Projektår – Konst

Projektår i konst

Ett projektår inom konst är till för dig som har en praktik inom konst-fältet och behöver handledning för att komma i hamn med ett större projekt.

Utbildningens upplägg bygger på att vi ses varannan vecka i konstateljén och tittar på era arbeten i grupp. Utöver projektarbetet får ni också enstaka uppgifter under årets gång som ni redovisar i grupp.

Det kan till exempel vara att utveckla material för en egen utställning, illustrera en barnbok, arbeta med en animation eller för dig som redan har en grundläggande utbildning i konst och vill gå vidare mot högre studier inom visuell konst. Ditt projekt ska gå att arbeta med på heltid under ett helt år och kunna representeras i gemensamma utställningar på skolan och med skolans samarbetspartner.

Om du vill experimentera med olika material och tekniker inom konst rekommenderas grundutbildningen.

Esthers arbeten - Projektåret Konst vid Sigtuna folkhögskola

Upplägg

Utbildningen är organiserad kring självständigt arbete i ateljén, föreläsningar, praktiska workshops, och handledning. Varannan vecka träffas projektgruppen för en längre genomgång där vi går igenom varandras arbeten i konstateljén.

Utöver projektarbetet kommer det även att ges enstaka uppgifter under året som redovisas i grupp. Tidigare gästlärare inom projektåret inkluderar bland annat Jakob Hördegård, arkitekt, Siri Bertlig Wiik, performancekonstnär, Kajsa Nylander, konstnär, Jesper OT Andersson, konstnär (Photoshop och Blender), samt Mari Anari, keramiker.

Under projektåret erbjuds regelbundna avstämningar och träffar med handledare för att diskutera projektets framsteg och få råd och feedback. Deltagarna har också möjlighet att samarbeta med andra deltagare på de olika kulturutbildningarna.

Utbildningen ges på plats med tillgång till projektateljé, datorer med Adobepaketet, keramikugn, verkstad, och utställningsmöjligheter i skolans lokaler. Samarbeten med lokala aktörer som Sigtunastiftelsen och Sigtuna Museum berikar utbildningen genom gästföreläsare och utställningsmöjligheter.

Utbildningen ges på plats med tillgång till projektateljé, datorer med Adobepaketet, keramikugn, verkstad, och utställningsmöjligheter i skolans lokaler. Samarbeten med lokala aktörer som Sigtunastiftelsen och Sigtuna Museum berikar utbildningen genom gästföreläsare och utställningsmöjligheter.

Majas arbeten - Projektåret Konst vid Sigtuna folkhögskola

Ansökan och arbetsprover

När du söker till utbildningen ska du också lämna in arbetsprover. Skicka in 2-5 valfria bilder av tidigare arbeten. Du kan också länka till videofiler via ex. Youtube.

Möt Lärarna

Nina von Schmalensee

Nina von Schmalensee
Lärare: Konstutbildningen

Tel: 072-165 70 31
epost: Klicka här för att skicka epost

Nina von Schmalensee är konstnär och utbildad på Konsthögskolan i Stockholm. Hon har mångårig erfarenhet av undervisning på en rad olika estetiska utbildningar som Beckmans, Örebro konstskola, Nyckelviksskolan, Lunnevad konstlinje och KTH arkitektur.
Läs mer

Nina har varit opponent på Konsthögskolan i Stockholm och under flera år suttit som extern ledamot i Konstakademins stipendienämnd. Hon är en passionerad pedagog som har förmågan att se varje elevs enskilda strävanden och styrkor. Många av hennes elever har lyckats komma vidare på olika estetiska utbildningar både i Sverige som internationellt.

Om Ninas konstnärskap: www.ninavonschmalensee.se

Jussi Andersson

Jussi Andersson
Lärare: Konstutbildningen

Tel: 072-165 70 39
Klicka här för att skicka epost

Jussi Andersson jobbar som lärare i konst på folkhögskolan på halvtid. Har tidigare arbetat bland annat med Hälsinge sommarkonstskola samt hållit i utbildningar och workshops på flera platser i Norden. Jussi är utbildad på Kunstakademiet i Oslo och Konstfack i Stockholm.

Läs mer

Som konstnär arbetar jag i gränslandet mellan bildkonst och scenkonst, ofta med olika projekt med ursprung i torrare ämnen som stadsplanering eller ekonomi. Utöver dessa engagemang har jag under flera år också arbetat med kollektiva skrivplattformar och visningsrum för konst. Driver just nu utforskningsplattformen ”Degentriferingskontoret” och är del i Glada Sprutans utställning och odlingskollektiv i Axelsberg i Stockholm.

Om Jussis konstnärsskap: josefinjussi.com

Läsårstider 2024/2025

Studierna ges på heltid.

Hösttermin: 2024-08-19 – 2024-12-20
Vårtermin: 2025-01-08 – 2025-06-02

 • Höstlov vecka 44
 • Sportlov vecka 9
 • Påsklov vecka 16

Antagnings­krav

För att bli antagen ska du ha gått vår konstutbildning eller ha en likvärdig utbildning.

Du söker till kursen genom att ladda upp din projektplan. Du väljer själv vad du vill göra. Tänk på att det projekt du söker med är något som du verkligen känner att du kan arbeta med ett helt läsår.

Projektplanen ska svara på frågorna:

 • Vad vill du arbeta med?
 • Varför vill du arbeta med detta?
 • Hur ska du arbeta med detta?
 • Du ska också resonera kring frågan: Varför är det här projektet intressant för andra att ta del av?

Max 2A4 per projektplan.

Urval 1

 • Projektplanerna

Urval 2

 • Arbetsprover, se respektive inriktning. Instruktioner om hur du ska skicka in dina arbetsprover kommer på mejl.

Urval 3

 • Obligatorisk intervju på plats eller via Teams (kallelse kommer via mejl).

Sista ansökningsdatum

31 maj 2024

Kostnader

Sigtuna folkhögskola tar ut två avgifter av alla studerande: schablonavgift och materialavgift.

Schablonavgiften täcker kostnader för:

 • försäkringar för er studerande under er studietid, även resor i samband med studieresor.
 • kostnader för skolans digitala lärmiljö.
 • lunch första och sista skoldagen på terminerna och gofika en gång/termin.

Schablonavgift för höstterminen 2024 är 590 kr.
Schablonavgift för vårterminen 2025 är 590 kr.

Materialavgiften täcker kostnader för:

 • kursmaterial och utrustning som används i undervisningen.

Materialavgiften är 2500 kr/termin.

Studerande­rättslig standard

Skolans studeranderättsliga standard beskriver dina rättigheter och skyldigheter på Sigtuna folkhögskola.
Läs mer här.

CSN

Våra kurser är studiemedelsberättigande (CSN). Det stöd du får beror på om du är över eller under 20 år. Läs mer på Folkhögskola.nu eller på CSN. Folkhögskola.nu har också en PDF-fil med infor­mation om studie­stöd för folkhögskole­studerande.

Om Ansökan

Ansökan sker via SchoolSoft

Alla ansökningar till våra utbildningar sker via ”Folk­hög­skolornas Mina Sidor” i SchoolSoft. Första gången du använder systemet behöver du skapa ett konto. När du är inloggad på ”Folk­hög­skolornas Mina Sidor” kan du hantera din ansökan, till exempel lämna kompletterande uppgifter, bifoga dokument och se din ansökans status. Blir du antagen till utbildningen du sökt behöver du tacka ”Ja” eller ”Nej” till din plats. Det gör du på ditt konto på ”Folk­hög­skolornas Mina Sidor”.

Kontrollera att du fyllt i rätt kontakt­uppgifter innan du skickar in din ansökan så att vi kan nå dig med besked om din ansökan. Håll även koll på din skräppost, det har tyvärr hänt att epost har hamnat där.

Om du får problem med din ansökan i SchoolSoft hör av dig till oss, antingen via epost: info@sigtunafolkhogskola.se eller telefon: 08-592 583 00.

Instruktion till anmälan till utbildningen

Tipsa dina vänner om ut­bild­ningen:

 

Pin It on Pinterest