Projektår – Konst
Projektår i konst
Utbildningen fungerar som ett påbyggnadsår för dig som gått ett år på Konstutbildningens grundutbildning (eller någon annan liknande skola). Kursen ges på plats i studietakt 100%. Projektåret passar dig som vill gå vidare till högre studier inom konst eller för dig som redan har en konstnärlig praktik och behöver handledning för ett större projekt. Du som vill bekanta dig med olika material och tekniker inom konst rekommenderas varmt att söka till grundutbildningen.

Förberedelser inför soloutställning på Galleri Avtryck på Sigtuna Museum & Art.
Upplägg
Du söker till oss genom att formulera en eller ett par idéer som du vill utforska eller utveckla. Vi har sedan arbetstid i ateljén varje dag 9:00-15:30. Ateljén är din under hela studietiden och du har också tillgång till platsen utöver skoltiden. Vi har återkommande projektmöten vilka äger rum varannan vecka under hela året. Under ateljémötet stämmer vi av, diskuterar processen och hämtar in feedback. Du har också möjlighet att ta del av de gästlärare och kursmoment som ingår i konstutbildningens grundutbildning.
Under studietiden arbetar du ateljébaserat med tillgång till handledning av lärare. Du kommer att få möjlighet att ställa ut ett par tillfällen under året, tillsammans med kurskamrater och separat. Utställningarna sker i skolans lokaler och utanför skolan. För närvarande samarbetar vi med Galleri Avtryck på Sigtuna Museum and Art och därför kan vi erbjuda alla deltagare på Projektåret Konst varsin soloutställning i litet format under höstterminen. Din konst får möta publik, inte bara andra deltagare på skolan utan även museets ordinarie besökare. På vårterminen finns det tid för portfolioarbete inför ansökningar, sedan avslutas terminen med en stor vårutställning. Du har också möjlighet att söka en kortare praktik någon gång under året hos en yrkesverksam konstnär, institution eller annan verksamhet som är relevant för din praktik (t. ex hos en arkitekt eller en speldesigner.)

Projektåret konst och konstutbildningen på studiebesök i konstnär Ebba Svenssons ateljé i Stockholm.
Utöver egen ateljéplats, får du tillgång till konstmaterial (duk, oljefärg, akrylfärg, papper, ritmaterial, lera och skulpturmaterial med mera), tillgång till datorer med Adobepaket och keramikugn. Samarbeten med lokala aktörer som Sigtunastiftelsen och Sigtuna Museum berikar utbildningen genom gästföreläsare och utställningsmöjligheter. Vi gör också regelbundna studiebesök till Stockholm och Uppsala.
Gästlärare inom projektåret inkluderar bland annat Jakob Hördegård (arkitekt), Kajsa Nylander (målare) Jens Masimov (grundkurs i foto), Magnus Peterson (akvarell) Jesper OT Andersson (Photoshop och Blender), samt Mari Anari (keramiker).

Processbilder från Maya Anderssons kortfilm ”Dissolve” tillverkad i stopmotion teknik under projektåret. Ett av de arbetsprov som tog henne till kungliga konsthögskolan i Stockholm.
Ansökan och arbetsprover
Krav för din ansökan är att du har gått en grundläggande utbildning inom konst, alternativt har skaffat dig dessa kunskaper på ett annat sätt. Kanske har du tidigare arbetat eller utbildat dig inom det visuella men kommit av banan? Är du verksam inom ett kreativt område och vill arbeta mer mot just konstfältet? Välkommen att söka till oss! Det viktiga är att vi kan se att ditt projekt går att arbeta med på heltid under ett helt år. Arbetet ska sedan kunna representeras i gemensamma utställningar på skolan och med skolans samarbetspartners.
När du söker till utbildningen ska du lämna in arbetsprover. Skicka in 2 – 5 valfria bilder av tidigare arbeten. Du kan också länka till videofiler via ex. Youtube.
Om du har några frågor, hör gärna av dig till oss!
Nina& Jussi
Möt Lärarna

Nina von Schmalensee
Lärare: Konstutbildningen
Tel: 072-165 70 31
epost: Klicka här för att skicka epost
Nina von Schmalensee är konstnär och utbildad på Konsthögskolan i Stockholm. Hon har mångårig erfarenhet av undervisning på en rad olika estetiska utbildningar som Beckmans, Örebro konstskola, Nyckelviksskolan, Lunnevad konstlinje och KTH arkitektur.
Läs mer

Jussi Andersson
Lärare: Konstutbildningen
Jussi Andersson jobbar som lärare i konst på folkhögskolan på halvtid. Har tidigare arbetat bland annat med Hälsinge sommarkonstskola samt hållit i utbildningar och workshops på flera platser i Norden. Jussi är utbildad på Kunstakademiet i Oslo och Konstfack i Stockholm.
Läs mer
Kursstart varje hösttermin
Studierna ges på heltid.
Nästa kursstart 18 augusti 2025
Läsårstider
Läsåret 2024/2025:
Hösttermin 2024: 2024-08-19 – 2024-12-20
Vårtermin 2025: 2025-01-08 – 2025-06-02
Läsåret 2025/2026
Hösttermin 2025: 2025-08-18 – 2025-12-19
Vårtermin 2026: 2026-01-07 – 2026-06-02
Antagningskrav
För att bli antagen ska du ha gått vår konstutbildning eller ha en likvärdig utbildning.
Du söker till kursen genom att ladda upp din projektplan. Du väljer själv vad du vill göra. Tänk på att det projekt du söker med är något som du verkligen känner att du kan arbeta med ett helt läsår.
Projektplanen ska svara på frågorna:
- Vad vill du arbeta med?
- Varför vill du arbeta med detta?
- Hur ska du arbeta med detta?
- Du ska också resonera kring frågan: Varför är det här projektet intressant för andra att ta del av?
Max 2A4 per projektplan.
Urval 1
- Projektplanerna
Urval 2
- Arbetsprover, se respektive inriktning. Instruktioner om hur du ska skicka in dina arbetsprover kommer på mejl.
Urval 3
- Obligatorisk intervju på plats eller via Teams (kallelse kommer via mejl).
Ansökan
Sista ansökningsdag 1 Maj 2025
Kursplan
Kostnader
Sigtuna folkhögskola tar ut två avgifter av alla studerande: schablonavgift och materialavgift.
Schablonavgiften täcker kostnader för:
- försäkringar för er studerande under er studietid, även resor i samband med studieresor.
- kostnader för skolans digitala lärmiljö.
- lunch första och sista skoldagen på terminerna och gofika en gång/termin.
Schablonavgift för höstterminen 2025 är 590 kr.
Schablonavgift för vårterminen 2026 är 590 kr.
Materialavgiften täcker kostnader för:
- kursmaterial och utrustning som används i undervisningen.
Materialavgiften läsåret 2025/2026 är 2500 kr/termin.
Studeranderättslig standard
Skolans studeranderättsliga standard beskriver dina rättigheter och skyldigheter på Sigtuna folkhögskola.
Läs mer här.
CSN
Våra kurser är studiemedelsberättigande (CSN). Det stöd du får beror på om du är över eller under 20 år. Läs mer på Folkhögskola.nu eller på CSN. Folkhögskola.nu har också en PDF-fil med information om studiestöd för folkhögskolestuderande.
Om Ansökan
Ansökan sker via SchoolSoft
Alla ansökningar till våra utbildningar sker via ”Folkhögskolornas Mina Sidor” i SchoolSoft. Första gången du använder systemet behöver du skapa ett konto. När du är inloggad på ”Folkhögskolornas Mina Sidor” kan du hantera din ansökan, till exempel lämna kompletterande uppgifter, bifoga dokument och se din ansökans status. Blir du antagen till utbildningen du sökt behöver du tacka ”Ja” eller ”Nej” till din plats. Det gör du på ditt konto på ”Folkhögskolornas Mina Sidor”.
Kontrollera att du fyllt i rätt kontaktuppgifter innan du skickar in din ansökan så att vi kan nå dig med besked om din ansökan. Håll även koll på din skräppost, det har tyvärr hänt att epost har hamnat där.
Om du får problem med din ansökan i SchoolSoft hör av dig till oss, antingen via epost: info@sigtunafolkhogskola.se eller telefon: 08-592 583 00.
Tipsa dina vänner om utbildningen: