Filmutbildningen 2 år
Kursplan
Ansökan görs till varje läsår.
Kursplanen gäller för läsåret 2024 – 2026 med reservation för eventuella förändringar både i filmutbildningen och i samarbetet med övriga utbildningar på skolan.
Filmutbildningen sträcker sig över två år och är en heltidsutbildning inom filmskapande. Vid avslutad kurs förväntas du vara väl rustad för att fortsätta dina studier på konthögskolenivå, söka anställning inom film- och tv-branschen eller själv skapa filmer för filmfestivaler och liknande evenemang. Kursen sätter berättandet i centrum och ger dig möjlighet att utforska olika roller, som manusförfattare, regissör, fotograf, inspelningsledare, klippare och ljudtekniker.
Under den första terminen kommer du och dina kurskamrater att skapa cirka 30 enklare kortfilmer tillsammans. Därefter kommer kortfilmsprojekten successivt att öka i svårighetsgrad och omfattning under resten av studietiden. Du får möjlighet att undersöka vilket område som passar dig och att specialisera dig på det du tycker mest om. Filmutbildning fokuserar på fiktionsdrama och har ett unikt och nära samarbete med skådespelarlinjen. Tillsammans genomför vi inte bara filmer utan även ett stort antal workshops och föreläsningar.
Undervisningen varierar mellan helklass, halvklass och mindre grupper för att ge alla deltagare fördjupade personliga erfarenheter av filmproduktion och konstnärligt arbete. Utöver det praktiska och konstnärliga arbetet, lektioner, föreläsningar och workshops inom de olika filmhantverken studerar vi även film, analyserar den och placerar den i en konst- och kulturhistorisk kontext. Vi bjuder regelbundet in gästlärare från filmbranschen och genomför besök på filmbolag och filmfestivaler för att ge insikter i hur film- och tv-världen ser ut. Under det sista läsåret är deltagarna ute i minst två veckor på yrkespraktik.
Kursinnehåll
Ger grundläggande färdigheter i:
- Manusutveckling
- Filmregi
- Filmfoto
- Filmproduktion
- Klippning
- Ljud
- Sound design
- Color grading
- After effects
Samarbete med Skådespelarutbildning:
- Det nära samarbete med skolans skådespelarutbildning är en
grundförutsättning för skolans inriktning på fiktionsdrama och ger ett värdefullt socialt, professionellt och hantverksmässigt utbyte.
Teoretisk Grund och Tekniska Färdigheter:
Fokus på audiovisuellt berättande, textbearbetning, iscensättning,
postproduktion (filmklippning, ljudläggning, color grading och after effects) och gestaltningsteknik.
Tillhandahåller en teoretisk grund och nödvändiga tekniska
färdigheter för filmproduktion.
Rollbyten och utvecklande:
Deltagarna byter yrkesroller inför varje ny filmproduktion under för att
skapa insikt i olika yrkesaspekter och deras samverkan och för att underlätta för studenterna att komma ut på arbetsmarknaden efter fullgjord utbildning.
Valmöjligheter och Fördjupning:
Möjlighet för deltagarna att välja och fördjupa sig i specifika delar av filmyrkena efter den första terminen av fyra.
Teoretisk Analys och Kontextualisering:
- Analys av filmer, filmtraditioner, genrer och metoder i en film-, konst och kulturhistorisk kontext.
Gästföreläsare:
- Inbjudna gästföreläsare från film- och kulturvärlden för att ge ytterligare praktiska kunskaper, arbetsinsikter och konstnärliga perspektiv.
Filmskapande i Centrum:
- Genomförande av flertal filmprojekt, från idé till färdig film, i kontinuerlig, kreativ dialog med handledare och kursdeltagare.
Utvecklingsmål för studerande
- Genomföra professionella filmproduktioner, från manus till färdig film.
- Sträva efter en egen, personliga stil inom det område av filmskapandet man är mest intresserad av.
- Erövra teknisk, estetisk och konstnärlig kompetens för filmisk gestaltning.
- Skapa en arbetsportfölj av kvalitet för att kunna söka vidare till filmkonsthögskolor i Sverige eller utomlands, samt för att ansöka om manus- och projektbidrag för filmproduktion hos SFI och andra filmkonstnärliga instanser eller för arbeten inom filmbranschen.
- Skaffa sig förståelse för filmhistoriska, samhälleliga, kulturella och etiska perspektiv inom filmkonsten.
- Utveckla sig inom kommunikation, kreativa processer och praktiskt samarbete. Erövra en professionell inställning till filmhantverket och verka för en inkluderande, kreativ och hållbar arbetsmiljö.
Sammanfattningsvis så är en holistisk och proaktiv inställning viktig för oss på Sigtuna Folkhögskolas filmutbildning. Utöver konstnärlig uttrycksfullhet, personligt berättande och hantverkskunnighet är det viktigt med medvetenhet om de sociala och miljömässiga aspekterna i arbetsprocesserna. För att trivas och göra framsteg är det avgörande att vara en positiv kraft som värdesätter kommunikation, kreativitet och samarbeten. Dessa egenskaper utgör grundläggande förutsättningar för att bygga en framgångsrik och professionell karriär inom film.
Läsårsplan och form
Kursen motsvarar 39 veckor/läsår på heltid. Utbildningen är indelad i olika delkurser och projektarbeten och sker i huvudsak på skolan i grupper och enskilt, genom studiebesök, gästlärare och lärare från kulturlärarlaget på Sigtuna folkhögskola. Utöver det kan det tillkomma andra undervisningsformer och platser. Deltagare har rätt till 20 timmar lärarledd undervisning per vecka. Undervisningen sker i huvudsak på svenska, men ibland kommer engelsktalande föreläsare.
Examination
För intyg på genomförd kurs krävs deltagande och aktiv närvaro under minst 80 % av obligatorisk tid. Dessutom ska samtliga projekt och studieuppgifter redovisas och lämnas in i tid.
Antagning
Alla över 18 år med fullständigt gymnasium och fullgjord ansökan kan antas till utbildningen.
Ansvarig lärare
Alexander Onofri