Manus­utbildning

Manus­utbildningen

Manusutbildningen är en ettårig helfartsutbildning i skrivande för film, tv-serier och teaterscen.

Bär du på en historia som måste få en form? Längtar ditt manus efter att bli film? Skriver du för byrålådan men vill att någon äntligen ger dig respons? Då kan vår manusutbildning vara något för dig. Här får du skriva mest hela dagarna. Och så klart läsa klasskamraternas texter. Du får en massa nya insikter genom att möta andra som pluggar här: skådespelare, filmare, konstnärer, musikskapare och fotografer. Tillsammans med filmare och skådespelare får dina texter röst och dina inre bilder får synas på vita duken.

I workshops och korta filmprojekt blir dina visioner förkroppsligade. På teaterscenen får dina karaktärer en röst i scenljuset. Du får övning i manusskrivandets byggstenar och du skaffar dig hela tiden nya erfarenheter om ditt eget skrivande. Du deltar i kulturområdets gemensamma aktiviteter, som workshops med gästlärare, möten med spännande kulturpersonligheter och intressant film- och teaterkunskap.

När vi skapar film och teater på skolan, står berättandet alltid i centrum. Därför är skrivandet alltid utgångspunkten när processen startar, oavsett om du skriver en kort historia som kan bli film, eller en längre, över tid, som kan bli ett långfilmsmanus. Du lär känna dina texters karaktärer djupare när du får höra skådespelare läsa deras repliker i readings. Och du lär känna ditt eget manus bättre genom det stöd och den pedagogik vi lärare arbetar med för att din process ska fördjupas.

Manusutbildningen på Sigtuna folkhögskola, Deltagare på manusutbildningen

Upplägg

Utbildningen är ettårig, bedrivs på helfart och leds av erfarna manus-, teater- och filmlärare med branscherfarenhet. Undervisningen sker både i grupp och individuellt.

Gästlärare

Vilka gästlärare som kommer varierar från år till år. Vi tillfrågar personer som har fullt upp i ett aktivt yrkesliv så man får passa på när man får loss dem.

Manusutbildningen, Reading med Amanda Ooms

Hur ser dagarna ut?

Skoldagarna är 9-15.30 varje vardag. Utöver det krävs tid för eget skrivande, läsning av andras texter och grupparbeten som till exempel förberedelser för presentationer eller delaktighet på set. Utbildningen kräver att du satsar fullt ut och att du kan delta helhjärtat i alla moment och projekt på skolan.

Passar dig som…

Utbildningen vänder sig till dig som är över 18 år, vill studera på folkhögskola och vill utvecklas inom manusskrivande. Du gillar att skapa berättelser och har ett stort människointresse. Du kanske bär på en historia som du vill få på pränt och är villig att lära dig av andras feedback på dina texter. Du vill också läsa andras texter och tycker om att diskutera och analysera berättelser. Du är villig att se dina texter genom andras ögon och nyfiken på att lära mer om skrivandets konst.

Manusutbildningen, Tova Mozard i Sigtunastiftelsens bibliotek

Efter utbildningen

När du har genomfört utbildningens alla moment har du utvecklat teoretiska och praktiska kunskaper om manusskrivande och manusens nycklar i film- och teaterarbete. Du förstår hur de olika momenten i skrivprocessen kan samverka och du har goda kunskaper om dramaturgi. Du har kunskap om vad olika samarbeten, till exempel med en regissör, kräver för att lyckas. Du har inblick i hur film- och teaterbranschen fungerar i vår samtid. Du är väl förberedd för ditt nästa steg, vare sig det är en högre utbildning inom skrivande eller att pitcha manus och få kontakt med produktionsbolag.

Möt Lärarna

Alexander Onofri

Alexander Onofri
Lärare: Filmutbildningen och Skådespelarutbildningen

Tel: 072-165 70 34
Klicka här för att skicka epost

Alexander är verksam som film- och teaterregissör, manus- och romanförfattare. Han är utbildad vid Dramatiska Institutet (nuv. StDH) i filmregi. Han har gjort flera prisvinnande dokumentär- och kortfilmer samt utvecklat manus för långfilm och ett flertal tv-serier.

Läs mer

"Film är ett konstnärligt möte mellan författare, regissör, bild, ljud och skådespelare. Ju mer insikt man får i de olika rollernas kreativa processer och utmaningar desto bättre. Jag vill att deltagarna ska komma ut med handfasta metoder för filmgestaltning, från manus till färdig film. Filmskapande har en magisk förmåga att få oss att växa."

Mia Peterson

Mia Peterson
Lärare: Skådespelarutbildningen, Filmutbildningen och samordnare för kulturutbildningarna

Tel: 072-165 70 43
Klicka här för att skicka epost

Mia undervisar i skådespeleri, regi och textanalys på Skådespelarutbildningen och Filmutbildningen, och hon är också samordnare för alla skolans kulturutbildningar. Mia är lärare och var tidigare regissör och en av cheferna i teaterföreningen Teatertaket i Uppsala, där hon också var verksam som skådespelare. Mia har också frilansat som pedagog, skådespelare, improvisatör och föreläsare.

Antagnings­krav

För att bli antagen ska du gärna ha tidigare erfarenhet och stort intresse av att skriva berättelser och ha ett stort kulturintresse. Vi lägger vikt vid mångfald i sammansättningen av våra klasser.

Antagningen sker i tre steg:

Urval 1

  • Ha fyllt 18 år.
  • Fullständigt gymnasium eller motsvarande.
  • Fullständigt ifylld ansökan, inklusive referensperson.

Urval 2

  • Obligatorisk presentationsfilm (instruktioner kommer via mejl)

Urval 3

  • Obligatorisk intervju på plats eller via Teams (kallelse kommer via mejl).

Sista ansökningsdatum

Ansökan är stängd

Kursplan

Klicka här för att läsa utbildningens kursplan

Läsårstider

Studierna ges på heltid.

Hösttermin: 2023-08-21 – 2023-12-15
Vårtermin: 2024-01-08 – 2024-05-31

  • Höstlov vecka 44
  • Sportlov vecka 9
  • Påsklov vecka 14

Kostnader

Sigtuna folkhögskola tar ut två avgifter av alla studerande: schablonavgift och materialavgift.

Schablonavgiften täcker kostnader för:

  • försäkringar för er studerande under er studietid, även resor i samband med studieresor.
  • kostnader för skolans digitala lärmiljö.

Materialavgiften täcker kostnader för:

  • kursmaterial läraren eller ni på kursen behöver ha för att genomföra undervisningen.

Schablonavgiften är 1300 kr/termin.
Materialavgiften är 1500 kr/termin.

Studerande­rättslig standard

Skolans studeranderättsliga standard beskriver dina rättigheter och skyldigheter på Sigtuna folkhögskola.
Läs mer här.

CSN

Våra kurser är studiemedelsberättigande (CSN). Det stöd du får beror på om du är över eller under 20 år. Läs mer på Folkhögskola.nu eller på CSN. Folkhögskola.nu har också en PDF-fil med infor­mation om studie­stöd för folkhögskole­studerande.

Om Ansökan

Ansökan sker via SchoolSoft

Alla ansökningar till våra utbildningar sker via ”Folk­hög­skolornas Mina Sidor” i SchoolSoft. Första gången du använder systemet behöver du skapa ett konto. När du är inloggad på ”Folk­hög­skolornas Mina Sidor” kan du hantera din ansökan, till exempel lämna kompletterande uppgifter, bifoga dokument och se din ansökans status. Blir du antagen till utbildningen du sökt behöver du tacka ”Ja” eller ”Nej” till din plats. Det gör du på ditt konto på ”Folk­hög­skolornas Mina Sidor”.

Kontrollera att du fyllt i rätt kontakt­uppgifter innan du skickar in din ansökan så att vi kan nå dig med besked om din ansökan. Håll även koll på din skräppost, det har tyvärr hänt att epost har hamnat där.

Om du får problem med din ansökan i SchoolSoft hör av dig till oss, antingen via epost: info@sigtunafolkhogskola.se eller telefon: 08-592 583 00.

Instruktion till anmälan till utbildningen

Tipsa dina vänner om ut­bild­ningen:

 

Pin It on Pinterest