Musik­produktion distans, år 2

musikDistans år 2

Fortsättningskurs på 50% för dig som redan har goda kunskaper eller har gått grund­kursen MusikDistans år 1

Utbildningen vänder sig till dig som vill utvecklas inom musikproduktion och/eller förbereda dig för högre studier inom ämnet. Du kanske redan har gått Musikproduktion på distans år1 vid Sigtuna Folkhögskola och vill nå ytterligare en nivå eller så har du producerat musik ett tag i programmet och vill lära dig på mer avancerad nivå.

År 2 ger fördjupande kunskaper i Logic Pro och du får även utforska låtskrivande, sampling, filmmusik, sound design och synthesizers. Utbildningen är upplagd på liknande sätt som grundkursen med gruppövningar, samarbeten och individuella projekt och sker på distans via Microsoft Teams och Zoom. Dessutom sker undervisningen på plats under två tillfällen, ett veckoslut om fyra dagar på hösten och ett på våren. Vi gör då studiebesök och workshops i en professionell studio i närområdet.

Musiken i videon är gjord av Lena Arlid Frennberg, Projektåret i musikproduktion och Sebastian Kant, Musikproduktion på distans År2.

Kursinnehåll

 • Fördjupning i programmet Logic Pro.
 • Fördjupning i inspelning, redigering, mixning & mastring
 • Låtskrivande
 • Sampling
 • Filmmusikkomposition
 • Synthesizers och programmering
 • Studiebesök och gästföreläsningar
 • Workshops i professionell studio
 • Trum- och rytmprogrammering
 • Upphovsrätt
Musikproduktion

Utbildningen passar dig som…

 • gör egen musik

 • spelar ett eller flera instrument och/eller sjunger

 • har ett stort intresse för musikproduktion och redan har grundläggande kunskaper i Logic Pro, inspelning, mixning och mastring motsvarande MusikDistans år 1

…men passar kanske inte dig som:

 • ej behärskar grunderna i musikproduktion

 • ej har erfarenhet av att jobba med Logic Pro tidigare

 • ej har gått MusikDistans år 1 eller har motsvarande kunskaper

I så fall kan utbildningen bli för svår och för utmanande. Kolla då istället upp MusikDistans År 1!

Musikproduktion på distans, år 2

Utrustningskrav

 • Mac-dator med Logic Pro (pro­gram­met fungerar inte på PC) med till­räckliga prestanda för att kunna använda senaste versionen av programmet. Klicka här för att se system­kraven.

 • Du kommer också att behöva ett externt ljudkort, bra hörlurar, mikrofon och någon form av MIDI/USB-klaviatur. För att delta i under­visningen i vårt "virtuella klassrum" behöver du även ha en bra internet­uppkoppling och vara i en tyst miljö under samtalen.

Kursupplägg

Kursen pågår 39 veckor, ges på halvfart och är CSN-berättigande. En gång i veckan vid samma tid kommer vi ha ett grupp­samtal i mindre grupper via Zoom. Under dessa möten talar vi om veckans uppgift och du får åter­koppling från dina grupp­kamrater och din lärare. Dessa samtal kommer preliminärt att vara förlagda till torsdagar. Vi gör uppe­håll under helg­dagar och lov.

Kursen pågår 39 veckor, ges på halvfart och är CSN-berättigande. Varje torsdag har klassen möten på Zoom. Under mötena fås återkoppling från gruppkamrater och handledning från lärare. Under vekoträffarna på skolan jobbar vi teoretiskt och praktiskt med föreläsningar, gruppövningar, studioarbete, liveframträdanden, workshops och studiebesök. Vi passar då på att jobba extra mycket praktiskt i grupp med till exempel låtskrivande, komposition, sampling, sound design, synthesizers, studioinspelning, mixning, mastring och liveframträdanden. Vi gör också samarbeten med fotodistansutbildningen där bild/video och musik/ljud sammanförs.

Musikproduktion på distans, år 2

Veckoträffar

Under läsåret har vi två träffar om 4 dagar på plats vid Sigtuna Folkhögskola. En i mitten av höstterminen och en i slutet av vårterminen. Dessa träffar är obligatoriska.

Kan du inte närvara vid båda träffarna, som innefattar vistelse på skolan, kommer du heller inte att kunna fortsätta på kursen..

Närvaro- och uppgifts­inlämning

För att få godkänt studieintyg krävs 80% närvaro vid Zoom-mötena, inlämning vid deadline av samtliga uppgifter och fullständig närvaro vid båda veckoträffarna på skolan. Se Studernaderättslig standard för vidare info.

Musikproduktion på distans, år 2

Efter utbildningen

När du har genomfört kursen kan du producera musik i Logic Pro på en mer avan­cerad nivå. Du behärskar de tekniska momenten och har lärt dig nya funktioner. Du vet hur du sång och olika instrument mikas upp i live- och studio­sammanhang och har lärt dig nya sätt att använda kompressor och EQ på. Du kan mixa och mastra på flera sätt och med nya tekniker och har lärt dig mera om låt­skrivning. Du har även fått prova på film­musik och lärt dig mer om de olika instru­menten i Logic. Du har också samplat egna ljud och använt dessa i kompo­sitioner. på egen hand spela in, redigera, mixa och mastra din musik. Du har gått på studie­besök och fått före­läsningar av proffs inom branschen. Efter genomförd kurs får du ett studieintyg.

Möt Lärarna

Henrik Johansson

Henrik Johansson
Lärare: Musikutbildningen

Tel: 072-165 70 37
Klicka här för att skicka epost

Henrik Johansson har arbetat som frilansande ljudtekniker och musikproducent. Han driver egen inspelningsstudio och använder Logic Pro X som inspelningsprogram sedan 2008. Henrik har en bakgrund som musiker och låtskrivare inom rock och pop sedan mitten av 1980-talet och har sjungit och spelat i olika band under årens lopp. Han har också flera års erfarenhet som lärare och kursledare.

Läsårstider 2024/2025

Studierna ges på halvfart, 50%, på distans med obligatoriska internat och digitala träffar varje vecka.

Hösttermin: 2024-08-19 – 2024-12-20
Vårtermin: 2025-01-08 – 2025-06-08

 • Höstlov vecka 44
 • Sportlov vecka 9
 • Påsklov vecka 16

Obligatoriska internat

Höstträffen: 24-27 oktober 2024
Vårträffen: 15-18 maj 2025

Antagnings­krav

 • Ha fyllt 18 år.
 • Fullständigt gymnasium.
 • Fullständigt ifylld ansökan, inklusive referensperson.
 • För att bli antagen ska du kunna spela ett eller flera instrument och/eller sjunga. Detta är inte en kurs i instrument- eller sångteknik så du behöver ha dessa kunskaper innan du börjar.
 • Du ska kunna skriva egna låtar eller åtminstone arrangera covers då en stor del av kursen handlar om att utgå från egna arrangemang och låtar.
 • Du ska ha goda grundkunskaper i Logic Pro motsvarande MusikDistans år1, dvs redan ha bra koll på t ex Audio- och MIDI-inspelning, redigering, mixning och mastring samt koll på hur t ex en kompressor, EQ, Reverb eller Automation fungerar.

Ansökan

Du skriver ett personligt brev för att söka till kursen. Skriv inte enbart en rad om att du tycker om att göra musik eller producera beats, utan berätta om vem du är, vad du gör nu, varför du vill gå kursen, om du kanske skulle ha nytta av den i ditt arbete eller liknande, samt på vilken nivå du ligger idag. Du ska även bifoga ditt gymnasiebetyg i ditt personliga brev.

Om vi tycker att du har skrivit ett intressant brev ber vi dig skicka in ett arbetsprov i form av en videopresentation där du berättar mer om dig själv och spelar upp något live med instrument och/eller sång.

Urval och antagning

Urvalet till utbildningen gör vi med utgångspunkt från det du skrivit i ditt personliga brev, arbetsprovet samt gruppintervjun.

Vi lägger stor vikt vid den sökandes möjlighet att tillgodogöra sig utbildningen och bidra med olika erfarenheter samt motivation att delta i gruppdiskussioner och lösa uppgifter.

Sista ansökningsdatum

31 maj 2024

Kostnader

Sigtuna folkhögskola tar ut två avgifter av alla studerande: schablonavgift och materialavgift.

Schablonavgiften täcker kostnader för:

 • försäkringar för er studerande under er studietid, även resor i samband med studieresor.
 • kostnader för skolans digitala lärmiljö.

Schablonavgift är 300 kr/termin.

Materialavgiften täcker kostnader för:

 • kursmaterial och utrustning som används i undervisningen.

Materialavgiften är 1500 kr/termin.

Internatkostnader

HT 24, höstträffen:
Kost och logi i enkelrum: 3 540 kr
Kost och del i dubbelrum: 2 805 kr
Endast kost, ej logi: 1 470 kr

Vt 25 vårträffen:
Kost och logi i enkelrum: 3 895 kr
Kost och del i dubbelrum: 3 085 kr
Endast kost, ej logi: 1 620 kr

Studerande­rättslig standard

Skolans studeranderättsliga standard beskriver dina rättigheter och skyldigheter på Sigtuna folkhögskola.
Läs mer här.

CSN

Våra kurser är studiemedelsberättigande (CSN). Det stöd du får beror på om du är över eller under 20 år. Läs mer på Folkhögskola.nu eller på CSN. Folkhögskola.nu har också en PDF-fil med infor­mation om studie­stöd för folkhögskole­studerande.

Om Ansökan

Ansökan sker via SchoolSoft

Alla ansökningar till våra utbildningar sker via ”Folk­hög­skolornas Mina Sidor” i SchoolSoft. Första gången du använder systemet behöver du skapa ett konto. När du är inloggad på ”Folk­hög­skolornas Mina Sidor” kan du hantera din ansökan, till exempel lämna kompletterande uppgifter, bifoga dokument och se din ansökans status. Blir du antagen till utbildningen du sökt behöver du tacka ”Ja” eller ”Nej” till din plats. Det gör du på ditt konto på ”Folk­hög­skolornas Mina Sidor”.

Kontrollera att du fyllt i rätt kontakt­uppgifter innan du skickar in din ansökan så att vi kan nå dig med besked om din ansökan. Håll även koll på din skräppost, det har tyvärr hänt att epost har hamnat där.

Om du får problem med din ansökan i SchoolSoft hör av dig till oss, antingen via epost: info@sigtunafolkhogskola.se eller telefon: 08-592 583 00.

Instruktion till anmälan till utbildningen

Tipsa dina vänner om ut­bild­ningen:

 

Pin It on Pinterest