Helene Warpe

Projektåret konst

I mitt projekt har jag undersökt tid, minne, historia och identitet med användande av olika material och tekniker. Några av de arbeten, tre oljemålningar och två skulpturer, som deltar i utställningen ingår i en serie som jag kallar Minox och där utgångspunkten är analoga fotografier ur familjealbum från det förra seklet. Min blick har varit på spaning efter en tid som flytt. Så blev jag svårt sjuk och efter en längre intensivvårdsvistelse i ett gränsland med en tunn hinna mellan liv och död fick jag tillbaka min mobiltelefon. Mitt livs första selfie tog jag då, och den ligger till grund för ett videoverk. Jag har också arbetat med skulpturer av kvinnor som inspirerat mig, eller som jag tyckt förtjänat att lyftas fram ur historien, där historieskrivningen tenderat att utelämna dem.

Makarna, olja på duk

Bron, olja på duk

Skymning, olja på duk

Beatrice Cenci, (1577-1599), vars korta liv och brutala öde inspirerat till många verk inom konst och litteratur (Alexandre Dumas d. ä., Shelley, Artaud, Alfred Nobel, Guido Reni, ev Caravaggio m. fl.) glaserat lergods

Élisabeth Jacquet de la Guerre, (1665-1729), musiker och kompositör, glaserat lergods

Alberte/Cora, lergods.

Albertetrilogin är en serie självbiografiskt inspirerade romaner av den norska författaren Cora Sandel. Serien är ett huvudverk i norsk litteratur. Författaren vistades på Sigtunastiftelsen och hennes verk uppskattades mycket av Gunnar Ekelöf.

Lilla kråkan, glaserat lergods

Är två, glaserat lergods

Nu se vi dunkelt såsom i en spegel. Då ska vi se ansikte mot ansikte. Video

Pin It on Pinterest