Helgkurser

Här hittar du våra helgkurser för vårterminen 2022.
Håll gärna utkik också på våra sociala medier efter vårt kursutbud 2022.

En helg av kunskap

En kreativ helg på Sigtuna folkhögskola är ett bra avbrott från vardagen!

Gemensamt för alla helgkurser

Frukost, lunch, middag och fika ingår i kostnaden och dukas upp i vår fina matsal. De flesta kurserna pågår under tre dagar, fredag middag till och med söndag eftermiddag kurstiderna står vid respektive helgkurs nedan. Som gäst på skolan bor du i enkelrum. Alla rum har dusch och toalett på rummet, handdukar och lakan ingår. Vill du komma en dag tidigare bokar du enklast ett rum via vårt vandrarhem.

Alla våra helgkurser har begränsat antal platser. Minsta antal deltagare är 12 personer för att kursen ska ges. Om färre deltagare är anmälda vid sista anmälningsdag kan kursen komma att ställas in. Utbildningen är kostnadsfri. Du betalar för boende, mat och i vissa fall tillkommer materialkostnad.

 • Kostnaden för boende och mat är 2650 kr.

 

ANMÄLAN

Alla anmälningar till våra sommarkurser görs i School­Soft. Där skapar du enkelt ett konto (eller loggar in om du redan har ett) och kan sedan göra din anmälan. Länk till anmälan hittar du vid respektive kurs.

Efter anmälan kontaktar vi dig via epost med länk till betalning och mer information om kursen. Var noggrann då du fyller i formu­läret så att vi kan nå dig.

AVBOKNINGS­REGLER

 • Sista avbokningsdag är 14 dagar innan kursstart, vid avbokning senare än detta datum utgår ingen återbetalning.
 • Vid avbokning innan sista avbokningsdag återbetalas 2385 kr.
 • Inträffar förhinder såsom sjukdom/olycka återbetalas hela ­kostnaden om giltigt läkarintyg erhålles.

OBS! Sigtuna folkhögskola följer löpande Folkhälsomyndighetens rekommendationer och riktlinjer.

Cykel finns att låna av skolan: Det finns också möjlighet att boka vår bastu. Tala med receptionen om detta när du anländer.

Helg­kurser

Textilfärgning och fritt broderi

Textilfärgning och fritt broderi

Färga och mönstra med hjärtans lust och brodera med långsamhetens njutning

Med hjärtans lust börjar vi att färga och trycka, med några olika tekniker, på våra medhavda tyger i bomull eller lin. När färgerna torkat och fixerats, så att de klarar tvätt, inspireras vi av de färger och mönster vi skapat på tygerna samt broderar med några olika teman som utgångspunkt. Färdigställande och montering kommer troligen att behöva göras klart hemma efter kursen.

 

Sista anmälningsdag: 19 januari 2022
Tid för kursen: 28–30 januari 2022
Kostnad: 2650 kr per person
Ann-Marie Alskog

Ann-Marie Alskog är utbildad i broderi på bl a Västberga folkhögskola och HV (Handarbetets Vänner Skola) på Djurgården. Ann-Marie skriver om sig själv:

”Skapandets glädje överträffar det mesta. Att brodera är dessutom väldigt avstressande och kontemplativt. Men det som ger extra spänning i tillvaron är att använda alla moderna textila material, som går att kombinera med konstsömnad för hand eller eventuellt på maskin. Har broderat med Miaokvinnorna i Kinas bergslandskap i sydvästra Kina, samt guldbroderi i broderiverkstäderna med de manliga proffsen i Indien i Rajastan.”

För mer information: ann-marie.alskog@hotmail.com.

Yllebroderi

Fritt skapande Yllebroderi

Detta är broderikursen för både nybörjare och vana, där det lustfyllda skapandet och broderandet tillsammans är viktigast.

Vi kommer att skapa våra egna mönster med modern touch och aktuella motiv, samtidigt som vi sneglar åt det historiska. Med dessa mönster kommer vi kunna pryda en väska, etui eller kanske en kudde för den som vill göra något större.

Vi syr på finaste kläde i ull och dekorerar med applikationer av kläde och olika stygn, pärlor och band. Montering får man troligen göra hemma efter kursen.

Eget material tas med till kursen enligt materialförteckning som kommer i god tid innan.

 

NYTT TILLFÄLLE SOMMARKURS V 31
Tid för kursen: 4–6 mars 2022
Kostnad: 2650 kr per person
Ann-Marie Alskog

Ann-Marie Alskog är utbildad i broderi på bl a Västberga folkhögskola och HV (Handarbetets Vänner Skola) på Djurgården. Ann-Marie skriver om sig själv:

”Skapandets glädje överträffar det mesta. Att brodera är dessutom väldigt avstressande och kontemplativt. Men det som ger extra spänning i tillvaron är att använda alla moderna textila material, som går att kombinera med konstsömnad för hand eller eventuellt på maskin. Har broderat med Miaokvinnorna i Kinas bergslandskap i sydvästra Kina, samt guldbroderi i broderiverkstäderna med de manliga proffsen i Indien i Rajastan.”

För mer information: ann-marie.alskog@hotmail.com.

Yllebroderi
Ledarskap

Ledarskap Följarskap

Att följa det stora är att leda det lilla

Kursen är tänkt för dig som är i någon ledarposition, lärare, facilitatorer, psykologer, terapeuter, själavårdare, coacher, och individer intresserade av ledarskap och personlig utveckling. Den introducerar, och ger dig verktyg för, ditt eget ledarskap samt möjlighet till reflektion. Detta kan användas i klassrummet, på arbetsplatsen, så väl som i det egna konstnärliga arbetet.

Vi börjar med introduktion av workshop samt syfte, fölljt av en genomgång av defintion av olika ledarskap approach, situationer och kulturell kontext; grupp övning följt av en genomgång av transpersonal psykologi och transpersonal ledarskap del I; reflektion och middag tillsammans. Kvällen tillbringas med egen tid.

Lördagen innehåller reflektion, ett axplock av olika psykologiska traditioner och hur det relaterar till temat; att följa och vad det innebär samt transpersonal psykologi och transpersonal ledarskap del II. Middag tillsammans. Kvällen tillbringas med egen tid.

Söndagen addresserar det personliga valet och ansvaret, ledarskap och följdsamhet och avslut. Lunch tillsammans.

Alla dagar innehåller presentation, övningar, reflektion, bild och personliga anteckningar samt konversation och att vi lär av varandra.

Tider – Workshop
 • Fredag, 11 Mars: 12:00 – 18:00
 • Lördag, 12 Mars: 8:00 – 18:00
 • Söndag, 13 Mars: 8:00 – 12:00
Material
 • Anteckningsbok av god kvalitet
 • Penna
 • Färgade pennor/kritor
 • Eget konstmaterial typ akvarellfärger och penslar
Upplägg
 • Fredag: Lunch, introduktion, program/workshop, middag
 • Lördag: Frukost, program/workshop, middag
 • Söndag: Frukost, program/workshop, lunch och avslut
Tema
 • Ledarskap
 • Transpersonal psykologi
 • Transpersonal ledarskap
 • Axplock av olika psykologiska traditioner
 • Att Följa
 • Flow
 • Personligt ansvar och val
 • Konversation
Tre aspekter
 • I: Introduktion, presentation, och definition
 • II: Reflektion
 • III: Det personliga och det stora

Det börjar med oss själva, samt insikten att vi är en del i ett större sammanhang. Insikt och förstålse för vår egna roll, vårt syfte, och hur vi relaterar till oss själva och vår omgiving styr våra beteended och agerade. Vi har också ett val och ett ansvar för detta. Hur vi relaterar till livet, och det vi inte kan kontrollera är en fråga om vår förmåga att vara i och lita på livets flow, att kunna följa, samtidigt som att kunna ha en riktning.

 

NYTT TILLFÄLLE SOMMARKURS V 30
Tid för kursen: 11–13 mars 2022
Kostnad: 2650 kr per person
Charlotta Koppanyi

Charlotta Koppanyi har en magister i psykologi, med fokus på organisationer och ledarskap, samt fil. kand. i religionshistoria från Stockholms Universitet. 1994-1995 studerade hon på C.G. Jung Institute of Chicago på ett Rotary Ambadassadorial Scholarship. innan dess gick hon på Nyckelviksskolan. Charlotta arbetar inom ideella organisationer med administration och programutveckling, samt skapat, lett, faciliated och arbetat med presentation, program, workshops inom konst, religion, psykologi, ledarskap och kultur för organisationer, grupper och privata studenter.

Gospelhelg på Sigtuna folkhögskola

Ta chansen att få sjunga!

Är du nyfiken på gospel eller vill sjunga i kör men inte har möjlighet att öva varje vecka? Eller kan du helt enkelt inte få nog av att sjunga. Ta chansen och anmäl dig till en gospelhelg på Sigtuna folkhögskola 2-3 april 2022.

En helg som riktar sig till både vana och ovana sångare. Inga förkunskaper krävs. Vi sjunger tillsammans hela lördagen och halva söndagen och avslutar med en liten konsert i vårt kapell Ansgar på söndag eftermiddag. På lördagen kväll har vi trevligt tillsammans med middag och andra roligheter.

Du kan välja helpension fr o m fredag kväll t o m söndag em (2650 SEK) eller så kan du välja att endast vara med på dagarna (1220 SEK inkl. fm-fika, lunch, em-fika både lördag och söndag samt middag på lördag kväll).

 

INSTÄLLD – NYTT TILLFÄLLE hösten 2022
Tid för kursen: 1–3 april 2022
Kostnad: 2650 kr per person
Michael Bäck

Michael Bäck är pianist, kapellmästare och pianolärare utbildad vid Framnäs Folkhögskola, Musikhögskolan i Stockholm samt Musikhögskolan Ingesund. Har spelat med och varit kapellmästare åt artister som Christer Sjögren, Anna Bergendahl, Molly Sandén, Martin Stenmarck, LaGaylia Frazier, Lasse Holm m.fl. Har sitt eget kompband ”Michael Bäck Band” och partybandet ”Hitmaskinen”.

Catarina Lindskog

Catarina Lindskog är sångerska, körledare, föreläsare och skolledare. Utbildad vid bl a Musikhögskolan i Göteborg, Uppsala universitet samt Stockholms universitet. Frilansar som sångerska, körledare och föreläsare. Är rektor på Sigtuna folkhögskola.

Gospelhelg
Programmeringskurs för pedagoger

programmering för grund- och folkhögskolepedagoger

Lär dig programmera

Denna kurs kommer ge dig kunskaper och erfarenhet att programmera på riktigt tillsammans med elever i grundskolan. Kursen är inriktad mot programmeringsdelarna i matematik enligt skolverkets kursplaner. Inga förkunskaper krävs.

   Det här kommer vi att ägna oss åt:

   Installera och bekanta sig med programmeringsmiljön Thonny

  Introducera läromedlet och lärarhandledningen

  Utföra enkla beräkningar och kommandon

  Arbeta med syntax (hur man skriver kod för att datorn ska förstå vad man menar)

  Inmatning/utskrift till skärm

  Strängar (text) och variabler (saker som man kan arbeta med)

  Skapa program som speglar beräkningar i matematikundervisningen: att träna multiplikationstabellen, beräkningar av geometriska figurers area och volym enligt formler osv

  if/elif/else och vilkorssatser

  Loopar

  Olika typer av data: Listor/Dictionaries och CSV

  Statistiska beräkningar från inmatat material

  INSTÄLLD – NYTT TILLFÄLLE hösten 2022
  Tid för kursen: 31 mars – 2 april 2022
  Kostnad: 2650 kr per person
  Elwood ”Ludde” Overholt

  Ludde

  Expressive Singing

  Expressive Singing, en lekfull kurs i sångteknik och personligt uttryck för sångare.

  Kursen är för dig som vill hitta din personliga röst och vill kunna uttrycka dig sceniskt med din sång. Du kommer att få hjälp att hitta din sångtekniska kapacitet och utforska alla dina möjligheter som sångare. Du framför sånger som du själv valt och får coaching på scen. Vi sjunger i genrerna Soul, Pop, RnB, Rock, Gospel, Jazz, Musikal.

  Vi jobbar med:
  • Individuella sånglektioner
  • Lekfulla gruppuppgifter
  • Improvisation
  • Textbehandling
  • Sångteknik och anatomi
  • Scenisk gestaltning
  • Masterclassituationer
  Förkunskaper

  Du behöver inte vara en mästersångare, men en viss erfarenhet av sång är bra att ha för att kunna tillgodogöra dig undervisningen.

   

  Sista anmälningsdag: 25 april 2022
  Tid för kursen: 6–8 maj 2022
  Kostnad: 2650 kr per person
  Lotten Andersson

  Lotten Andersson är sångerska och sångpedagog. Hon har arbetat som frilansande sångerska sedan 1980-talet och har sjungit i rock-, pop, soul, jazz, storband. Hon har spelat in album, turnerat med egna band och sjungit kör bakom många artister på tv, på turné och i skivstudios. Hon medverkade i Les Miserables på Cirkus i Stockholm 1990. Lotten Andersson har musikutbildning bland annat från Framnäs Folkhögskola, Göteborgs universitet och är certifierad Master Trainer i Estill Voice Training, EVT. Hon har ett stort intresse för scenisk gestaltning och det personliga uttrycket i sång och har arbetat med det på Stockholms Elementära Teaterskola, SET. Hon arbetar som sångpedagog och ensemblelärare på Fryshusets gymnasium i Stockholm sedan 2001.

  Therése Börjesson

  Therése Börjesson är sångpedagog, låtskrivare och musiker. Hon har lång erfarenhet som sångerska och pianist både med sin egen musik och som kompmusiker åt andra artister och har även under flera år sjungit och turnerat med några av Sveriges främsta gospelkörer. Hon är utbildad vid Musikhögskolan i Göteborg och arbetar för närvarande på Fryshusets gymnasium i Stockholm.

  Expressive Singing

  Varmt välkommen till en helg av kunskap i Sigtuna

  Pin It on Pinterest