Sigtuna folkhögskola
- utbildning, vandrarhem & konferens

Nyheter från skolan

Pröva, ompröva, upptäck och erövra kunskap och livsvärden

Vi erbjuder kurser inom allt från musik, foto och film till skådespeleri och fritidsledarutbildningar. Scrolla ner för att ta del av alla våra kurser och läs mer om vår konferensanläggning samt vandrarhem här på Sigtuna folkhögskola redan idag.

Sista ansökningsdatum, se respektive utbildning.

Fri och Frivillig!

Folkhögskolan har funnits i över hundra år. Vi är en fri och frivillig skolform med folkbildning som huvudsyfte. Här får du ta stort ansvar för din egen utveckling, och lära dig i samspel med lärare och kurskamrater. Vi gör vår egen läroplan och har flera olika typer av utbildningar, allt från allmän kurs för dig som kanske inte fann din rätta plats på gymnasiet till grundutbildningar inom konst, film, skådespeleri, manusskrivning och musik, samt fritidsledarutbildning för dig som vill arbeta med ungdomar inom kommun eller i församling.

 

Fri och frivillig!

Folkhögskolan har funnits i över hundra år. Vi är en fri och frivillig skolform med folkbildning som huvudsyfte. Här tar du stort ansvar för din egen utveckling, och lär dig i samspel med lärare och kurskamrater. Vi gör vår egen läroplan och har flera olika typer av utbildningar, allt från allmän kurs för dig som kanske inte fann din rätta plats på gymnasiet till grundutbildningar inom konst, film, skådespeleri, manusskrivning och musik, och fritidsledarutbildning för dig som vill arbeta med ungdomar inom kommun eller i församling.

Folkbildning

Folkbildning är ett samlingsbegrepp för folkhögskolor och studieförbund och innebär att  kunskap och bildning ska vara tillgänglig för alla på ett demokratiskt och jämlikt sätt, och utanför den traditionella skolvärlden. 

FILMER FRÅN SIGTUNA FOLKHÖGSKOLA

Andreas, Allmän kurs Sigtuna folkhögskola

Film från FSO i samarbete med KIT.

Film från skolans klimataktion

Inspelning och redigering: Sara Rynefors (Filmutbildningen)
Musik: Sara Rynefors och Isak Gunnarsson (Musik- och Ljudproduktionsutbildningen).

Nyheter

ÖPPET HUS 28 APRIL

ÖPPET HUS 28 APRIL

ÖPPET HUS TORSDAG 28 APRIL KL 13-15 PÅ SIGTUNA FOLKHÖGSKOLA Torsdag den 28 april kl 13-15 är du välkommen på studiebesök hos oss. Träffa lärare och deltagare på våra utbildningar. Kolla in våra fina kurslokaler och vårt fina läge med utsikt över Mälarens vatten. På...

Öppet hus den 17 mars 2022

Öppet hus den 17 mars 2022

Träffa lärare och deltagare. Besök våra lokaler. Välkommen på studiebesök hos oss torsdag den 17 mars 2022. Prata med lärarna och träffa deltagarna på Allmän kurs, Film-, Konst- och Skådespelarutbildningarna. Följande tider gäller: 09:00-12:00 Film-, Konst- och...

Följ oss Följ oss


Kul att du är intresserad av skolan! Heart Eyes
Du borde följa oss på sociala medier, då kan du hålla dig uppdaterad på allt som händer här. Bara klicka på de nätverk där du trivs bäst, vi finns där också.

Behörighets­givande Utbildningar

Allmän kurs

ett alternativ till gymnasiet och komvux.

Allmän kurs är ett alternativ till gymnasiet och komvux och är en parallell väg att uppnå gymnasiekompetens. Folkhögskolan är en alternativ utbildningsform för vuxna, som ger dig stora möjligheter att påverka studierna. Vi arbetar i små grupper och med hög lärartäthet.

Allmän kurs – språkåret

För dig som vill läsa svenska.
  • För dig som har godkänd Sfi C eller D.
  • För dig som inte är klar med grundskolan.
  • För dig som vill lära dig att studera.
  • För dig som vill studera på heltid (5 dagar i veckan).
  • Om du uppnår grundskolenivå (motsvarande årskurs 9) får du ett behörighetsintyg i svenska som andraspråk och i andra ämnen du klarat.
Språkåret

Kultur­utbildningar

Konst­­utbildningen

En utbildning som ger dig en grund för framtiden.

Konstutbildningen passar både för dig som siktar mot en framtid inom konstnärliga yrken och för dig som för egen del vill upptäcka och utveckla ditt eget skapande. Du kan välja att gå ett eller två år. Konstutbildningen ger dig en bra grund att gå vidare till högre utbildningar inom konst, arkitektur, scenografi, design och andra liknande yrkesutbildningar.

Film­utbildningen

För dig som älskar film

Filmutbildningen breddar kunskapen och ger kompetens för att kunna arbeta med filmproduktion. Du får arbeta med filmskapande och samarbeta med skådespelar­utbildningen, manus­utbildningen och musik­utbildningen i dina produktioner och i undervisningen.

Skådespelar­­utbildningen

Lär dig skådespeleri för scen och film.

Skådespelarutbildningen vänder sig till dig som har stort intresse av skådespeleri, berättande och personlig utveckling. Innehållet fokuserar på skådespelartekniker för teater och film.

Projekt­året

Fördjupning i det uttryck du väljer, (halvfart, 50%).

Efter en individuell och godkänd projektplan har du möjlighet att under handledning fördjupa dig i ditt konstnärliga uttryck. Här ryms allt från arbete med arbetsprover till egna konstkoncept. En förutsättning för att komma in är att du gått en eftergymnasial grundutbildning inom konst, eller har en dokumenterad konstproduktion.

Musikproduktion på distans

Musik­produktion på distans, år 1

Distansutbildning i Musikproduktion, två terminer (halvfart, 50%)

Utbildningen vänder sig till dig som vill prova på eller utvecklas vidare när det gäller digital musikproduktion. Du kanske vill producera musik som hobby eller satsa på att jobba inom området. Du lär dig grunderna, arbetar praktiskt i programmet och får professionellt stöd.

Musik­produktion på distans, år 2

Distansutbildning i Musikproduktion, två terminer (halvfart, 50%)

Utbildningen vänder sig till dig som vill utvecklas vidare inom musikproduktion med hjälp av programmet Logic Pro. Du kanske redan har gått Musikproduktion på distans, år 1 vid Sigtuna Folkhögskola och vill nå ytterligare en nivå eller så producerar du redan musik på en viss nivå och vill utveckla dig vidare.

Musikproduktion på distans

Foto­Distans

Distansutbildning i foto. Grundkurs under två terminer (halvfart, 50%).

Utbildningen vänder sig till dig som skulle vilja lära dig mer om kameran, komposition och fotografins möjligheter. Du kanske använder kameran som hobby eller i nödfall på jobbet, men vill ta ett steg till. Du kommer att lära dig grunderna inom fotografering, arbeta praktiskt med att fotografera och får professionellt stöd..

Manus­utbildningen

Distanskurs i manusskrivande (Halvfart, 50%)

Manusutbildningen för film och scen erbjuder utveckling inom skrivande för både film och teater. Här får du möjlighet att utveckla ditt eget berättande och förfina din personliga stil.

Yrkes- och Kyrkliga Utbildningar

Fritidsledar­utbildning

Yrkesutbildning på Folkhögskola

Fritidsledarutbildningen är en tvåårig socialpedagogisk utbildning.Vi har två olika fritidsledarutbildningar som erbjuds för helfartsstudier. Den ena utbildningen förbereder dig för arbete som fritidsledare inom Svenska kyrkan och den andra ger dig förberedande kunskaper för att jobba inom kommun med inriktning på mångfald och öppenverksamhet.

Fritidsledarutbildningen
Fritidsledarutbildningen på distans

Fritidsledar­utbildning på Distans

Flexibel form, vid Sigtuna folkhögskola.

Sigtuna folkhögskola erbjuder en flexibel utbildning för dig som vill läsa till fritidsledare. Utbildningen riktar sig till kommunal öppenverksamhet med mångfaldsprofil och församlingstjänst i Svenska kyrkan.

Kyrkans grundkurs

I samverkan med Stockholms stift.

Kyrkans grundkurs vänder sig till dig som är intresserad av att arbeta i Svenska kyrkan. Grundkursen är även en vägledning för dig som vill utbilda dig för tjänst i Svenska kyrkan men inte bestämt dig för vad du ska utbilda dig till.

Kyrkans grundkurs

Enkel karta över skolområdet

(Klicka på kartan för att få en PDF av den).

Områdeskarta Sigtuna folkhögskola

Hitta till oss

Sigtuna folkhögskola

Manfred Björkquists allé 20
19331 Sigtuna
tel: 08-592 583 00

Från Arlanda

Från Arlanda tar du dig till oss på ca 20 minuter med taxi.

Med kollektivtrafik:
SL Buss 583, byte i Märsta till buss 575. Kliv av vid hållplats ”Sigtuna folkhögskola”.

Från Stockholm

Med kollektivtrafik:
Pendeltåg till Märsta station, byte till buss 575 mot Sigtuna och Hällsboskolan. Kliv av vid hållplats ”Sigtuna folkhögskola”. Från Stockholms central tar resan ca en timme.

Med bil:
Kör E4:an norrut och sväng av vid Sigtuna/Märsta. Fortsätt i ca 12 kilometer på väg 263. Efter 12 kilometer sväng av vid rondell mot ”Sigtuna centrum” och följ skyltarna ”Hotellslinga S”, som leder dig fram till Sigtunastiftelsen. Passera Sigtunastiftelsen och Humanistiska läroverket innan du svänger av vid skylten ”Sigtuna folkhögskola”.

Parkering:
Det finns en parkeringsplats vid receptionen. Det kostar ingenting att parkera hos oss.

Från Uppsala

Med Kollektivtrafik:
Ta Upptåget från Uppsala centralstation till Knivsta station byt till buss 183. Kliv av vid hållplatsen ”Sigtuna folkhögskola”. Beräknad restid ca 45 minuter.

Med bil:
Kör väg 255, (gamla Stockholmsvägen). Vid Skälsta sväng av på väg 263. Efter ca 30 kilometer sväng av vid rondellen mot ”Sigtuna centrum” och följ skyltarna ”Hotellslinga S”, som leder dig fram till Sigtunastiftelsen. Passera Sigtunastiftelsen och Humanistiska läroverket innan du svänger av vid skylten ”Sigtuna folkhögskola”. Beräknad restid ca 40 minuter.

Parkering:
Det finns en parkeringsplats vid receptionen. Det kostar ingenting att parkera hos oss.

GPS-Koordinater

Koordinater (RT90)
X: 6612218.373, Y: 1606820.144 — (Manfred Björkquists allé 20, Sigtuna)

Koordinater (WGS84)
Lat: 59.61515359841755, Lon: 17.698030471801758 — (Manfred Björkquists allé 20, Sigtuna)

Om Sigtuna

Sigtuna folkhögskola ligger i pittoreska Sigtuna stad med sitt myller av caféer och charmiga smågator med färgglada hus. Här finns butiker, parker, strandpromenader och mycket natur. Runt Mälaren hittar du fina badplatser på gångavstånd. Inom räckhåll har du också ett rikt kulturliv i både Stockholm och Uppsala.

 

Sigtuna grundades år 970 och är Sveriges första stad. Idag, mer än tusen år senare, är Sigtuna fortfarande en internationell mötesplats. I omedelbar närhet finns det fyra slott och 10 naturreservat med olika livsmiljöer och naturvärden. Här kan du besöka kyrkor och ruiner, slott och torparbyar samt Sveriges minsta rådhus, promenera på Sveriges första gågata ”Stora gatan” – platsen för Sveriges födelse. Här stod Erik Segersäll år 970 och pekade ut var Sigtuna stad skulle byggas.

Sigtuna folkhögskola

Postadress

Box 92
193 22  Sigtuna

Org. nr

802419-3131

Bankgiro

5102-5658

Öppettider

Vardagar

08.00 — 16.00

Kvällar och helger

Efter överrenskommelse, kontakta oss via telefon eller epost.

Sigtuna folkhögskola
Manfred Björkquists allé 2
193 31  Sigtuna