Musikproduktion distans, år 2
MusikDistans år 2
Fortsättningskurs på 50% för dig som redan har goda kunskaper eller har gått grundkursen MusikDistans år 1
År 2 på distansutbildningen i musikproduktion ger fördjupande kunskaper om arrangering, inspelning, redigering, mixning och mastring i Logic Pro samt övningar inom låtskrivning och filmmusik. Utbildningen är upplagd på liknande sätt som grundkursen med gruppövningar, samarbeten och individuella projekt och sker på distans via Microsoft Teams och Zoom. Dessutom sker undervisningen på plats under fyra helger.
Utbildningen vänder sig till dig som vill utvecklas vidare inom musikproduktion i Logic Pro. Du kanske redan har gått Musikproduktion på distans, år1 vid Sigtuna Folkhögskola och vill nå ytterligare en nivå eller så har du producerat musik ett tag i programmet men vill lära dig mer avancerade funktioner. På år2 får du även utforska och jobba med andra moment som låtskrivning, filmmusik, live- och studioproduktion.
Delmoment
-
Fördjupning i programmet Logic Pro.
-
Låtskrivning och Filmmusikkomposition
-
Fördjupning i liveinspelning, redigering och mixning
-
Fördjupning i studioproduktion
Övrigt innehåll
-
Studiebesök
-
Rättigheter vid uppspelning och utgivning av musik
-
Workshops i kompressortekniker, EQ
-
Trum- och rytmprogrammering
-
Sampling
Utbildningen passar dig som…
-
gör egen musik
-
spelar ett eller flera instrument och/eller sjunger
-
har ett stort intresse för musikproduktion och redan har grundläggande kunskaper i Logic Pro, inspelning, mixning och mastring motsvarande MusikDistans år 1
…men passar kanske inte dig som:
-
ej behärskar grunderna i musikproduktion
-
ej har erfarenhet av att jobba med Logic Pro tidigare
-
ej har gått MusikDistans år 1 eller har motsvarande kunskaper
I så fall kan utbildningen bli för svår och för utmanande. Kolla då istället upp MusikDistans År 1!
Utrustningskrav
-
Mac-dator med Logic Pro (programmet fungerar inte på PC) med tillräckliga prestanda för att kunna använda senaste versionen av programmet. Klicka här för att se systemkraven.
-
Du kommer också att behöva ett externt ljudkort, bra hörlurar, mikrofon och någon form av MIDI/USB-klaviatur. För att delta i undervisningen i vårt "virtuella klassrum" behöver du även ha en bra internetuppkoppling och vara i en tyst miljö under samtalen.
Kursupplägg
Kursen pågår 39 veckor, ges på halvfart och är CSN-berättigande. En gång i veckan vid samma tid kommer vi ha ett gruppsamtal i mindre grupper via Zoom. Under dessa möten talar vi om veckans uppgift och du får återkoppling från dina gruppkamrater och din lärare. Dessa samtal kommer preliminärt att vara förlagda till torsdagar. Vi gör uppehåll under helgdagar och lov.
Under våra helgträffar på skolan passar vi på att jobba extra mycket praktiskt i grupp med till exempel studio- och liveinspelning, sampling och miktekniker. Materialet jobbar du sedan vidare med på egen hand eller i vissa fall tillsammans med en klasskamrat.
I slutet av kursen har du möjlighet att djupdyka inom något av momenten i ett större enskilt projekt.
Inneträffar
Under läsåret har vi fyra träffar på plats vid Sigtuna Folkhögskola. En i början av kursen, en i mitten av höstterminen, en i mitten av vårterminen och en då kursen avslutas. Dessa träffar är obligatoriska.
Kan du inte närvara vid samtliga träffar, som innefattar internat med mat och boende, kommer du heller inte att kunna fortsätta på kursen.
Närvaro- och uppgiftsinlämning
För att få godkänt studieintyg krävs 80% närvaro vid distansträffarna, inlämning vid deadline av samtliga uppgifter och fullständig närvaro vid alla inneträffar på skolan.
Efter utbildningen
När du har genomfört kursen kan du producera musik i Logic Pro på en mer avancerad nivå. Du behärskar de tekniska momenten och har lärt dig nya funktioner. Du vet hur du sång och olika instrument mikas upp i live- och studiosammanhang och har lärt dig nya sätt att använda kompressor och EQ på. Du kan mixa och mastra på flera sätt och med nya tekniker och har lärt dig mera om låtskrivning. Du har även fått prova på filmmusik och lärt dig mer om de olika instrumenten i Logic. Du har också samplat egna ljud och använt dessa i kompositioner. på egen hand spela in, redigera, mixa och mastra din musik. Du har gått på studiebesök och fått föreläsningar av proffs inom branschen. Efter genomförd kurs får du ett studieintyg.
Möt Lärarna
Henrik Johansson
Lärare: Musikutbildningen
Henrik Johansson har arbetat som frilansande ljudtekniker och musikproducent. Han driver egen inspelningsstudio och använder Logic Pro X som inspelningsprogram sedan 2008. Henrik har en bakgrund som musiker och låtskrivare inom rock och pop sedan mitten av 1980-talet och har sjungit och spelat i olika band under årens lopp. Han har också flera års erfarenhet som lärare och kursledare.
Antagningskrav
För att bli antagen ska du kunna spela ett eller flera instrument och/eller sjunga. Detta är inte en kurs i instrument- eller sångteknik så du behöver ha dessa kunskaper innan du börjar.
Du ska kunna skriva egna låtar eller åtminstone arrangera covers då en stor del av kursen handlar om att utgå från egna arrangemang och låtar.
Antagningen sker i tre steg:
Urval 1
- Ha fyllt 18 år.
- Fullständigt gymnasium.
- Fullständigt ifylld ansökan, inklusive referensperson.
Urval 2
- Obligatoriskt arbetsprov som är skapade/ komponerade/skrivna av dig själv. (instruktioner kommer via mejl)
Urval 3
- Obligatorisk intervju på plats eller via Teams (kallelse kommer via mejl).
Sista ansökningsdatum
1 juni 2023
Kursplan
Klicka här för att läsa utbildningens kursplan
Läsårstider
Studierna ges på deltid.
Hösttermin: 2023-08-21 – 2023-12-15
Vårtermin: 2024-01-08 – 2024-06-09
- Höstlov vecka 44
- Sportlov vecka 9
- Påsklov vecka 14
obligatoriska träffar
Varje läsår har vi fyra obligatoriska träffar på plats vid Sigtuna folkhögskola.
9-10 september 2023
21-23 oktober 2023 2024
10-12 februari 2024
8-9 juni 2024
Kostnader
Sigtuna folkhögskola tar ut två avgifter av alla studerande: schablonavgift och materialavgift. Du betalar även kost och logi vid varje internat.
Schablonavgiften täcker kostnader för:
- försäkringar för er studerande under er studietid, även resor i samband med studieresor.
- kostnader för skolans digitala lärmiljö.
Materialavgiften täcker kostnader för:
- kursmaterial läraren eller ni på kursen behöver ha för att genomföra undervisningen.
Schablonavgiften är 300 kr/termin.
Materialavgiften är 800 kr/termin.
Internat, kost och logi
-
HT 23 (internathelg 1 och 2): 4184 kr
-
Vt 24 (internathelg 3 och 4): 4602 kr
Studeranderättslig standard
Skolans studeranderättsliga standard beskriver dina rättigheter och skyldigheter på Sigtuna folkhögskola.
Läs mer här.
CSN
Våra kurser är studiemedelsberättigande (CSN). Det stöd du får beror på om du är över eller under 20 år. Läs mer på Folkhögskola.nu eller på CSN. Folkhögskola.nu har också en PDF-fil med information om studiestöd för folkhögskolestuderande.
Om Ansökan
Ansökan sker via SchoolSoft
Alla ansökningar till våra utbildningar sker via ”Folkhögskolornas Mina Sidor” i SchoolSoft. Första gången du använder systemet behöver du skapa ett konto. När du är inloggad på ”Folkhögskolornas Mina Sidor” kan du hantera din ansökan, till exempel lämna kompletterande uppgifter, bifoga dokument och se din ansökans status. Blir du antagen till utbildningen du sökt behöver du tacka ”Ja” eller ”Nej” till din plats. Det gör du på ditt konto på ”Folkhögskolornas Mina Sidor”.
Kontrollera att du fyllt i rätt kontaktuppgifter innan du skickar in din ansökan så att vi kan nå dig med besked om din ansökan. Håll även koll på din skräppost, det har tyvärr hänt att epost har hamnat där.
Om du får problem med din ansökan i SchoolSoft hör av dig till oss, antingen via epost: info@sigtunafolkhogskola.se eller telefon: 08-592 583 00.
Tipsa dina vänner om utbildningen:
Sigtuna folkhögskola
Manfred Björkquists allé 20
193 31 Sigtuna