Josefin Eriksson

Projektåret, Foto

När alla gått hem – glömda platser

Vad händer med en plats eller byggnad då alla gått hem för gott? När klockorna sedan länge har stannat. Ska det rivas eller rustas upp, utvecklas och bli något annat? Ibland händer ingenting! De hamnar i limbo, förfaller, glöms bort och åren går. Ruvande i glömskans dunkel väntar de på sitt slutliga öde.

Detta är ett fotoprojekt om några av alla dessa platser.

 

Wasalandia / Graffitilandia, Vasa

Wasalandia var en nöjespark i Vasa, Finland som öppnade 1988. Efter att besökarantalet sjunkit kraftigt under många år stängdes nöjesfältet 2015.

Sen stod det tomt i många år eftersom Puuharyhmä som ägde Wasalandia och Vasa stad som äger marken inte kunde komma överens om vem som skulle stå för rivningskostnaderna.

Sommaren 2021 öppnade en gatukonstutställning under namnet ”Wasa Graffitilandia” på området. Sen dess har utställningar hållits under sommaren och vintern.

Puuharyhmä sa under januari 2023 upp avtalet med Graffitilandia och nu har beslut om rivning fattats. Så kanske är nöjesparkens historia nu slut?

 

Minkfarm, Skogsbo 1:1, Åkersberga

Mellan åren 1970 – 1975 bedrevs här en minkfarm. Ett tag fanns det en loppis i huset, men det var över ett decennium sedan nu. Sedan dess är platsen övergiven.

Det finns planer på att bygga 80 bostäder i området. Men just nu sker satsning på bygget av bostäder i en annan del av kommunen. Så det kommer dröja många år innan denna plats blir aktuell för bostadsbyggen. Eventuellt måste även marken saneras från bekämpningsmedel och tungmetaller som användes på 70 talet. Under tiden fortsätter det gamla huset att förfalla.

 

Löwenströmska lasarettet, Upplands Väsby

Löwenströmska lasarettet har nu stått övergivet i 30 år, liksom det intilliggande området Klockbacka. Det var Gustaf Adolf Löwenström som 1811 instiftade en sjukvårdsanställt. Detta för att försonas med den svenska staten efter att hans bror skjutit ihjäl kungen. På 1960- och 70-talet byggdes ett nytt sjukhus och det gamla lasarettet användes under en tid bland annat till långvård. Innan det övergavs. Det har funnits planer på att rusta upp dom historiska byggnaderna och bygga över 3000 bostäder på området. Men än så länge har inte en enda bostads byggts. Ett av hindren för planerna för området är bullret från Arlanda och planerna på bostadsutveckling i området anses omöjlig. Så det gamla lasarettet fortsätter att vänta på sitt slutliga öde.

 

Täljövikens kursgård, Åkersberga

LO-huset som är en av dom främsta exempel på Svensk betongbrutalism låg länge bortglömt i skogen i Åkersberga. Huset som byggdes 1969 blev på 1980-talet omvandlat till en konferensanläggning. Men denna satsning misslyckades och sedan dess har huset varit övergivet. Numera är huset omgivet av nybyggda hus och 2021 fanns planer på att göra om byggnaden till en skola, vilket desperat behövs i det nybyggda området. Men just nu tycks det före detta LO-huset mest vänta på att något ska hända.

Pin It on Pinterest