Att vara kyrka
Att vara kyrka
En processutbildning om idealitet, identitet och medarbetarskap i samarbete med Stockholms och Västerås stift
Utbildningen riktar sig till församlingar som önskar utveckla sitt arbete med delaktighet och ideellt engagemang. Syftet är att deltagarna ska rustas med kunskap och strategier för att kunna bära och leda utvecklingsarbetet i församlingen. Utbildningen riktar sig till såväl ideella, förtroendevalda som anställda medarbetare.
Utbildningen är på halvdistans och delvis webbaserad för att göra det enklare för alla församlingar och medarbetargrupper att kunna delta.
Under fyra kursmoment lotsas deltagarna genom olika steg att se nuläget men också potentialen att utveckla sin församling kring ideellt engagemang utifrån församlingens egna förutsättningar. Två kursmoment är förlagda till folkhögskolan med fysiska träffar och två kursmoment sker på hemmaplan i församlingen.
Under kursen ges möjlighet att bearbeta frågor om till exempel det ideella engagemangets roll i församlingen, ledarskap och olika medarbetarroller, grundläggande teologiska motiv och trosfrågor samt praktiska aspekter som juridiska frågor och utbildning och uppmuntran bland ideella. Deltagarna rustas att arbeta utifrån en förändringsmodell och skapar under kursens gång en utvecklingsplan för församlingens fortsatta arbete.
I utbildningen ingår även ett reflektionsdygn för de deltagande församlingarnas ledningar, tex kyrkoherdar och kyrkorådsordförande.
Kursplan
Kursstart sker redan innan det första kursmomentet på folkhögskolan genom att kursledningen kontaktar församlingen och kursdeltagarna. Detta för att gemensamt planera hur processen ska fortlöpa med utvecklingsarbete och genomförande av de kursmoment som görs i den egna församlingen. Efter de fysiska träffarna på folkhögskolan har kursdeltagarna uppgifter som relaterar till utvecklingsprocessen i den egna församlingen, som genomförs självständigt eller med stöd av någon i kursledningen (kursmoment 2 och 4). Utbildningen leder fram till en formulerad utvecklingsplan för den egna församlingens arbete med ideellt engagemang som sedan sjösätts och följs upp under det kommande året.
Kursmoment 1
Det ideella engagemangets betydelse – för kyrkan, individen och samhället.
Kursmomentets fokus ligger på frågan om idealitetens ”varför” inom Svenska kyrkan och utgår från församlingssynens och människosynens avgörande betydelse för att utveckla församlingslivet som ett möjlighetsrum för ideellt engagemang. Vi lär också av aktuell forskning kring ideellt engagemang i det svenska civilsamhället och reflekterar kring hur utblickar kan inspirera församlingens agerande.
Kursmoment 2
Förankring av idealitetens ”varför” samt stödstrukturer för delaktighet.
Kursmoment 2 utförs på hemmaplan och leds av kursdeltagarna med stöd av utbildningsmaterialet i lärplattformen samt kursledningen.
Kursmoment 3
Medarbetarskap – om roller och relationer mellan ideella, förtroendevalda och anställda.
Under kursmomentet ges stort utrymme för att reflektera kring roller och relationer mellan ideella, förtroendevalda och anställda medarbetare. Vilka roller och relationer ger alla medarbetare utrymme att växa samt ger församlingen förutsättningar att ännu bättre kunna utföra sitt uppdrag? I samtalet ryms frågor om ledning och organisering samt frågor om språk och former för gestaltning av tro. Ett annat fokus är frågor om mångfald bland ideella medarbetare och vilka uppdrag de skulle kunna ha. Under kursmomentet ges tid för deltagarna att jobba vidare med församlingens utvecklingsplan.
Kursmoment 4
Färdigställande och delande av utvecklingsplanen – från nuläge till önskvärt läge.
I detta kursmoment färdigställer deltagarna, tillsammans med andra medarbetare, arbetet med församlingens utvecklingsplan. Därefter möts 2-3 församlingar för att presentera och få respons på den egna församlingens utvecklingsplan. Genom delande möjliggörs ett lärande mellan de olika församlingarna. De församlingar som redan har en utvecklingsplan kan tillsammans med kursledningen hitta meningsfulla sätt att utvärdera och/eller utveckla hela eller delar av den. Som en möjlighet till fortsatt stöd och lärande kan församlingarna ytterligare mötas en gång under var och en av de följande två terminerna för att dela erfarenheter kring hur det egna utvecklingsarbetet fortgår.
Kursmoment Ledardygn
Reflektionsdygn för församlingsledningen
Erfarenheter har visat att församlingsledningen har en avgörande roll för att utvecklingsarbetet kring delaktighet och engagemang i församlingen ska bli framgångsrikt. I utbildningen ingår därför ett reflektionsdygn för de deltagande församlingarnas församlingsledningar – kyrkoherdar, kyrkorådsordförande m fl. Inspelen från de medverkande berör ämnen som idealitetens ”varför”, synen på medarbetarskap, nya sätt att leda och organisera samt strategisk ledning i församlingslivet.
Under dygnet ges också rikligt med tid för att reflektera och dela erfarenheter.
Kontakt
- JanOlof Nordström, Ideellt forum i Svenska kyrkan
- Ann-Sofie Näslund, Västerås stift
- Stefan Elmér, Stockholms stift
- Catarina Lindskog, Sigtuna folkhögskola
Kurstider och anmälan
Kursmoment 1:
18-20 oktober 2024 på Sigtuna folkhögskola
Kursmoment 2:
November 2024 – januari 2025, i din egen församling.
Kursmoment 3:
31 januari – 2 februari 2025 på Sigtuna folkhögskola.
Kursmoment 4:
mars/april 2025 i din egen församling.
Kursmoment ledardygn:
2-3 februari 2025
Sista ansökningsdag: 20 september
- Kurshelgerna på Sigtuna follkhögskola börjar med lunch kl 12 på fredag och slutar med eftermiddagsfika kl 15:00 på söndag.
- Alla måltider ingår i kostnaden och dukas upp i vår fina matsal.
- Du bor i enkelrum, dubbelrum och ej logi. Väljer du dubbelrum kommer vi att placera dig tillsammans med en annan kursdeltagare av samma kön om du inte anger vem du vill bo med. Om du bor själv i dubbelrum betalar enkelrumspris. Alla rum har dusch och toalett på rummet, handdukar och lakan ingår.
Kostnader
Kostnad per deltagande församling 10 000 SEK samt 6600 SEK per deltagare för kost och logi för de två delkurserna på Sigtuna folkhögskola.
Ideellt forum, stiften och folkhögskolan bekostar innehållet i utbildningen.
Församlingen betalar för deltagarnas material, resor, mat och logi på folkhögskolan samt omkostnader i samband med kursmoment 2 och 4 som görs på hemmaplan.
I församlingsavgiften ingår ledarskapsdygnet, tillgång till studiematerial och processledning för utvecklingsarbetet i församlingen samt deltagandet i Ideellt forums idédag.
Anmälan
- Anmälan görs på länken nedan.
- Var noga med att fylla i alla uppgifter som efterfrågas.
- Ansökan fylls i av varje deltagare som vill gå kursen, om du som söker är kyrkoherde/församlingsherde bifogar du ert brev där du och de som ska gå kursen formulerar vilken målsättning församlingen har med att delta. Endast en av er som söker kursen från samma församling behöver bifoga ert brev. Vi rekommenderar för enkelhets skull att kyrkoherde / församlingsherde bifogar det till sin ansökan.
- När du gjort din anmälan får du ett mejl med antagningsbesked och betalningsinformation.
- Om kursen är fulltecknad tilldelas du en reservplats.
- Du har en bekräftad plats på kursen när betalningen är gjord.
Avbokningsregler
- Anmälan är bindande.
- Sista avbokningsdag är 14 dagar innan kursstart, vid avbokning senare än detta datum utgår ingen återbetalning.
- Vid avbokning innan sista avbokningsdag återbetalas kursavgiften minus anmälningsavgiften på 500 kr.
- Inträffar förhinder såsom sjukdom/olycka återbetalas hela kostnaden om giltigt läkarintyg erhålles.