Chalmus Sommarvecka 2025
21-26 juli 2025Chalmus Sommarmusikvecka 2025
21-26 juli 2025
Välkommen till Chalmus Sommarvecka – en kör- och musikvecka på Sigtuna folkhögskola.
Körsångare i alla åldrar inbjuds härmed till en späckad körvecka i samverkan mellan Sigtuna folkhögskola och Föreningen Chalmus Musikveckor. Kursen erbjuder ett ypperligt tillfälle att sjunga i blandad kör för vuxna och tonåringar under ledning av våra fantastiska musikaliska ledare. Viss notläsningsvana är en förutsättning för att hinna lära in årets repertoar. Veckan avslutas med en konsert i Mariakyrkan lördagen den 26 juli. Där sjunger vi av allt det som vi övat in, både unga och gamla.
Utöver att öva på konsertprogrammet ingår i kursen även separata övningspass för ungdomskör, musikaliska workshops av allehanda slag exempelvis bruksorkester, dirigering, body percussion med mera samt inte att förglömma att varje dag avslutas med ett kvällskafé där vi träffas under avslappnade former, musicerar och umgås.
Parallellt med samverkanskursen anordnar Chalmus musikverksamhet för alla medföljande barn mellan 4-12 år – Läs mer specifik info om detta på Chalmus hemsida: chalmus.se.
Kursen inkluderar boende med helpension på Sigtuna folkhögskola men det finns även möjlighet att medverka vid kursen som dagkursare.
Chalmus körvecka har anordnats under flera decennier och samtidigt som vi har glädjen av att år från år välkomna tillbaka en stor andel körsångare och hela familjer är vi glada att även varje år göra nya bekantskaper. – Läs mer om veckans historik och Chalmus Musikveckor på chalmus.se
Kursprogram i stora drag:
- Frukost 8:00
- Förmiddagspass 9-12: Uppsjungning och förmiddagsrepetition.
- Lunch: 12:00
- Eftermiddagspass 13-17: Tid för vila, bad, öva noter, egna musikprojekt/ensembler eller delta i olika musikaliska workshops.
- Middag 17:00
- Kvällsrepetition 18-20:30
- Kvällscafé 20:30
Årets tema: Nordisk körmusik – preliminär lista repertoar
- Utdrag ur ”Tellus – den sårbara skönheten” för diskant- och blandad kör av Anna-Karin Klockar
- Komm süßer Tod, Gunnar Eriksson, Knut Nystedt
- Vårnatt, Oscar Levertin
- Tvenne gotländska visor, Lars Edlund
- Tundra, Ola Gjeilo
- Bruremarsj fra Valsøyfjord/Aure, trad, H. Sommerro, G. Pedersen
- Aarhus tappenstreg, Claus Bang, Carl Christian Møller
- I seraillets have, Wilhelm Stenhammar
- Auringon Noustessa, Toivo Kuula
- Rauði riddarinn, Hreiðar Ingi Thorsteinsson
Kursledare

Erik Westberg studerade vid Musikhögskolan i Stockholm under bland andra Eric Ericson. Han arbetar sedan 2003 som professor i kördirigering och körsång vid Musikhögskolan i Piteå. Med sina ensembler har han gjort ett 60-tal internationella turnéer och ett stort antal uruppföranden och skivproduktioner. Erik har varit ledare för bland andra KFUM-kören i Stockholm, Oslo Filharmoniske kor och Sveriges Ungdomskör. Han har även varit gästdirigent för Radiokören, Jacobs kammarkör och Allmänna Sången. Internationellt har Erik Westberg anlitats som gästdirigent för Pro Coro Canada, Coro Nacional de España och Coro Sinfônica do Estado de São Paulo, Brasilien. 1997 var han “Artist-In-Residence” vid Wollongong University, Australien. Sedan några år tillbaka medverkar han som huvuddirigent under Chalmus musikvecka.

Michael Engström är pianist och repetitör med särskilt fokus på röst och samarbetar regelbundet med många svenska sångare. Han är sedan drygt 20 år kontinuerligt verksam som repetitionspianist med Radiokören och Eric Ericsons Kammarkör. Konsertresor har fört honom runt i Europa, Nordamerika och Asien och han har medverkat i ett flertal radio- och tv-program samt skivinspelningar med bland annat Radiokören. Under 1990-talet var han anställd som musikproducent vid Sveriges Radio P2 men har sedan dess återgått till att verka som pianist och repetitör. 2010-2020 innehade han en tjänst som instuderingslärare vid Operahögskolan i Stockholm. Detta blir fjärde gången Michael medverkar vid Chalmus musikvecka

Karin Marmander är utbildad rytmikpedagog vid Musikhögskolan i Göteborg. Hon har arbetat med rytmik och kör för barn och unga i många olika former; i sin egen verksamhet Rytmikverkstan, som kringresande rytmikpedagog inom ramen för Skapande skola, i flera olika Kulturskolor och på senare år även som lärare på Högskolan för Scen och Musik i Göteborg. Karin har även gjort interaktiva musikföreställningar som hon turnerat med i hela landet. Under åren har Karin hållit otaliga workshops och fortbildningar, såväl inom musik och rytmik för barn som med konceptet ”body percussion”. Karin är även medlem i flera sceniska grupper; Sångensemblen Amanda, Song of Songs samt den nystartade blås- och sångkvartetten Kultje. Karin har medverkat som körledare för barn och ungdomar på Chalmus Musikvecka sedan 2008.

Johan Hogenäs är utbildad musiklärare och körpedagog vid Göteborgs Musikhögskola. Till vardags arbetar han som lärare på Ljungskile Folkhögskola där han är klasslärare på Umus (allmän kurs med musikprofil). Han leder kören Corallen och är medlem i Sångensemblen Amanda, Body Beatbox och Caramatu. Både i yrkesrollen och vid sidan om använder han gärna body music/body percussion både som pedagogiskt verktyg och i konserter/föreställningar. Sedan 2010 medverkar Johan som körledare för barn och ungdomar på Chalmus musikvecka.
Kurstider och anmälan
Vecka 30, 21-26 juli, 2025
- Kursen börjar på måndag kl 17 med gemnesam middag och efterföljande kvällsrepetition. Efter slutkoncert i Mariakyrkan på lördagen hålls en avslutande fest. Boende sover kvar till på söndag den 27 juli och efter frukost säger vi hejdå och på återseende.
- Alla måltider ingår i kostnaden och dukas upp i vår fina matsal.
- Du kan välja att bo i enkelrum, dubbelrum eller ej logi.
- Alla rum har dusch och toalett på rummet utom ett fåtal där WC/dusch delas i korridor. För de deltagare som förläggs i dessa rum drar vi av 50 kr per person och natt på logipriset
- Lakan och handdukar ingår.
Sista anmälningsdag: 31 maj 2025
Kostnader för kost och logi
Vuxen, från 13 år
- Kost och logi i enkelrum: 6 415 kr
- Kost och logi del i tvåbäddsrum: 5 635 kr
- Kost och logi del i trippelbäddsrum: 5 635 kr
- Dagkursare, endast kost: 2 215 kr
Barn, 4-12 år
- Kost och logi del i tvåbäddsrum: 2 730 kr
- Kost och logi del i trippelbäddsrum: 2 730 kr
- Endast kost, dagdeltagande: 1 530 kr
- Egen madrass (delar rum med förälder): 1530 kr. Lakan och handdukar kan hyras för 75 kr/person och set för hela veckan.
Kostnader för material
Materialavgift: 600 kr
Anmälan
- Anmälan görs på länken nedan.
- Var noga med att fylla i alla uppgifter som efterfrågas.
- Deltagare 13 år och äldre gör en individuell anmälan. Vid boende i delat rum anges personen man vill dela rum med i anmälan.
- Anmälan av barn under 13 år anges i ansvarig vuxens anmälan.
- När du anmält dig kommer du att få ett svarsmejl med meddelande om du fått plats på kursen och det boende du valt.
- Om kursen är fulltecknad tilldelas du en reservplats.
- Du säkrar din plats på kursen genom att betala anmälningsavgiften på 500 kr. Betallänk kommer på mejl. Anmälningsavgiften dras av från resterande kurskostnad som faktureras efter sista anmälningsdatum.
- Anmälan är bindande.
Avbokningsregler
- Anmälningsavgiften återfås ej vid avbokning. Avgiften täcker administrativa kostnader gällande kost och logi.
- Sista avbokningsdag är 22 juni 2025. Vid avbokning senare än detta datum utgår ingen återbetalning.
- Inträffar förhinder såsom allvarlig sjukdom/olycka återbetalas hela kostnaden om giltigt läkarintyg erhålles.
- Om kursen blir inställd återbetalas hela kostnaden.