstextra riktar sig till dig som vill få möjlighet att utveckla din kreativa förmåga och kanske förverkliga en dröm om att få tid till eget skapande. Du satsar antagligen inte på en konstnärlig karriär, men du vill arbeta med ditt konstnärliga uttryck och din personliga utveckling. Du behöver inte ha några förkunskaper, bara nyfikenhet och vilja.

Handledning och tillgång till ateljé

En dag i veckan samlas vi gruppvis för genomgång, under veckan kan du även få individuell handledning. Under veckan erbjuds du också kroki och kulturorientering. Vi gör olika nedslag i konsthistorien till exempel om en specifik konstnär eller en viss epok som sedan kan tas som utgångspunkt i konstnärliga övningar. Du får en egen ateljéplats under hela studietiden.

Vi följer den samtida konstscenen

Tillsammans med andra konststuderande på skolan följer du den samtida konstscenen i Stockholm, ser utställningar, dans och teater.

Alla är behöriga att söka Konst Extra

Så här går ansökan och antagningen till:

 • I din ansökan finns plats att skriva ett ”personligt brev”, att berätta varför du söker utbildningen och vad du vill uppnå
 • Efter det blir du kallad till en intervju/informationstillfälle, där vi berättar om Konst Extra och där du kan fråga oss om utbildningen. I samband med det får du också träffa oss för en enskild intervju.
 • Utifrån intervjuerna sätter vi samman en grupp som vi tror ska kunna arbeta bra tillsammans.
 • Besked om antagning skickas per e-post så fort beslutet är taget.

Ta ditt nästa steg redan idag!

tider och kostnader

Läsårstider

Studierna på Konstutbildningen är heltids- och helårsstudier.

 • Kursen och höstterminen startar måndag 24 augusti kl. 10.00 i Västersalen
 • Höstlov v.44
 • Höstterminen avslutas fredag 18 december
 • Vårterminen startar måndag 11 januari 2021
 • Sportlov v.8
 • Påsklov v.13
 • Kursen avslutas fredag 4 juni 2021

 

Kostnader

 • Terminsavgift för Konstutbildningen, täcker kostnader för förmiddagskaffe, studerandeförsäkringar, kopiering, datautskrifter, lunch och kaffe vid terminsstart, forumdagar, högtider och kursavslutning samt skolnål.
  Terminsavgiften är 1200 kr.
 • Materialavgift för Konst Extra, täcker kostnader för material, ateljéavgift och vissa studiebesök.
  Materialavgiften är 1200 kr/termin.
  Eventuell höjning av materialavgiften för läsåret 2019/2020 är ännu inte beslutad. Om det blir någon höjning av materialavgiften kommer du informeras om detta. Det är inte säkert att materialavgiften täcker alla aktiviteter. Information om vad avgiften täcker och vad som eventuellt tillkommer får du i samband med kursstart.

Våra kurser är studiemedelsberättigande (CSN). Det stöd du får beror på om du är över eller under 20 år. Läs mer på Folkhögskola.nu eller på CSN (PDF).

Möt lärarna på våra konst­utbildningar

Therese Jonsson Szatek

Therese Jonsson Szatek

Teckning, kroki, måleri

Therese undervisar på konstutbildningen i teckning, kroki och måleri.

Therese Jonsson Szatek
08-592 582 00 (vx)
therese.szatek@sigtunafolkhogskola.se

Ulf Stålhandske

Ulf Stålhandske

Programansvarig

Undervisar på och är samordnare för Konstutbildningen, skådespelar-utbildningen, Filmutbildningen och projektåret.

Ulf är kursansvarig för Konstutbildningen och undervisar i ämnen som måleri, skulptur, konsthistoria , bildanalys, psykologi, drama och pedagogik. Ulf undervisar även på Skådespelarutbildningen, Filmutbildningen och Projektåret.

“Jag är lärare på Sigtuna folkhögskola i ämnen som måleri, skulptur, konsthistoria, bildanalys, psykologi, drama och pedagogik.”

Ulf Stålhandske
08-592 582 54
ulf.stalhandske@sigtunafolkhogskola.se

Monica Nilssen

Monica Nilssen

Konsthistoria

Monica är konstnär, utbildad vid konsthögskolan i Stockholm.

“Jag har arbetat med olika yrken med koppling till kreativitet, bl.a. under flera år på Kungliga Teatern (Operan) som kostymmålare och färgare, drev under några år eget färgeri. Har också arbetat med film och teaterproduktioner. Jag har också utbildat mig inom kriminalvården och på senare år arbetat på olika behandlingshem, främst som bildterapeut.”

Monica Nilssen
08 – 592 583 69
monica.nilssen@sigtunafolkhogskola.se

Amanda Selinder

Amanda Selinder

Gästlärare, Screentryck

Amanda är konstnär, utbildad HDK högskolan för design och konst, Göteborg.

Robin Nilssen

Robin Nilssen

Gästlärare Foto

Robin Nilssen är Fotograf. Utbildad Gamleby folkhögskola.

Ansökan

Ansökan sker via SchoolSoft

Alla ansökningar till våra utbildningar sker via plattformen ”SchoolSoft” och folkhögskolornas gemensamma system där som heter ”Folkhögskolornas Mina Sidor”. SchoolSoft är ett vanligt administrativt system även för grundskolor och gymnasier, så det kan hända att du redan har ett konto där. Om du har använt SchoolSoft tidigare så kommer du att känna igen dig, men annars är det enkelt att skapa ett konto och sedan göra din ansökan. På ”Folkhögskolornas Mina Sidor” kan du även hantera din ansökan, till exempel lämna kompletterande uppgifter, bifoga dokument till den eller ta bort din ansökan, och du kan även se din ansökans status och tacka ”Ja” eller ”Nej” om du blir antagen till en av våra utbildningar.

Vi kontaktar vanligen sökanden via epost med antagningsbesked eller om vi behöver kompletterande uppgifter från dig, men i vissa fall kan vi även skicka SMS till det mobilnummer du uppger, så var noggrann då du fyller i formuläret; om du skriver fel på ditt telefonnummer eller din epostadress så kommer vi ju inte att kunna nå dig med besked om din ansökan. När du ansökt till utbildningen så håll gärna extra koll på din skräppost, det har tyvärr hänt att epost från oss (eller från SchoolSoft) har hamnat där.

Om du får problem med SchoolSoft eller med din ansökan så tveka inte att höra av dig till oss, antingen via epost: info@sigtunafolkhogskola.se eller telefon: 08-592 583 00

Välkommen

Vardagar

08.00 — 16.00

Kvällar och helger

Efter överrenskommelse, kontakta oss via telefon eller epost.

Sociala medier

Kontakt

Telefon

08–592 583 00

E-Post

info@sigtunafolkhogskola.se

Besöksadress

Manfred Björkquists allé 20
193 31  Sigtuna

Postadress

Box 92
193 22  Sigtuna

Org. nr

802419-3131

Bankgiro

5102-5658