Bildbehandling på Distans

Distanskurs om Lightroom, Photoshop och arbetsflöden för fotografer

”Andra året” på Foto Distans.

 

Bildbehandling på distans är vår fortsättningskurs för deltagare som gått Foto Distans tidigare. De som går innevarande kurs erbjuds alltid plats, och tidigare deltagare är välkomna i mån av utrymme. Kursen är tänkt att erbjuda det som inte ges på Foto Distans, nämligen arbetet efter själva fotograferandet, bildbehandlingen. Här finns mer information om utbildningen och längre ner på sidan finns ett formulär där du kan anmäla dig till utbildningen.

 

Sök nu!Läs mer

En fortsättning, och utveckling!

För dig som gått Foto Distans

 

Lär dig Adobe Lightroom och Adobe Photoshop, samt arbetsflöden för fotografer.

För dig som gått Foto Distans!

Den här fortsättningskursen kommer att handla om programmen Adobe Lightroom (classic)1 och Adobe Photoshop och det som vi brukar samla under namnet ”bildbehandling”, samt en del om arbetsflöden för fotografer.

Det finns många bildbehandlingsprogram på marknaden, ex. Capture One, Affinity Photo, GIMP, Pixelmator Pro, ON1 Photo RAW, med flera, alltför många att nämna, men Photoshop och Lightroom är mycket vanliga bland fotografer, och det är (enbart) dem kursen kommer att handla om. Du måste alltså själv köpa en prenumeration på Lightroom och Photoshop för att kunna få ut något av kursen. Tillsammans kostar dessa program 1440 kr/år med Adobes fotoerbjudande ”Creative Cloud Photography”.

Programmen är ju ett eget värde i sig (även utan kursen). En del av er har säkert redan Lightroom och Photoshop, och det är ju ”Gold Standard” när det gäller fotografer och bildbehandling. Det är en kostnad som många fotografer ser som en nödvändighet för sitt arbete, ungefär som att man behöver en Internetförbindelse och elektricitet.

Kursen kommer att vara upplagd nästan precis som Foto Distans, men istället för att göra övningar där du fotograferar så kommer uppgifterna att handla om ett eller flera av dina egna foton, och om hur du kan redigera dem.

Moderskeppet

För att jag skall kunna hinna med att ha kursen så har jag valt att inte försöka skapa alla nya lektioner själv, det skulle säkert ta flera år för mig. Vi kommer istället att använda de bästa som redan finns, nämligen Moderskeppets videokurser. Modeskeppet är ett svenskt företag som har gjort utbildningsfilmer för fotografer och andra kreatörer sedan 2005. De har över 500 onlinekurser om foto, bildbehandling, video och design samt massor av råd, guider, mallar, exempel och stödmaterial i sitt bibliotek. Vi kommer såklart inte att hinna använda alla deras kurser, utan jag kommer att plocka ut de som jag anser är mest utvecklande för den klass-sammansättning utbildningen får.

Undervisningen sker alltså med hjälp av Moderskeppets videolektioner, filmer som förklarar processen och visar lärarens skärm och vad hen gör. I vissa uppgifter kan det vara så att jag skickar med någon/några av mina råformatsbilder, men det är såklart alltid bättre att använda dina egna RAW-foton. Vi kommer sedan att träffas på Teams en gång i veckan och tala om problem, funderingar, nya upptäckter eller sådant som du har på hjärtat.

Arbetsflöden och bildbehandling

Det du kommer att lära dig är arbetsflöden för fotografer, hur du kan arbeta med foton i Lightroom, både vad gäller att sortera foton (och hitta dem) samt att redigera dem. För mer genomgripande redigering kommer du att få lära dig att använda Photoshop. Där kommer du att få lära dig friläggning, skönhetsretusch, att förstärka delar av bilder (ex. ögon), byta färger på saker, redigera för olika känslor eller ändamål (sobert, drömskt, vintage, etc), dramatiskt svartvitt, HDR (High Dynamic Range) samt byta ansikten eller ögon, ta bort och lägga till saker i bilder och annan ren fotomanipulation. Ja, detta bland mycket annat.

Kursen blir på 39 veckor så det kommer att vara ca. 20-25 övningar/uppgifter som var och en kommer att handla om någon teknik eller något verktyg. Det blir inga miniprojekt i den här kursen. Dessutom kommer du efter kursen att ha en god kännedom om när du kan göra jobbet i Lightroom och när du behöver hoppa över till Photoshop. Jag kommer som sagt att skicka med bilder från mina foton till vissa av uppgifterna, men du kan såklart även då använda dina egna RAW-bilder om du vill.

Ett helt år

Er prenumeration på Moderskeppet kommer att räcka i ett helt år, så om du inte blir mätt på videokurser så kommer du att kunna använda dem för att lära dig nya saker även efter kursens slut. Då din prenumeration startar när höstterminen drar igång så räcker den över hela ”sommarlovet” efter kursens slut. Du kan också (om du orkar och hinner) använda Moderskeppet så mycket du vill mellan träffarna, under juluppehållet, etc.

Ny och gammal lärare

Kursen kommer precis som Foto Distans att ha tre ”internat­helger” på plats i Sigtuna. Dessa träffar kommer att ske samtidigt som Foto Distans är på skolan, därför kommer någon annan lärare än jag att hålla i er undervisning då, eftersom jag måste ägna mig åt Foto Distans. Jag kommer att välja lärare omsorgsfullt, och beroende på hur klassen utvecklas (samt era önskemål) så kan det bli olika lärare vid de tre träffarna. Eftersom vi håller till i samma hus så kommer vi naturligtvis att träffas ändå (det händer ju att vi fikar, och äter, och fikar, och… ja, ni vet), men vi möts alltså inte i klassrummet. Vi träffas däremot såklart ”virtuellt” i våra video-möten varje vecka.

Du kan påverka

Eftersom det är tidigt i utbildningens liv så kan du som går den vara med och utforma innehållet. Är det någon särskild teknik du vill lära dig? Har du sett en cool bild som du undrar hur den är bildbehandlad? Har du sett en instruktionsvideo någonstans, men du får inte till resultatet med dina egna bilder? Berätta för mig så kanske jag kan göra en lektion om just det, eller i alla fall hjälpa dig på rätt väg!

Inte ”bara” Moderskeppet

Normalt kostar en prenumeration på Moderskeppets kurser 149 kr per månad eller 1499 kr per år. I kostnaden för den här kursen ingår dock ett helårs medlemskap i Modeskeppet.

Materialavgiften är 750 kr/termin (totalt 1500 kr för hela läsåret) så om du ändå går i tankar på att skaffa ett medlemsskap på Moderskeppet så kommer du att hamna på (nästan) samma pris om du väljer att gå den här kursen. Det är naturligtvis inte huvudsaken, utan bara grädde på moset. Själva idén är att du skall lära dig bildbehandling och arbetsflöden för fotografer tillsammans med klassen, och att diskutera och lära av varandra genom gruppsamtalen, precis som under Foto Distans.

Om du redan har en prenumeration på Moderskeppet så kommer den helt enkelt att förlängas med ett år om du börjar kursen, så du ”förlorar” inget om du redan är prenumerant.

Om du däremot redan har Moderskeppet och faktiskt lär dig allt du behöver där och på andra ställen online, och inte riktigt har tid med veckovisa gruppsamtal, så är detta kanske inte det bästa för dig. Kursen är alltså inte tänkt som en ”Moderskepps-rabatt”.

Målgruppen är du som dels vill lära dig Lightroom och Photoshop, och som inte ”enbart” vill ha Moderskeppet, utan vill ha lite mer handledning och framför allt diskutera i grupp om videokurserna och olika moment. Kanske du inte riktigt tycker att du får kläm på hur du skall göra enbart med videokurser och tips på nätet, eller skulle vilja ha någon att fråga och få stöd av, samt en grupp likasinnade att diskutera och byta erfarenheter med. Allt för att lära dig hur du kan redigera, förbättra eller förändra dina foton.

En ”motivations-motor”

En annan sak är att man faktiskt ”gör” saker i Photoshop och Lightroom, eftersom det finns en uppgift varje vecka. Många elever på vår konstutbildning (som ibland brukar få Moderskeppet inbakad i sin elevavgift) berättar att de inte sett på några videokurser alls, eller i bästa fall bara gått igenom en eller två. Det här blir ett sätt att ha en ”morot” för att faktiskt gå igenom kurserna och lära sig.

Fotoutställning

Som en del av utbildningen kommer du och alla andra deltagare på kursen att få ställa ut en bild var på skolans stora utställningsdag. Utställningen kommer att vara antingen lördagen den 21 maj eller lördagen den 28 maj 2022. Jag kommer då att skriva ut, montera och hänga upp era utställningsbilder åt er, och de får sedan hänga kvar tills avslutningshelgen. De som kommer på avslutningshelgen får sedan plocka ner sina egna bilder och ta med dem hem (plus den A3-utskrift som du får i alla fall).

Om du känner att jag fångat ditt intresse och du vill gå kursen, så kan du anmäla dig här nedan.

  1. Adobe kallar numera programmet för ”Adobe Photoshop Lightroom Classic”, men jag tycker att det blir så långt. Det är alltså det ”klassiska” Lightroom som kursen kommer att handla om, den versionen man installerar på datorn, och inte deras nya molnbaserade program. När jag skriver eller talar om ”Lightroom” här så är det alltid den klassiska varianten jag avser. Men om du och andra i klassen vill så kan vi absolut tillsammans titta lite även på den nya molnbaserade tjänsten och vilka för- och nackdelar den har, i så fall kommer jag då att göra det tydligt att det är just den versionen som jag tala/skriver om. ↩︎︎

Läraren på bildbehandling på Distans

Jonas Bredenfeldt

Jonas Bredenfeldt

Fotograf / Kursansvarig

Ja, det är bara jag, som du förhoppningsvis redan känner då du gått Foto Distans. Personalfesterna på min avdelning är ganska stillsamma, men å andra sidan har jag väldigt trevliga kollegor…

Jonas Bredenfeldt har arbetat som fotograf, både som anställd och frilans.

Jonas Bredenfeldt
08-592 583 98
jonas.bredenfeldt@sigtunafolkhogskola.se

tider och kostnader

Klassen kommer att träffas fysiskt på Sigtuna folkhögskola när kursen startar, och vi kommer också att ha en mitt-läsårsträff i januari, samt avslutningshelg. Alla träffarna sker tillsammans med Foto Distans. Precis som på Foto Distans kommer de som kommer till Sigtuna vid avslutningsträffen att få med sig en valfri A3-utskrift på fotopapper.

Tider

Tider för obligatoriska kursträffar / internatvistelse (tre dygn) vid kursstart, efter juluppehållet och vid kursslut:

Bildbehandling på distans, träffar HT-2021/VT-2022

  • Uppstartshelg: 20-21 augusti 2021 (tillsammans med Foto Distans)
  • ”Mitt-läsårsträff”: 7-8 januari 2022 (tillsammans med Foto Distans)
  • Avslutningshelg: 27-28 maj 2022 (tillsammans med Foto Distans)

Avgifter

Materialavgift vilken täcker försäkringar, kopiering, digitala verktyg med mera 750 kr per termin.

Varje kurs tar också ut en schablonavgift per termin. För Bildbehandling Distans blir kostnaden 300 kr/termin.

Avgift för övernattning och mat:

  • Helpension, med boende i eget enkelrum: 1245 kr.
  • Helpension, boende med del i dubbelrum: 1085 kr.

Materialavgiften och schablonavgiften läggs på första och andra internatvistelsen (alltså början av varje termin) och betalas in tillsammans med internatavgiften på länk som skickas ut till kursdeltagaren, eller alternativt på faktura.

Du måste också ha Adobe Creative Cloud (minst Photoshop och Lightroom Classic)

Programvarorna ingår inte i materialavgiften, och skolan kan tyvärr inte bistå med licenser för dem. Du måste alltså själv skaffa någon av de prenumerationsplaner för Creative Cloud som Adobe erbjuder. Den prenumeration som heter ”Photography” (eller kanske bara ”Foto” på svenska) innehåller både Photoshop och Lightroom Classic, och är just nu den billigaste versionen som går att köpa. Om du vill ha hela paketet med alla Adobes programvaror så är du berättigad till studeranderabatt då du köper din prenumeration. Kontakta Jonas eller vår skolsekreterare för att få ett intyg på att du är inskriven på kursen. OBS! Det behövs inte om du väljer deras ”Photography” prenumeration, den är så billig att Adobe inte har någon studentrabatt för just den.

Våra kurser är studiemedelsberättigande (CSN). Det stöd du får beror på om du är över eller under 20 år. Läs mer på Folkhögskola.nu eller på CSN (PDF).

Ansök till Bildbehandling på distans

För att ansöka fyller du helt enkelt i formuläret nedan.

 

Jag vet att vi har den här informationen om dig redan, men det är lättare för mig att sammanställa kursen om jag får in informationen igen, jag hoppas att det är ok. Du som ger Foto Distans i år behöver inte vara orolig för om du blir antagen eller inte, du som går det här läsåret kommer att beredas plats på denna kurs om du söker, det är helt klart!

Om du är tidigare deltagare på Foto Distans så skriv gärna det läsår du gick i kommentarsfältet sist i formuläret. Du som gått Foto Distans har förtur till platserna.

När alla haft chans att ansöka så kommer jag att kontakta dig igen, det blir troligen efter midsommar någon gång, så håll koll på din epost i sommar (även ”skräpposten” tyvärr, det händer att vår post hamnar där…). I det brevet kommer det att finnas mer information och en länk till ett inbetalningsformulär. Materialavgiften kommer att bli 750 kr för första terminen och den kommer inte att återbetalas om du sedan väljer att inte påbörja kursen. Vi måste ta betalt för den första terminen redan innan kursen startar för att täcka skolans kostnader för digitala verktyg (typ Teams och Moderskeppet).

Skolan tar också ut en ”administrativ avgift”, någon sort schablonavgift för alla elever om 300 kr/termin, men den behöver du inte betala innan kursstarten.

[caldera_form id=”CF5d3623dde2518″]

Om Sigtuna

Sigtuna folkhögskola ligger i pittoreska Sigtuna stad med sitt myller av caféer och charmiga smågator med färgglada hus. Här finns butiker, parker, strandpromenader och mycket natur. Runt Mälaren hittar du fina badplatser på gångavstånd. Inom räckhåll har du också ett rikt kulturliv i både Stockholm och Uppsala.

 

Sigtuna grundades år 970 och är Sveriges första stad. Idag, mer än tusen år senare, är Sigtuna fortfarande en internationell mötesplats. I omedelbar närhet finns det fyra slott och 10 naturreservat med olika livsmiljöer och naturvärden. Här kan du besöka kyrkor och ruiner, slott och torparbyar samt Sveriges minsta rådhus, promenera på Sveriges första gågata ”Stora gatan” – platsen för Sveriges födelse. Här stod Erik Segersäll år 970 och pekade ut var Sigtuna stad skulle byggas.

Hitta till oss

Sigtuna folkhögskola

Manfred Björkquists allé 20
19331 Sigtuna
tel: 08-592 583 00

Från Arlanda

Från Arlanda tar du dig till oss på ca 20 minuter med taxi.

Med kollektivtrafik:
SL Buss 583, byte i Märsta till buss 575. Kliv av vid hållplats ”Sigtuna folkhögskola”.

Från Stockholm

Med kollektivtrafik:
Pendeltåg till Märsta station, byte till buss 575 mot Sigtuna och Hällsboskolan. Kliv av vid hållplats ”Sigtuna folkhögskola”. Från Stockholms central tar resan ca en timme.

Med bil:
Kör E4:an norrut och sväng av vid Sigtuna/Märsta. Fortsätt i ca 12 kilometer på väg 263. Efter 12 kilometer sväng av vid rondell mot ”Sigtuna centrum” och följ skyltarna ”Hotellslinga S”, som leder dig fram till Sigtunastiftelsen. Passera Sigtunastiftelsen och Humanistiska läroverket innan du svänger av vid skylten ”Sigtuna folkhögskola”.

Parkering:
Det finns en parkeringsplats vid receptionen. Det kostar ingenting att parkera hos oss.

Från Uppsala

Med Kollektivtrafik:
Ta Upptåget från Uppsala centralstation till Knivsta station byt till buss 183. Kliv av vid hållplatsen ”Sigtuna folkhögskola”. Beräknad restid ca 45 minuter.

Med bil:
Kör väg 255, (gamla Stockholmsvägen). Vid Skälsta sväng av på väg 263. Efter ca 30 kilometer sväng av vid rondellen mot ”Sigtuna centrum” och följ skyltarna ”Hotellslinga S”, som leder dig fram till Sigtunastiftelsen. Passera Sigtunastiftelsen och Humanistiska läroverket innan du svänger av vid skylten ”Sigtuna folkhögskola”. Beräknad restid ca 40 minuter.

Parkering:
Det finns en parkeringsplats vid receptionen. Det kostar ingenting att parkera hos oss.

GPS-Koordinater

Koordinater (RT90)
X: 6612218.373, Y: 1606820.144 — (Manfred Björkquists allé 20, Sigtuna)

Koordinater (WGS84)
Lat: 59.61515359841755, Lon: 17.698030471801758 — (Manfred Björkquists allé 20, Sigtuna)

Pin It on Pinterest