Sommarkurser

Nu är Sommarkurserna för 2021 öppna för ansökan. Notera att flera kurser har begränsat antal platser och blir fyllda ganska fort, först till kvarn gäller.

Semester och kunskap

En kreativ vecka på Sigtuna folkhögskola är en bra semester från vardagen!

Gemensamt för alla sommarkurser

Det här året har vi våra sommarkurser
vecka 30 (26 – 30 juli) och 31 (2 – 6 augusti).

 

Sista ansökningsdag 1 juni 2021

 

Frukost, lunch, middag och fika ingår i kursavgiften och dukas upp i vår fina matsal. Samtliga kurser pågår under fem dagar, måndag till och med fredag. Kurserna pågår under dagen med lite längre paus för lunch så du hinner smita ner och ta ett dopp i Mälaren (glöm ej att ta med badkläder) eller äta en glass i pittoreska Sigtuna. På kvällarna efter middagen är puben öppen. Cykel och kanot finns att låna av skolan för deltagare, under veckan finns det också möjlighet att boka vår bastu. Tala med receptionen om detta då du anlänt.

Minsta antal deltagare är 12 personer för att kursen ska ges. Anmälningsavgift / depositionsavgift för samtliga sommarkurser är 500 kr, denna avgift dras från kurskostnaden vid faktureringen. Depositionsavgiften återbetalas inte vid ev. avbokning, utan endast om Sigtuna folkhögskola väljer att ej genomföra kursen. Alla våra sommarkurser har begränsat antal platser. Antagningsprincipen först till kvarn gäller, även reservplatserna fylls på enligt samma princip.

 • Kostnaden för kost och boende under veckan är 5500 kr.
 • Som gäst på skolan bor du alltid i enkelrum. Om du har en vän du vill bo ihop med har vi även ett antal dubbelrum, bor ni i dubbelrum får ni 500 kr i rabatt per person.
 • För bara kost (dagdeltagare) är kostnaden 3000 kr.

Alla rum har dusch och toalett på rummet, handdukar och lakan ingår alltid. Vill du komma en dag tidigare så bokar du lättast ett rum via vårt vandrarhem.

För vissa kurser tillkommer materialkostnader, information om detta kommer du i så fall att få av din kursledare. Som internatskola prioriterar vi boende kursdeltagare vid antagning.

 

Så här gör du för att anmäla dig till sommarkurs:

Klicka på knappen Till Anmälan för din önskade sommarkurs. Då kommer du till en ny flik med ett formulär för anmälan till den veckans kurser, där väljer du din önskade kurs i rullningsmenyn och berättar även om du önskar del i dubbelrum eller dagdeltagande. Via formuläret betalar du sedan in 500 kr i depositionsavgift. I och med att du betalat depositionsavgiften så är din plats på sommarkursen säkrad, förutsatt att det sammantaget blir minst tolv personer på kursen, och att vi kan hålla den med hänsyn till Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Blir det färre än tolv personer, eller om vi ställer in kursen av annan anledning, får du tillbaka det du betalat in.

När sista ansökningsdag passerat (1 juni) får du information från skolan om kurser blir av eller ej. Du kommer att få utförlig information om kursen från din sommarkurslärare efter första juni.

Tider för veckan

Startdagen (Dag 1):

 • Incheckning från kl. 09:00
 • Dag 1 startar kl. 10:30 för samtliga grupper i matsalen med fika
 • Kursstart kl. 11:00 i respektive klassrum
 • Lunch kl. 12:00 – 13:30
 • Eftermiddagsfika kl. 16:00
 • Middag kl. 18:00

Övriga dagar gäller följande tider för måltider:

 • Frukost från kl. 08:00
 • Dagen börjar kl. 09:00
 • Förmiddagsfika kl. 10:30 (förutom fredag då det istället blir tårta till lunch)
 • Lunch kl. 12:00 – 13:30
 • Eftermiddagsfika kl. 16:00
 • Middag kl. 18:00
 • Fredagen avslutas med lunch kl. 12:00
 • Utcheckning senast 12.00

Avboknings­regler

 • Vid avbokning tidigare än 30 dagar före kursstart utgår ingen övrig avgift.
 • Vid avbokning 2 – 29 dagar före kursstart faktureras 50% av kostnaden.
 • Vid avbokning senare än 1 dag före kursstart faktureras 100% av kostnaden.
 • Vid avbokning återbetalas inte anmälningsavgiften.

Inträffar förhinder såsom sjukdom/olycka betalas hela kursavgiften tillbaka om giltigt läkarintyg erhålles

OBS! Sigtuna folkhögskola och vandrarhem följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer och riktlinjer.

Sommarkurser vecka 30

26 – 30 juli

Zen Måleri och Kalligrafi

Prova på Gong bi & kinesisk kalligrafi

I Kina kallas zen för chan (禅), det betyder meditation. Behöver du stressa ner eller få mer klarhet och öka din koncetration? Prova på ”Gong bi”.

Gong bi är ett stiliserat sätt att måla, med lätta, långsamma penseldrag. Resultatet blir en detaljerad akvarell. Glädjen med kinesiskt måleri ligger inte bara i den färdiga produkten, utan också i själva arbetet och den koncentration som varje penseldrag kräver.

Kinesiskt måleri skiljer sig från all annan målarkonst på grund av att den teknik som används har sitt ursprung i kalligrafi.

Under veckan lär vi oss om material och skriftlig teknik.

Kursen passar dig som är nybörjare och dig som har erfarenhet.

Undervisningsspråk är svenska och engelska.

PRAKTISK INFO

Material: Har du eget material, som t.ex. kinesiska penslar eller papper, så ta gärna med det.

Elin Oldenburg

Elin Oldenburg är legitimerad bildlärare, och hon har studerat bildterapi i Italien. Elin har 14 års erfarenhet av undervisning i kinesiskt måleri och kalligrafi för barn och vuxna.

Gong bi och kinesisk kalligrafi

Om Sigtuna

Sigtuna folkhögskola ligger i pittoreska Sigtuna stad med sitt myller av caféer och charmiga smågator med färgglada hus. Här finns butiker, parker, strandpromenader och mycket natur. Runt Mälaren hittar du fina badplatser på gångavstånd. Inom räckhåll har du också ett rikt kulturliv i både Stockholm och Uppsala.

 

Sigtuna grundades år 970 och är Sveriges första stad. Idag, mer än tusen år senare, är Sigtuna fortfarande en internationell mötesplats. I omedelbar närhet finns det fyra slott och 10 naturreservat med olika livsmiljöer och naturvärden. Här kan du besöka kyrkor och ruiner, slott och torparbyar samt Sveriges minsta rådhus, promenera på Sveriges första gågata ”Stora gatan” – platsen för Sveriges födelse. Här stod Erik Segersäll år 970 och pekade ut var Sigtuna stad skulle byggas.

Hitta till oss

Sigtuna folkhögskola

Manfred Björkquists allé 20
19331 Sigtuna
tel: 08-592 583 00

Från Arlanda

Från Arlanda tar du dig till oss på ca 20 minuter med taxi.

Med kollektivtrafik:
SL Buss 583, byte i Märsta till buss 575. Kliv av vid hållplats ”Sigtuna folkhögskola”.

Från Stockholm

Med kollektivtrafik:
Pendeltåg till Märsta station, byte till buss 575 mot Sigtuna och Hällsboskolan. Kliv av vid hållplats ”Sigtuna folkhögskola”. Från Stockholms central tar resan ca en timme.

Med bil:
Kör E4:an norrut och sväng av vid Sigtuna/Märsta. Fortsätt i ca 12 kilometer på väg 263. Efter 12 kilometer sväng av vid rondell mot ”Sigtuna centrum” och följ skyltarna ”Hotellslinga S”, som leder dig fram till Sigtunastiftelsen. Passera Sigtunastiftelsen och Humanistiska läroverket innan du svänger av vid skylten ”Sigtuna folkhögskola”.

Parkering:
Det finns en parkeringsplats vid receptionen. Det kostar ingenting att parkera hos oss.

Från Uppsala

Med Kollektivtrafik:
Ta Upptåget från Uppsala centralstation till Knivsta station byt till buss 183. Kliv av vid hållplatsen ”Sigtuna folkhögskola”. Beräknad restid ca 45 minuter.

Med bil:
Kör väg 255, (gamla Stockholmsvägen). Vid Skälsta sväng av på väg 263. Efter ca 30 kilometer sväng av vid rondellen mot ”Sigtuna centrum” och följ skyltarna ”Hotellslinga S”, som leder dig fram till Sigtunastiftelsen. Passera Sigtunastiftelsen och Humanistiska läroverket innan du svänger av vid skylten ”Sigtuna folkhögskola”. Beräknad restid ca 40 minuter.

Parkering:
Det finns en parkeringsplats vid receptionen. Det kostar ingenting att parkera hos oss.

GPS-Koordinater

Koordinater (RT90)
X: 6612218.373, Y: 1606820.144 — (Manfred Björkquists allé 20, Sigtuna)

Koordinater (WGS84)
Lat: 59.61515359841755, Lon: 17.698030471801758 — (Manfred Björkquists allé 20, Sigtuna)

Välkommen

Vardagar

08.00 — 16.00

Kvällar och helger

Efter överrenskommelse, kontakta oss via telefon eller epost.

Sociala medier

Kontakt

Telefon

08–592 583 00

E-Post

info@sigtunafolkhogskola.se

Besöksadress

Manfred Björkquists allé 20
193 31  Sigtuna

Postadress

Box 92
193 22  Sigtuna

Org. nr

802419-3131

Bankgiro

5102-5658