Sommarkurser

Nu är Sommarkurserna för 2021 öppna för ansökan. Notera att flera kurser har begränsat antal platser och blir fyllda ganska fort, först till kvarn gäller.

Semester och kunskap

En kreativ vecka på Sigtuna folkhögskola är en bra semester från vardagen!

Gemensamt för alla sommarkurser

Det här året har vi våra sommarkurser
vecka 30 (26 – 30 juli) och 31 (2 – 6 augusti).

 

Sista ansökningsdag 1 juni 2021

 

Frukost, lunch, middag och fika ingår i kursavgiften och dukas upp i vår fina matsal. Samtliga kurser pågår under fem dagar, måndag till och med fredag. Kurserna pågår under dagen med lite längre paus för lunch så du hinner smita ner och ta ett dopp i Mälaren (glöm ej att ta med badkläder) eller äta en glass i pittoreska Sigtuna. På kvällarna efter middagen är puben öppen. Cykel och kanot finns att låna av skolan för deltagare, under veckan finns det också möjlighet att boka vår bastu. Tala med receptionen om detta då du anlänt.

Minsta antal deltagare är 12 personer för att kursen ska ges. Anmälningsavgift / depositionsavgift för samtliga sommarkurser är 500 kr, denna avgift dras från kurskostnaden vid faktureringen. Depositionsavgiften återbetalas inte vid ev. avbokning, utan endast om Sigtuna folkhögskola väljer att ej genomföra kursen. Alla våra sommarkurser har begränsat antal platser. Antagningsprincipen först till kvarn gäller, även reservplatserna fylls på enligt samma princip.

 • Kostnaden för kost och boende under veckan är 5500 kr.
 • Som gäst på skolan bor du alltid i enkelrum. Om du har en vän du vill bo ihop med har vi även ett antal dubbelrum, bor ni i dubbelrum får ni 500 kr i rabatt per person.
 • För bara kost (dagdeltagare) är kostnaden 3000 kr.

Alla rum har dusch och toalett på rummet, handdukar och lakan ingår alltid. Vill du komma en dag tidigare så bokar du lättast ett rum via vårt vandrarhem.

För vissa kurser tillkommer materialkostnader, information om detta kommer du i så fall att få av din kursledare. Som internatskola prioriterar vi boende kursdeltagare vid antagning.

 

Så här gör du för att anmäla dig till sommarkurs:

Klicka på knappen Till Anmälan för din önskade sommarkurs. Då kommer du till en ny flik med ett formulär för anmälan till den veckans kurser, där väljer du din önskade kurs i rullningsmenyn och berättar även om du önskar del i dubbelrum eller dagdeltagande. Via formuläret betalar du sedan in 500 kr i depositionsavgift. I och med att du betalat depositionsavgiften så är din plats på sommarkursen säkrad, förutsatt att det sammantaget blir minst tolv personer på kursen, och att vi kan hålla den med hänsyn till Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Blir det färre än tolv personer, eller om vi ställer in kursen av annan anledning, får du tillbaka det du betalat in.

När sista ansökningsdag passerat (1 juni) får du information från skolan om kurser blir av eller ej. Du kommer att få utförlig information om kursen från din sommarkurslärare efter första juni.

Tider för veckan

Startdagen (Dag 1):

 • Incheckning från kl. 09:00
 • Dag 1 startar kl. 10:30 för samtliga grupper i matsalen med fika
 • Kursstart kl. 11:00 i respektive klassrum
 • Lunch kl. 12:00 – 13:30
 • Eftermiddagsfika kl. 16:00
 • Middag kl. 18:00

Övriga dagar gäller följande tider för måltider:

 • Frukost från kl. 08:00
 • Dagen börjar kl. 09:00
 • Förmiddagsfika kl. 10:30 (förutom fredag då det istället blir tårta till lunch)
 • Lunch kl. 12:00 – 13:30
 • Eftermiddagsfika kl. 16:00
 • Middag kl. 18:00
 • Fredagen avslutas med lunch kl. 12:00
 • Utcheckning senast 12.00

Avboknings­regler

 • Vid avbokning tidigare än 30 dagar före kursstart utgår ingen övrig avgift.
 • Vid avbokning 2 – 29 dagar före kursstart faktureras 50% av kostnaden.
 • Vid avbokning senare än 1 dag före kursstart faktureras 100% av kostnaden.
 • Vid avbokning återbetalas inte anmälningsavgiften.

Inträffar förhinder såsom sjukdom/olycka betalas hela kursavgiften tillbaka om giltigt läkarintyg erhålles

OBS! Sigtuna folkhögskola och vandrarhem följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer och riktlinjer.

Sommarkurser vecka 30

26 – 30 juli

Kreativ Akrylmålning

Inre bilder

För dig som vill utveckla ditt måleri och fördjupa din relation till ditt skapande. Vi målar på olika teman, har samtal om konst och gör också frigörande skrivövningar med inspiration från Julia Camerons bok ”Lev kreativt”.

Marianne Lagercrantz är utbildad vid Nyckelviksskolan, Paletten målarskola, och har Waldorfbildlärarutbildning. Hon är också Diplomerad bildterapeut. Marianne har 20 års erfarenhet av kreativ måleri undervisning i akryl och blandteknik för vuxna och barn. Målar och arbetar i betong själv.

Grundkurs i akvarell

Stimulera din kreativitet

Kom igång med ditt akvarellmåleri genom en grundkurs där du får testa akvarellens olika tekniker och uttryck. Med olika måleriövningar stimuleras din kreativitet och lusten till måleriet och skapande samtidigt som vi övar på att blanda och förstå färg. Övningarna är utformade med målet att du ska känna dig bekväm att måla på det viset som passar just dig. Kursen innehåller basen i materiallära såsom papper, penslar och andra tekniska experimenthjälpmedel. Tillåter vädret finns möjlighet att arbeta utomhus i en naturskön miljö. Kursen vänder sig både till dig som har lite erfarenhet och vill utveckla ditt måleri och till dig som är nybörjare.

Therese Szatek arbetar som bildkonstnär inom teckning och akvarell. Hon är utbildad på konsthögskolan Valand i Göteborg där hon examinerades 2007, sen dess har hon vid sidan om sitt konstnärskap undervisat i teckning och måleri på studieförbund och konstskolor.

”När jag undervisar blandar jag skolmåleri med bestämda riktlinjer, med friare övningar där du lär sig att lyssna på dig själv och hitta nycklar till ditt eget bildskapande. Matriallära och kompositionsövningar ingår i alla övningar.”

Hennes konstnärskap finns på hennes hemsida: thereseszatek.se

Akvarell
Sommarkurs i fotografi, lär dig din kamera

Grundläggande foto

Lär dig din kamera

På sommarkursen Grundläggande Foto 2021 börjar vi med kameran, vi går igenom grundläggande inställningar och alla får en chans att lära känna sin kamera lite mer.

Under veckan går vi också igenom grundläggande ljus, bildkomposition, bildanalys, bildredigering och vi pratar även porträtt, dokumentärt och studiofoto.

Vi börjar varje dag med teori, sedan praktiskt fotograferande och dagen avslutas sen med kortare bildanalyser i gruppen. Veckan avslutas med en liten utställning.

Krav: egen kamera.

Vi tillhandahåller dator med Photoshop för redigering.

Robin Nilssen

Robin Nilssen är före detta elev på Sigtuna folkhögskola, både foto och konst samt projekt. Därefter utbildade han sig på Fotoskolan i Gamleby – Reklam & Magasinfoto. Han har arbetat både som reklamfotograf och skateboardfotograf sen 2005.

”Även om jag jobbar digitalt, så ligger min riktiga passion i det analoga fotot, framförallt storformat. Parallellt med mina kommersiella jobb har jag oftast egna projekt igång, vilket är ett måste för mig för att kunna stimulera fri kreativitet.”

Teater

Improvisation och produktion

För dig som har viss erfarenhet och vill fördjupa dina kunskaper i skådespeleri. Målet är att arbeta fram en mindre produktion utifrån ett tema som deltagarna kommer överens om. Inslag av dans och sång kan komma att finnas med beroende på gruppens förkunskaper och idéer. Vi kommer att jobba med improvisation, röstövningar, gestaltning och textbehandling.

Karin Osterman

Karin Osterman har arbetat som teaterlärare, musiklärare och sångpedagog vid olika kulturskolor och grundskolor. Hon ägnar sig också åt eget skrivande.

Teater
Musik- och Ljudproduktion

Songwriting 🎶 Låtskrivande

För dig som vill komma igång med skrivandet

Här är en låtskrivarkurs för dig som vill komma igång med skrivandet med texten som huvudsakligt fokus. Kursen riktar sig såväl till nybörjaren som till den som redan skrivit en del men vill komma vidare – kanske genom att hitta nya kreativa och roliga metoder för skrivandet. Var och en utgår från sin nivå.

Vi jobbar med små men adekvata mål genom föreläsningar, diskussioner och övningar såväl individuellt som i grupp.

Vi fokuserar mest på texten men jobbar även med tonsättning och i viss mån med framförandet, allt utifrån deltagarens önskemål.

Spelar du instrument är det en tillgång men inget krav. Piano finns på plats men ta för övrigt med ditt eget instrument.

Låtskrivande ska främst vara roligt!

Låtskrivarkurs, Gunnar Törngren

Gunnar Törngren är aktiv i många vis-sammanhang och har många års erfarenhet av sångskrivande. Han har även arbetat en hel del med kreativitetsskapande i grupper och är aktiv i såväl visföreningar som i Riksförbundet Visan i Sverige. Han har skrivit boken ”Husbehovstrubaduren” och är nu under våren aktuell med sin nya bok om att skriva låttexter. Han är själv såväl vissångare som singer/songwriter.

Sommarkurser vecka 31

2 – 6 augusti

Kreativ akrylmålning

Inre bilder

För dig som vill utveckla ditt måleri och fördjupa din relation till ditt skapande. Vi målar på olika teman, har samtal om konst och gör också frigörande skrivövningar med inspiration från Julia Camerons bok ”Lev kreativt”.

Marianne Lagercrantz är utbildad vid Nyckelviksskolan, Paletten målarskola, och har Waldorfbildlärarutbildning. Hon är också Diplomerad bildterapeut. Marianne har 20 års erfarenhet av kreativ måleri undervisning i akryl och blandteknik för vuxna och barn. Målar och arbetar i betong själv.

Teckning

Genom att teckna lär du dig att se

I den här kursen får du närma dig tecknaren inom dig med hjälp av olika teckningsövningar. Vi blandar skolteckning där vi har ett specifikt mål (tex stilleben) med friare övningar där du övar att lyssna på dig själv och uppmuntras till att experimentera med form och material. Vi kommer börja med att lära känna materialet olika egenskaper allt från olika blyertspennor, kol, sudd och valet av papper. Därifrån bygger kursen på olika moment där teckning stimuleras från olika håll med målet att du ska känna dig bekväm att teckna på det viset som passar just dig. Tillåter vädret finns möjlighet att arbeta utomhus i en naturskön miljö. Kursen vänder sig både till dig som har lite erfarenhet och vill utveckla din teckning och till dig som är nybörjare.

Therese Jonsson Szatek

Therese Szatek arbetar som bildkonstnär inom teckning och akvarell. Hon är utbildad på konsthögskolan Valand i Göteborg där hon examinerades 2007, sen dess har hon vid sidan om sitt konstnärskap undervisat i teckning och måleri på studieförbund och konstskolor.

”När jag undervisar blandar jag skolmåleri med bestämda riktlinjer, med friare övningar där du lär sig att lyssna på dig själv och hitta nycklar till ditt eget bildskapande. Matriallära och kompositionsövningar ingår i alla övningar.”

Hennes konstnärskap finns på hennes hemsida: thereseszatek.se

Yllebroderi

Yllebroderi

Att måla med kläde, nål och tråd

Yllebroderi har en mycket gammal tradition med en mönsterskatt att ösa ur. Vi kommer att skapa våra egna mönster med modern touch och aktuella motiv, samtidigt som vi sneglar åt det historiska. Dessa kommer vi att använda till något för förvaring, såsom väska eller etui, samt något till lust.

Vi kommer att påbörja flera olika projekt under veckan. Eftersom broderi är en långsam konstart så kommer säkert flera av dessa projekt inte att bli helt klara under denna kursvecka, utan man får troligen räkna med att göra helt färdigt och avsluta hemma. Hur mycket beror helt på vad man själv väljer för motiv, storlek och hur detaljerat man vill göra inom varje projekt. Detta är broderikursen för både nybörjare och vana, där det lustfyllda skapandet och broderandet är viktigt samt att inspireras tillsammans med andra i den fina sommarmiljön i Sigtuna.

Ann-Marie Alskog

Ann-Marie Alskog är utbildad i broderi på bl a Västberga folkhögskola och HV (Handarbetets Vänner Skola) på Djurgården. Ann-Marie skriver om sig själv:

”Skapandets glädje överträffar det mesta. Att brodera är dessutom väldigt avstressande och kontemplativt. Men det som ger extra spänning i tillvaron är att använda alla moderna textila material, som går att kombinera med konstsömnad för hand eller eventuellt på maskin. Har broderat med Miaokvinnorna i Kinas bergslandskap i sydvästra Kina, samt guldbroderi i broderiverkstäderna med de manliga proffsen i Indien i Rajastan.”

För mer information: ann-marie.alskog@hotmail.com.

Kost och hälsa

Kost, träning och motion

På sommarkursen Kost & Hälsa 2021 går vi igenom kost (teoretiskt), kaloriintag, sömn, träning/motion samt reder ut lite myter kring kost och träning.

Dagarna börjar med en rask promenad på ca 45 min för att få upp pulsen och öka våra förutsättningar till att fokusera. Därefter sker teoretiska lektioner och samtal kring kost och hälsa med både individuella och gruppuppgifter.

När veckan är slut kommer alla deltagare ha byggstenar för att sätta upp en egen kostplan.

Inför kursstart: Jogging/promenadskor samt oömma/lediga kläder. Telefon/klocka eller annat som kan räkna steg.

Robin Nilssen

Kursledare: Robin Nilssen

”Fram tills 16 års ålder spelade jag elithockey och efter det tog skating över tills en allvarlig knäskada satte stopp för fysisk aktivitet under en längre tid.

I och med en egen viktresa började jag intressera mig för kost och träning på ett djupare plan. Under den resan upptäckte jag många små knep för att hålla ordning på kosten, men även en massa myter som ofta inte stämmer både när det gäller träning och kost.

Nu för tiden jobbar jag bl.a. ideellt på A.I.F. Boxningsklubb som fystränare för matchboxarna varvat med egen träning, research och ett stort intresse för mat.”

Robin innehar grundläggande tränarlicens från SISU/Riksidrottsförbundet

Friskvård och hälsa
Dans och trummor

Dans och trummor

Dansa och trumma till härliga rytmer

I denna sommarkurs får du dansa och trumma till härliga rytmer. Vi förflyttar oss bort till andra kontinenter genom musik och dans, och får uppleva nya kulturer. Kursen passar både dig som tidigare dansat, men också dig som aldrig provat varken dans eller trummor – alla kan vara med! Veckan kommer att bjuda på mycket musik, dans, glädje och gemenskap!

Vi kommer att dansa Zumba® som är en glad och energifylld form av dans och träning där vi dansar till förkoreograferade låtar. Dansen sker till toner av merengue, salsa, reggaeton, cumbia, bachata och afrobeats.

Vi kommer också att dansa västafrikansk dans till livetrummor där vi tillsammans bygger upp en koreografi. Trummorna ger en extra energi och glädje till dansen. Dansen kännetecknas av stora rörelser och mycket energi i en tillåtande och generös atmosfär där alla kan vara med på sin egen nivå.

Vi kommer att få lära oss att spela djembetrumma. Det är en alldeles speciell känsla att få sitta tillsammans och spela de rytmer vi dansar till. Vi kommer att få lära oss grundrytmerna och sätta ihop dessa i en lekfull stämning.

Anna Westling

Anna Westling – Utbildad Zumbainstruktör som har undervisat i Zumba® sedan 2014. Klasserna kännetecknas av ett glatt och högt tempo med många olika dansstilar.

Aicha Soumah

Aicha Soumah – Danslärare från Guinea där hon varit med i flertalet danskompanier. I Sverige har hon undervisat i dans sedan 2015.

Younoussa Dabo

Younoussa Dabo – Född rakt in i den västafrikanska danstraditionen och började tidigt att dansa och spela djembetrumma. Han är en erfaren pedagog och har undervisat i Sverige sedan 2011.

Om Sigtuna

Sigtuna folkhögskola ligger i pittoreska Sigtuna stad med sitt myller av caféer och charmiga smågator med färgglada hus. Här finns butiker, parker, strandpromenader och mycket natur. Runt Mälaren hittar du fina badplatser på gångavstånd. Inom räckhåll har du också ett rikt kulturliv i både Stockholm och Uppsala.

 

Sigtuna grundades år 970 och är Sveriges första stad. Idag, mer än tusen år senare, är Sigtuna fortfarande en internationell mötesplats. I omedelbar närhet finns det fyra slott och 10 naturreservat med olika livsmiljöer och naturvärden. Här kan du besöka kyrkor och ruiner, slott och torparbyar samt Sveriges minsta rådhus, promenera på Sveriges första gågata ”Stora gatan” – platsen för Sveriges födelse. Här stod Erik Segersäll år 970 och pekade ut var Sigtuna stad skulle byggas.

Hitta till oss

Sigtuna folkhögskola

Manfred Björkquists allé 20
19331 Sigtuna
tel: 08-592 583 00

Från Arlanda

Från Arlanda tar du dig till oss på ca 20 minuter med taxi.

Med kollektivtrafik:
SL Buss 583, byte i Märsta till buss 575. Kliv av vid hållplats ”Sigtuna folkhögskola”.

Från Stockholm

Med kollektivtrafik:
Pendeltåg till Märsta station, byte till buss 575 mot Sigtuna och Hällsboskolan. Kliv av vid hållplats ”Sigtuna folkhögskola”. Från Stockholms central tar resan ca en timme.

Med bil:
Kör E4:an norrut och sväng av vid Sigtuna/Märsta. Fortsätt i ca 12 kilometer på väg 263. Efter 12 kilometer sväng av vid rondell mot ”Sigtuna centrum” och följ skyltarna ”Hotellslinga S”, som leder dig fram till Sigtunastiftelsen. Passera Sigtunastiftelsen och Humanistiska läroverket innan du svänger av vid skylten ”Sigtuna folkhögskola”.

Parkering:
Det finns en parkeringsplats vid receptionen. Det kostar ingenting att parkera hos oss.

Från Uppsala

Med Kollektivtrafik:
Ta Upptåget från Uppsala centralstation till Knivsta station byt till buss 183. Kliv av vid hållplatsen ”Sigtuna folkhögskola”. Beräknad restid ca 45 minuter.

Med bil:
Kör väg 255, (gamla Stockholmsvägen). Vid Skälsta sväng av på väg 263. Efter ca 30 kilometer sväng av vid rondellen mot ”Sigtuna centrum” och följ skyltarna ”Hotellslinga S”, som leder dig fram till Sigtunastiftelsen. Passera Sigtunastiftelsen och Humanistiska läroverket innan du svänger av vid skylten ”Sigtuna folkhögskola”. Beräknad restid ca 40 minuter.

Parkering:
Det finns en parkeringsplats vid receptionen. Det kostar ingenting att parkera hos oss.

GPS-Koordinater

Koordinater (RT90)
X: 6612218.373, Y: 1606820.144 — (Manfred Björkquists allé 20, Sigtuna)

Koordinater (WGS84)
Lat: 59.61515359841755, Lon: 17.698030471801758 — (Manfred Björkquists allé 20, Sigtuna)

Välkommen

Vardagar

08.00 — 16.00

Kvällar och helger

Efter överrenskommelse, kontakta oss via telefon eller epost.

Sociala medier

Kontakt

Telefon

08–592 583 00

E-Post

info@sigtunafolkhogskola.se

Besöksadress

Manfred Björkquists allé 20
193 31  Sigtuna

Postadress

Box 92
193 22  Sigtuna

Org. nr

802419-3131

Bankgiro

5102-5658