Projektåret – Kultur

Utbildning på helfart (100%) eller halvfart (50%) med fördjupning i de uttryck du väljer

 

Projektår för dig som gått någon av våra kulturutbildningar, eller likvärdig utbildning.

 

Ansökan till höst­terminen 2023 öppnar i början av februari, håll koll på den här sidan!
Vi kommer också att meddela då vi öppnar ansök­ningarna till våra olika utbild­ningar på vår Facebook-sida samt på Instagram. Följ oss där! 😊

 

Projektår

Hos oss kan du läsa ett påbyggnadsår inom kulturområdet i form av en projektbaserad utbildning. Innehållet är alltså baserat på det eller de projekt som du själv vill ägna dig åt och formulerar i din ansökan. Det kan vara ett konstnärligt projekt som du vill utforska, en film du vill producera, en teateruppsättning du vill arbeta med eller en låtproduktion du vill åstadkomma. Under handledning får du chans att fördjupa dig inom ditt konstnärliga och kuturella uttryck. Du kan söka individuellt eller som en grupp. Du som går ett projektår får också möjlighet att vara med på studiebesök, gästlärarbesök, lektioner och kurser som kan vara av intresse för dig och som är relevant för ditt projekt. Det kan vara till exempel kulturhistoria, kroki, föreläsningar, improvisationsteater, regiworkshops eller annat som ingår för studerande i våra andra kulturutbildningar. 

Vi kommer att anta sökande utifrån de projektidéer vi ser är möjliga att genomföra hos oss.  Projektåret vänder sig till dig som har gått någon av våra kulturutbildningen eller har en likvärdig utbildning/erfarenhet sedan tidigare.   

Vi erbjuder utbildningen inom inriktningarna konst, skådespeleri, film, musikproduktion och foto (distans). Inriktningen konst kan du enbart läsa på helfart (100%). Övriga inriktningar erbjuder vi på helfart eller halvfart (50%).  

Ansökan är öppen nu och antagningen sker löpande. När din ansökan skickats in får du ett mejlsvar med information om vad som behövs för att behandla din ansökan vidare.  

 

Ta ditt nästa steg redan idag!

tider och kostnader

Läsårstider 2022-2023

Studierna är helårsstudier. Du kan dock välja att läsa på helfart (100%) eller halvfart (50%). Detta väljer du i din ansökan.

 • Kursen och höstterminen startar måndag 22 augusti 2022, kl. 11.00 i Västersalen
 • Höstlov v.44
 • Höstterminen avslutas fredag 17 december
 • Vårterminen startar måndag 10 januari 2023
 • Sportlov v.9
 • Påsklov v.15
 • Kursen avslutas fredag 2 juni 2023

Kostnader

 • Skolan tar ut en schablonavgift som täcker kostnader för förmiddagskaffe, studerandeförsäkringar, kopiering, datautskrifter, lunch och kaffe vid terminsstart, forumdagar och kursavslutning.
  Schablonavgiften är 1200 kr.
 • Material ingår normalt inte i kostnaden för utbildningen utan du bekostar själv material för ditt projekt, men du kan efter överenskommelse med ansvarig lärare få tillgång till utrustning på skolan och då betala materialavgift.

Schablonavgiften kommer att höjas, information om vad kostnaden blir för läsåret 2022-2023 publiceras på hemsidan, senast i samband med den obligatoriska intervjun.

Våra kurser är studiemedelsberättigande (CSN). Det stöd du får beror på om du är över eller under 20 år. Läs mer på Folkhögskola.nu eller på CSN (PDF).

Lärare på Projekt­året

(Beroende på vilken inriktning du väljer kan du få andra lärare, den närmast anknuten till den inriktning du söker).

Jussi Andersson

Jussi Andersson
Lärare: Konstutbildningen

Tel: 072-165 70 39
Klicka här för att skicka epost

Minna Bolin

Minna Bolin
Lärare: Musikutbildningen, Filmutbildningen och Skådespelarutbildningen

Tel: 072-165 70 38
Klicka här för att skicka epost

Minna har en master i filmmusik från KMH, men har även akademiska meriter som musiker och sångpedagog. Hon har en bred bakgrund inom musikens värld som både artist och filmmusikkompositör, och undervisar både på musik- och filmkurserna.

Läs mer

"Att få uttrycka sig konstnärligt är för mig en demokratifråga – och att få ta del av kultur är också det. På folkhögskolan är alla välkomna och våra olika bakgrunder berikar våra möten med varandra!"

Jesper Jäger Ärlestad

Jesper Jäger-Ärlestad
Lärare: Fotoutbildningen

Tel: 072-165 70 29
Klicka här för att skicka epost

Alexandra Thérése Keining

Alexandra Thérése Keining
Lärare: Manusutbildningen

Tel: 072-165 70 30
Klicka här för att skicka epost

Alexandra-Therese Keining är filmutbildad i Los Angeles och regidebuterade 2002, som den då yngsta kvinnliga regissören i Sverige, med långfilmen Hot Dog. 2011 regisserade hon Kyss mig för vilken Liv Mjönes nominerades till en Guldbagge för bästa kvinnliga biroll. Alexandra skrev manuset till Pojkarna som hade världspremiär i Toronto 2015.

Läs mer

”Pojkarna” har sedan visats på en rad internationella filmfestivaler och visades i Ècrans Junior i Cannes. Alexandra-Therese Keining har även skrivit manus till The Average Color Of The Universe som bygger på den Augustprisbelönade boken med samma titel av Jessica Schiefhauer. För närvarande arbetar hon på serien ”Lea” för tv.

Henrik Johansson

Henrik Johansson
Lärare: Musikutbildningen

Tel: 072-165 70 37
Klicka här för att skicka epost

Henrik Johansson har arbetat som frilansande ljudtekniker och musikproducent. Han driver egen inspelningsstudio och använder Logic Pro X som inspelningsprogram sedan 2008. Henrik har en bakgrund som musiker och låtskrivare inom rock och pop sedan mitten av 1980-talet och har sjungit och spelat i olika band under årens lopp. Han har också flera års erfarenhet som lärare och kursledare.

Alexander Onofri

Alexander Onofri
Lärare: Filmutbildningen och Skådespelarutbildningen

Tel: 072-165 70 34
Klicka här för att skicka epost

Alexander är verksam som film- och teaterregissör, manus- och romanförfattare. Han är utbildad vid Dramatiska Institutet (nuv. StDH) i filmregi. Han har gjort flera prisvinnande dokumentär- och kortfilmer samt utvecklat manus för långfilm och ett flertal tv-serier.

Läs mer

"Film är ett konstnärligt möte mellan författare, regissör, bild, ljud och skådespelare. Ju mer insikt man får i de olika rollernas kreativa processer och utmaningar desto bättre. Jag vill att deltagarna ska komma ut med handfasta metoder för filmgestaltning, från manus till färdig film. Filmskapande har en magisk förmåga att få oss att växa."

Mia Peterson

Mia Peterson
Lärare: Skådespelarutbildningen, Filmutbildningen och samordnare för kulturutbildningarna

Tel: 072-165 70 43
Klicka här för att skicka epost

Mia undervisar i skådespeleri, regi och textanalys på Skådespelarutbildningen och Filmutbildningen, och hon är också samordnare för alla skolans kulturutbildningar. Mia är lärare och var tidigare regissör och en av cheferna i teaterföreningen Teatertaket i Uppsala, där hon också var verksam som skådespelare. Mia har också frilansat som pedagog, skådespelare, improvisatör och föreläsare.

Johan Syrén

Johan Syrén
Lärare: Filmutbildningen

Tel: 072-165 70 35
Klicka här för att skicka epost

Johan Syrén är sedan tre år tillbaka pedagog på Filmutbildningen. Han har en akademisk bakgrund i ämnen som filosofi, estetik och kommunikation, och har varit professionellt verksam som frilansare inom både film- och musikbranschen i över 15 år.

Läs mer

På Filmutbildningen får du möjligheten att undersöka och utforska ditt eget filmiska uttryck och lära dig grunderna i hur en filmproduktion går till.

Nina von Schmalensee

Nina von Schmalensee
Lärare: Konstutbildningen

Tel: 072-165 70 31
epost: Klicka här för att skicka epost

Nina von Schmalensee är konstnär och utbildad på Konsthögskolan i Stockholm. Hon har mångårig erfarenhet av undervisning på en rad olika estetiska utbildningar som Beckmans, Örebro konstskola, Nyckelviksskolan, Lunnevad konstlinje och KTH arkitektur.
Läs mer

Nina har varit opponent på Konsthögskolan i Stockholm och under flera år suttit som extern ledamot i Konstakademins stipendienämnd. Hon är en passionerad pedagog som har förmågan att se varje elevs enskilda strävanden och styrkor. Många av hennes elever har lyckats komma vidare på olika estetiska utbildningar både i Sverige som internationellt.

Om Ninas konstnärskap: www.ninavonschmalensee.se

Ansökan

Ansökan sker via SchoolSoft

Ansökan öppnar åter 2023

Alla ansökningar till våra utbildningar sker via plattformen ”SchoolSoft” och folkhögskolornas gemensamma system där som heter ”Folkhögskolornas Mina Sidor”. SchoolSoft är ett vanligt administrativt system även för grundskolor och gymnasier, så det kan hända att du redan har ett konto där. Om du har använt SchoolSoft tidigare så kommer du att känna igen dig, men annars är det enkelt att skapa ett konto och sedan göra din ansökan. På ”Folkhögskolornas Mina Sidor” kan du även hantera din ansökan, till exempel lämna kompletterande uppgifter, bifoga dokument till den eller ta bort din ansökan, och du kan även se din ansökans status och tacka ”Ja” eller ”Nej” om du blir antagen till en av våra utbildningar.

Vi kontaktar vanligen sökanden via epost med antagningsbesked eller om vi behöver kompletterande uppgifter från dig, men i vissa fall kan vi även skicka SMS till det mobilnummer du uppger, så var noggrann då du fyller i formuläret; om du skriver fel på ditt telefonnummer eller din epostadress så kommer vi ju inte att kunna nå dig med besked om din ansökan. När du ansökt till utbildningen så håll gärna extra koll på din skräppost, det har tyvärr hänt att epost från oss (eller från SchoolSoft) har hamnat där.

Om du får problem med SchoolSoft eller med din ansökan så tveka inte att höra av dig till oss, antingen via epost: info@sigtunafolkhogskola.se eller telefon: 08-592 583 00

Pin It on Pinterest