Sommarkurser

Sommarkurser för sommaren 2020.

Semester och kunskap

Unna dig en kreativ vecka på Sigtuna folkhögskola i sommar!

en hel vecka med sommarkurser under sommaren 2020, vecka 34 (17–21 augusti). Här nedan kan du läsa om det som är gemensamt för alla kurserna, fortsätt sedan nedåt på sidan för att läsa mer om varje kurs och anmäla dig.

Gemensamt för alla sommarkurser

Frukost, lunch, middag och fika ingår i kursavgiften och dukas upp i vår fina matsal. Samtliga kurser pågår under fem dagar, måndag till och med fredag. Kurserna pågår under dagen med lite längre paus för lunch så du hinner smita ner och ta ett dopp i Mälaren eller äta en glass i pittoreska Sigtuna. På kvällarna efter middagen är puben öppen.

Minsta antal deltagare är 10 personer för att kursen ska ges.

 • För kursdeltagande och boende i eget rum är kostnaden 5000 kr. Anmälningsavgift 500 kr. Totalt 5500 kr.
 • För kursdeltagande, del i dubbelrum är kostnaden 4500 kr. Anmälningsavgift 500 kr. Totalt 5000 kr.
 • För bara kost (dagdeltagare) är kostnaden 2500 kr.
 • Anmälningsavgift 500 kr. Totalt 3000 kr.

Så här gör du för att anmäla dig till sommarkurs:

Klicka på knappen Anmälan för din önskade sommarkurs. Då kommer du till ett formulär med anmälan till den kursen, där väljer du enkelrum, del i dubbelrum eller dagdeltagande. Via formuläret betalar du först in 500 kr i anmälningsavgift . Där kan du välja att betala in hela det resterande beloppet på en gång, eller välja att bli fakturerad 20 dagar efter registreringen. I och med att du betalat så är din plats på sommarkursen säkrad, förutsatt att det sammantaget blir minst tio personer på kursen. Blir det färre än tio personer får du tillbaka det du betalat in. OBS- ej registreringsavgiften.

När sista ansökningsdag passerat (15 juli) får du information från skolan om kurser blir av eller ej.

Du kommer att få utförlig information från din sommarkurslärare efter det under maj månad.

Tider för veckan

Startdagen (Dag 1):

 • Incheckning från kl 9
 • Dag 1 startar kl 10.30 för samtliga grupper i matsalen med fika
 • Kursstart kl 11 i respektive klassrum
 • Lunch kl 12-13.30
 • Em fika kl. 16.00
 • Middag kl 18.00

Övriga dagar gäller följande tider för måltider:

 • Frukost från kl 8
 • Dagen börjar kl 9
 • Fm fika kl 10.30 (förutom fredag då det istället blir tårta till lunch)
 • Lunch kl 12-13.30
 • Em fika kl. 16.00
 • Middag kl 18.00
 • Fredagen avslutas med lunch kl.12.00

Avbokningsregler

 • Vid avbokning tidigare än 30 dagar före kursstart utgår ingen övrig avgift.
 • Vid avbokning 2 – 29 dagar före kursstart faktureras 50% av kostnaden.
 • Vid avbokning senare än 1 dag före kursstart faktureras 100% av kostnaden.
 • Vid avbokning återbetalas inte anmälningsavgiften.

OBS! Ev materialkostnader kan tillkomma för olika kurser.

Sommarkurs vecka 32

3 – 7 augusti

Kreativ Akrylmålning

Lär dig akrylmålning med fria uppgifter

Vi undersöker akrylmediet genom att experimentera med yttre och inre bilder.

Vi arbetar med vår berättelse. Vi går in i färgen och arbetar fram vår egen personliga palett. Vi utvecklar ett arbetssätt du kan ta med dig hem. Fria uppgifter. Vi börjar dagen med övningar sen ett tema för dagen och på eftermiddagen genomgång av dagens arbete. Vi arbetar till frigörande musik med stora penslar, palettkniv och svampar. Vi tittar på konstnärer och inspireras av dem..

OBS! För att anmäla dig till denna kurs tar du kontakt med läraren Marianne Lagercrantz direkt via epost. Klicka på knappen nedan för att öppna ett nytt brev till henne i din epostprogram.

Marianne Lagercrantz är utbildad vid Nyckelviksskolan, Paletten målarskola, och har Waldorfbildlärarutbildning. Hon är också Diplomerad bildterapeut. Marianne har 20 års erfarenhet av kreativ måleri undervisning i akryl och blandteknik för vuxna och barn. Målar och arbetar i betong själv.

Sommarkurser vecka 34

17 – 21 augusti

Västafrikanskt trumspel/Rytmisk förståelse

Trummor, rytmisk förståelse, röst och rörelse

Kursen är öppen för alla, inga krav på förkunskaper. Under veckan blandas rytmisk förståelse, röst, rörelse, trumkurs med ev ensemble. Om du har eget rytminstrument tar du med dig det. Det finns också för uthyrning på plats och kostar 300 kr för hela veckan.

Att spela trummor i grupp är kul. Det får oss att vilja samarbeta, lyssna på varandra, uttrycka oss och att vara här och nu. Med trummor skapas en ny och upplyftande samarbetssituation bortom deadlines, sammanträden förväntade resultat.

Genom att lyssna och spela tränas bland annat:

 • Koncentrationsförmågan – att vara här och nu
 • Öppenheten – då kroppen lockas till lekfull rörelse
 • Tydligheten – de andra måste kunna höra dig
 • Samarbetsförmågan – genom att lyssna på andra
 • Lyhördheten – genom samspel
 • Ansvarsförmågan – att hålla sin tilldelade rytm
 • Balanssinnet – mellan vänster och höger hjärnhalva
 • Matematiksinnet – rytmen är en matematisk formel
 • Musikaliteten – som ger glädje och gemenskap

Vilka kan vara med?

Alla kan vara med, både nybörjare och mer erfarna. Det som är så bra med trummor är att det kan vara riktigt enkelt och komplicerat utmanande samtidigt. Med en bra ledare behöver ingen känna sig utanför då deltagarna kan spela på olika nivåer samtidigt som det låter bra ihop. Man kan också vara hur många som helst – storleken på rummet och antal trummor avgör!

Kristina Aspeqvist har spelat trummor och studerat musik sedan barnsben. Sedan 1987 har hon periodvis bott i Västafrika för att fördjupa sig i en mängd olika trumtraditioner. Från Kungl Musikhögskolan i Stockholm har hon två examen, Master in Music och Bachelor i Komposition. I över trettio års tid har hon undervisat alla åldrar i rytmens magi, för lek eller fortbildning på högskola, enskilt eller i ensembler på upp till 300 deltagare åt gången.

Munspel för nybörjare

Lär dig spela Munspel

Trots att ett munspel är så litet att det ryms i din ficka går det att få ut riktigt mycket musik ur det. Det går snabbt att komma igång att spela, du kan börja med ackord och enkla melodier redan under första lektionen. På en sommarkurs hinner du komma en bra bit på vägen och får kunskap och verktyg du behöver för att fortsätta spela på egen hand.

Under kursen kommer vi att jobba mycket med grunderna: Att få bra kontroll över andningen, olika sätt att spela en ton i taget, att lära oss hitta toner och melodier och att få en så fin klang som möjligt. Vi kommer också att prova några musikstilar där munspel ofta används som blues och folkmusik.

Undervisningen sker huvudsakligen i grupp, vi spelar tillsammans och diskuterar, men fokus ligger på att var och en ska hitta ett eget sätt att spela som passar dem.

Vi kommer att använda diatoniska (10-håls) munspel i C och i A harmonisk moll. Ta med om du har ett eget men det kommer också finnas möjlighet att köpa munspel i samband med kursen.

Erland Westerström är munspelare och folkmusiker med utbildning från Kungl. musikhögskolan i Stockholm. Han har flera års erfarenhet av att undervisa i munspel, både i kurser och privat. Erland är passionerat nyfiken på allt som har med munspel att göra och är alltid på jakt efter att lära mig mer om instrumentet. Genom åren har han lärt sig mycket som han gärna delar med sig av till andra.

Läs gärna mer om Erland på www.folkmunspel.se.

Hitta till oss

Sigtuna folkhögskola

Manfred Björkquists allé 20
19331 Sigtuna
tel: 08-592 583 00

Från Arlanda

Från Arlanda tar du dig till oss på ca 20 minuter med taxi.

Med kollektivtrafik:
SL Buss 583, byte i Märsta till buss 575. Kliv av vid hållplats ”Sigtuna folkhögskola”.

Från Stockholm

Med kollektivtrafik:
Pendeltåg till Märsta station, byte till buss 575 mot Sigtuna och Hällsboskolan. Kliv av vid hållplats ”Sigtuna folkhögskola”. Från Stockholms central tar resan ca en timme.

Med bil:
Kör E4:an norrut och sväng av vid Sigtuna/Märsta. Fortsätt i ca 12 kilometer på väg 263. Efter 12 kilometer sväng av vid rondell mot ”Sigtuna centrum” och följ skyltarna ”Hotellslinga S”, som leder dig fram till Sigtunastiftelsen. Passera Sigtunastiftelsen och Humanistiska läroverket innan du svänger av vid skylten ”Sigtuna folkhögskola”.

Parkering:
Det finns en parkeringsplats vid receptionen. Det kostar ingenting att parkera hos oss.

Från Uppsala

Med Kollektivtrafik:
Ta Upptåget från Uppsala centralstation till Knivsta station byt till buss 183. Kliv av vid hållplatsen ”Sigtuna folkhögskola”. Beräknad restid ca 45 minuter.

Med bil:
Kör väg 255, (gamla Stockholmsvägen). Vid Skälsta sväng av på väg 263. Efter ca 30 kilometer sväng av vid rondellen mot ”Sigtuna centrum” och följ skyltarna ”Hotellslinga S”, som leder dig fram till Sigtunastiftelsen. Passera Sigtunastiftelsen och Humanistiska läroverket innan du svänger av vid skylten ”Sigtuna folkhögskola”. Beräknad restid ca 40 minuter.

Parkering:
Det finns en parkeringsplats vid receptionen. Det kostar ingenting att parkera hos oss.

GPS-Koordinater

Koordinater (RT90)
X: 6612218.373, Y: 1606820.144 — (Manfred Björkquists allé 20, Sigtuna)

Koordinater (WGS84)
Lat: 59.61515359841755, Lon: 17.698030471801758 — (Manfred Björkquists allé 20, Sigtuna)

Välkommen

Vardagar

08.00 — 16.00

Kvällar och helger

Efter överrenskommelse, kontakta oss via telefon eller epost.

Sociala medier

Kontakt

Telefon

08–592 583 00

E-Post

info@sigtunafolkhogskola.se

Besöksadress

Manfred Björkquists allé 20
193 31  Sigtuna

Postadress

Box 92
193 22  Sigtuna

Org. nr

802419-3131

Bankgiro

5102-5658