Sommarkurser

Ansökningarna till sommarkurserna för sommaren 2020 kommer att öppnas här på denna sida inom kort.

Semester och kunskap

Unna dig en kreativ vecka på Sigtuna folkhögskola i sommar!

I samarbete med Sensus studieförbund erbjuder Sigtuna folkhögskola två veckor med sommarkurser under sommaren 2019, dels vecka 31 (29 juli till 2 augusti) och dels vecka 32 (5–9 augusti). Här nedan kan du läsa om det som är gemensamt för alla kurserna, fortsätt sedan nedåt på sidan för att läsa mer om varje kurs och anmäla dig.

Gemensamt för alla sommarkurser

Frukost, lunch, middag och fika ingår i kursavgiften och dukas upp i vår fina matsal. Samtliga kurser pågår under fem dagar, måndag till och med fredag.

Kurserna pågår under dagen med lite längre paus för lunch så du hinner smita ner och ta ett dopp i Mälaren eller äta en glass i pittoreska Sigtuna.

På kvällarna efter middagen är puben öppen, du kan låna en bok eller ett spel i vårt vardagsrum. Det kommer också att erbjudas olika kvällsaktiviteter för alla kurser tillsammans. Sommarkursveckan avslutas med en gemensam grillkväll!

Minsta antal deltagare är 10 personer för att kursen ska ges. Sista anmälningsdag till samtliga kurser är 1/5. Den 17/5 beslutas om vilka kurser som kommer att genomföras. Schema för kurserna skickas till de som är anmälda under vecka 23.

Tider för veckan

Startdagen (Dag 1):

 • Incheckning från kl 9
 • Dag 1 startar kl 10.30 för samtliga grupper i matsalen med fika
 • Kursstart kl 11 i respektive klassrum
 • Lunch kl 12-13.30
 • Em fika kl. 16.00
 • Middag kl 18.00

Övriga dagar gäller följande tider för måltider:

 • Frukost från kl 8
 • Dagen börjar kl 9
 • Fm fika kl 10.30
 • Lunch kl 12-13.30
 • Em fika kl. 16.00
 • Middag kl 18.00
 • Fredagen avslutas med gemensamt fika i matsalen kl 15.00

Kostnader

 • Kost och logi med del i dubbelrum, dusch och
  toalett på rummet: 3900 kr
 • Enkelrumstillägg: 600 kr för hela kursveckan
  inkl. kost/logi
 • Dagdeltagare, endast kost: 2500 kr

Ev. tillägg kan förekomma för kursmaterial
Du som är Sensusansluten erhåller 10% rabatt.

Avbokningsregler

När vi beslutat om kursen blir av kommer vi att skicka en faktura till dig. 500 kr är en anmälningsavgift som inte återbetalas om du avbokar din plats.

 • Vid avbokning tidigare än 30 dagar före kursstart utgår ingen övrig avgift.
 • Vid avbokning 2 – 29 dagar före kursstart faktureras 50% av kostnaden.
 • Vid avbokning senare än 1 dag före kursstart faktureras 100% av kostnaden.
 • Vid avbokning återbetalas inte anmälningsavgiften.

OBS! Ev materialkostnader kan tillkomma för olika kurser.

Sommarkurser vecka 31

29 juli – 2 augusti

Conjuring, vecka 31

Ges endast på engelska, fulltecknad

This is a hands-on workshop in conjuring. There will be loads of exercises in misdirection, dramatic and deceptive structure, as well as in prop making. We will examine magic theories, apply them and discuss them in the context of performances. The course is suitable for those with moderate experience as well as experts. We will work from early morning to late night and you’ll find it both challenging and rewarding.

My name is Tom Stone. I am the author of several technical books on conjuring arts, as well as a performer, consultant, speaker, creator and teacher of the subject. I was awarded the 2015 Creative Fellowship by the Academy of Magical Arts. For the lessons in propmaking, you will meet Tim Star, legendary propmaker for Harries Magic, Rings-N-Things and Creations by Star.

Digital fotografi

Lär dig din kamera

I denna kurs får du lära dig kamerans funktioner som slutare, bländare och ISO. Vi kommer varva teori med praktiska övningar. Ljuset är grundläggande inom fotografering, så vi kommer prata om dygnets/årets olika ljusförhållanden samt ljus i olika miljöer och sammanhang. Du kommer även på bra tips inför bland annat porträttfotografering och landskapsfotografering. Du behöver en egen kamera där det går att välja manuellt läge (alltså ej enbart autoläge) och sist men inte minst lusten att fotografera.

Annika är fotograf med inriktning mot bröllop, naturfoto, företag samt familjeporträtt.

Du hittar mer om henne på hennes hemsida: annikaskoglov.se. Eller på Facebook

Kreativ Akrylmålning

Lär dig akrylmålning med fria uppgifter

Vi undersöker akrylmediet genom att experimentera med yttre och inre bilder.

Vi arbetar med vår berättelse. Vi går in i färgen och arbetar fram vår egen personliga palett. Vi utvecklar ett arbetssätt du kan ta med dig hem. Fria uppgifter. Vi börjar dagen med övningar sen ett tema för dagen och på eftermiddagen genomgång av dagens arbete. Vi arbetar till frigörande musik med stora penslar, palettkniv och svampar. Vi tittar på konstnärer och inspireras av dem..

OBS! Denna kurs är tyvärr redan fulltecknad. Du kan fortfarande välja att anmäla dig via formuläret, men du kommer då att ställas på kursens reservlista.

Marianne Lagercrantz är utbildad vid Nyckelviksskolan, Paletten målarskola, och har Waldorfbildlärarutbildning. Hon är också Diplomerad bildterapeut. Marianne har 20 års erfarenhet av kreativ måleri undervisning i akryl och blandteknik för vuxna och barn. Målar och arbetar i betong själv.

Orientalisk Dans

Lär dig din magdans

En vecka där vi går igenom grunderna i magdans samt provar några olika stilar. Syftet med kursen är främst att ha roligt, men också att arbeta konstnärligt med kroppen. Inga förkunskaper krävs,

Kursen vänder sig till alla som är nyfikna på magdans och/eller vill hitta nya sätt att uttrycka sig med kroppen. Ålder, könstillhörighet och tidigare danserfarenhet saknar betydelse. Vi går igenom teknik, kroppshållning och hur vi skall göra rörelser för att inte skada oss, men målet är att deltagarna skall gå ifrån kursen glada och nöjda med sig själva. Dans kan ju vara både konst och kroppspraktik, och i min undervisning försöker jag få med båda- deltagarna blir starkare, smidigare och får bättre kroppsuppfattning.

Kursen utgår från deltagarnas nivå, vi kommer att gå igenom grunderna i magdans och prova improvisation, olika dansstilar samt olika uttryck. Eventuellt jobbar vi med en kortare koreografi som de som har lust visar upp på avslutningsdagen. Det finns inga speglar i salen.

Jenny Linderström har dansat orientaliskt sedan tidigt 90-tal och var med och startade dansgruppen Rababa, men uppträder numera enbart som solodansare. Hon började undervisa 2004 och lever numera helt av dansen. Grunden till hennes stil är egyptisk, men hon har under senare år också jobbat mycket med fusion av olika slag, och blandar gärna in annan musik och andra danssteg, som exempelvis salsa, swing och tango i sina danser. Parallellt arbetar hon med s k dark fusion / gothic belly dance – en modern stil som utvecklats främst i USA, den undersöker känslolivets mörkare delar och estetiken drar mot skräckfilm, modern konstdans, performance och teater. För Jenny är dans en konstnärlig upplevelse genom kroppen. Närvaro i stunden och den egna kroppen ger tillsammans med musiken ett lugn och en glädje som ibland är nästan berusande.

Illustrera din bilderbok

Illustrera din egen barnbok från inspiration och teori till praktik

Har du en idé till en bok eller barnbok, men vet inte hur du skall börja illustrera den? Under den här kursen får du hjälp, inspiration och råd för att påbörja din kreativa process för att skapa din egen bok.

Genom praktiska övningar, visuella exempel från olika illustratörer och konstruktivt stöd är denna inspirerande kurs utformad för att bygga upp just ditt sätt att måla/teckna en bok. Du kan skissa hela boken eller fokusera på omslaget. Du kan jobba med en klassisk berättelse, poesi eller din egen unika idé. Vi kommer måla inne och utomhus i Sigtunas inspirerande natur.

Oavsett om du illustrerar för dig själv, dina barn, föräldrar eller vänner får du hjälp, råd och stöd för att påbörja din egen barnbok!

Ämne: att hitta former, karaktärer och visuella ideer för din egen bok/barnbok.
Medier: kollage, akvarell, guache, tuschpenna, blyertspenna, bläckpenna, färg & penslar, och hittat material.

Tania Goryushina är verksam som konstnär, författare, lärare och illustratör. Tania driver olika projekt riktat till barn genom sitt eget företag, Tyanachu, samt i samarbete med andra förlag och konstnärer. Hennes första barnbok »Kazkovi svitlyny« belönades med ett stipendium av ordföranden for Ukrainas kulturfond 2008. Ett år senare fortsatte Tania Goryushina sin professionella karriär i Sverige parallellt med att hon antagits till Konsthögskolan i Umeå. I Sverige har sedan dess flera konstnärliga projekt förverkligats, bland annat gestaltningen av ett antal skolväggar i Huskvarna och grundandet av ett eget förlag.

För att se mer information och delar av hennes portfolio gå till: tyanachu.com eller instagram: #tyanachu

Trolleri för nybörjare

Lär dig grunderna inom trolleri

I den här kursen får du lära dig några av grunderna inom trolleri och hur de kan kombineras.

Lär dig hur man tränar in ett trolleritrick rent tekniskt för att sedan kunna framföra det för en publik.

Kursen innehåller några trick som kan framföras för en mindre publik och några som kan göras på en scen. Under veckan tar vi fasta på vägen som en trollerikonstnär måste gå; från att förstå metoden och idén bakom ett trick för att sedan utveckla det till något eget, som till slut kan visas för publik.

Er kursledare heter Leif Olberius.
Leif har trollat sedan riktigt unga år för att sedan bli skådespelare och jobba med teater under en lång period, 1997 sadlade han om igen och har sedan dess varit professionell trollerikonstnär på heltid.
Hans karriär innefattar turnéer i Europa och Japan, senast i juni 2018 uppträdde han på Magic Castle i Los Angeles. Leif har även en lång erfarenhet av att lära ut trolleri och regissera andra trollkarlar.

Screentryck

Experimentell kurs i silkscreentryck

Det här är kursen för dig som vill försvinna in i screentryckets inspirerande värld. Vi kommer gå igenom grunderna för hur man kan jobba med silkscreentryck men med en experimentell utgångspunkt. Vi kommer fokusera på att experimentera med färg, trycka på olika material, övertryck och med fotoschabloner. Tyngdpunkten ligger i att våga testa och utmana sitt skapande. Alla kursdeltagare kommer få individuell handledning och vi avslutar med en gemensam genomgång där vi berättar vad som fångat oss under veckan. Inga förkunskaper krävs..

Amanda Selinder arbetar som textilkonstnär och naturlig färgare. I hennes konstnärliga arbete är hons väldigt fascinerad och inspirerad av naturliga processer och material som förändras över tid. När hon arbetar med screentryck framställer hon sina egna pigment från bland annat svampar, växter, mögel och jord. Amanda har en kandidatexamen från Högskolan för design och konsthantverk i Göteborg samt School of visual arts i New York. Amanda håller även kurser i naturlig färgning.

Silversmide

Silversmide för nybörjare

Under denna kurs får Du arbeta fritt med att designa och tillverka dina egna smycken. Korta teoripass varvas med mycket skapande arbete. Under kursen får du prova på grundläggande handgrepp som att hamra, löda, forma, fila och såga. Arbetet sker självständigt med tillgång till individuell handledning. Ta med egna idéer eller få inspiration på plats.

Kursen vänder sig till nybörjaren, men alla som vill sätta en guldkant på tillvaron är välkomna. Material och verktyg finns på plats och en extra kostnad för detta tillkommer. Ta med kontanter för att kunna betala silver, silverlod, sågblad m m.
 

 • Mitt kursupplägg bygger till stor del på praktiskt arbete, att deltagarna får ”lära genom att göra”. Jag brukar dock börja med en kort introduktion där jag går igenom det mest grundläggande. Därefter lägger jag in korta teoripass i den takt nya praktiska moment blir aktuella.
 • Ta gärna med skisser eller idéer till smycken som du vill tillverka.
 • Silversmide är ett smutsigt hantverk. Oömma kläder eller förkläde är att rekommendera.
 • Ta med kontanter för att kunna betala silver, silverlod, sågblad m m.
  Aktuella priser:
  Silver: 15:-/gram
  Lod: 25:-/st
  Sågblad: 30:-/12 st
 • Jag har lås, öronkrokar, öronstift, halsbandslåsfästen (till läderremmar), läderremmar, små kristaller med hål i m m. Om du har andra önskemål – ta gärna med egna tillbehör.

Jag heter Mia Larsson. För cirka 20 år sedan gick jag min första kurs i silversmide, och fastnade direkt. Det blev ett av mina största intressen som jag fortsatte utbilda mig inom under många år. Under de senaste 10 åren har jag hållit i sommarkurser. Jag älskar hantverket och silvret som är så tillåtande. Det är underbart roligt att vara med i processen där de råa silverbitarna utvecklas till vackra smycken. Dessutom härligt att se att så många blir lika entusiastiska över hantverket som jag.

För mig är det fria flödet viktigt. Därför sätter jag aldrig några ramar för gemensamma projekt, utan alla får göra vad de vill. Jag kan dock avråda om det är smycken som är avancerade att tillverka, och personen ifråga är nybörjare.

Spela indiska Tablatrummor

Lär dig Spela indiska tablatrummor!

Spela indiska tablatrummor!

Tabla används som soloinstrument, i vokal- och instrumentalmusik och till dans. De många variationerna, det rika trumspråket och improvisationsmöjligheterna betydde mycket när tabla kom att bli ett av de mest populära indiska musikinstrumenten.

Kursen är öppen för nybörjare och fortsättare och för alla trum- och rytmintresserade.

Suranjana Ghosh började spela tabla som fyraåring hemma i den indiska delstaten Västbengalen. Suranjana undervisar i tabla och medverkar i konserter och turnéer i Sverige, Europa och Indien. Hon komponerar egen musik och gjort tre cd-skivor. Hennes främsta musikområde är traditionell Nordindisk klassisk musik men har sedan mötet med Väst också medverkat i musikkonstellationer med jazz, blues, flamenco, folkmusik och klassisk västerländsk musik.

Låtverkstad (13-16 år)

För dig som vill skapa din egen låt i studio

En kurs för dig som vill skriva och spela in egna låtar. Här får du tillgång till en fullt utrustad studio och lära dig grunderna i hur en låt blir till. Vi börjar veckan med en genomgång av studion och utrustningen som finns där. Tillsammans hjälps vi sedan åt med att skriva text och melodi till en eller två låtar. Därefter påbörjar vi produktionen av det skrivna materialet, med både inspelning och mixning av era verk. Under veckan gör vi även ett enklare omslag och publicerar till slut materialet på en interaktiv plattform – Youtube.

Vid intresse får ni även möjlighet att framföra ert material live på en av skolans öppna scener.

Förkunskap: ett starkt musikintresse och vilja att göra egen musik. Ett plus i kanten om du kan spela ett instrument eller kan sjunga.

Johan Syrén har varit professionellt verksam som producent och ljudtekniker i drygt 15 år. Under åren har han producerat, spelat in och mixat över 20 fullängdsskivor, färdigställt en massa demos och diverse röst- och ljudinspelningar, samt producerat en hel del musik till olika musikvideos. På senare år har Johan intresserat sig mer för filmljud och arbetar i olika filmprojekt som ljudtekniker. Johan har även bedrivit olika kursverksamheter i musikproduktion och låtskrivning, och för närvarande undervisar han på Sigtuna folkhögskola i filmljud.

Data och programmering

Grundläggande programmering i språket Python

I denna kurs kommer du lära dig grundläggande programmering i språket Python. Vi använder utvecklingsmiljön Thonny för att göra övningar som ger dig kunskaper i programmering, matematik och bearbetning av data. När du avslutat kursen kommer du kunna visa data visuellt i grafer. I kursen ingår att driva olika externa enheter såsom motorer, dioder.

Inga förkunskaper krävs, men kursen är också öppen för andra än nybörjare. Nyskrivet läromedel ingår i digital form.

Kursledare: Oskar Holmlund

Sommarkurser vecka 32

5 – 9 augusti

Conjuring, vecka 32

Ges endast på engelska, fulltecknad

This is a hands-on workshop in conjuring. There will be loads of exercises in misdirection, dramatic and deceptive structure, as well as in prop making. We will examine magic theories, apply them and discuss them in the context of performances. The course is suitable for those with moderate experience as well as experts. We will work from early morning to late night and you’ll find it both challenging and rewarding.

My name is Tom Stone. I am the author of several technical books on conjuring arts, as well as a performer, consultant, speaker, creator and teacher of the subject. I was awarded the 2015 Creative Fellowship by the Academy of Magical Arts. For the lessons in propmaking, you will meet Tim Star, legendary propmaker for Harries Magic, Rings-N-Things and Creations by Star.

Square Dance

Lär dig modern Square Dance på en vecka

Ingen förkunskap behövs. Square Dance är en fartfylld dansform där både kroppen och knoppen får motion. Steg och turer kombineras till många variationer med mycket fläkt och glada skratt.

Square Dance för nybörjare ger dig grunderna för att kunna dansa runt om i världen. Square Dance dansas på samma sätt vart du än kommer. Kursen består av för- och eftermiddagspass där vi stegvis lär oss grundturer i den första nivån som heter Basic. Dessa använder vi direkt i dans där turer kombineras i många olika variationer. Musik är blandad allt från klassiska pop-, rock- och countrysånger till moderna poplåtar med influenser från funk och swing. På fredagen ska vi kunna dansa hela grundnivån och vi avslutar med ett godkänt diplom att du är redo för nästa nivå. Square Dance finns i hela landet och du kan lätt hitta en förening där du kan fortsätta att utveckla din kunskap.

Kursledare: Urban

Kreativ Akrylmålning, Fortsättning

Fortsättningskurs i akrylmålning

Kursen vänder sig till dig som har målat mycket och vill komma vidare med ditt bildspråk och din berättelse, du vill fördjupa ditt måleri och tänka över vad du förmedlar. Under kursdagarna samtalar vi om bildernas symbolik och konstens roll i våra liv och i samhället.

OBS! Denna kurs är tyvärr redan fulltecknad. Du kan fortfarande välja att anmäla dig via formuläret, men du kommer då att ställas på kursens reservlista.

Marianne Lagercrantz är utbildad vid Nyckelviksskolan, Paletten målarskola, och har Waldorfbildlärarutbildning. Hon är också Diplomerad bildterapeut. Marianne har 20 års erfarenhet av kreativ måleri undervisning i akryl och blandteknik för vuxna och barn. Målar och arbetar i betong själv.

Teater och Devisemetoden

Teater, Devisemetoden – skapa en föreställning med din röst och din historia!

Vilka historier och drömmar bär du? Vill du improvisera och berätta?

Genom lekfulla improvisationer hittar vi in i våra historier och skapar en föreställning. Vi skapar en historia som färgas av allas erfarenheter och drömmar. I devisemetoden ryms både allvar och lek och humor. Den här helgen får du också en hel del röstträning och hitta närvaro höjd och djup i din röst.

Den här helgen passar dig som vill bada i kreativitet! Pedagoger som vill ha påfyllning av energi och idéer, artister som vill lära sej mer om devisemetoden och utveckla rösten, musiker/dansare som vill utveckla sitt berättande. Eller dig som helt enkelt är nyfiken!

Kajsa har sin bas i Uppsala och har uppdrag från bland annat Uppsala Stadsteater och Gottsunda Dans & Teater. Hon är medlem i frigruppen ”den utökade familjen” som skapar dansteater utifrån sina egna liv. De senaste åren har Kajsa fortbildat sig inom fysiskteater och clown.

Emma jobbar som sång-, kör- och rörelsepedagog, mestadels kring Stockholm och Järna. Hon är även verksam som låtskrivare och musiker. I arbetet som pedagog ligger fokus på utforskande och att skapa förutsättningar för att hitta ett genuint uttryck, inifrån och ut. Emma har arbetat med gruppen ”Flow”i många år och skapat poetiska musikföreställningar.

Kajsa Bilius är dramapedagog och skådespelerska och har många års erfarenhet av att skapa föreställningar utifrån gruppen. Devisemetoden funkar i alla åldrar, från barn till vuxna och har nu också hittat upp på de professionella scenerna. Det kan kännas som att börja med ett blankt papper, men vi människor är sällan blanka papper. Vi bär så mycket med oss som är värt att berätta! Vi börjar i ett myller av idéer som flätas samman till historia.

Emma Linnros är rytmiklärare och artist med många års erfarenhet av att leda grupper. Hon hjälper dig att hitta både kraft och sårbarhet i din röst. Allt vi bär med oss som färgar våra känslor färgar också vår röst och dess uttryck. När vi är ledsna får vi ”en klump i halsen ”, när vi är ärliga ”sjunger vi ut” när vi vill hitta oss själva söker vi vårt ”hjärtas röst”. Den nära relationen mellan vår röst och vårt känsloliv gör det till en mycket spännande arbete att identifiera och utnyttja dess olika kvaliteter i både konst och läkning.

Ljud- och musikproduktion

Lär dig Logic Pro X och studioproduktion

I denna kurs får du en grund till hur arbetet i en musik- och ljudstudio går till. Vi kommer gå igenom hur musik spelas in och bearbetas vid en studioproduktion samt även titta på ljudets funktion i filmens värld. Du får lära dig att använda olika mikrofoner och uppmikningstekniker av diverse instrument, göra egna inspelningar av röster och ljudeffekter samt lära dig hur du kan skriva musik direkt i datorn. Du får en ingång till musikprogrammet Logic Pro X och lära dig hur ditt inspelade material kan editeras och mixas. Under veckan jobbar vi med att producera egenskrivet material och ljudlägger olika filmklipp.

Om intresse finns så kan ni få visa upp era produktioner på en större filmduk i en av salarna på skolan, och även spela upp ert inspelade material på en av gemensamhetskvällarna på skolan.

Det krävs inga särskilda förkunskaper förutom ett stort intresse för musik eller filmljud. Gärna att du spelar något instrument eller tidigare har använt något enklare musikprogram eller annan inspelningsutrustning.

Johan Syrén har varit professionellt verksam som producent och ljudtekniker i drygt 15 år. Under åren har han producerat, spelat in och mixat över 20 fullängdsskivor, färdigställt en massa demos och diverse röst- och ljudinspelningar, samt producerat en hel del musik till olika musikvideos. På senare år har Johan intresserat sig mer för filmljud och arbetar i olika filmprojekt som ljudtekniker. Johan har även bedrivit olika kursverksamheter i musikproduktion och låtskrivning, och för närvarande undervisar han på Sigtuna folkhögskola i filmljud.

Jag broderar mitt liv

Brodera fritt kring dina egna historier

Vi har alla historier ur våra liv inom oss. Glada, roliga, allvarliga, sorgliga, fantastiska historier! Det kan handla om det lilla livet: familjen, hälsan, arbetet eller andra skeenden som påverkar oss. Eller händelser i den stora världen, politiska händelser och förändringar som vi varit en del av. På denna kurs inspirerar vi dig till att brodera fritt kring dessa historier.

Vi arbetar med inspirerande skrivövningar, collage och måleri för att hitta våra historier som vi sen landar i broderade bilder. Vi finner inspiration ur dikter, musik och inspirationsböcker.

Vi går igenom grundstygn för dig som är nybörjare och vi repeterar gammal kunskap. Inga förkunskaper krävs. Materialet ingår i kursen.

Jag heter Helena Mannerstam och har sysslat med skapande och textilkonst i många år. Främst textiltryck och konstsömnad/broderi. Har bl a gått på Nyckelviksskolan och Handarbetets Vänner.

Jag har undervisat i fritt broderi på Sensus studieförbund samt arbetat som pedagog för funktionsnedsatta på dagliga verksamheter. Just nu gör jag gärna textil gatukonst i det offentliga rummet.

Att skriva kortfilmsmanus

Att skriva kortfilmsmanus – från idé till färdigt manus

Detta är kursen för dig som brinner för berättande, älskar film och är nyfiken på att skriva ett eget kortfilmsmanus. Under kursen kommer du utveckla din personliga skrivstil och få nya perspektiv på din kreativa process och hur man förmedlar en historia som berör. Kursen kommer innehålla kunskaper i dramaturgi och manusutveckling, som ger dig grunderna i det filmiska berättandet. Genom inspirerande skrivövningar och filmanalys av både lång och kortfilm kommer du få de rätta verktygen att skapa din egen unika filmberättelse.

Du behöver en egen laptop att skriva på samt penna och anteckningsblock. Förutom tiden tillsammans får man räkna med att skriva på sitt manus efter lektionstid.

Kursen kräver inga förkunskaper förutom din skrivglädje!

Charlotta Miller är manusförfattare och regissör med snart 20 år i TV och filmbranschen. Charlotta är utbildad vid IHTV, på Broby Grafiskas manuslinje och har en magister i manusskrivande från Stockholms Dramatiska Högskola.

”För mig är film en blandning mellan magi och verklighet som har kraften att förändra människors liv, både på djupet såväl som för en liten stunds underhållning.”

Grundkurs i akrylmåleri

Stimulera din kreativitet

Kom igång med måleriet genom en grundlig kurs i akrylmåleri. Med lustfyllda måleriövningar stimulerar vi din kreativitet och lusten till måleriet och skapande samtidigt som vi övar på att blanda och förstå färg. Kursen innehåller även basen i matriallära såsom underlag, penslar, kompositionsövningar och termlogi.

Stor vikt läggs också på att öva ditt seende. Tillåter vädret finns möjlighet att arbeta utomhus.

Therese Szatek arbetar som bildkonstnär inom teckning och måleri. Therese är utbildad på konsthögskolan Valand i Göteborg där hon examinerades 2007, sen dess har hon vid sidan om sitt konstnärskap undervisat i teckning och måleri på studieförbund och konstskolor. Senaste året har hon ansvarat för teckningen på Sigtuna Folkhögskolas konstlinje.

”När jag undervisar blandar jag skolmåleri med bestämda riktlinjer, med friare övningar där hen lär sig att lyssna på sig själv och hitta nycklar till sitt eget bildskapande. Matriallära och kompositionsövningar ingår i alla övningar.”

Hennes konstnärskap finns på hennes hemsida: thereseszatek.se

Collage

Collage är en teknik där olika material blandas

Vi kommer att utforska material och teknik genom att inspireras av välkända konstnärers verk och förhållningssätt och använda både blyerts, akrylfärg, tidningsurklipp och fotografi. Vi kommer att klippa och klistra och arbeta med komposition. Du får individuell handledning samt gemensamma genomgångar där vi på ett förutsättningslöst vis pratar om vad vi vill uttrycka och uttrycker med våra collage. Kursen vänder sig till såväl nybörjare som till den som har lite mera erfarenhet av att teckna eller måla.

Nanna de Wilde är utbildad vid Kungliga konstskolan och arbetar med varierande material och teknik i sitt konstnärliga skapande.

”Främst använder jag mig av teckning, akvarellmåleri, collage, objekt och fotografi som ofta uppträder tillsammans i installationer. Jag har arbetat med andra konstnärer i större projekt och med enskilt arbete som presenterats i form av utställningar och publikationer. Min erfarenhet av undervisning är ganska stor. Jag har haft ett flertal teckningskurser för vuxna men även arbetat med barn och ungdomar inom skolans verksamhet. Hoppas kunna leverera en inspirerande vecka.”

Teckning

Genom att teckna lär du dig att se

Öva upp ditt seende och hitta former, proportioner, kontraster och intressanta kompositioner. Teckning är ett härligt uttryckssätt som man lätt kan ta med sig vart man går och som även är grund för allt måleri. Under kursen går vi igenom teckningens grunder så som syftning, gråskalor, pennföring, komposition och olika sätt att tänka för att förenkla när man vill avbilda något. Vi kommer prova på att teckna i större skala vid stafflier.

Utifrån gruppens förkunskaper och önskemål utformas veckan med övningar och eget arbete under handledning. Vid fint väder är vi ute och tecknar.

Inga förkunskaper krävs, vi går igenom grunderna utifrån den nivå du befinner dig på. Har du tidigare erfarenhet arbetar vi vidare utifrån det.

Kursledare är Kristina Stark, hon är konstnär utbildad vid Kungl. Konsthögskolan. Teckning är ett av hennes främsta uttryckssättvid sidan av grafik, måleri och installationer. Hon har tidigare hållit kurser i både teckning och måleri.

Hitta till oss

Sigtuna folkhögskola

Manfred Björkquists allé 20
19331 Sigtuna
tel: 08-592 583 00

Från Arlanda

Från Arlanda tar du dig till oss på ca 20 minuter med taxi.

Med kollektivtrafik:
SL Buss 583, byte i Märsta till buss 575. Kliv av vid hållplats ”Sigtuna folkhögskola”.

Från Stockholm

Med kollektivtrafik:
Pendeltåg till Märsta station, byte till buss 575 mot Sigtuna och Hällsboskolan. Kliv av vid hållplats ”Sigtuna folkhögskola”. Från Stockholms central tar resan ca en timme.

Med bil:
Kör E4:an norrut och sväng av vid Sigtuna/Märsta. Fortsätt i ca 12 kilometer på väg 263. Efter 12 kilometer sväng av vid rondell mot ”Sigtuna centrum” och följ skyltarna ”Hotellslinga S”, som leder dig fram till Sigtunastiftelsen. Passera Sigtunastiftelsen och Humanistiska läroverket innan du svänger av vid skylten ”Sigtuna folkhögskola”.

Parkering:
Det finns en parkeringsplats vid receptionen. Det kostar ingenting att parkera hos oss.

Från Uppsala

Med Kollektivtrafik:
Ta Upptåget från Uppsala centralstation till Knivsta station byt till buss 183. Kliv av vid hållplatsen ”Sigtuna folkhögskola”. Beräknad restid ca 45 minuter.

Med bil:
Kör väg 255, (gamla Stockholmsvägen). Vid Skälsta sväng av på väg 263. Efter ca 30 kilometer sväng av vid rondellen mot ”Sigtuna centrum” och följ skyltarna ”Hotellslinga S”, som leder dig fram till Sigtunastiftelsen. Passera Sigtunastiftelsen och Humanistiska läroverket innan du svänger av vid skylten ”Sigtuna folkhögskola”. Beräknad restid ca 40 minuter.

Parkering:
Det finns en parkeringsplats vid receptionen. Det kostar ingenting att parkera hos oss.

GPS-Koordinater

Koordinater (RT90)
X: 6612218.373, Y: 1606820.144 — (Manfred Björkquists allé 20, Sigtuna)

Koordinater (WGS84)
Lat: 59.61515359841755, Lon: 17.698030471801758 — (Manfred Björkquists allé 20, Sigtuna)

Välkommen

Vardagar

08.00 — 16.00

Kvällar och helger

Efter överrenskommelse, kontakta oss via telefon eller epost.

Sociala medier

Kontakt

Telefon

08–592 583 00

E-Post

info@sigtunafolkhogskola.se

Besöksadress

Manfred Björkquists allé 20
193 31  Sigtuna

Postadress

Box 92
193 22  Sigtuna

Org. nr

802419-3131

Bankgiro

5102-5658