Yuka Hayashi & Richard Tideström

Projektåret Konst och Projektåret Film

Minimuseum

FABRIKEN

Filmen Fabriken är inspirerad av Ett drömspel av August Strindberg. Verket representerar livet i den hektiska samtiden och det japanska samhällets inställning till konformitet. Inspirerat av japanska löntagare som på ytan verkar trivas, men de är på något sätt störda, instabila och känner sig fångade.

Yuka:
Arbetet med filmen kan ha börjat för länge sedan. Det går tillbaka till innan jag kom till Sverige hösten 2021. Jag var upptagen med att arbeta i Japan. När jag sov hade jag en dröm om ett vackert landskap. Vackra skogar, sjöar, slott och färgglada konstverk som dansade på himlen. Det liknade ingenting jag någonsin hade sett förut och jag ville få se det en dag. Jag trodde att jag hade hittat det landskapet när jag först kom till Sverige. När jag kom till Sverige blev jag exponerad för August Stringbergs verk. Ett Drömspel. År 2022 började jag arbeta med Richards idéer för att ge form åt min inspiration.

Richard:
Själva inspirationen till verket “Fabriken” kom till genom att vi improviserade med dockorna en höstdag. Innan vi satte igång så frågade jag Yuka vad hon tyckte dockorna skulle få göra utomhus. Hon svarade: “Jag vet inte, men kan vi ha med ekollon?” Vi fotade några timmar, och efter att ha kollat igenom materialet så växte historien vidare av sig självt. Den här gången till “Fabriken”

Jag mötte Yuka 2021 när jag började studera film vid Sigtuna folkhögskola. När hon började skapa dockor och scenerier blev jag direkt väldigt fascinerad av hennes verk. Dockorna var så fyllda av liv och karaktär. Det räckte med att kasta en blick på dem för att en värld skulle börja växa upp runtomkring. Vi testade på att samarbeta kring ett projekt, som sedan lagt grunden till ett mer långtgående skapande.

Dockor, Scenografi och Musik Yuka Hayashi

Manus, Foto, Klippning och Postproduktion Richard Tideström

Cast
Agnes Siri Bertling Wiik Mockan William Forsmark
Geten Richard Tidestoröm (Carl Degaardt)

Om dockorna
Dockorna består av djur som Yuka har ägt. Agnes citerades som hon är, som en hyllning.

Vad är drömspelet?
Ett drömspel är en pjäs av August Strindberg där huvudpersonen Agnes möter olika människor och upplever lidande och utsatthet i en märklig dröm. Verket skildrar symboliskt den mänskliga existensen och lidandet, som överskrider tid och rum i en dröm.

Du kan se tidigare verk och produktionsscener antingen genom att klicka här: minimuseet.se, eller genom att scanna av QR-koden här:

Yuka+Richard QR

Pin It on Pinterest