Sommarkurser

Ansökningarna till sommarkurserna för sommaren 2020 är nu öppna. Välkommen med din ansökan.

Semester och kunskap

Unna dig en kreativ vecka på Sigtuna folkhögskola i sommar!

en hel vecka med sommarkurser under sommaren 2020, vecka 32 (3–7 augusti). Här nedan kan du läsa om det som är gemensamt för alla kurserna, fortsätt sedan nedåt på sidan för att läsa mer om varje kurs och anmäla dig.

Gemensamt för alla sommarkurser

Det här året har vi våra sommarkurser
under vecka 32 (3-7 Augusti)

Sista ansökningsdag 15 Maj 2020

Frukost, lunch, middag och fika ingår i kursavgiften och dukas upp i vår fina matsal. Samtliga kurser pågår under fem dagar, måndag till och med fredag. Kurserna pågår under dagen med lite längre paus för lunch så du hinner smita ner och ta ett dopp i Mälaren eller äta en glass i pittoreska Sigtuna. På kvällarna efter middagen är puben öppen.

Minsta antal deltagare är 10 personer för att kursen ska ges.

 • För kursdeltagande och boende i eget rum är kostnaden 5000 kr. Anmälningsavgift 500 kr. Totalt 5500 kr.
 • För kursdeltagande, del i dubbelrum är kostnaden 4500 kr. Anmälningsavgift 500 kr. Totalt 5000 kr.
 • För bara kost (dagdeltagare) är kostnaden 2500 kr.
 • Anmälningsavgift 500 kr. Totalt 3000 kr.

Så här gör du för att anmäla dig till sommarkurs: Klicka på knappen ”Anmälan” för din önskade sommarkurs. Då kommer du till ett formulär för anmälan till den kursen, där du väljer enkelrum, del i dubbelrum eller dagdeltagande. Via formuläret betalar du också in 500 kr i anmälningsavgift. I och med att du betalat så är din plats på sommarkursen säkrad, förutsatt att det sammantaget blir minst tio personer på kursen. Blir det färre än tio personer får du tillbaka anmälningsavgiften.

När sista ansökningsdag passerat (15 Maj) skickar skolan ut en ny länk till dig. Där betalar du för din medverkan på kursen.

Du kommer att få utförlig information från din sommarkurslärare efter det under maj månad.

Tider för veckan

Startdagen (Dag 1):

 • Incheckning från kl 9
 • Dag 1 startar kl 10.30 för samtliga grupper i matsalen med fika
 • Kursstart kl 11 i respektive klassrum
 • Lunch kl 12-13.30
 • Em fika kl. 16.00
 • Middag kl 18.00

Övriga dagar gäller följande tider för måltider:

 • Frukost från kl 8
 • Dagen börjar kl 9
 • Fm fika kl 10.30 (förutom fredag då det istället blir tårta till lunch)
 • Lunch kl 12-13.30
 • Em fika kl. 16.00
 • Middag kl 18.00
 • Fredagen avslutas med lunch kl.12.00

Avbokningsregler

 • Vid avbokning tidigare än 30 dagar före kursstart utgår ingen övrig avgift.
 • Vid avbokning 2 – 29 dagar före kursstart faktureras 50% av kostnaden.
 • Vid avbokning senare än 1 dag före kursstart faktureras 100% av kostnaden.
 • Vid avbokning återbetalas inte anmälningsavgiften.

OBS! Ev materialkostnader kan tillkomma för olika kurser.

Sommarkurser vecka 32

3 – 7 augusti

NaturligA pigment och färgnings-kurs

Lär dig naturlig färgning och hur du kan skapa dina egna pigment

Det här är kursen för dig som vill lära dig mer om naturens pigment och hur du kan använda dem i ditt konstnärliga skapande ur ett hållbart perspektiv. Vi kommer samla in växter, blommor och jord i närområdet och även arbeta med de traditionella färgväxterna som indigo och krapp. I kursen ingår en presentation av olika naturfibrer och hur du går tillväga för att pigmentet ska fästa så bra som möjligt. Vi kommer även experimentera med soja-mjölk och hur det kan fungera som ett bindemedel för att skapa egna färger att måla på tyg med. Stor vikt kommer läggas vid att experimentera och att utmana ditt eget skapande.

Ta med:

 • Oömma kläder och bra skor.
 • anteckningsblock och penna
 • ta gärna med dig garn/tyg hemifrån men finns även att köpa tyg till självkostnadspris under kursens gång. Tyg och garn ingår inte i kursavgiften.

Detta ingår i kursavgiften:

 • indigo och krapp
 • betningsmaterial
 • snöre
 • pH-papper
 • sojamjölk

Amanda Selinder är yrkesverksam textilkonstnär och naturlig färgare. Hon har en kandidatexamen från Högskolan för design och konsthantverk i Göteborg samt School of visual arts i New York. Hon arbetar främst med att odla fram sitt material med hjälp av bakterier och använder det i relation till naturliga pigment och hennes egen kropp.

Hemsida: www.amandaselinder.com

instagram: @amandaselinder

Grundkurs i akrylmåleri

Stimulera din kreativitet

Kom igång med måleriet genom en grundlig kurs i akrylmåleri. Med lustfyllda måleriövningar stimulerar vi din kreativitet och lusten till måleriet och skapande samtidigt som vi övar på att blanda och förstå färg. Kursen innehåller även basen i matriallära såsom underlag, penslar, kompositionsövningar och termlogi.

Stor vikt läggs också på att öva ditt seende. Tillåter vädret finns möjlighet att arbeta utomhus.

Therese Szatek arbetar som bildkonstnär inom teckning och måleri. Therese är utbildad på konsthögskolan Valand i Göteborg där hon examinerades 2007, sen dess har hon vid sidan om sitt konstnärskap undervisat i teckning och måleri på studieförbund och konstskolor. Senaste året har hon ansvarat för teckningen på Sigtuna Folkhögskolas konstlinje.

”När jag undervisar blandar jag skolmåleri med bestämda riktlinjer, med friare övningar där hen lär sig att lyssna på sig själv och hitta nycklar till sitt eget bildskapande. Matriallära och kompositionsövningar ingår i alla övningar.”

Hennes konstnärskap finns på hennes hemsida: thereseszatek.se

SKRIV DIN EGEN TV- SERIE!

Drömmer du om att skapa en alldeles egen TV-serie med häftiga karaktärer och drabbande story och som utspelar sig i en spännande värld?

Du kanske redan har den perfekta idén, men vet inte hur du ska ta ditt första steg? Detta är kursen för dig som brinner för att skriva, älskar TV-fiktion och är nyfiken på att skapa en egen serie. Under kursen kommer du få grundläggande kunskap i TV-manus olika delar och tid att arbeta fram din egen idé, inom dessa ramar. Vi kommer arbeta utifrån begreppet TV-Bibel som: beskriver idén, berättar om handlingen, presenterar karaktärerna och vilken värld de verkar i. När kursen är slut, är målet att du ska ha ett formulerat ett första utkast på din egen TV-Bibel, för vidareutveckling mot färdigt manus.

Innehåll: Kursen kommer innehålla grundläggande kunskaper i manus för TV-fiktion, dramaturgi, karaktärsutveckling och avsnittsanalys. Kursen passar dig som är nybörjare inom manusutveckling och nyfiken på hur man skriver för TV. Genom skrivövningar kopplade till din egna TV-Bibel kommer du få nya perspektiv på hur man förmedlar en story som berör och bli mer medveten om din kreativa process. Kursen innehåller också dagliga moment av feedback av kursledaren och övriga kursdeltagare, vilket är ett bra sätt att få ” syn” på historien som utvecklar sig. Utöver arbetet vi gör tillsammans, ingår eget skrivarbete och filmanalys efter lektionstid. För att genomföra kursen behöver du ha en bärbar laptop som går att koppla upp mot internet, fungerande penna och anteckningsblock.

Varmt välkommen!

Kursledare: Charlotta Miller, regissör, manusförfattare & coach.

Charlotta Miller är manusförfattare och regissör med snart 20 år i TV och filmbranschen. Charlotta är utbildad vid IHTV, på Broby Grafiskas manuslinje och har en magister i manusskrivande från Stockholms Dramatiska Högskola.

”För mig är film en blandning mellan magi och verklighet som har kraften att förändra människors liv, både på djupet såväl som för en liten stunds underhållning.”

Teckning

Genom att teckna lär du dig att se

Öva upp ditt seende och hitta former, proportioner, kontraster och intressanta kompositioner. Teckning är ett härligt uttryckssätt som man lätt kan ta med sig vart man går och som även är grund för allt måleri. Under kursen går vi igenom teckningens grunder så som syftning, gråskalor, pennföring, komposition och olika sätt att tänka för att förenkla när man vill avbilda något. Vi kommer prova på att teckna i större skala vid stafflier.

Utifrån gruppens förkunskaper och önskemål utformas veckan med övningar och eget arbete under handledning. Vid fint väder är vi ute och tecknar.

Inga förkunskaper krävs, vi går igenom grunderna utifrån den nivå du befinner dig på. Har du tidigare erfarenhet arbetar vi vidare utifrån det.

Kursledare är Kristina Stark, hon är konstnär utbildad vid Kungl. Konsthögskolan. Teckning är ett av hennes främsta uttryckssättvid sidan av grafik, måleri och installationer. Hon har tidigare hållit kurser i både teckning och måleri.

Kreativ Akrylmålning

Lär dig akrylmålning med fria uppgifter

Vi undersöker akrylmediet genom att experimentera med yttre och inre bilder.

Vi arbetar med vår berättelse. Vi går in i färgen och arbetar fram vår egen personliga palett. Vi utvecklar ett arbetssätt du kan ta med dig hem. Fria uppgifter. Vi börjar dagen med övningar sen ett tema för dagen och på eftermiddagen genomgång av dagens arbete. Vi arbetar till frigörande musik med stora penslar, palettkniv och svampar. Vi tittar på konstnärer och inspireras av dem..

OBS! Denna kurs är tyvärr redan fulltecknad. Du kan fortfarande välja att anmäla dig via formuläret, men du kommer då att ställas på kursens reservlista.

Marianne Lagercrantz är utbildad vid Nyckelviksskolan, Paletten målarskola, och har Waldorfbildlärarutbildning. Hon är också Diplomerad bildterapeut. Marianne har 20 års erfarenhet av kreativ måleri undervisning i akryl och blandteknik för vuxna och barn. Målar och arbetar i betong själv.

Teater och Devisemetoden

Teater, Devisemetoden – skapa en föreställning med din röst och din historia!

Vilka historier och drömmar bär du? Vill du improvisera och berätta?

Genom lekfulla improvisationer hittar vi in i våra historier och skapar en föreställning. Vi skapar en historia som färgas av allas erfarenheter och drömmar. I devisemetoden ryms både allvar och lek och humor. Den här helgen får du också en hel del röstträning och hitta närvaro höjd och djup i din röst.

Den här helgen passar dig som vill bada i kreativitet! Pedagoger som vill ha påfyllning av energi och idéer, artister som vill lära sej mer om devisemetoden och utveckla rösten, musiker/dansare som vill utveckla sitt berättande. Eller dig som helt enkelt är nyfiken!

Kajsa har sin bas i Uppsala och har uppdrag från bland annat Uppsala Stadsteater och Gottsunda Dans & Teater. Hon är medlem i frigruppen ”den utökade familjen” som skapar dansteater utifrån sina egna liv. De senaste åren har Kajsa fortbildat sig inom fysiskteater och clown.

Kajsa Bilius är dramapedagog och skådespelerska och har många års erfarenhet av att skapa föreställningar utifrån gruppen. Devisemetoden funkar i alla åldrar, från barn till vuxna och har nu också hittat upp på de professionella scenerna. Det kan kännas som att börja med ett blankt papper, men vi människor är sällan blanka papper. Vi bär så mycket med oss som är värt att berätta! Vi börjar i ett myller av idéer som flätas samman till historia.

Västafrikanskt trumspel/Rytmisk förståelse

Trummor, rytmisk förståelse, röst och rörelse

Kursen är öppen för alla, inga krav på förkunskaper. Under veckan blandas rytmisk förståelse, röst, rörelse, trumkurs med ev ensemble. Om du har eget rytminstrument tar du med dig det. Det finns också för uthyrning på plats och kostar 300 kr för hela veckan.

Att spela trummor i grupp är kul. Det får oss att vilja samarbeta, lyssna på varandra, uttrycka oss och att vara här och nu. Med trummor skapas en ny och upplyftande samarbetssituation bortom deadlines, sammanträden förväntade resultat.

Genom att lyssna och spela tränas bland annat:

 • Koncentrationsförmågan – att vara här och nu
 • Öppenheten – då kroppen lockas till lekfull rörelse
 • Tydligheten – de andra måste kunna höra dig
 • Samarbetsförmågan – genom att lyssna på andra
 • Lyhördheten – genom samspel
 • Ansvarsförmågan – att hålla sin tilldelade rytm
 • Balanssinnet – mellan vänster och höger hjärnhalva
 • Matematiksinnet – rytmen är en matematisk formel
 • Musikaliteten – som ger glädje och gemenskap

Vilka kan vara med?

Alla kan vara med, både nybörjare och mer erfarna. Det som är så bra med trummor är att det kan vara riktigt enkelt och komplicerat utmanande samtidigt. Med en bra ledare behöver ingen känna sig utanför då deltagarna kan spela på olika nivåer samtidigt som det låter bra ihop. Man kan också vara hur många som helst – storleken på rummet och antal trummor avgör!

Kristina Aspeqvist har spelat trummor och studerat musik sedan barnsben. Sedan 1987 har hon periodvis bott i Västafrika för att fördjupa sig i en mängd olika trumtraditioner. Från Kungl Musikhögskolan i Stockholm har hon två examen, Master in Music och Bachelor i Komposition. I över trettio års tid har hon undervisat alla åldrar i rytmens magi, för lek eller fortbildning på högskola, enskilt eller i ensembler på upp till 300 deltagare åt gången.

Hitta till oss

Sigtuna folkhögskola

Manfred Björkquists allé 20
19331 Sigtuna
tel: 08-592 583 00

Från Arlanda

Från Arlanda tar du dig till oss på ca 20 minuter med taxi.

Med kollektivtrafik:
SL Buss 583, byte i Märsta till buss 575. Kliv av vid hållplats ”Sigtuna folkhögskola”.

Från Stockholm

Med kollektivtrafik:
Pendeltåg till Märsta station, byte till buss 575 mot Sigtuna och Hällsboskolan. Kliv av vid hållplats ”Sigtuna folkhögskola”. Från Stockholms central tar resan ca en timme.

Med bil:
Kör E4:an norrut och sväng av vid Sigtuna/Märsta. Fortsätt i ca 12 kilometer på väg 263. Efter 12 kilometer sväng av vid rondell mot ”Sigtuna centrum” och följ skyltarna ”Hotellslinga S”, som leder dig fram till Sigtunastiftelsen. Passera Sigtunastiftelsen och Humanistiska läroverket innan du svänger av vid skylten ”Sigtuna folkhögskola”.

Parkering:
Det finns en parkeringsplats vid receptionen. Det kostar ingenting att parkera hos oss.

Från Uppsala

Med Kollektivtrafik:
Ta Upptåget från Uppsala centralstation till Knivsta station byt till buss 183. Kliv av vid hållplatsen ”Sigtuna folkhögskola”. Beräknad restid ca 45 minuter.

Med bil:
Kör väg 255, (gamla Stockholmsvägen). Vid Skälsta sväng av på väg 263. Efter ca 30 kilometer sväng av vid rondellen mot ”Sigtuna centrum” och följ skyltarna ”Hotellslinga S”, som leder dig fram till Sigtunastiftelsen. Passera Sigtunastiftelsen och Humanistiska läroverket innan du svänger av vid skylten ”Sigtuna folkhögskola”. Beräknad restid ca 40 minuter.

Parkering:
Det finns en parkeringsplats vid receptionen. Det kostar ingenting att parkera hos oss.

GPS-Koordinater

Koordinater (RT90)
X: 6612218.373, Y: 1606820.144 — (Manfred Björkquists allé 20, Sigtuna)

Koordinater (WGS84)
Lat: 59.61515359841755, Lon: 17.698030471801758 — (Manfred Björkquists allé 20, Sigtuna)

Välkommen

Vardagar

08.00 — 16.00

Kvällar och helger

Efter överrenskommelse, kontakta oss via telefon eller epost.

Sociala medier

Kontakt

Telefon

08–592 583 00

E-Post

info@sigtunafolkhogskola.se

Besöksadress

Manfred Björkquists allé 20
193 31  Sigtuna

Postadress

Box 92
193 22  Sigtuna

Org. nr

802419-3131

Bankgiro

5102-5658