Sommarkurser

Unna dig en kreativ vecka på Sigtuna folkhögskola i sommar!

Semester och kunskap

En kreativ vecka på Sigtuna folkhögskola är en bra semester från vardagen!

Gemensamt för alla sommar­kurser

Sommarkurserna pågår under fem dagar, måndag till och med fredag. Frukost, lunch, middag och fika ingår i kostnaden och dukas upp i vår fina matsal. Som gäst på skolan bor du i enkelrum. Alla rum har dusch och toalett på rummet, handdukar och lakan ingår. Vill du komma en dag tidigare bokar du enklast ett rum via vårt vandrarhem.

Alla våra sommarkurser har ett begränsat antal platser. Först till kvarn gäller. Även reservplatser fylls på enligt samma princip. Minsta antal deltagare är 12 personer för att kursen ska ges. Om färre deltagare är anmälda vid sista anmälningsdag kan kursen komma att ställas in. Utbildningen är kostnadsfri. Du betalar för boende, mat och i vissa fall tillkommer materialkostnad.

 • Kostnaden för kost och boende under veckan är 5500 kr.

Under veckan kommer det att finnas tid för ett dopp i Mälaren eller äta en glass i pittoreska Sigtuna. Efter middagen är vår pub öppen till 22:00. Cykel och kanot finns att låna. Det finns även möjlighet att boka vår bastu.

ANMÄLAN

 

Alla anmälningar till våra sommarkurser görs i School­Soft. Där skapar du enkelt ett konto (eller loggar in om du redan har ett) och kan sedan göra din anmälan. Länk till anmälan hittar du vid respektive kurs.

Efter anmälan kontaktar vi dig via epost med länk till betalning och mer information om kursen. Var noggrann då du fyller i formu­läret så att vi kan nå dig.  

Anmälan är bindande.

AVBOKNINGS­REGLER

 

 • Sista avbokningsdag är 30 dagar innan kursstart, vid avbokning senare än detta datum utgår ingen återbetalning.
 • Vid avbokning tidigare än sista avbokningsdag återbetalas 5000 kr.
 • Inträffar förhinder såsom sjukdom/olycka återbetalas hela ­kostnaden om giltigt läkarintyg erhålles.

Tider för veckan

Måndag:

 • Förmiddagskaffe serveras från kl 10.00.
 • Gemensam kursstart kl 10.30 i matsalen 
 • Lunch kl 12.00
 • Incheckning från kl 15.00
 • Eftermiddagsfika kl. 15.00
 • Middag kl. 18.00

Tisdag-torsdag:

 • Frukost kl. 08.00 – 09.00
 • Dagen börjar kl. 09.00
 • Förmiddagsfika kl. 10.00
 • Lunch kl. 12.00 
 • Eftermiddagsfika kl. 15.00
 • Middag kl. 18.00

Fredag:

 • Frukost kl. 08.00 – 09.00
 • Utcheckning mellan 8.00-9.00
 • Avslutning med lunch kl. 12.00
Sigtuna folkhögskola och vandrarhem följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer och riktlinjer.

Sommar­kurser vecka 30

25 – 29 juli
Kreativt Måleri - Akryl / Akvarell

Kreativ Akrylmålning

Inre bilder

För dig som vill utveckla ditt måleri och fördjupa din relation till ditt skapande. Vi målar på olika teman, har samtal om konst och gör också frigörande skrivövningar med inspiration från Julia Camerons bok ”Lev kreativt”.

Marianne Lagercrantz
Marianne Lagercrantz är utbildad vid Nyckelviksskolan, Paletten målarskola, och har Waldorfbildlärarutbildning. Hon är också Diplomerad bildterapeut. Marianne har 20 års erfarenhet av kreativ måleri undervisning i akryl och blandteknik för vuxna och barn. Målar och arbetar i betong själv.

Textilfärgning och fritt broderi

Färga och mönstra med hjärtans lust och brodera med långsamhetens njutning

Med hjärtans lust börjar vi att färga och trycka, med några olika tekniker, på våra medhavda tyger i bomull eller lin. När färgerna torkat och fixerats, så att de klarar tvätt, inspireras vi av de färger och mönster vi skapat på tygerna samt broderar med några olika teman som utgångspunkt. Färdigställande och montering kommer troligen att behöva göras klart hemma efter kursen.

Ann-Marie Alskog
Ann-Marie Alskog är utbildad i broderi på bl a Västberga folkhögskola och HV (Handarbetets Vänner Skola) på Djurgården. Ann-Marie skriver om sig själv:

”Skapandets glädje överträffar det mesta. Att brodera är dessutom väldigt avstressande och kontemplativt. Men det som ger extra spänning i tillvaron är att använda alla moderna textila material, som går att kombinera med konstsömnad för hand eller eventuellt på maskin. Har broderat med Miaokvinnorna i Kinas bergslandskap i sydvästra Kina, samt guldbroderi i broderiverkstäderna med de manliga proffsen i Indien i Rajastan.”

För mer information: ann-marie.alskog@hotmail.com.

Textilfärgning och fritt broderi
Ledarskap

AUTENTISKT LEDARSKAP

Att vara ÄKTA OCH GENUIN i SITT ledarskap

Är du trött på managementledarskap och quick-fix? Vill du bottna i ditt ledarskap?

Autentiskt ledarskap är ett varande, inte en position, och innebär ett ledarskap som börjar med oss själva. Insikt och förståelse för vår egen roll, vårt syfte och insikten att vi är en del i ett större sammanhang är centralt. Detta ger oss förankring i verkligheten med ett hoppfullt, öppet och visionärt ledarskap med kreativa svar på sociala förhållanden – i motsats till den mer traditionella bilden av förvaltning och ledarskap.

Det autentiska ledarskapet innebär självinsikt, är genuin i relationer, empati för andra, har etik och en inre kompass, samt har mod och integritet, så väl som andra egenskaper. Den autentiska ledaren kännetecknas av transparens, respekt, öppenhet och tillit; arbetar för att gynna verksamheten, medarbetarna, behålla sina värderingar under stress och därmed anpassa sig efter omständigheterna utan att förlora sin integritet och sitt autentiska ledarskap, då de kan se utifrån ett större perspektiv. det autentiska ledarskapet grundar sig på den autentiska personen.

Den här kursen tar ett helhetsgrepp på vad det innebär att vara ledare. Detta kommer att ske genom samtal, reflektion, skapande, livsfilosofi och föreläsningar.  

Charlotta Koppanyi

Charlotta Koppanyi har en magister i psykologi, med fokus på organisationer och ledarskap, samt fil. kand. i religionshistoria från Stockholms Universitet. 1994-1995 studerade hon på C.G. Jung Institute of Chicago på ett Rotary Ambadassadorial Scholarship. Innan dess gick hon på Nyckelviksskolan. Charlotta arbetar inom ideella organisationer med administration och programutveckling, samt skapat, lett, faciliated och arbetat med presentation, program, workshops inom konst, religion, psykologi, ledarskap och kultur för organisationer, grupper och privata studenter.

Skrivarkurs

Stimulera din kreativitet

Längtar du efter att skriva? Vill du hitta inspiration och få verktyg både för att komma igång och komma vidare med ditt skrivande?

Det här är en kurs för dig som längtar efter att uttrycka dig och möta andra som också gör det. I en inspirerande och tillåtande miljö får du möjlighet att utforska och utveckla din röst och stil.

Kortare och längre skrivövningar blandas med genomgångar, läsning, samtal och inspiration från andras verk. Du får prova att skriva inom olika former och genrer och hitta olika vägar till uttryck och berättande. Här får du utrymme att laborera med skrivandet utan tankar om rätt och fel och utveckla det genom både allvar och lek.

Målet med kursen är att väcka skrivlust som består också efter veckans slut och att utveckla det egna uttryckssättet.

Karin Mellbourn
Karin Mellbourn är utbildad skrivpedagog vid Skurups folkhögskola och har gått Författarskolan på Lunds universitet. Sedan några år tillbaka leder hon kurser med flera inriktningar inom kreativt skrivande på Folkuniversitet och arbetar även med individuell texthandledning. Det egna skrivandet rymmer framförallt berättande prosa för vuxna och unga, men också poesi och essäistik.

Genom att undervisa i skrivande vill jag skapa förutsättningar att hitta och växa i sitt eget uttryckssätt. Jag har ett stort intresse för människor och både som pedagog och i mitt skrivande utgår jag från en vilja att utforska, upptäcka och kommunicera.

Skrivarkurs
Brukspiano

brukspiano

Grundläggande pianokurs

I kursen Brukspiano får du lära dig olika typer av komp och hur man spelar ackord på̊ bästa sätt, att kompa dig själv eller andra samt förutsättningen att lättare spela med i olika ensemble/bandsituationer. Grundläggande ackordsspel/kompfigurer i olika musikstilar (pop, rock, visa, gospel m.m.) färgningar, melodispel, notläsning, ackordanalys, transponering och gehörspel/plankning. Kursen nivåanpassas utifrån varje deltagares individuella nivå. Det kommer både att vara gemensamma och individuella moment. 

Michael Bäck
Michael Bäck är pianist, kapellmästare och pianolärare. Utbildad vid Framnäs Folkhögskola, Musikhögskolan i Stockholm samt Musikhögskolan Ingesund. Har spelat med och varit kapellmästare åt artister som Christer Sjögren, Anna Bergendahl, Molly Sandén, Martin Stenmarck, LaGaylia Frazier, Lasse Holm m.fl.

Har med sitt egna kompband “Michael Bäck Band” och partybandet ”Hitmaskinen” levererat underhållning till event som Avslutningsfesten EM Göteborg 2006, Swedish Open, Julgalan, Miljögalan Borås, Bilsportgalan m.m. samt en rad olika stödgalor till förmån för hemlösa, barnhem i Lettland, barncancerfonden, Stiftelsen min stora dag, ankarstiftelsen m.fl. Varit med i TV-program som Bingolotto, Sommarkrysset m.m.

med Sång, artisteri och scenisk framställning

Lär dig hur du får ut det bästa av dig själv som artist på scen och musikaliskt

En kurs om artisteri och scenisk framställning. Hitta din inre scenperson. Våga anta nya utmaningar och kliva ut ur din ”comfort zone”. Utveckla det som är DU ännu mer. Vi hanterar att ”våga göra fel”. Vi pratar om hur det är och hur det känns. Lär oss att finna självsäkerheten som gör att du kan hantera i princip alla utmaningar på scen. 

I den här kursen arbetar vi mycket praktiskt där vi på en scen och i realtid guidas av vår coach genom våra framträdanden. Vi kommer även att samspela ihop med varandra eftersom man oftast inom musik arbetar i team genom olika produktioner och i band.

Under kursen jobbar vi roliga övningar, vi pratar om hur det är att arbeta aktivt med musik och även att driva företag. vi analyserar olika scenspråk och framträdanden. Du kommer att arbeta sceniskt och röstmässigt individuellt och tillsammans, repa stämmor och och samverka på scen. Torsdagen avslutas med en konsert tillsammans med deltagarna på Brukspianokursen. 

 

Jenny Redenkvist
Redan vid 16 års ålder stod Jenny Redenkvist på scen tillsammans med den svenska artisteliten såsom Lena Philipsson, Carola och Tommy Nilsson. Därefter har hon bl.a. deltagit i den Danska Melodifestivalen samt i flera Tv program för både TV4 och SVT. Hon var också huvudakt under de välkända eventet ”London Club Awards” i England och har tidigt i sin karriär dessutom framträtt länder som Frankrike, Italien, Tyskland. Jenny är sedan några år tillbaka även frontsångerska i 90-tals gruppen Solid Base som spelar på festivaler med 10.000-tals människor i publiken runt om i världen. Hon är också med i den hyllade uppsättningen Thank you for the music – En hyllning till Björn & Benny, med bland andra Kalle Moraeus, Johan Boding, Gunilla Backman och delar av Benny Anderssons orkester som belönats med 5 stjärnor av de flesta recensenter och spelat för fulla konserthus landet över. Under vintern och våren 2022 är Jenny även med i en rockproduktion där hon huserar med bland andra Mikkey Dee från Motörhead.

Jenny driver också produktionsbolaget Galaentertainment där hon och förtaget stadigt levererar underhållning till olika event. Galaentertainment producerar utöver diverse företagsevent och andra tillställningar ett tiotal större specialbeställda shower per år och under högsäsong har Jenny ett 100-tals artister och musiker arbetandes under hennes vingar.

Sång, Artisteri och Scenisk Framställning

Sommar­kurser vecka 31

1 – 5 augusti
Kreativt Måleri - Akryl / Akvarell

Kreativ Akrylmålning

Inre bilder

För dig som vill utveckla ditt måleri och fördjupa din relation till ditt skapande. Vi målar på olika teman, har samtal om konst och gör också frigörande skrivövningar med inspiration från Julia Camerons bok ”Lev kreativt”.

Marianne Lagercrantz
Marianne Lagercrantz är utbildad vid Nyckelviksskolan, Paletten målarskola, och har Waldorfbildlärarutbildning. Hon är också Diplomerad bildterapeut. Marianne har 20 års erfarenhet av kreativ måleri undervisning i akryl och blandteknik för vuxna och barn. Målar och arbetar i betong själv.

Teckning

Genom att teckna lär du dig att se

I den här kursen får du närma dig tecknaren inom dig. Genom att teckna lär du dig att se, ta in och förstå din omvärld på ett annat sätt. I kursen genomför vi övningar för att öva vårt seende samt lära känna material och metoder. Övningarna är lekfulla, traditionella och utmanande. Vi pratar om, tittar och känner på papper, blyerts och kol. Vi för samtal om och utmanar föreställningar om vad teckning är och kan vara. Tanken är att du ska få testa och se olika ingångar till teckning för att väcka och stimulera tecknaren inom dig. För den som önskar finns möjlighet att arbeta utomhus och kursen vänder sig till dig som vill utforska och fördjupa ditt eget skapande. 

Marcus Wallström

”Jag är nuvarande student på Konsthögskolan i Malmö och har utöver flertalet utställningar deltagit i Konstfrämjandets projekt Skogen mellan oss.”   

Teckning
Yllebroderi

Yllebroderi

Att måla med kläde, nål och tråd

Yllebroderi har en mycket gammal tradition med en mönsterskatt att ösa ur. Vi kommer att skapa våra egna mönster med modern touch och aktuella motiv, samtidigt som vi sneglar åt det historiska. Dessa kommer vi att använda till något för förvaring, såsom väska eller etui, samt något till lust.

Vi kommer att påbörja flera olika projekt under veckan. Eftersom broderi är en långsam konstart så kommer säkert flera av dessa projekt inte att bli helt klara under denna kursvecka, utan man får troligen räkna med att göra helt färdigt och avsluta hemma. Hur mycket beror helt på vad man själv väljer för motiv, storlek och hur detaljerat man vill göra inom varje projekt. Detta är broderikursen för både nybörjare och vana, där det lustfyllda skapandet och broderandet är viktigt samt att inspireras tillsammans med andra i den fina sommarmiljön i Sigtuna.

Ann-Marie Alskog
Ann-Marie Alskog är utbildad i broderi på bl a Västberga folkhögskola och HV (Handarbetets Vänner Skola) på Djurgården. Ann-Marie skriver om sig själv:

”Skapandets glädje överträffar det mesta. Att brodera är dessutom väldigt avstressande och kontemplativt. Men det som ger extra spänning i tillvaron är att använda alla moderna textila material, som går att kombinera med konstsömnad för hand eller eventuellt på maskin. Har broderat med Miaokvinnorna i Kinas bergslandskap i sydvästra Kina, samt guldbroderi i broderiverkstäderna med de manliga proffsen i Indien i Rajastan.”

För mer information: ann-marie.alskog@hotmail.com.

Yoga

Vill du möta vardagen med nya krafter och verktyg för att hantera vardagens stress?

Vi välkomnar dig till en kurs för återhämtning, vila och eftertanke. Du kommer att få prova olika typer av yoga som stärker din kropp. Du får även med dig verktyg för att hantera vardagens stress och oro. Vi kommer att yoga i det stämningsfulla kapellet på folkhögskolan. Du bor i vackra Sigtuna med naturen och Mälaren utanför dörren och alla måltider serveras i vår trivsamma matsal.

Vårt viktigaste verktyg bär vi med oss hela tiden, andningen! Andetaget kommer att vara den röda tråden genom hela helgen.

 • Hatha Yoga (samayoga)Samayoga är en yogaform där läraren leder passen intuitivt från hjärtat. Yogan tar dig tillbaka till dig själv för att landa i avslappning, tillit och en känsla av välmående oavsett vad livet ger dig. Samayoga ger balans, fysisk, såväl som mental och känslomässig hälsa. I samayogan använder vi oss av klassiska yogarörelser med inslag av qi gong och pilates.
 • YinyogaI Yinyogan stannar vi i positionerna mellan 3-5 minuter och vi använder oss av bolster och kuddar för att stötta kroppen. Andningen blir central då vi får tid att komma ner i varv. Genom att inte gå allt för djupt in i stretchen i yinyogan, kommer vi åt bindväven (fascian) då vi håller positionen en längre stund i stället. De flesta positionerna fokuserar på området kring höfter och ländrygg då dessa är särskilt rika på bindväv.
 • Yoga NidraYoga Nidra är en guidad meditation där målet är total avslappning. Yoga Nidra kallas även yogisk sömn och utförs liggande i Savasana, död mans position. Tibetanska klangskålar hjälper till att komma till en djup avslappning med sina toner och vibrationer.

Vi välkomnar alla oavsett tidigare erfarenhet av yoga eller ej!

Ta med egen yoga-/träningsmatta (p.g.a. Covid), ett par kuddar och en filt samt mjuka och sköna kläder och en vattenflaska. Ta gärna med papper och penna då det kommer finnas tid för reflektion och eftertanke.

Malin Lagström
Kursledare är Malin Lagström som är mediyogaterapeut och utbildad inom Yinyoga, Restorative yoga och Samayoga. Hon är även mindfulnessinstruktör i Mimy-metoden och är utbildad inom meditation i Indien i den indiska traditionen. Förutom yogalärare är Malin medicine magister inom arbetsterapi och arbetar som leg. arbetsterapeut med det egna företaget Vardagsbalans främst med psykisk ohälsa och kognitiva funktionsvariationer.
Yoga
Låtskrivarkurs / Låtverkstad

Songwriting 🎶 Låtskrivande

För dig som vill komma igång med skrivandet

Här är en låtskrivarkurs för dig som vill komma igång med skrivandet med texten som huvudsakligt fokus. Kursen riktar sig såväl till nybörjaren som till den som redan skrivit en del men vill komma vidare – kanske genom att hitta nya kreativa och roliga metoder för skrivandet. Var och en utgår från sin nivå.

Vi jobbar med små men adekvata mål genom föreläsningar, diskussioner och övningar såväl individuellt som i grupp.

Vi fokuserar mest på texten men jobbar även med tonsättning och i viss mån med framförandet, allt utifrån deltagarens önskemål.

Spelar du instrument är det en tillgång men inget krav. Piano finns på plats men ta för övrigt med ditt eget instrument.

Låtskrivande ska främst vara roligt!

Låtskrivarkurs, Gunnar Törngren
Gunnar Törngren är aktiv i många vis-sammanhang och har många års erfarenhet av sångskrivande. Han har även arbetat en hel del med kreativitetsskapande i grupper och är aktiv i såväl visföreningar som i Riksförbundet Visan i Sverige. Han har skrivit boken ”Husbehovstrubaduren” och har nyligen kommit ut med boken ”Att skriva sångtexter”. Han är själv såväl vissångare som singer/songwriter.

Dans och trummor

Dansa och trumma till härliga rytmer

I denna sommarkurs får du dansa och trumma till härliga rytmer. Vi förflyttar oss bort till andra kontinenter genom musik och dans, och får uppleva nya kulturer. Kursen passar både dig som tidigare dansat, men också dig som aldrig provat varken dans eller trummor – alla kan vara med! Veckan kommer att bjuda på mycket musik, dans, glädje och gemenskap!

Vi kommer att dansa Zumba® som är en glad och energifylld form av dans och träning där vi dansar till förkoreograferade låtar. Dansen sker till toner av merengue, salsa, reggaeton, cumbia, bachata och afrobeats.

Vi kommer också att dansa västafrikansk dans till livetrummor där vi tillsammans bygger upp en koreografi. Trummorna ger en extra energi och glädje till dansen. Dansen kännetecknas av stora rörelser och mycket energi i en tillåtande och generös atmosfär där alla kan vara med på sin egen nivå.

Vi kommer att få lära oss att spela djembetrumma. Det är en alldeles speciell känsla att få sitta tillsammans och spela de rytmer vi dansar till. Vi kommer att få lära oss grundrytmerna och sätta ihop dessa i en lekfull stämning.

Anna Westling
Anna Westling – Utbildad Zumbainstruktör som har undervisat i Zumba® sedan 2014. Klasserna kännetecknas av ett glatt och högt tempo med många olika dansstilar.
Aicha Soumah
Aicha Soumah – Danslärare från Guinea där hon varit med i flertalet danskompanier. I Sverige har hon undervisat i dans sedan 2015.
Younoussa Dabo
Younoussa Dabo – Född rakt in i den västafrikanska danstraditionen och började tidigt att dansa och spela djembetrumma. Han är en erfaren pedagog och har undervisat i Sverige sedan 2011.
Dans och trummor

Sommar­kurser vecka 32

8 – 12 augusti

iNSPIRATIONSVECKA FÖR FOLKBILDARE

KREATIVA BERÄTTELSER OCH FRAMGÅNGSRIKA METODER

 

Kursen är tänkt för dig folkbildare i folkhögskola. En veckas inspiration där det finns tid för långa samtal, tid för reflektioner och tid för att ha roligt tillsammans. Under samma kursvecka pågår en annan sommarkurs på Sigtuna folkhögskola. Det blir chans att träffa ”conjuring-folk”.

Välkommen du som är intresserad av att gemensamt dela och utarbeta metoder för en fantasifull och utvecklande vardag i folkhögskola. Vi delar berättelser och erfarenheter. Vi samtalar om vår tids stora utmaningar och om hur vi kan hitta tid för att dokumentera och utveckla våra metoder. Under veckan ger vi varandra inspiration i aktuella frågor kring demokrati och bildning, och möjlighet att pröva verktyg för att dokumentera berättelser i ord, bild och ljud. Vi samtalar om vardagsarbetet som ofta inte ger tid och utrymme för att dokumentera de långa berättelserna. Hur förändra detta?

Som inspirationskällor använder vi bland annat Ruhi Tyson (om narrativ), Jonna Bornemark
(om horisonten) och Sofia Näsström (om demokrati). Carmen Blanco, Färnebo folkhögskola, bidrar med aktuella perspektiv kring miljö- och klimatarbete, minoritetsbefolkningar mm.

 

Frågeställningar vi utgår ifrån är bland annat: Hur ser de studerandes olika frigörande bildningsprocesser ut? Hur kan en bildningsresa berättas?  Vilka är våra ”omätbara värden”? Vad gör folkhögskolepedagogen i praktiken när kursdeltagare upplever ”nöjdhet” och ”meningsfullhet”?  Vad gör folkbildaren idag och i en nära framtid när vi ”värnar, stärker och utvecklar demokratin”? Detta i en tid då instrumentella värden står högt i kurs. Hur kan våra omätbara processer dokumenteras och bli mer synliga i samhället och för oss själva?

 

Alla dagar innehåller en inspirationsdel, reflektioner, samtal och ”hands on”.
Sommarkursen är en del av ett praktiknära forskningsprojekt som pågår på Sigtuna folkhögskola.

Anette Lydén
Anette Lydén har arbetat 33 år i folkhögskola, främst på Allmän kurs, med demokrati i fokus. I bagaget en fil.kand. från Stockholms universitet (vuxenpedagogik, statskunskap mm), en Master i ”Adult Learning and Global Change”, fackligt och journalistiskt arbete med erfarenheter från södra Chile där hon bott och arbetat en längre tid.  Anette har också arbetat ideellt för NGO:s som till exempel Verdandi samt Nätverket Gemensam Välfärd.

Varmt väl­kommen till oss i sommar!