Projektår i Konst
Kursplan
Kursplanen gäller för läsåret 2023/2024 med reservation för eventuella förändringar
Innehåll
Projektår i konst är en ettårig utbildning på heltid som erbjuder fördjupning inom det visuella konstområdet. Innehållet i undervisningen baseras både på projekt som deltagaren väljer att ägna sig åt och uppgifter och mindre projekt som är obligatoriska. Kursen vänder sig till dig som vill utveckla ditt konstnärskap eller vill gå i mål med ett större konstnärligt projekt. Deltagaren får en egen arbetsstation med arbetsbord, stol, hurts och staffli om detta behövs. Det finns även tillgång till en liten datasal där alla datorer har tillgång till Adobepaketet. Genom skolan har deltagaren också tillgång till keramikugn och en mindre träverkstad.
Projektår i konst är en ettårig utbildning på heltid som erbjuder fördjupning inom det visuella konstområdet. Innehållet i undervisningen baseras både på projekt som deltagaren väljer att ägna sig åt och uppgifter och mindre projekt som är obligatoriska. Kursen vänder sig till dig som vill utveckla ditt konstnärskap eller vill gå i mål med ett större konstnärligt projekt. Deltagaren får en egen arbetsstation med arbetsbord, stol, hurts och staffli om detta behövs.
Det finns även tillgång till en liten datasal där alla datorer har tillgång till Adobepaketet. Genom skolan har deltagaren också tillgång till keramikugn och en mindre träverkstad.
Under året genomför vi studiebesök på gallerier, museum och konstnärsateljéer i Uppsala och Stockholm. Utbildningen erbjuder tid för kortare praktik med handledning kopplat till deltagarens estetiska uttryck. Tid kommer också att avsättas för genomgång av exempelvis hur man ansöker om projektbidrag, ansökningar till vidare utbildningar med syfte att stötta deltagarnas nästa steg efter utbildningen.
Utställningspraktik
Under höstterminen hänger projektårsdeltagarna en utställning i skolans vardagsrum. Deltagarna förfogar också över ett mindre galleri i förbindelse till projektateljéerna där egna utställningar kan hängas under hela skolåret. I slutet av vårterminen genomförs en större utställning på Sigtuna Museum, i vilken det är obligatoriskt att delta. Deltagarna deltar aktivt i utformning och förmedling av utställningen i form av katalog och affischering. Detta innebär eventuell guidning, värdskap och bemötande av publik i utställningslokaler. Deltagaren är behjälplig i upp och nedriggningsprocessen.
Utvecklingsmål för studerande
- Att utveckla och fördjupa sitt konstnärliga och kulturella uttryck
- Att öka ”läskunnigheten” av konst och kultur genom att förstå konsthistoria.
- Att utveckla kunskaper om projektarbeten inom konst
- Att få verktyg för att kunna driva projekt från start till mål
- Att öka sin förmåga att samarbeta och kommunicera med andra deltagare och lärare
- Att skapa en portfölj av sitt konstnärliga arbete
Terminstider
Höstterminen 21 augusti – 22 december 2023. Vårterminen 7 januari – 31 maj 2024.
Läsårsplan och form
Kursen motsvarar ca 40 veckor på heltid. Utbildningen sker i huvudsak på skolan i grupper och enskilt, genom studiebesök, gästlärare och lärare från kulturlärarlaget på Sigtuna folkhögskola. Under kursen kan den studerande välja att söka en kortare praktik. Utöver det kan det tillkomma andra undervisningsformer och platser. Deltagare har rätt till cirka 20 timmar lärarledd undervisning per vecka. Undervisningen sker i huvudsak på svenska, men ibland kommer engelsktalande föreläsare.
Examination
För intyg på genomförd kurs krävs deltagande och aktiv närvaro under minst 80 % av
obligatorisk tid. Dessutom ska samtliga projekt och studieuppgifter redovisas och lämnas in i tid.
Antagning
För att gå på projektåret konst krävs en grundläggande utbildning inom konst, eller
motsvarande kunskaper och erfarenheter. Deltagaren måste även skriva en projektplan som konkretiserar vad hen vill jobba med under läsåret.
Ansvarig lärare
Nina von Schmalensee, Jussi Andersson