Om Internatet

Bo på Sigtuna folkhögskola

Om boende

Det är många som vill bo på skolans internat och alla kan inte garanteras plats. Du som sökt och fått besked om internatplats har fått en länk för inbetalning av 500 kronor som en första delbetalning. När den är betald har du säkrat en plats på internatet. Denna deposition betalas inte tillbaks om du tackar nej till din utbildningsplats.

De flesta platserna finns i dubbelrum, så var beredd på att du kommer att få en rumskompis. Den som kan uppvisa någon form av officiellt intyg på behov om enkelrum har förtur till sådant (skicka in antingen med post eller som PDF till info@sigtunafolkhogskola.se).

Först i samband med att du hämtar din nyckel och skriver kontrakt får du exakt veta var och hur du kommer att bo.

Första hyran betalas in i samband med att du flyttar in (minus de 500 kr du redan betalat), det kommer en hyresavi ungefär en vecka efter skolstarten, därefter betalas hyrorna månadsvis.

Hyresavierna kommer att skickas digitalt som en PDF till den e-postadress du angivit i din ansökan, det är därför mycket viktigt att du har angett rätt e-postadress i din ansökan. Håll även uppsikt på din skräppost, det är alltid ditt eget ansvar att betala hyran i tid. Det är viktigt för dig att du betalar din hyra i tid så att du inte drabbas av dyra inkassokostnader eller sägs upp från ditt rum. Obetalda räkningar ger betalningsanmärkningar, då kan du få problem med att hyra eller byta bostad, låna pengar på banken, teckna telefonabonnemang och försäkringar med mera.

Månadshyran för en internatplats skiljer sig något mellan rummen och styrs av rummens standard.

Väntelista

Om du ansökt, men inte fått plats på internatet finns du med på väntelistan. Det är vanligt att det kommer några återbud i augusti och då fördelas dessa platser. I första hand prioriteras studerande som har bostadsadress bortom pendlingsavstånd från skolan.

Kontraktsskrivning och nycklar

Du är välkommen att flytta in dagen innan kursen börjar.

Kontraktsskrivning och nyckelkvittering (utomhus vid parkeringen)

 • Fritidsledarutbildningen:
  — söndagen den 15 augusti. Mer info kommer under vecka 33
 • Skådespelarutbildningen:
  — söndagen den 22 augusti, klockan 13–15
 • Filmutbildningen och Allmän Kurs:
  — söndagen den 22 augusti, klockan 15–17

Skolan bjuder medföljande på en kopp kaffe.

Internatmingel

Söndagen den 22 augusti kl 17.00 får du chansen att lära känna andra internatboende och personal lite närmare. Skolan bjuder på en enkel måltid och vi bekantar oss med varandra. Alla som bor på skolans internat är välkomna till minglet.

Rummen är möblerade

Rummen på skolans internat är möblerade och vi har ont om plats, så det är inte möjligt att ta med egna möbler. I varje rum finns säng, sängbord, bord och garderob.

Kök

Du ska inte ta med dig köksprylar, tallrikar, glas, bestick. Det finns redan. Varje rum tillhör en korridor och varje korridor har ett gemensamt fullt utrustat kök. Alla boende har plats i kyl, frys samt skafferi för sin egen mat.

Avbokning

Om du av någon anledning inte längre behöver boende på internatet är det viktigt att du meddelar skolan detta så fort som möjligt på info@sigtunafolkhogskola.se.

Kostnad för boende och mat

Månadshyran för en internatplats skiljer sig något mellan rummen och styrs av rummens standard. Billigast är det att bo i dubbelrum med dusch och toalett i korridoren, dyrast är enkelrum med dusch och toa på rummet, det finns lite olika varianter däremellan. Alla våra internatplatser inkluderar frukost och lunch alla skoldagar (ej helger/helgdagar). Det går ej att hyra endast plats på internatet utan frukost och lunch.

För dubbelrum är kostnaden för boende och mat för läsåret 2020-2021:

 • Dubbelrum (enkel standard)1: mellan 4119 kr/månad per person och 4219 kr/månad per person
 • Dubbelrum (modern standard)2: mellan 4419 kr/månad per person och 4919 kr/månad per person

För enkelrum är kostnaden för boende och mat för läsåret 2020-2021:

 • Enkelrum (enkel standard)1: mellan 4119 kr/månad och 4619 kr/månad
 • Enkelrum (modern standard)2: mellan 5069 kr/månad och 5319 kr/månad

1 ”Enkel standard” innebär att du har dusch och toalett i korridoren
2 ”Modern standard” innebär att du har dusch och toalett på rummet

Priserna inkluderar frukost och lunch alla skoldagar (ej helger/helgdagar), detta går inte att välja bort. I hyran ingår nytt täcke och ny kudde. Du behöver ta med dig underlakan, kuddvar och bäddlakan.

Du kan få information om studiestöd, studiemedel, studiefinansiering och även råd om en enkel budget på vår sida om detta, klicka här för att komma dit.

Enkel karta över skolområdet

Områdeskarta Sigtuna folkhögskola

Hur gör jag som bor på skolans internat om jag blir sjuk?

Symptom på Covid-19: Infektionen ger oftast en lindrig sjukdom med milda luftvägssymtom, till exempel hosta, snuva och feber, men en del blir sjukare med andningsbesvär och behöver vårdas på sjukhus. En del kan även få muskelvärk, halsont, huvudvärk, försämrat lukt- och smaksinne och magbesvär med diarréer.

Detta gäller – gör så här:

Stanna hemma om du har symtom även om det dröjer att få tid för hemtest. Då riskerar du inte att smitta andra. När testmöjligheten öppnar igen: Beställ bara prov om du har symtom eller uppmanas av vården. Vårdcentralen tar endast prover i samband med vård och behandling.

 

Först efter det att du fått ett negativt svar på Covid-testet och varit symptomfri i två dagar får du återuppta dina studier igen!

 

I samband med att du påbörjar dina studier igen ska du uppvisa att provsvaret för din lärare.

Har du symptom som stämmer överens med Covid-19-symptomen ska du:

 • Kontakta din kursansvariga lärare.
 • Skriva ett e-postmeddelande till skolsekreterare: skolsekreterare@sigtunafolkhogskola.se.
 • Be en korridorskompis att hjälpa dig genom att lämna frukost och lunch till dig. Kompisen meddelar matpersonalen vem hen hämtar mat till. Maten ställs utanför din dörr. Du och kompisen ska inte ha närkontakt.
 • Delar du rum ska din rumskompis gå till receptionen. Då kommer hen att få ett eget rum på vandrarhemmet under den tid du är sjuk.
 • Det är viktigt att du kontaktar 1177 så att provtagning görs så fort som möjligt. Klicka här för instruktioner hur du går tillväga.
 • Du väljer då hemtest. Då kommer provet med bil till skolan. Provet hämtas sedan.
 • Det är receptionen som är ”sambandscentral” dvs testet lämnas och hämtas från skolans reception. Be en korridorkompis hämta och lämna testpåsen. Kompisen ska noggrant tvätta och sprita händerna efter hantering av påsen. Vänta sedan på testsvar.
 • Beroende på testsvaret ska du vara i hemmakarantän olika lång tid.
 • Kom ihåg att du ska vara helt symptomfri i två dagar innan du kan återuppta undervisningen. Fortsätt då att hålla avstånd, tvätta händerna med varmt vatten och tvål länge och ofta, sprita händerna.
 • Om du bir mycket sjuk ska du kontakta 1177. Då får du råd om vad du ska göra. Det kan hända att du behöver sjukhusvård.
 • Om du är sjuk är det viktigt att t ex dricka mycket vatten, vila men inte vara sängliggande för mycket. Fler råd läser du på 1177.

/ Skoladministrationen.
  2020-09-15