Grundkurs i foto

Fotoutbildning på distans (50%)

Vår distansutbildning i fotografi (Foto Distans) 39 veckor ger grundläggande kunskaper om kameran, komposition och bildens språk.

 

Utbildningen är på halvfart (50%).

 

Ansökan till höst­terminen 2023 öppnar i början av februari, håll koll på den här sidan!
Vi kommer också att meddela då vi öppnar ansök­ningarna till våra olika utbild­ningar på vår Facebook-sida samt på Instagram. Följ oss där! 😊

 

Fotoutbildning på Distans 50%

Vår distansutbildning i fotografi (Foto Distans) 39 veckor ger grundläggande kunskaper om kameran, komposition och bildens språk. Utbildningen är på halvfart (50%).

Utbildningen vänder sig till dig som skulle vilja lära dig mer om kameran, komposition och fotografins möjligheter. Du kanske använder kameran som hobby eller i nödfall på jobbet, men vill ta ett steg till. Du kommer att lära dig grunderna inom fotografering, arbeta praktiskt med att fotografera och får professionellt stöd.

För att genomföra utbildningen behöver du bara en dator med internetuppkoppling och en modern digital systemkamera med möjligheter till manuella inställningar, vars bilder du kan ta in i din dator.

Efter utbildningen har du fått en ökad lust att fotografera. Du har breddat dina fotografiska färdigheter i praktik och teori. Dessutom har du fått en ökad förståelse för bildens språk.

Distans

Den här fotokursen är på distans, vilket innebär att du deltar i undervisningen över Internet. Vi arbetar med Microsoft Teams som verktyg. Allt som behövs för att använda Teams är egentligen en modern webbläsare, men för att delta i undervisningen i vårt ”virtuella klassrum” behöver du hörlurar till din dator, och det underlättar ännu mer om du har ett headset.

Utbildningen är studiestödsberättigad (CSN)

Om Antagningen

Vi gör urvalet med hänsyn till att få en blandad grupp av deltagare. Kursen är en utpräglad grundkurs i foto för dig som har systemkamera med möjlighet att ställa in den manuellt, och möjlighet till att byta objektiv.

Om du är en erfaren eller relativt van fotograf med förståelse för skärpedjup, slutartider och ISO-tal så kan kursen bli ”tråkig” och inte ge dig någon särskild utmaning. Då är kursen inte lika lämplig för dig som en mer avancerad fotokurs skulle vara.

Personligt brev och gruppintervju

Du skriver ett personligt brev för att söka till kursen. Skriv inte enbart en rad om att du tycker om att fotografera, utan berätta om vem du är, vad du gör nu, varför du vill gå kursen, om du kanske skulle ha nytta av den i ditt arbete eller liknande, samt på vilken nivå du ligger idag.

Om vi tycker att du är en lämplig kandidat till att gå kursen kallar vi dig till en gruppintervju via Teams Där kommer du få fler frågor för att vi ska få en känsla för hur du är som person och även hur du fungerar i grupp. i maj får du ett antagningsbesked om du har fått plats på kursen eller inte.

Urval

I urvalsprocessen strävar vi efter att få en grupp nybörjare med en blandning vad gäller könsfördelning, varierande livserfarenheter och bakgrund, samt att få ihop en grupp med så bra dynamik som möjligt. Urvalet gör vi med utgångspunkt från vad du skrivit i ditt personliga brev, samt gruppintervjun. Vi lägger vikt vid den sökandes möjlighet att tillgodogöra sig utbildningen och bidra med olika erfarenheter, samt med feedback och kunskap till gruppen och utbildningen. Du ska inte skicka arbetsprover, betyg, CV eller brev.

Kursupplägg

Kursen är på 39 veckor och går på halvfart. Det betyder att du får räkna med cirka 20 timmars arbete per vecka.

Kursen är mycket praktiskt inriktad och du som deltagare kommer varje vecka att få en ny spännande fotouppgift att lösa. Under kursen kommer vi de flesta veckor, vid samma tid, att ha ett gruppsamtal i mindre grupper via Teams. I dessa möten talar vi om veckans uppgift och du får återkoppling av din lärare och dina gruppkamrater på dina foton.

Dessa samtal kommer att vara förlagda till TORSDAGAR. Det finns möjlighet att välja bland både förmiddagstider och eftermiddagstider, den grupp du hamnar i är den du kommer att interagera med mest under läsåret.

Notera att lunch- och kvällstiderna brukar vara mest populära, och då vi inte kan erbjuda alla en plats på utbildningen så kan det vara lättare att få en plats på kursen om du har möjlighet att delta i samtalen som sker de övriga tiderna.

Internathelg

Varje läsår har vi också tre träffar på plats vid Sigtuna folkhögskola. En då kursen startar, en då vårterminen startar efter juluppehållet, samt en då kursen avslutas. Dessa träffar är mycket viktiga för kursen och är obligatoriska för att kunna delta. Kommer du inte till träffarna, som innefattar att äta och bo tillsammans med de andra kursdeltagarna, kommer du heller inte att erbjudas någon fortsatt plats på kursen. Vi går igenom viktiga saker under helgerna som har stor vikt för att kunna gå kursen. Internathelgerna brukar vara både lärorika och trevliga – såväl pauserna som kvällarna har burit med sig intressanta diskussioner.

Arbetsmoment

Under läsåret kommer du bland annat att få undervisning om:

 • Grundkunskap om kameran och kamerateknik;
  Efter kursen kan du grunderna i fotografi (slutartid/bländartid/ISO), du vet hur du ställer in kameran manuellt, objektivets brännvid och dess betydelse. Slutartidsautomatik, bländarautomatik, olika sensorer och deras funktion. Råformat (RAW) kontra JPEG-bilder
 • Enklare kompositionsregler
 • Grundläggande ljusarbete, både med naturligt ljus och konstljus. Att bedöma olika ljuskvalitéer. Hur du kan skapa en grundläggande ljussättning med enkla medel.
 • Grundläggande dokumentärfoto (samt en titt på några kända fotografer och deras arbetssätt).

Några andra arbetsmomenten under kursen är:

 • Temafoto: att utifrån innehållsliga idéer gestalta med fotografi. Till exempel allmängiltiga begrepp som ”förfall”, “gemenskap”, “ensamhet” och så vidare.
 • Porträttfoto.
 • Fotografera events, exempelvis mässor, bröllop, födelsedagar.
 • Produkt, landskap och makrofotografering.
 • Bildens språk, att berätta med bilder istället för ord.

Du kommer också att genomföra tre “miniprojekt” under årets gång, som kommer att pågå parallellt med veckouppgifterna. Det är en möjlighet för dig att fördjupa dig i vad du är intresserad av inom foto. Tidigare kursdeltagare har exempelvis fotograferat djur, gatuliv i storstäder och sport. Miniprojektet pågår under 1-2 månader och under internathelgerna får man presentera sina bilder inför resten av klassen. Det är mycket uppskattat och leder ofta till intressanta bild diskussioner.

Det här behövs för att kunna gå på kursen

Du behöver ha en modern digital systemkamera (max 10 år gammal) och tillgång till dator och internet. Du ska också ha en handblixt som du kan sätta på din kamera.

Kurslitteratur

Bättre bilder / För unga fotografer – Michael Ebert, Sandra Abend

Klicka på titeln för att komma till sidan där du kan köpa boken.

Ta ditt nästa steg redan idag!

Tider och kostnader

Tider

Datum för obligatoriska kursträffar:

Foto Distans, träffar HT-2022/VT-2023

 • 19-21 augusti, 2022 (internathelg 1)
 • 13-14 januari, 2023 (internathelg 2)
 • 26–27 maj, 2023 (internathelg 3)

För samtliga kursträffar gäller följande: Kursträffen inleds med middag kl. 18.00 första dagen (incheckning från kl. 16.00) och avslutas kl. 15.00 sista dagen.

Avgifter

Materialavgift vilken täcker försäkringar, kopiering, digitala verktyg med mera: 500 kr per termin. Kostnaden kan komma att uppdateras, information om detta får du i samband med kursstart.

Information om vad avgiften täcker och vad som eventuellt tillkommer får du i samband med kursstart.

Avgift för övernattning och mat:

 • Helpension, med boende i eget enkelrum: 1350 kr/dygn.
 • Helpension, boende med del i dubbelrum: 1150 kr/dygn.

Materialavgiften läggs på första och andra internatvistelsen och betalas in tillsammans med internatavgiften på länk som skickas ut till kursdeltagaren.

Våra kurser är studiemedelsberättigande (CSN). Det stöd du får beror på om du är över eller under 20 år. Läs mer på Folkhögskola.nu eller på CSN (PDF).

Möt läraren på Foto Distans

Jesper Jäger Ärlestad

Jesper Jäger-Ärlestad
Lärare: Fotoutbildningen

Tel: 072-165 70 29
Klicka här för att skicka epost

Jesper är utbildad i bildjournalistik vid Mittuniversitetet och har under lång tid arbetat som fotograf och journalist inom tidningsvärlden. Tidigare har han undervisat på bland annat Arbetarnas bildningsförbund (ABF). Vid sidan av sitt undervisande ägnar sig Jesper åt egna fotografiska projekt, som har ställts ut på bland annat Arbetets museum i Norrköping, galleri Kontrast i Stockholm och Kulturhuset i Stockholm.

Ansökan

Ansökan sker via SchoolSoft

Ansökan för höstterminen 2022 är stängd.

Observera att alla ansökningar till våra utbildningar sker via plattformen ”SchoolSoft” och folkhögskolornas gemensamma system där som heter ”Folkhögskolornas Mina Sidor”. SchoolSoft är ett vanligt administrativt system även för grundskolor och gymnasier, så det kan hända att du redan har ett konto där. Om du har använt SchoolSoft tidigare så kommer du att känna igen dig, men annars är det enkelt att skapa ett konto och sedan göra din ansökan. På ”Folkhögskolornas Mina Sidor” kan du även hantera din ansökan, till exempel lämna kompletterande uppgifter, bifoga dokument till den eller ta bort din ansökan, och du kan även se din ansökans status och tacka ”Ja” eller ”Nej” om du blir antagen till en av våra utbildningar.

Vi kontaktar vanligen sökanden via epost med antagningsbesked eller om vi behöver kompletterande uppgifter från dig, men i vissa fall kan vi även skicka SMS till det mobilnummer du uppger, så var noggrann då du fyller i formuläret; om du skriver fel på ditt telefonnummer eller din epostadress så kommer vi ju inte att kunna nå dig med besked om din ansökan. När du ansökt till utbildningen så håll gärna extra koll på din skräppost, det har tyvärr hänt att epost från oss (eller från SchoolSoft) har hamnat där.

Om du får problem med SchoolSoft eller med din ansökan så tveka inte att höra av dig till oss, antingen via epost: info@sigtunafolkhogskola.se eller telefon: 08-592 583 00

Pin It on Pinterest