Sommarkurser

Ansökningarna till sommarkurserna för sommaren 2020 kommer att öppnas här på denna sida i januari.

Semester och kunskap

Unna dig en kreativ vecka på Sigtuna folkhögskola i sommar!

Sigtuna folkhögskola kommer att erbjuda sommarkurser under sommaren 2020, information och anmälningsmöjlighet kommer på denna sida någon vecka efter juluppehållet.

Gemensamt för alla sommarkurser

Frukost, lunch, middag och fika ingår i kursavgiften och dukas upp i vår fina matsal. Samtliga kurser pågår under fem dagar, måndag till och med fredag.

Kurserna pågår under dagen med lite längre paus för lunch så du hinner smita ner och ta ett dopp i Mälaren eller äta en glass i pittoreska Sigtuna.

På kvällarna efter middagen är puben öppen, du kan låna en bok eller ett spel i vårt vardagsrum. Det kommer också att erbjudas olika kvällsaktiviteter för alla kurser tillsammans. Sommarkursveckan avslutas med en gemensam grillkväll!

Minsta antal deltagare är 10 personer för att kursen ska ges.

Tider för veckan

Startdagen (Dag 1):

 • Incheckning från kl 9
 • Dag 1 startar kl 10.30 för samtliga grupper i matsalen med fika
 • Kursstart kl 11 i respektive klassrum
 • Lunch kl 12-13.30
 • Em fika kl. 16.00
 • Middag kl 18.00

Övriga dagar gäller följande tider för måltider:

 • Frukost från kl 8
 • Dagen börjar kl 9
 • Fm fika kl 10.30
 • Lunch kl 12-13.30
 • Em fika kl. 16.00
 • Middag kl 18.00
 • Fredagen avslutas med gemensamt fika i matsalen kl 15.00

Jag broderar mitt liv

Brodera fritt kring dina egna historier

Vi har alla historier ur våra liv inom oss. Glada, roliga, allvarliga, sorgliga, fantastiska historier! Det kan handla om det lilla livet: familjen, hälsan, arbetet eller andra skeenden som påverkar oss. Eller händelser i den stora världen, politiska händelser och förändringar som vi varit en del av. På denna kurs inspirerar vi dig till att brodera fritt kring dessa historier.

Vi arbetar med inspirerande skrivövningar, collage och måleri för att hitta våra historier som vi sen landar i broderade bilder. Vi finner inspiration ur dikter, musik och inspirationsböcker.

Vi går igenom grundstygn för dig som är nybörjare och vi repeterar gammal kunskap. Inga förkunskaper krävs. Materialet ingår i kursen.

Jag heter Helena Mannerstam och har sysslat med skapande och textilkonst i många år. Främst textiltryck och konstsömnad/broderi. Har bl a gått på Nyckelviksskolan och Handarbetets Vänner.

Jag har undervisat i fritt broderi på Sensus studieförbund samt arbetat som pedagog för funktionsnedsatta på dagliga verksamheter. Just nu gör jag gärna textil gatukonst i det offentliga rummet.

Att skriva kortfilmsmanus

Att skriva kortfilmsmanus – från idé till färdigt manus

Detta är kursen för dig som brinner för berättande, älskar film och är nyfiken på att skriva ett eget kortfilmsmanus. Under kursen kommer du utveckla din personliga skrivstil och få nya perspektiv på din kreativa process och hur man förmedlar en historia som berör. Kursen kommer innehålla kunskaper i dramaturgi och manusutveckling, som ger dig grunderna i det filmiska berättandet. Genom inspirerande skrivövningar och filmanalys av både lång och kortfilm kommer du få de rätta verktygen att skapa din egen unika filmberättelse.

Du behöver en egen laptop att skriva på samt penna och anteckningsblock. Förutom tiden tillsammans får man räkna med att skriva på sitt manus efter lektionstid.

Kursen kräver inga förkunskaper förutom din skrivglädje!

Charlotta Miller är manusförfattare och regissör med snart 20 år i TV och filmbranschen. Charlotta är utbildad vid IHTV, på Broby Grafiskas manuslinje och har en magister i manusskrivande från Stockholms Dramatiska Högskola.

”För mig är film en blandning mellan magi och verklighet som har kraften att förändra människors liv, både på djupet såväl som för en liten stunds underhållning.”

Grundkurs i akrylmåleri

Stimulera din kreativitet

Kom igång med måleriet genom en grundlig kurs i akrylmåleri. Med lustfyllda måleriövningar stimulerar vi din kreativitet och lusten till måleriet och skapande samtidigt som vi övar på att blanda och förstå färg. Kursen innehåller även basen i matriallära såsom underlag, penslar, kompositionsövningar och termlogi.

Stor vikt läggs också på att öva ditt seende. Tillåter vädret finns möjlighet att arbeta utomhus.

Therese Szatek arbetar som bildkonstnär inom teckning och måleri. Therese är utbildad på konsthögskolan Valand i Göteborg där hon examinerades 2007, sen dess har hon vid sidan om sitt konstnärskap undervisat i teckning och måleri på studieförbund och konstskolor. Senaste året har hon ansvarat för teckningen på Sigtuna Folkhögskolas konstlinje.

”När jag undervisar blandar jag skolmåleri med bestämda riktlinjer, med friare övningar där hen lär sig att lyssna på sig själv och hitta nycklar till sitt eget bildskapande. Matriallära och kompositionsövningar ingår i alla övningar.”

Hennes konstnärskap finns på hennes hemsida: thereseszatek.se

Collage

Collage är en teknik där olika material blandas

Vi kommer att utforska material och teknik genom att inspireras av välkända konstnärers verk och förhållningssätt och använda både blyerts, akrylfärg, tidningsurklipp och fotografi. Vi kommer att klippa och klistra och arbeta med komposition. Du får individuell handledning samt gemensamma genomgångar där vi på ett förutsättningslöst vis pratar om vad vi vill uttrycka och uttrycker med våra collage. Kursen vänder sig till såväl nybörjare som till den som har lite mera erfarenhet av att teckna eller måla.

Nanna de Wilde är utbildad vid Kungliga konstskolan och arbetar med varierande material och teknik i sitt konstnärliga skapande.

”Främst använder jag mig av teckning, akvarellmåleri, collage, objekt och fotografi som ofta uppträder tillsammans i installationer. Jag har arbetat med andra konstnärer i större projekt och med enskilt arbete som presenterats i form av utställningar och publikationer. Min erfarenhet av undervisning är ganska stor. Jag har haft ett flertal teckningskurser för vuxna men även arbetat med barn och ungdomar inom skolans verksamhet. Hoppas kunna leverera en inspirerande vecka.”

Teckning

Genom att teckna lär du dig att se

Öva upp ditt seende och hitta former, proportioner, kontraster och intressanta kompositioner. Teckning är ett härligt uttryckssätt som man lätt kan ta med sig vart man går och som även är grund för allt måleri. Under kursen går vi igenom teckningens grunder så som syftning, gråskalor, pennföring, komposition och olika sätt att tänka för att förenkla när man vill avbilda något. Vi kommer prova på att teckna i större skala vid stafflier.

Utifrån gruppens förkunskaper och önskemål utformas veckan med övningar och eget arbete under handledning. Vid fint väder är vi ute och tecknar.

Inga förkunskaper krävs, vi går igenom grunderna utifrån den nivå du befinner dig på. Har du tidigare erfarenhet arbetar vi vidare utifrån det.

Kursledare är Kristina Stark, hon är konstnär utbildad vid Kungl. Konsthögskolan. Teckning är ett av hennes främsta uttryckssättvid sidan av grafik, måleri och installationer. Hon har tidigare hållit kurser i både teckning och måleri.

Hitta till oss

Sigtuna folkhögskola

Manfred Björkquists allé 20
19331 Sigtuna
tel: 08-592 583 00

Från Arlanda

Från Arlanda tar du dig till oss på ca 20 minuter med taxi.

Med kollektivtrafik:
SL Buss 583, byte i Märsta till buss 575. Kliv av vid hållplats ”Sigtuna folkhögskola”.

Från Stockholm

Med kollektivtrafik:
Pendeltåg till Märsta station, byte till buss 575 mot Sigtuna och Hällsboskolan. Kliv av vid hållplats ”Sigtuna folkhögskola”. Från Stockholms central tar resan ca en timme.

Med bil:
Kör E4:an norrut och sväng av vid Sigtuna/Märsta. Fortsätt i ca 12 kilometer på väg 263. Efter 12 kilometer sväng av vid rondell mot ”Sigtuna centrum” och följ skyltarna ”Hotellslinga S”, som leder dig fram till Sigtunastiftelsen. Passera Sigtunastiftelsen och Humanistiska läroverket innan du svänger av vid skylten ”Sigtuna folkhögskola”.

Parkering:
Det finns en parkeringsplats vid receptionen. Det kostar ingenting att parkera hos oss.

Från Uppsala

Med Kollektivtrafik:
Ta Upptåget från Uppsala centralstation till Knivsta station byt till buss 183. Kliv av vid hållplatsen ”Sigtuna folkhögskola”. Beräknad restid ca 45 minuter.

Med bil:
Kör väg 255, (gamla Stockholmsvägen). Vid Skälsta sväng av på väg 263. Efter ca 30 kilometer sväng av vid rondellen mot ”Sigtuna centrum” och följ skyltarna ”Hotellslinga S”, som leder dig fram till Sigtunastiftelsen. Passera Sigtunastiftelsen och Humanistiska läroverket innan du svänger av vid skylten ”Sigtuna folkhögskola”. Beräknad restid ca 40 minuter.

Parkering:
Det finns en parkeringsplats vid receptionen. Det kostar ingenting att parkera hos oss.

GPS-Koordinater

Koordinater (RT90)
X: 6612218.373, Y: 1606820.144 — (Manfred Björkquists allé 20, Sigtuna)

Koordinater (WGS84)
Lat: 59.61515359841755, Lon: 17.698030471801758 — (Manfred Björkquists allé 20, Sigtuna)

Välkommen

Vardagar

08.00 — 16.00

Kvällar och helger

Efter överrenskommelse, kontakta oss via telefon eller epost.

Sociala medier

Kontakt

Telefon

08–592 583 00

E-Post

info@sigtunafolkhogskola.se

Besöksadress

Manfred Björkquists allé 20
193 31  Sigtuna

Postadress

Box 92
193 22  Sigtuna

Org. nr

802419-3131

Bankgiro

5102-5658